Σελίδες

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

«Λάζαρος» vs «Άγιος Νεκτάριος» με τον Άρη Σερβετάλη

 

Κωνσταντίνος Σάθας: Ο αφοσιωμένος στην Πατρίδα ιστορικός

 


          Ο Κωνσταντίνος Σάθας (1842-1914), Γαλαξειδιώτης στην καταγωγή, είναι ο « αφοσιωμένος πολυγραφώτατος, ερευνητικώτατος και εμβριθέστατος φυσιοδίφης» της Ελλάδος, όπως επιγραμματικά τον χαρακτηρίζει ο εξαίρετος ιστορικός Τάσος Γριτσόπουλος ( Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαιδεία, Τόμος 10ος, στηλ. 1117-1119). Επί μία πεντηκονταετία ο Σάθας αναλώθηκε στην αποκάλυψη μιας εξόχου εποχής της Ελληνικής Ιστορίας, εντός της οποίας κυοφορήθηκε η μεγάλη Επανάσταση του 1821 και κερδήθηκε η ελευθερία του Έθνους.  Γράφει στην ίδια σελίδα ο Γριτσόπουλος: «Το όνομα του Κ. Σάθα εις την ιστορικήν έρευναν καταλαμβάνει θέσιν σπουδαίαν δια το πολύ και πρωτότυπον υλικόν, που περισυνέλεξε και εξέδωκε με πολλάς στερήσεις και υγείαν των οφθαλμών του όχι σταθεράν…Επομένως πρόκειται δια χαλκέντερον ερευνητήν».

Δικαστήριο της Λιβύης ακυρώνει την τουρκο-λιβυκή ενεργειακή συμφωνία

 

Το Εφετείο της Λιβύης ανέστειλε την περσινή συμφωνία εξερεύνησης ενέργειας της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία, με την οποία δεν συμφώνησαν η Αίγυπτος και η Ελλάδα, γεγονός που επιδείνωσε επίσης την εσωτερική κρίση στη Λιβύη, δήλωσε δικαστική πηγή.


Μακάριοι οι καθαροί στην καρδία…

 

 


«Όποιος καθάρισε την καρδιά του από την κακότητα και τις κακές επιδράσεις όλης της υλικής κτίσεως, διακρίνει καθαρά μέσα στη δική του ψυχική ομορφιά την εικόνα της θείας φύσεως (του Θεού). 


Η δυναμική του τώρα!

 

 

Τό τώρα, ὡς ἡ εὐκαιρία καί ἡ δωρεά πού μᾶς δίνει Χριστός ὁ Θεός μας γιά νά τήν ἀξιοποιοῦμε μέ συνετό τρόπο,  μοιάζει μ’  ἕνα λευκό χαρτί πού μᾶς ἁπλώνει ἐνώπιόν μας, εἴτε αὐτό λέγεται σήμερα εἴτε λέγεται ὥρα πού περνᾶμε εἴτε λέγεται στιγμή τοῦ χρόνου, ὥστε μέ τόν χρωστήρα τῆς βούλησής μας νά ζωγραφίσουμε πάνω  σ’ αὐτό ὄχι μουτζαλιές καί σκιές, ὄχι τίς μαυρίλες τῆς ἁμαρτίας, ἀλλά τόν ὁλοφώτεινο πίνακα τῆς ἐφαρμογῆς τῶν ἁγίων Του ἐντολῶν καί τοῦ ἁγίου Του θελήματος. 


Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Οι νεκροί μας δεν έχουν σχέση με τις εκλογές. Όχι στην Ύβρη!

 



Πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι δόθηκε στον πρωθυπουργό η φανέλα την οποία φορούσαν οι εινονιζόμενοι πρόγονοι μας, οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους το 1921 στην Αμάσεια του Πόντου, με την κατηγορία ότι ως ποδοσφαιριστές της ομάδας "ΠΟΝΤΟΣ" Μερζιφούντας  φορούσαν τα γαλανόλευκα με το γράμμα Π στο στήθος.


Αν στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, η Ελλάδα ήταν Αρμενία.....

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Αν στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, η Ελλάδα ήταν Αρμενία.....


