Σελίδες

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Μαστίγιο και καρότο από τον μικρό “Σουλτάνο” Ερντογάν: Σίγουρα, ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται… Ο κακός χρόνος περνά ο κακός γείτονας όχι…


Πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Φιντάν Χακάν μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, είπε ότι ναι μεν οι σχέσεις με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση, κατέστησε όμως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.



Παράλληλα δε ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας Ερντζούμαν Τατλίογλου μιλώντας στην Ακαδημία Ναυτικού στη Γιάλοβα, αρχαία Ελληνική πόλις (Ελενούπολις) αμφισβήτησε την Ελληνική κυριαρχία σε Ελληνικά νησιά, ζήτησε την αποστρατικοποίηση τους και ενοχλήθηκε γιατί η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της με εξοπλισμούς καθώς επίσης καυτηρίασε τις περιφερειακές συμφωνίες που έχουμε αναπτύξει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο.


Σαφώς και όταν ο ΧΑΚΑΝ μιλούσε για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, εννοούσε αυτά  που προέκυψαν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ  στη Μαρδρίτη με το κοινό ανακοινωθέν της 8ης Ιουλίου το  1997 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στα πλαίσια της πολιτικής του κατευνασμού.



Με το αλησμόνητο και μοιραίο εκείνο κοινό  ανακοινωθέν για τα Εθνικά μας Συμφέροντα, ο  Ντεμιρέλ Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο Κώστας Σημίτης Πρωθυπουργός της Ελλάδας με ικανοποίηση δέχθηκαν την σύγκληση απόψεων που επετεύχθη μεταξύ  των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και  κ. Ισμαήλ Τζεμ.


Μεταξύ άλλων προβλέπεται ο σεβασμός στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν  μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.

Η αποδοχή  των προτάσεων Ντεμιρέλ – Τζεμ εκ μέρους  του Κώστα Σημίτη και του Θόδωρου Πάγκαλου, ήταν ιδιαίτερα  καταστροφική για τα Ελληνικά Συμφέροντα, αφού άνοιξε όχι το παράθυρο αλλά την πόρτα για τις  παράνομες διεκδικήσεις   της Τουρκίας στο Αιγαίο.


Επίσης ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και στην Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και της Δωδεκανήσου, την οποία αποκάλεσε Τουρκική θέμα για το οποίο δίνει προτεραιότητα η χώρα του.



Ας θυμηθούμε  λίγο την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους και γι’ αυτό πρέπει  επιτέλους το θέμα αυτό να μην το προσπερνάμε εύκολα.


Αντιπαρέρχομαι τα περί στρατικοποίησης των νησιών μας και θυμίζω στον κύριο Τατλίογλου,  μόνο την διάταξη των δυνάμεων της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου και το άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε.

Ταυτόχρονα του θυμίζω όμως και κάτι άλλο πολύ σοβαρό :


Ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται!!!



Αυτό τελικά όμως που έχει ενδιαφέρον από την ομιλία Τατλίογλου είναι η αμφισβήτηση  της Ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά μας και ότι προσπαθούμε ως χώρα να αποδείξουμε με τη βοήθεια της Ε.Ε. ότι τα νησιά μας ανήκουν.


Γιατί αλήθεια ξεχνά ενώ  γνωρίζει πολύ καλά τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία έχει υπογράψει και η χώρα του, ότι στο άρθρο 12 αναφέρεται ρητά ότι στη Τουρκία ανήκουν μόνο τα νησιά που είναι εντός τριών μιλίων απόστασης από τις ακτές της Μικράς Ασίας και μόνον αυτά;


Στη δε Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων με την οποία παραχωρούνται τα Δωδ/σα στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Άρα δεν έχει δικαίωμα  το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο  της γειτονικής χώρας να ομιλεί ! !


Το κρεσέντο της Τουρκικής τακτικής να ανεβάζει του τόνους των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας μερικές ημέρες πριν την άφιξη  Ερντογάν,  είναι και η ευθεία αμφισβήτηση  πρόσφατα της Ζουράφας και της Ικαρίας από Τούρκους αναλυτές.

Και ξαφνικά να σου εμφανίζεται ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μελιστάλακτος με κλάδο ελαίας να μιλά για προσέγγιση βήμα – βήμα με την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα ότι οι Αμερικανοί φταίνε για τις κακές σχέσεις  Ελλάδος Τουρκίας.

Ανατολίτικες πονηριές σε όλη  τους την μεγαλοπρέπεια  εκ μέρους του νέου Σουλτάνου.


Αλήθεια θα είχε ενδιαφέρον αν στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη δέχονταν ερωτήσεις και κάποιος Έλληνας δημοσιογράφος  του έθετε ευθέως το ερώτημα για το casus belli και αν είναι διατεθειμένος να το καταργήσει άμεσα αν τον ενδιαφέρει μια πραγματική φιλία μεταξύ των δύο λαών.


