Σελίδες

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλειος Κεσογλίδης, γνωστός ως Βασίλης Καρράς

 


Θα σταθώ,  μόνο,  σ' αυτά,  χωρίς λεπτομέρειες, ως αντιστοιχία λόγων και έργων, ως υπόμνηση των πράξεων που μας συνοδεύουν,  αφού όλοι θα κριθούμε με βάση ό,τι δεν κάναμε αλλά και ό,τι κάναμε: 



Ο Βασίλειος Κεσογλίδης, γνωστός ως Βασίλης Καρράς, χωρίς κάμερες και  προβολή, χωρίς λαιφ σταιλ και δήθεν φιλανθρωπία, πλήρωσε πανάκριβες θεραπείες για επώδυνες και μακροχρόνιες ασθένειες, προστάτεψε ανήμπορους, χήρες και ορφανά, αποπλήρωσε δάνεια, έδωσε τροφή και  στέγη σε αμέτρητους συνανθρώπους του και αλλά πολλά,  που ήταν άγνωστα στους ανθρώπους, αλλά γνωστά στον Θεό!


Μία μεγάλη φωνή που είχε και μία μεγάλη ψυχή! 


Βασίλη Καλό Παράδεισο , Καλή Ανάσταση !


Ο Βασίλης Καρράς (πραγματικό όνομα: Βασίλειος Κεσογλίδης, Κοκκινοχώρι Καβάλας, 12 Νοεμβρίου 1953 - Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2023) ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, καθώς και συνθέτης και στιχουργός, ο οποίος υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους ερμηνευτές των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι.



Γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12 Νοεμβρίου 1953. Είχε 2 αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Όταν ήταν 10 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, εργάστηκε στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι «Εγώ αγάπη μου, εγώ».


Παντρεύτηκε το 1973 τη Χριστίνα Κεσογλίδη και μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Ειρήνη.


Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, αφότου υπέστη ανακοπή καρδιάς στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντας καρκίνο.Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης στις 26 Δεκεμβρίου. 


Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος Μ' έχεις Κάνει Αλήτη, που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή. Οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι.


Είχε συνεργαστεί με αρκετούς συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Μιχάλης Ρακιντζής, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς, ο Χάρης Κωστόπουλος, ο Μάνος Ξυδούς, ο Δημήτρης Ρακιτζής, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.


Είχε κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πέγκυ Ζήνα, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης και τέλος με τον Γιώργο Κακοσαίο. Με τους περισσότερους από αυτούς συνεργάστηκε σε ζωντανά προγράμματα.


Επίσης, ήταν συνθέτης και στιχουργός και είχε γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.