To 2022 ήταν η χρονιά συμπλήρωσης εκατό ετών από τον τραγικό επίλογο της Γενοκτονίας από το Οθωμανικό κράτος και το Κεμαλικό καθεστώς εναντίον του Ελληνισμού. Πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες δολοφονήθηκαν και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο έγιναν πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.


Βεργίνα

 


Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής,

έσκυψα στο λάκκο 


Μικρές ζωές

 


«Ή θα περπατήσουμε στον ουρανό


Δώδεκα ναυτικά μίλια

 




ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ


Ήρωας

 



Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (Πζ) Θεοχάρης Γ. Μηλιώνης από την Αετόπετρα Ιωαννίνων , γεννημένος το 1914 , σε γράμμα στην αδελφή του : «Έχω δεκαοχτώ μέρες να ξυριστώ και να βγάλω τα παπούτσια μου , αλλά και εκατό χρόνια να πάνε δε θα πάψω να πολεμώ σαν λιοντάρι τους αγρίους» . 


Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Πλασιέ

 


Θ. Μαλκίδης

Οι πλασιέ της Τουρκίας


Μόνο στην Αθήνα και την Λευκωσία πρέπει να υπάρχουν τόσοι πολλοί πλασιέ της φασιστογειτονος,


Το παράπονο




«Το Παράπονο» του Οδυσσέα Ελύτη

Αναρωτιέμαι μερικές φορές: είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία; Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν; Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;


Ηρωίδα

 


Την  11η Ιανουαρίου του 1801με εντολή του Αλή Πασά, η κυρά Φροσύνη κι άλλες 17 Γιαννιώτισσες ρίχνονται στη Λίμνη των Ιωαννίνων και πνίγονται.

Νίκος Καββαδίας

 


Ένα σημαντικό ποίημα του Νίκου Καββαδία, ο οποίος γεννήθηκε την 11η Ιανουαρίου του 1910 στο Ουσουρίσκ της Ρωσίας και πέθανε την 10η Φεβρουαρίου 1975 στην Αθήνα. 

«Χωρίς τον Χριστό, δεν θέλω τίποτε»

 


Σταθήτε όλα τα σύμπαντα, όλοι οι υπάρχοντες κόσμοι, και όλα τα όντα! Κάτω όλαι αι καρδίαι, όλοι οι νόες, όλαι αι ζωαί, όλα αι αθανασίαι, όλαι αι αιωνιότητες! Διότι, όλα αυτά άνευ του Χριστού είναι δι’ έμε κόλασις. η μία κόλασις δίπλα εις την άλλην κόλασιν. Όλα είναι αναρίθμητοι και ατελεύτητοι κολάσεις και εις ύψος και εις το βάθος και εις το πλάτος.


Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Γεώργιος Ανδρεάδης


Απελευθέρωση Κλεισούρας

 



Στις 10 Ιανουαρίου 1941, δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Στρατός πραγματοποίησε μία από τις σημαντικότερες νίκες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.


Όταν υπήρχαν ποιητές και μουσικοί....


 
Στο περιγιάλι το κρυφόΚι άσπρο σαν περιστέριΔιψάσαμε το μεσημέριΜα το νερό γλυφόΔιψάσαμε το μεσημέριΜα το νερό γλυφό

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Έντεκα χρόνια Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης

 

wpid 20141010091004







Θεοφάνης Μαλκίδης

Έντεκα  χρόνια Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης


1. Το καθήκον μας


Συνηθίζεται σε επετείους ο απολογισμός. Εμείς όμως πέρα από την αναγκαία και επιβεβλημένη καταγραφή των πράξεών μας, οφείλουμε να δώσουμε και μία πρόταση για το μέλλον της πατρίδας μας και αυτονόητα και το δικό μας. Όπως ακριβώς δείξαμε σ’ αυτά τα τρία έτη παρουσίας και δραστηριότητάς μας ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε.


Οδοιπορικό στα ασκητήρια του γέροντα Ιωσήφ του ησυχαστή

 

Η σκληρή ζωή σε ένα έρημο χωριό της Ευρυτανίας

 

Τα χωριάτικα σπιτικά προϊόντα που παράγει η Ελληνική ύπαιθρος μπορεί να παράγονται με κούραση και κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι υψηλής διατροφικής αξίας.

