ΑΞΙΖΕΙ να υπογραμμιστεί, αλλά και να σχολιαστεί,
η σπουδαιότατη σημασία της δήλωσης που έκανε
ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας του ελλα-δικού μας κράτους Νίκος Δένδιας από την εξέδρα όπου οι επίσημοι δέχθηκαν τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης της κυπριακής μας Εθνικής Φρουράς και της ελλα-δικής μας ΕΛΔΥΚ, στην 63η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 στη Λευκωσία, απέναντι από τα εγγύς σκλαβωμένα για πεντηκοστό ήδη έτος από τον τουρκικό Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου.
Έχοντας πλάι του τον εκ της Χαλκίδος Αρχηγό των ελλα-δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος νεαρότερος είχε υπηρετήσει ως ταγματάρχης και στη Διοίκηση Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς στο Σταυροβούνι, ο καταγόμενος απ’ τους Παξούς της Επτανήσου Υπ.Εθ.Αμ. Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι:
«Θέλω να πω από εδώ, από τη Λευκωσία ότι
για την Ελλάδα των Μπελαρά, των Ραφάλ και των Βάιπερ
η Κύπρος δεν κείται μακράν».
Μπελαρά, Ραφάλ και Βάιπερ αποτελούν την τριάδα του νέου, σπουδαίου εξοπλισμού που αποφασίστηκε να ενδυναμώσει τα επόμενα χρόνια τις ένοπλες δυνάμεις στην θάλασσα και στον αέρα. Ειδικότερα:
- Μπελαρά (Belharra) είναι τ’ όνομα των σύγχονων γαλλικών φρεγατών, έξι από τις οποίες έχει ήδη παραγγείλει από το 2022 το ελλα-δικό μας Πολεμικό Ναυτικό, στην γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group και αναμένεται να τις αποκτήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η πρώτη Μπελαρά, φέρουσα το όνομα ΚΙΜΩΝ, καθελκύστηκε στα ναυπηγεία της Λοριάν και προγραμματίζεται να ενταχθεί στον ελλα-δικό μας στόλο μέχρι το 2025.
- Ραφάλ (Rafale) είναι τα νέα γαλλικά αεροσκάφη, εκ των οποίων, από 19η Ιανουαρίου 2022 άρχισε να αποκτά η ελλα-δική μας Πολεμική Αεροπορία και η 332 Μοίρα Παντός Καιρού «Γεράκι» της 114 Πτέρυγας Μάχης. Μέχρι το επόμενο έτος αναμένεται να αριθμούν σύνολο είκοσι τεσσάρων Ραφάλ.
- Βάιπερ (Viper) είναι η πιο σύγχρονη αναβάθμιση των αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών F-16 που διαθέτει η ελλα-δική μας Πολεμική Αεροπορία. Μέχρι τον Αύγουστο είχαν ήδη παραληφθεί τα πρώτα δέκα Βάιπερ για τη 343 Μοίρα «Αστέρι» της 115 Πτέρυγας Μάχης της Κρήτης και αναμένονται άλλα 74 και γι’ αλλες Μοίρες μέχρι το 2027.
Η ΔΗΛΩΣΗ Δένδια από τη Λευκωσία ότι «για την Ελλάδα των Μπελαρά, των Ραφάλ και των Βάιπερ η Κύπρος δεν κείται μακράν», αναγγέλλει επισήμως, ΞΑΝΑ, τον τερματισμό του εκφωνηθέντος κατά τον ολέθριο του Ελληνισμού Αύγουστο 1974 τής τουρκικής εισβολής τού δεύτερου Αττίλα, από τον μόλις αναλαβόντα μετά την πτώση της προδοτικής Χούντας πρωθυπουργό Κωνσνταντίνο Καραμανλή ότι «η Κύπρος κείται μακράν».
- Τονίζεται με κεφαλαία το «ΞΑΝΑ». Eπειδή το είχε πει και το έδειξε εμπράκτως εδώ στην Κύπρο, από το 1994, ο τότε Υπ.Εθ.Αμ. του ελλα-δικού μας κράτους αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης, με την έναρξη υλοποίησης του «Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου» των Ανδρέα Παπανδρέου και Γλαύκου Κληρίδη.
Το οποίο, όμως, εξαϋλώθηκε επί πρωθυπουργίας Σημίτη το 2001, μετά που «εξορίστηκαν» στην Κρήτη οι ρωσικοί αντιαεροπoρικοί πυραύλοι S-300 που είχε αγοράσει η Κύπρος για την Εθνική Φρουρά. Έκτοτε... εγκαταλείφθηκε το «Δόγμα ΕΑΧ» από όλους τους μετέπειτα κυβερνήσαντες και κυβερνώντες.
Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ γνώση της ιστορίας υπενθυμίζει ότι, το «Δεν Κείται Μακράν η Κύπρος» το είχε αποδείξει εμπράκτως πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια με τον στόλο των αρχαίων τριήρεων του το 450 προ Χριστού ο επιφανής Αθηναίος στρατηγός Κίμων, γιός του νικητή της Μάχης του Μαραθώνος του 490 π. Χρ., Μιλτιάδη.
Ακριβώς εκείνου του Κίμωνος το όνομα δόθηκε τώρα για την πρώτη ελλα-δική μας Μπελαρά, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ακόμη αν η ονοματοδότησή της υπονοεί και την Κύπρο, όπου απέθανε επί της ναυαρχίδος του, νικηφόρα πολεμώντας, ο εν λόγω απελευθερωτής στρατηγός:
Ο ΚΙΜΩΝ ο Μιλτιάδου είχε εκστρατεύσει με τις 200 τριήρεις του εναντίον των Περσών Κατακτητών της Κύπρου, των Φοινίκων συνεργατών τους και των ντόπιων περσόδουλων, κατανικώντας τους στο Μάριον, στο Κίτιον και στη Σαλαμίνα της Κύπρου, σε πεζομαχίες και ναυμαχία το 450 π.Χρ.
Εκ των ηρωικώς πεσόντων οπλιτών του Κίμωνος ήταν και ο Διονύσιος Καρδιανός, το επιτύμβιο με την επιγραφή του οποίου ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στα χώματα του χωρίου Λύση, γενέτειρας μετά από 25 αιώνες του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου υπαρχηγού της ΕΟΚΑ.
- Ο Κίμων όμως του 450 π.Χρ. ασθενήσας εξέπνευσε επί της ναυαρχίδος τριήρους του. Υπακούοντας σε δική του διαταγή οι εν πλω στενοί συμμαχητές του, απέκρυψαν τον θάνατό του και συνέχισαν μέχρι τέλους την νικηφόρα καταναυμάχηση του στόλου των Κατακτητών. Αυτός ήταν ο λόγος που γράφηκε έκτοτε για τον Κίμωνα το «Και Νεκρός Ενίκα», ευανάγνωστο και στην εν Λάρνακι Κύπρου προτομή του.
- Στην Αθήνα, όμως τότε, ηγέτιδα της Δηλιακής Συμμαχίας, η οποία είχε ήδη εισέλθει σε εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Σπάρτη των Πελοποννησίων, κυριαρχούσαν οι πολιτικοί, με επικεφαλής τον επιφανέστερο Περικλή, αντίπαλοι από πριν του Κίμωνα, που επειγόντουσαν να συνάψουν ειρήνη με τον Πέρση βασιλιά Αρταξέρξη.
- Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Κίμωνα στην Κύπρο, το 449 π.Χρ. ο εκ των συνεργατών του Περικλή, διπλωμάτης Καλλίας, γιός του Ιππονίκου και σύζυγος της Ελπινίκης ετεροθαλούς αδελφής του Κίμωνα, στάλθηκε στα Σούσα ως πρέσβυς στον Αρταξέρξη, όπου και συμφώνησαν την έκτοτε γνωστή ως «Κάλλειον Ειρήνη». Ανάμεσα στους όρους της οποίας ήταν και η... παραχώρηση της Κύπρου στους Πέρσες!!!
ΤΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ εκείνο γεγονός της αρχαιότητας είχε στο μυαλό του ο ποιητής μας ο Μιχάλης Πασιαρδής όταν, μετά τον όλεθρο του 1974 στις προδομένες από την αθηναϊκή Χούντα κυπριακές Θερμοπύλες, έγραψε τους στίχους του θρηνητικού του ποιήματος «Είμαστε Έλληνες»:
«Δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε / το 'χετε ξανακάνει χρόνια πριν σ' άλλους αιώνες / όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες [...] Τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους / το αίμα πότισε τη Γη κι αλυσοδέσανε βαριά τον Πενταδάχτυλο / είμαστε Έλληνες, δεν καρτερούμε τίποτα / απ' την Αθήνα τίποτα. / Είμαστε Έλληνες / Έλληνες του πικρού καιρού και της Απελπισίας. / Στην καρδιά του πελάγου / στο σταυρό του ορίζοντα / κραυγή κι’ οιμωγή η πατρίδα μου. / Αγρυπνούμε σ’ αυτή τη γωνιά, στ’ άκρο πέλαγο / στη μικρή μας πατρίδα επάνω. / Η φωνή μας - αιώνες παλιοί που δεν χάθηκαν. / Τ’ όνειρο μας - αιώνες που θάρθουν. / Αγρυπνούμε σ’ αυτή τη γωνιά και μαχόμαστε. / Η ελπίδα ακονιέται στην πίστη.»...