Το περιεχόμενο δυστυχώς των δηλώσεων τόσον του κ. Χακάν όσον και του κυρίου Τατλίογλου στο σύνολο τους κινείται στη πάγια λογική του αναθεωρητισμού της εξωτερικής  πολιτικής της χώρας τους και της αλλαγής του στάτους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Αυτό όμως που θα σχολιάσω σκωπτικά, είναι η χρονική στιγμή που έγιναν αυτές  οι δηλώσεις αφού σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Πρόεδρος της χώρας τους  ο κύριος Ερντογάν για να παρευρεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας.


Οι ομιλίες αυτές ουσιαστικά, για να μη ξεχνιόμαστε, έρχονται ως προπομπός  για το που θα το πάει ο Πρόεδρος τους, τόσον στις κατ’ ιδίαν  συζητήσεις  όσον και στις δηλώσεις του στη κοινή συνέντευξη με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ανεξάρτητα ότι σε θέματα χαμηλής πολιτικής όπως εμπόριο, τουρισμός πράσινη ενέργεια θα υπάρξει πρόοδος και θα υπογραφούν συμφωνίες.


Τολμώ να δημοσιοποιήσω αυτή την εκτίμηση μου,  λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είπε ο Ερντογάν στη κοινή συνέντευξη του στο Βερολίνο με τον καγκελάριο κ. Σολτς για τη Χαμάς, το Ισραήλ και τον πόλεμο, που είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.


Γι’ αυτό κ. Χακαν και κ. Τατλίογλου στα σύνορα της καρδιάς του Πρόεδρου της Τουρκίας που τώρα έχουμε και την Πατρίδα της καρδιάς του όπου συμπεριέλαβε  και τη Θεσσαλονίκη , εμείς του θυμίζουμε σε αντιδιαστολή τα σύνορα των αλησμόνητων Πατρίδων  του Ελληνισμού : Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πόντο, Ίμβρο, Τένεδο, Ανατολική Θράκη, Βόρεια Ήπειρο, Κύπρο.

Αν δε πραγματικά η ηγεσία της χώρας σας θέλει αυτές οι συναντήσεις στα Συμβούλια Συνεργασίας να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα για  κοινές αναπτυξιακές δράσεις και ειρηνική συνεργασία των δύο λαών, αφού από την γεωγραφία είναι αναγκασμένοι να βρίσκεται ο ένας απέναντι από τον άλλο, και όταν κανείς τηλεφωνεί από την Τουρκία ακούγεται στην Κω όπως είπε ο Ερντογάν, θα πρέπει  επιτέλους να αρθεί το casus belli, να σταματήσετε να αμφισβητείτε τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας, τα θαλάσσια σύνορα μας και να διεκδικείτε αυθαίρετα  την έρευνα και διάσωση  στο Αιγαίο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.


Να παραιτηθείτε  της γαλάζιας πατρίδας, του παράνομου Τουρκολιβικού Μνημονίου και να αποσύρετε  τις 40 χιλ. του  στρατού κατοχής από  το έδαφος της  Κυπριακής Δημοκρατίας.


Μόνον εάν κ. Χακάν και κύριε Αρχηγέ σεβαστεί επιτέλους, η χώρα σας τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, μόνον τότε είναι βέβαιο ότι οι συναντήσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα είναι χρήσιμες και οι επισκέψεις των ηγετών των δύο χωρών θα έχουν περιεχόμενο προς όφελος των  δύο Λαών μας.


Σε διαφορετική περίπτωση κ. Χακάν και κ. Τατλίογλου η ιστορία θα είναι αμείλικτη  για όποιον τολμήσει να ανατρέψει βίαια το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει σήμερα.

Είμαι δε βέβαιος, ότι ο πρωθυπουργός της Χώρας μας  όπως έκανε στον Έβρο θα πει στον κύριο Ερντογάν ότι η Ελλάδα μπορεί και ξέρει να υπερασπίζεται τα Εθνικά της συμφέροντα, κάθε στιγμή και το ίδιο θα  κάνει τώρα και στο μέλλον σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας εάν προκληθούμε.


Όλοι οι Έλληνες περιμένουμε στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών,  να ακούσουμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό  ότι η μόνη διαφορά με την γειτονική χώρα είναι η χάραξη της υφαλοκρηπίδας και η οριοθέτηση  της Α.Ο.Ζ και ότι η Τουρκία επιτέλους  πρέπει να καταργήσει το casus belli, ώστε να ανατρέψει τη λαϊκή ρήση: “ότι ο κακός χρόνος περνά ο κακός γείτονας όχι”, για να επιβεβαιωθούν οι αγαθές προθέσεις του Τούρκου Προέδρου τις οποίες δημοσιοποίησε επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