Από ξένο τόπο


 
Aπό ξένο τόπο κι απ' αλαργινόΉρθ' ένα κορίτσι φωσ μου δεκαοχτώ χρονώ'
Ούτε στην πόρτα βγαίνει ούτε στο στενόΟύτε στο παραθύρι φωσ μου δυο λόγια να τησ πω

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Ελληνισμός

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ελληνισμός 


Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus


Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπιανών για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις

 




Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος: Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπιανών για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων «Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος» εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Σκοπιανών οι οποίοι αξιοποιούν το Ευρωπαϊκό κεκτημένο δημιουργώντας μέσα στην Ελλάδα «Κέντρο» για την ανύπαρκτη «Μακεδονική γλώσσα».  Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: 


Θα επιτρέψει ο Ερντογάν τη διεξαγωγή των εκλογών;



 Η Κύπρος και η Ελλάδα, δύο δημοκρατικές χώρες όπου οι πολίτες αποφασίζουν ελεύθερα για τους ηγέτες που θα τις κυβερνήσουν, θα έχουν εκλογές το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Η Κύπρος την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου και η Ελλάδα μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο το αργότερο. 


Φώτης Κόντογλου: Ὁ Πολυαγαπημένος Ἅγιος Σεραφεὶμ τοῦ Σάρωφ

 


























Κάποιος καλὸς φίλος μου μοῦ χάρισε ἕνα μικρὸ εἰκονισματάκι σὲ σμάλτο ῥούσικο, ἕνα ἐγκόλπιο, ποὺ παριστάνει τὸν ἅγιο Σεραφεὶμ τοῦ Σάρωφ. Ἀπὸ τὸ πίσω μέρος εἶναι καπλαντισμένο μὲ βελοῦδο, καὶ φαίνεται πὼς τὸ φοροῦσε κατάσαρκα στὸ λαιμό του κανένας ἅγιος ἄνθρωπος τῆς τσαρικῆς Ῥωσίας.

Η κυρα-Ρηνιώ: Η μοναδική κάτοικος στην Κίναρο


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη επτά χρόνια μετά

 












Θεοφάνης Μαλκίδης


 Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη επτά  χρόνια μετά


Με τον Γιώργο Ανδρεάδη γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια σε μία από τις πρώτες εκδηλώσεις που έγιναν για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Ήταν το 1994 στην Αναγέννηση Σερρών και μαζί μας είχαμε πολλούς φίλους, συμπατριώτες μας από την Κύπρο, καθώς και Κούρδους και Αρμένιους.


Νόμπελ Ειρήνης για τον Ερντογάν....


Η επιστολή με την οποία προτείνεται ο … προφήτης Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης

Η Γερουσία του Πακιστάν πρότεινε  τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης για τις …προσπάθειές του να επιλύσει την ουκρανική κρίση.


Σε μία πρωτοφανούς γελοιότητας κίνηση το (ακραία φιλοτουρκικό) Πακιστάν αναφέρει σε κείμενο που ενέκρινε η Γερουσία του τα εξής: «Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μετατράπηκε γρήγορα σε πυρηνικό σημείο ανάφλεξης που θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο. Λόγω των άοκνων προσπαθειών του (Ερντογάν), των έγκαιρων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων και με τις δύο πλευρές, απέτρεψε μόνος του μια παγκόσμια καταστροφή».



Αν δεν έχετε ακόμη πέσει κάτω από τα γέλια το κείμενο που υπογράφει ο Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι, πρόεδρος της Γερουσίας του Πακιστάν, σε επιστολή του προς τη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, έχει και άλλα:


Πνευματικά

 



Ο Πνευματικός Πατέρας ως

οδηγός προς τη νοερά Προσευχή

Π.Ιωάννης Ρωμανίδης


Πρωτοχρονιὰ μὲ τὸν Φώτη Κόντογλου: Καρδία συντετριμμένη καὶ τεταπεινωμένη…

 