Το μελοποίησε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης στον δίσκο «Ες Γην Εναλίαν Κύπρον» και το τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας με το φωνητικό σύνολο «Διάσταση».
ΤΕΘΝΕΩΤΟΣ του Κίμωνα το 450 π.Χρ., η ειρήνευση με τον Αρταξέρξη το 449 π.Χρ. επέτρεψε στην Αθήνα του Περικλή, απερίσπαστη από την περσική πίεση, να μετατρέψει τη Δηλιακή Συμμαχία σε δική της ηγεμονία. Εκ της οποίας, η συν τω χρόνω αύξηση της αθηναϊκής ισχύος, ως απειλή στρεφόμενη κατά των Λακεδαιμονίων, ήταν η αληθέστερη αίτια του καταστροφικού ενδο-ελληνικού 27ετούς Πελοποννησιακού Πολέμου 431-404 π.Χρ. κατά την γνώμη και τις αειθαλώς επαληθεύουσες έως σήμερα αναλύσεις του αρχαίου ιστορικού «πατέρα του πολιτικού ρεαλισμού» Θουκυδίδη Α-23,6.
Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ Κίμων του Μιλτιάδου, διακεκριμένος για τις νίκες του επί των Περσών, ήταν φιλικά διακείμενος προς τους Λακεδαιμονίους, με πρώτιστη επιμονή στην εξάλειψη της περσικής απειλής.
- Τον κατηγορούσαν ως «φιλολάκωνα» οι εντός Αθηνών πολιτικοί του αντίπαλοι οι οποίοι, με επικεφαλής τον νεοεισελθόντα στην πολιτική Περικλή, κατάφεραν το 461 π.Χρ. να επιτύχουν τον οστρακισμό του και να τον εξορίσουν.
- Τον επανέφεραν το 453 π.Χρ. με τον όρο να απέχει από τα εσωτερικά ζητήματα των Αθηνών. Και φρόντισαν να τον απαλλαγούν αναθέτοντας του τη ναυτική εκστρατεία του 450 π.Χρ. προς την Κύπρο.
- Πέτυχε τον στόχο του, απεβίωσε μαχόμενος, αλλ’ η τότε Αθήνα έσπευσε το επόμενο έτος με την «ειρήνη του Καλλία» να παραδώσει την Κύπρο στους Πέρσες Κατακτητές: «Δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε, το 'χετε ξανακάνει χρόνια πριν σ' άλλους αιώνες, όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες» στην ποίηση του Μιχάλη Πασιαρδή.
ΟΥΚ ΟΛΙΓΟΙ σήμερα εν Ελλάδι και εν Κύπρω διακατέχονται από εύλογη ανησυχία ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται κυκλικώς»:
- Εξ Αθηνών ο υπουργός Δένδιας ήρθε 1η Οκτωβρίου 2023 στη Λευκωσία με την «Κιμώνεια» διακήρυξη «η Κύπρος δεν κείται μακράν».
- Ενώ ο προϊστάμενός του, πρωθυπουργός Μητσοτάκης, με «Κάλλειον» συνταγή είχε ήδη μεταβεί στο «τουρκικό σπίτι» του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, εξαιρώντας το Κυπριακό από τους όρους της... ειρήνευσης μεταξύ του ελλα-δικού μας κράτους και της Τουρκίας Κατακτητή.
- Και είναι ίσως σημαντικό ότι δεν ακούστηκε εισέτι από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι απλώς επίσημα αλλά επισημότατα και κατ’ επανάληψιν προς πάσαν κατεύθυνση το «για την Ελλάδα των Μπελαρά, των Ραφάλ και των Βάιπερ η Κύπρος δεν κείται μακράν».
Εκτός κι αν αναμένει να παραλειφθούν πρώτα όλες οι Μπελαρά, τα Ραφάλ και τα Βάιπερ από τις ελλα-δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις...
Λάζ.Α.Μαύρος 3 Οκτ.2023