Σελίδες

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Παναθηναϊκός: Τούρκοι παντού!




Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το προηγούμενο καλοκαίρι με την πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν στον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Κίνηση που  είχε αθλητική λογική γιατί ο Αταμάν, παρότι δεν ήταν ο καλύτερος ελεύθερος προπονητής εκείνη την περίοδο, ελεύθερος ήταν και ο ικανότερος πρώην προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσο, ο Τούρκος προπονητής συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων προπονητών. Έτσι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνδύασε, το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και έναν ικανό προπονητή αλλά και επιχειρηματικά ανοίγματα στην τουρκική αγορά.

Αντιθέτως η  κίνηση του Γιάννη Αλαφούζου δεν είχε καμία λογική. Ο Παναθηναϊκός έδιωξε με τον χειρότερο τρόπο τον προπονητή που τον έκανε και πάλι υπολογίσιμο μέγεθος. 



Στα δέκα και πλέον χρόνια που κατέχει την ΠΑΕ ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν η πρώτη φορά η ομάδα έδειχνε να έχει μια προοπτική και αυτό ήταν έργο αποκλειστικά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Αλαφούζος έχει συμπεριφερθεί με το χειρότερο τρόπο στον Παναθηναϊκό περιορίζοντας, την πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε ρόλο κομπάρσου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 2017 έχει οδηγήσει σε μία δεύτερη χρεοκοπία, μετά από την πρώτη της πολυμετοχικότητας το 2012, όταν είχε επιβάλει στάση πληρωμών και η ομάδα κινδύνεψε να υποβιβαστεί, και τον γλίτωσε μόνο επειδή οι 11 από τις 14 ομάδες του συνεταιρισμού της ελληνικής λίγκας άλλαξαν τελευταία στιγμή τον  κανονισμό.

Στα χρόνια του στον Παναθηναϊκό ο Γ. Αλαφούζος μόνο σφάλματα έχει διαπράξει. Στα τέλη του 2015 και ενώ μέχρι τότε ακολουθούσε πολιτική σκληρής λιτότητας, έφερε έναν «μαθητευόμενο μάγο» του ιταλικού ποδοσφαίρου, τον Αντρέα Στραματσόνι, του έδωσε τα κλειδιά της ομάδας την οποία τη φόρτωσε βετεράνους υπερκοστολογημένους ποδοσφαιριστές. Ο Στραματσόνι έριξε το πλοίο του παναθηναϊκού στα βράχια. Μετά την φυγή Στραματσόνι ο Αλαφούζος αφού είχε κάνει τη βλακεία της δεκαετίας αποφάσισε ότι δεν θα πληρώσει τα χρέη της ομάδας, που ο ίδιος με τους ερασιτεχνισμούς του προκάλεσε.

Ο Παναθηναϊκός στα δύο χρόνια που τον «έτρεξε» ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, και με δικό του προσωπικό αγώνα, κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο 2021, πέρυσι να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα και φέτος να έχει μία συμπαθητική πορεία στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Επιπλέον ανέδειξε το πιο ταλαντούχο Έλληνα επιθετικό, τον Φώτη Ιωαννίδη, με μεγάλη μεταπωλητική αξία.

Το ευχαριστώ του Αλαφούζου ήταν να τον απομακρύνει από την ομάδα με τον πιο άκομψο τον τρόπο, αφού έμαθε την απόλυσή του από τις τουρκικές εφημερίδες. Στη θέση του έφερε ικανό Τούρκο προπονητή, αλλά άλλης εποχής. Ο 70χρονος Φατίχ Τερίμ, βρίσκεται ήδη δύο χρόνια εκτός δουλειάς. Η καριέρα του βρέθηκε στο καλύτερο σημείο της  από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000, δηλαδή πριν δεκαπέντε χρόνια! Το 2000 κατέκτησε το Κύπελλο Ουέφα με τη Γαλατασαράι και στο Γιούρο του 2008 οδήγησε την εθνική Τουρκίας έως τις 4 καλύτερες ομάδες.

