Σελίδες

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

«Χάος»: Το inside story της ελληνικής δεύτερης κατηγορίας




Με αφορμή τις τραγικές, οικονομικές & αθλητικές, συνθήκες που διεξάγεται το πρωτάθλημα της Super League 2 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών & Ποδοσφαιριστριών δημιούργησε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χάος» (το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του Συνδέσμου στο YouTube).


 Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές στη Superleague 2, αλλά και την Γ΄ Εθνική μίλησε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών ο Γιάννης Ανδρέου, ποδοσφαιριστής του Τηλυκράτη Λευκάδας αλλά και απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.



«Έχω χάσει πολλά χρήματα, και δεν είμαι ο μόνος. Εκατοντάδες παίκτες έχουν χάσει και χάνουν χρήματα κάθε χρόνο. Έχω χάσει χρήματα από τρεις ομάδες. Μια ομάδα μού χρωστούσε πέντε μισθούς, μια άλλη ομάδα έναν και μια τρίτη ομάδα μού χρωστάει ακόμα δύο μισθούς. Πρέπει να ξέρετε ότι οι παίκτες της δεύτερης κατηγορίας δεν κερδίζουμε τους μεγάλους μισθούς των παικτών της Super League. Όταν ήμουν μικρός, υπέγραψα τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, έναν από τους τρεις μεγάλους συλλόγους της χώρας μας. Πίστευα ότι θα γίνω παίκτης της πρώτης κατηγορίας και θα παίξω στην Ευρώπη. Μετά από δύο χρόνια, πήγα σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας γιατί ήθελα να παίξω περισσότερο. Κάποιος με προειδοποίησε: “Μην πας στη δεύτερη κατηγορία, γιατί θα μείνεις εκεί για το υπόλοιπο της καριέρας σου. Κανένας παίκτης δεν φεύγει ποτέ! Πήγαινε κάπου αλλού”. Πίστευα ότι θα τα καταφέρω και θα επέστρεφα στην πρώτη κατηγορία μετά από ένα χρόνο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Πρόσφατα πήγα στον Τηλυκράτη Λευκάδας της Super League 2.

Πολλοί παίκτες στη Super League 2 δεν έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν. Κάποιοι εκδιώκονται από τα σπίτια τους, άλλοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Όταν δεν έχουμε χρήματα, μιλάμε με συμπαίκτες, την οικογένεια μας και προσπαθούμε να δανειστούμε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο πρωτάθλημα: κακές συνθήκες εργασίας, δεν υπάρχουν καλά προπονητικά γήπεδα ή προπονητικά κέντρα, δεν υπάρχει φαγητό και ορισμένοι σύλλογοι δεν έχουν καν νερό να πιούμε όταν παίζουμε ή προπονούμαστε. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου γιατροί και φυσιοθεραπευτές – ορισμένοι παίκτες κάνουν μασάζ στους συμπαίκτες τους. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι ερασιτεχνικό. Είναι επαγγελματικό μόνο στα χαρτιά. Όταν ο ντοκιμαντερίστας με ρώτησε τι τίτλο θα έδινα στο πρωτάθλημα αν ήταν ταινία, απάντησα: Χάος. Όλα είναι χάος!

Όταν ήμουν νεότερος, μια ομάδα με έβαλε σε ένα ξενοδοχείο γιατί δεν είχαν χρήματα για σπίτι. Ωστόσο, δεν πλήρωσαν και με έδιωξαν. Έπρεπε να μετακομίσω σε άλλο ξενοδοχείο, όπου με έδιωξαν ξανά, και μετά πάλι σε άλλο ξενοδοχείο. Όταν έπαιζα για έναν σύλλογο της Κρήτης, είχαμε ένα παιχνίδι εκτός έδρας στην Κέρκυρα. Είχα έναν συμπαίκτη που, αφού κάναμε προπόνηση το πρωί, πήγαινε σε ένα κομμωτήριο για να δουλέψει ως κομμωτής. Είχα πολλούς συμπαίκτες με δεύτερη δουλειά. Εάν έχετε γυναίκα και δύο ή τρία παιδιά και η ομάδα δεν σας πληρώνει, τότε πρέπει να κάνετε μια δεύτερη δουλειά για να τα βγάλετε πέρα.

Κάποτε σκέφτηκα να σταματήσω την καριέρα μου. Ήμουν 20 χρονών και είχα περάσει έξι μήνες χωρίς να λάβω τον μισθό μου. Δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι, άρχισα να σπουδάζω. Πήρα το πτυχίο μου και δύο μεταπτυχιακά και στο μεταξύ ξεκίνησα μια υπόθεση εναντίον του συλλόγου μου για να λάβω επιτυχώς τις καθυστερούμενες αποδοχές μου. Η οικογένειά μου πάντα μου έλεγε να κυνηγήσω τα όνειρά μου αλλά και να σπουδάσω. “Αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις ως παίκτης, τότε θα έχεις πάντα την ακαδημαϊκή σου καριέρα”.

Πολλοί καλοί παίκτες τα παράτησαν. Η τρίτη και η τέταρτη κατηγορία είναι ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, αλλά υπάρχουν πολλοί ποιοτικοί παίκτες. Όταν ήταν 23-24 ετών αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στη δεύτερη κατηγορία και αναζήτησαν άλλη καριέρα για να κερδίσουν εισόδημα.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι το πρωτάθλημα έχει κακή διαχείριση. Η Super League 2 αποτελείται από δύο κατηγορίες: Βορρά και Νότου. Η καθεμία έχει 13 ομάδες, αλλά μόνο δύο ή τρεις από αυτές τις ομάδες διοικούνται σωστά, καθώς και οι δεύτερες ομάδες της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες έχουν προβλήματα. Κάθε ομάδα έχει 25 παίκτες, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσοι παίκτες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και μέλη του τεχνικού επιτελείου, καθώς οι προπονητές αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
 …Μερικές φορές νομίζω ότι μόνο ο ΠΣΑΠΠ ενδιαφέρεται πραγματικά για τη δεύτερη κατηγορία. Αλλά όταν μιλάμε για προβλήματα, τότε γινόμαστε «κακοί». Ωστόσο, αν ο ΠΣΑΠΠ, η κυβέρνηση, η ομοσπονδία και η διοργανώτρια καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και συζητήσουν σοβαρά τα πράγματα, τότε μπορούν να βρουν καλές λύσεις».

Πηγή: https://fifpro.org/en

  Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα τρία πρώτα επεισόδια του ντοκιμαντέρ Χάος: