Σελίδες

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 


Θεοφάνης Μαλκίδης στον 102FM |

«Ο  Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ένας ξεχωριστός φίλος, ένας  ανιδιοτελής πατριώτης, ένας εξαιρετικός Έλληνας, ένας  θαυμάσιος Άνθρωπος. Δεν πήρε ποτέ κρατική θέση, δεν έγινε ποτέ βουλευτής ή υπουργός, παρότι ο Ανδρέας Παπανδρέου του είχε προτείνει πολλές φορές, παραμένοντας ένας αγνός, έντιμος, διανοούμενος, συγγραφέας και πολιτικός. 




Μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις του υπήρξε η ομιλία του στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, όπου αναφέρθηκε, προέβλεψε, αρκετοί έγραψαν ότι προφήτεψε, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 2010!» αποκάλυψε, ο διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών-μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών Θεοφάνης Μαλκίδης  μιλώντας για το εκλιπόντα Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην εκπομπή « Εδώ και Τώρα» του 102FM της ΕΡΤ3.



«Από πολλούς η μεγαλύτερη συμβολή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, θεωρείται η πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, όταν το 1994,  το Κοινοβούλιο, με καθυστέρηση επτά δεκαετιών,  υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας», υπογράμμισε ο κ. Μαλκίδης, και πρόσθεσε: «Είχε προηγηθεί το Μάιο του 1985, η δημιουργία  στην Αθήνα του Κέντρου Ποντιακών Μελετών,  που έθετε ως πρωταρχικό στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ένας ενεργός διανοούμενος ακόμη και λίγες ώρες πριν φύγει, αιφνιδίως,  από αυτή τη ζωή το απόγευμα της 27ης  Μαρτίου. 



Οργάνωνε εκδηλώσεις, συζητήσεις, ομιλίες και έθετε τα ζητήματα του Ελληνισμού και των λαών της περιοχής με  θάρρος και παρρησία, γνώση και  σκέψη, ανάλυση και βαθιά πολιτική συγκρότηση, ευγένεια και εντιμότητα, δημιουργικό και παραγωγικό λόγο. Χαρακτηριστικά τα οποία ήταν αναγνωρισμένα από όλο το φάσμα της πολιτικής, αν κρίνουμε από την αποδοχή που είχε από όλους.»

Αναφερόμενος στην πλούσια βιβλιοπαραγωγή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο κ. Μαλκίδης ανέφερε τα βιβλία του: «Το νέο ανατολικό ζήτημα. Το τουρκικό πρόβλημα. Η ανθρωπιστική Ελλάδα», «Μακεδονικότητα, ελληνικότητα, οικουμενικότητα Κεντρική βαλκανική δημοκρατία», «Νέα αναπτυξιακή παιδεία Η ανάκτηση του ελληνικού τρόπου»,  «Αναστήλωση. Ο τουρισμός ως πολιτιστική οικονομία»,  «Το ποντιακό ζήτημα σήμερα. Αγώνες και νίκες σε δύο μέτωπα»,  «Ελληνική πολιτική παιδεία, Η πολιτική ως ανώτερη τέχνη», «Το Μικρά Ασία ενώνει το Τουρκία εκβαρβαρίζει. Πόντος, η επιστροφή μιας πανάρχαιας ταυτότητας», «Το Ποντιακό ως ευρωπαϊκό ζήτημα», «Από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΚΑΣΟΡ. Ο εκφυλισμός ενός ιστορικού εγχειρήματος», «The Pontian Question in the United Nations», «Ελληνική ποιότητα και ανάπτυξη. Η νέα συμμαχία»,  «Αγροφιλία. Αγροτική αναγέννηση, νέα αγροτικότητα», «Το Ποντιακό ζήτημα σήμερα. Το Ποντιακό ζήτημα στον ΟΗΕ», «Πόλεων και τόπου παιδεία», «Δύο διακηρύξεις και μια κατάθεση» «Δημοκρατία, ανάπτυξη, παγκοσμιοποίηση Ιδέες μιας νέας πολιτικής»,  «Πόντιοι. Δικαίωμα στη μνήμη», «Αγώνας σε δύο μέτωπα. Η αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας», «Ρωμανία: Η αρχιτεκτονική μιας νέας πόλης», «Στο δρόμο της αλήθειας και της απελευθέρωσης», «Το σχέδιο μας για την Ελλάδα. Ελάτε στην πολιτική», «Ιδέες, αρχές και γραφειοκρατία ΠΑΣΟΚ 1974-1998».




00:00:00
00:06:50