Πρόκειται όμως για ένα προπονητή που έχει άριστες σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν και «πρεσβευτή» των επιτυχιών της Τουρκίας. Το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε για αυτό το Νetflix, ενώ αναφέρεται λεπτομερειακά σε όλη την σταδιοδρομία, δεν υπάρχει ούτε για μία αναφορά τον κορυφαίο Τούρκο ποδοσφαιριστή με τον οποίο συνυπήρξαν για πολλά χρόνια τόσο στη Γαλατασαράι όσο και στην εθνική Τουρκίας, τον Χακάν Σουκούρ. Ο Σουκούρ παρότι βουλευτής του κόμματος Ερντογάν για ένα φεγγάρι το 2013, επειδή έχει χαρακτηριστεί από το καθεστώς ως γκιουλενιστής, ζει εξόριστος Ηνωμένες Πολιτείες, οικονομικά καταστραμμένος (οδηγός ταξί). Ο Τερίμ υπακούοντας στην εντολή του σουλτάνου, με νεοσταλινικό τρόπο εξαφάνισε τον Σουκούρ.

Ήδη γράφτηκε στον τουρκικό Τύπο ότι ο συνεταίρος του Αλαφούζου στον Σκαϊ Ατζούν Ιλιτζαλή, που δημιουργεί τα άθλια ριάλιτι του σταθμού, ετοιμάζεται να κάνει πρόταση αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παναθηναϊκού για την Τουρκία. Θα σκεφτεί κάποιος, να μια σπουδαία επιχειρηματική κίνηση του Αλαφούζου, πόσοι Τούρκοι όμως θα αγοράσουν τηλεοπτικό χρόνο από το κανάλι του Ατζούν για να βλέπουν ελληνικό πρωτάθλημα και τις μάχες του γερασμένου προπονητή; Ελάχιστοι.

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν ακολουθεί τους τελευταίους μήνες μια άλλη πολιτική έναντι της Ελλάδας από το μαστίγιο και τις απειλές για τους πυραύλους Ταϊφούν και τις απειλές ότι «θα έρθουν μία νύχτα», έχουμε περάσει στη φάση της λυκοφιλίας, ενθυμούμενος ίσως την σκέψη του Οζάλ ότι τους Έλληνες είναι πιο εύκολο να τους κατακτήσεις με «ειρηνικά μέσα». Στην ολιγόωρη πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα ανάμεσα σε αυτούς που συνάντησε ήταν και ο προπονητής του μπασκετικού Παναθηναϊκού Αταμάν, με τον οποίο επίσης διατηρεί άριστες σχέσεις.

Δεν ξέρουμε ποιες συμφωνίες έχουν υποσχεθεί οι Τούρκοι παράγοντες στον Αλαφούζο, τι άλλο ετοιμάζει με τον Ατζούν ή αν θέλει να δείξει ότι είναι πιο μπροστά από τους άλλους Έλληνες επιχειρηματίες. Είναι γεγονός ότι μετά την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, δημοσιολογούντες, ακαδημαϊκοί έχουν πιστέψει τόσο τις προσδοκίες του για ελληνοτουρκική φιλία που κάνουν συνεχή υποτελή ανοίγματα στην Τουρκία.

Ο Τερίμ θα χρυσοπληρωθεί για την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, σίγουρα θα ζητήσει και μία καραβιά ποδοσφαιριστές υπερκοστολογημένους προκειμένου να κυνηγήσει ο Παναθηναϊκός  την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Εγχείρημα ήδη αρκετά δύσκολο μιας και ο πιο ταλαντούχος ΠΑΟΚ, η έμπειρη ΑΕΚ, αλλά και ο πιο ακριβός Ολυμπιακός έχουν προβάδισμα. Μέχρι ο Τερίμ να μάθει τα γήπεδα «παλάτια» του ΠΑΣ Γιάννενα ή της Λαμίας, οι ελπίδες για τίτλο θα έχουν εξανεμιστεί. Ευχόμαστε στον Τούρκο προπονητή ολόψυχα κακή επιτυχία και στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, που «βράζουν»[1] με τον Αλαφούζο, γρήγορα να τον ξεφορτωθούν!    


[1] Ενδεικτική είναι ηλεκτρονική ψηφοφορία της ιστοσελίδας gazzeta με ερώτημα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς. Το 85% (παραπάνω από 47 χιλ.) διαφωνεί. Η ιστοσελίδα διατήρησε την ψηφοφορία για μόνο έξι ώρες και ψήφισαν πάνω από 55 χιλ. επισκέπτες σε μέρα αργίας. Αν διατηρούσε την ψηφοφορία ανοικτή θα ψήφιζαν εκατοντάδες χιλιάδες, γεγονός που δεν θα άρεσε καθόλου στον Γ. Αλαφούζο.

του Γιάννη Ξένου