Σελίδες

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Τουρκία: σχέδια μετεγκατάστασης Παλαιστινίων σε Κύπρο-κουρδικές περιοχές


Από την ιστοσελίδα greekcitytimes.com

Η Τουρκία φέρεται να ενορχηστρώνει ένα σχέδιο για την επανεγκατάσταση έως και 250.000 Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε κουρδοκρατούμενες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής της βόρειας Κύπρου. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες αναλύονται σε έκθεση του Gregory R. Copley, συντάκτη της GIS/Defence & Foreign Affairs*, υποδεικνύουν μια συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας, του Κατάρ και της Χαμάς, και αναδεικνύουν τις εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για την Ανατολική Μεσόγειο.


Η έκθεση αποκαλύπτει ότι εκτεταμένες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, του Κατάρ και αξιωματούχων της Χαμάς. Οι συζητήσεις αυτές, που επικεντρώνονται στη μακροχρόνια κρίση στη Γάζα, περιλαμβάνουν ένα σχέδιο, αποδεκτό από το Ισραήλ, για τη μετεγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού Παλαιστινίων από τη Γάζα σε τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ανακουφίζεται η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, αναδιαμορφώνοντας ενδεχομένως τη γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο, με μια στρατηγική ανακατανομή πληθυσμών σε ευαίσθητα πολιτικά σύνορα.

Στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου βρίσκεται η πρόθεση της Τουρκίας, όπως ενορχηστρώνεται από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT), για την «ανθρωπιστική μεταφορά και μετεγκατάσταση» 200.000 έως 250.000 Παλαιστινίων από τη Γάζα σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που κατοικούνται κυρίως από κουρδικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος αυτών των προσφύγων σχεδιάζεται να μετεγκατασταθεί στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου.

Το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρει η έκθεση, εξυπηρετεί πολλαπλούς στρατηγικούς σκοπούς για την Τουρκία. Πρώτον, παρουσιάζει την Τουρκία ως ευεργέτη του ισλαμικού κόσμου, υποστηριζόμενη από ένα «Ειδικό Ταμείο» για τους Παλαιστίνιους. Δεύτερον, η επανεγκατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο ωθεί εμμέσως στην αναγνώριση της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η οποία αναγνωρίζεται σήμερα μόνο από την Τουρκία.

Επιπλέον, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι συνυφασμένες με τις φιλοδοξίες για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων προσφύγων στην Τουρκία, ελπίζει να ανακουφίσει την πίεση που αντιμετωπίζει το Ισραήλ λόγω του αυξανόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα. Το σχέδιο αυτό ευθυγραμμίζεται με τις προθέσεις του Ισραήλ να μετεγκαταστήσει τους Παλαιστίνιους από το έδαφός του, υποδηλώνοντας έναν συντονισμό γεωστρατηγικών κινήσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Επιπλέον, το ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου μέσω των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής την Τουρκία, το οποίο θα επιβλέπει μια πολυεπίπεδη ειρηνευτική πρωτοβουλία για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά τη διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να λειτουργήσει ως εγγυητής για την παλαιστινιακή πλευρά, τοποθετώντας την ως βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα διεθνές καθεστώς ασφάλειας και διακυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας υπό την ηγεσία της Τουρκίας, ασκώντας ουσιαστικά πίεση στη διεθνή κοινότητα, ιδίως στην ΕΕ, για να αναγνωρίσει και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει περαιτέρω τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή και τη διπλωματική της εμβέλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έκθεση ρίχνει επίσης φως στην τρέχουσα κατάσταση στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, η οποία φιλοξενεί διάφορους ισλαμικούς πυρήνες και χρησιμεύει ως οικονομική και επιχειρησιακή βάση για εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις. Η προτεινόμενη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων, μαζί με τη συνεχιζόμενη διακριτική λειτουργία τραπεζών από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, προσθέτει πολυπλοκότητα στο ήδη ευαίσθητο πολιτικό τοπίο και το τοπίο ασφαλείας της περιοχής.

Αυτή η στρατηγική κίνηση της Τουρκίας, εάν υλοποιηθεί, θα μεταβάλει σημαντικά τη δημογραφική και πολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τους περιφερειακούς της γείτονες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

(*) Το Defence & Foreign Affairs παρέχει εκθέσεις και αναλύσεις από το 1972. Η παρούσα έκδοση αποτελεί μέρος της ομάδας Defence & Foreign Affairs Group, η οποία συνδέεται με τη Διεθνή Ένωση Στρατηγικών Σπουδών (ISSA). Η ISSA είναι ένας οργανισμός που επικεντρώνεται στις στρατηγικές και διεθνείς μελέτες. Προσφέρει μια ποικιλία δημοσιεύσεων και πόρων, συμπεριλαμβανομένου του Εγχειριδίου Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων και ενός Παγκόσμιου Συστήματος Πληροφοριών (GIS) με κρυπτογραφημένη πρόσβαση, το οποίο παρέχει λεπτομερείς ενημερώσεις πληροφοριών.