Ξημέρωμα 1ης Ἰανουαρίου 1950
Ἐχτές, παραμονὴ τῆς Πρωτοχρονιᾶς, ἤμουνα ξαπλωμένος στὸ κουβούκλι μας, περασμένα τὰ μεσάνυχτα, καὶ συλλογιζόμουνα.
Εἶχα δουλέψει νυχτέρι γιὰ νὰ τελειώσω μία Παναγία Γλυκοφιλοῦσα καὶ δίπλα μου καθότανε ἡ γυναίκα μου καί ἔπλεκε. Ὅποτε δουλεύω, βρίσκουμαι σὲ μεγάλη κατάνυξη καὶ ψέλνω διάφορα τροπάρια. Σιγόψελνα, λοιπὸν, ἐκεῖ ποὺ ζωγράφιζα τὴν Παναγία καί ἡ Μαρία ἔψελνε καὶ κείνη μαζί μου μὲ τὴ γλυκειὰ φωνή της. Βλογημένη γυναίκα μοῦ ἔδωσε ὁ Θεός, ἂς εἶναι δοξασμένο τ’ ὄνομά του γιὰ ὅλα τὰ μυστήρια τῆς οἰκονομίας του. Τὸν εὐχαριστῶ γιὰ...ὅσα μοῦ ἔδωσε καὶ πρῶτ’ ἀπ’ ὅλα γιὰ τὴν ἁπλή τὴ Μαρία, πού μοῦ τὴ δώρησε συντροφιὰ στὴ ζωή μου, ψυχὴ θρησκευτική, ἕνα δροσερὸ ποταμάκι ποὺ γλυκομουρμουρίζει μέρα-νύχτα δίπλα σ’ ἕναν παλιὸν καστρότοιχο…

Τά Χριστούγεννα τοῦ Παπαδιαμάντη

 




τοῦ Κώστα Βάρναλη


Ὁ οὐρανὸς ἔβρεχε διαρκῶς λεπτὸν νερόχιονον, ὁ γραῖος ἀδιάκοπος ἐφύσα καὶ ἦτο ψῦχος καὶ χειμὼν τὰς παραμονὰς τῶν Χριστουγέννων τοῦ ἔτους… Ὁ κὺρ Ἀλέξανδρος εἶχε νηστεύσει... ἀνελλιπῶς ὁλόκληρον τὸ Σαρανταήμερον καὶ εἶχεν ἐξομολογηθεῖ τὰ κρίματά του (Παπᾶ-Δημήτρη τὸ χέρι σου φιλῶ!). Καὶ ἀφοῦ ἐγκαίρως παρέδωσε τὸ χριστουγεννιάτικον διήγημά του εἰς τὴν “Ἀκρόπολιν” καὶ διέθεσεν ὁλόκληρον τὴν γλίσχρον ἀντιμισθίαν του πρὸς πληρωμὴν τοῦ ἐνοικίου καὶ τῶν ὀλίγων χρεῶν του, γέρων ἤδη κεκμηκῶς ὑπὸ τῶν ἐτῶν καὶ τῆς νηστείας, ἀποφεύγων πάντοτε τὴν πολυάσχολον τύρβην, ἀλλὰ φιλακόλουθος πιστός, ἔψαλεν, ὡς συνήθως, μὲ τὴν βραχνὴν καὶ σπασμένην φωνήν του, πλήρη ὅμως ἐνθέου πάθους, ὡς ἀριστερὸς ψάλτης, εἰς τὸ παρεκκλήσιον τοῦ Ἁγίου Ἐλισσαίου τὰς Μεγάλας Ὥρας, σχεδὸν ἀπὸ στήθους, καὶ ὄτε ἐπανῆλθεν εἰς τὸ πτωχικὸν τοῦ δωμάτιον, δὲν εἶχεν ἀκόμη φέξει!
Ἤναψε τὸ κηρίον του καὶ τῆ βοηθεῖα τοῦ κηρίου (καὶ τοῦ Κυρίου!) ἔβγαλε τὸ ὑπόδημά του τὸ ἀριστερόν, διότι τὸν ἠνώχλει ὁ κάλος, καὶ ἠμικλιντος ἐπὶ τῆς πενιχρᾶς στρωμνῆς του, πολλὰ ρεμβάζων καὶ οὐδὲν σκεπτόμενος, ἤκουε τὰς ὀρυγᾶς τοῦ κραταιοῦ ἀνέμου καὶ τοὺς κρότους τῆς βροχῆς καὶ ἔβλεπε νοερῶς τὸν πορφυροῦν πόντον νὰ ρήγνυται εἰς τοὺς σκληροὺς αἰχμηροὺς βράχους τοῦ νεφελοσκεποὺς καὶ χιονοστεφάνου Ἄθω.