Σελίδες

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Στο Αετοχώρι Έβρου είπαν το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη














ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Στο Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης του νομού Έβρου, στο χωριό των προγόνων του που ήρθαν πρόσφυγες από τις βουνοκορφές της Επτάκωμης Σάντας, αναπαύεται από το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 73 χρόνων, προδομένος από την καρδιά του, ο κοινωνιολόγος, ο ιδεολόγος πολιτικός, ο εμπνευστής και ο αγωνιστής για την καθιέρωση της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.



 XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.30.3.2024.IMG 6127 12

Στην τελευταία του κατοικία, τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος πέθανε εντελώς ξαφνικά, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2024, στο σπίτι του στην Αιξωνή (Γλυφάδα) Αττικής, και σε όλη του τη ζωή, παρέμεινε σταθερός στις ιδέες του, μη αποδεχόμενος κρατικές θέσεις, εάν αυτές δεν συμβάδιζαν με την ηθική συγκρότησή του, τον συνόδευσαν πολιτικοί φίλοι του, συγγενείς και άνθρωποι που αγάπησαν.

XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.GENIKH.30.3.2024.IMG 6127 2

Στο τελευταίο αντίο στο Αετοχώρι βρέθηκαν και άνθρωποι που αγωνίστηκαν μαζί του, από εκπροσώπους λαών και μειονοτήτων. Τους Κούρδους, τους Ασσυρίους, τους Αλεβίτες, τον ελληνισμό της Κάτω Ιταλίας, τους δημοκράτες στη Λατινική Αμερική, ενώ για τον ποντιακό ελληνισμό ήταν ο πρωτεργάτης, ο πολιτικός καταλύτης, στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την Ελληνική Βουλή, αλλά και για τον αγώνα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές, που εκτυλύχθηκαν στην κηδεία, στην εξόδιο ακολουθία και στην ταφή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στο Αετοχώρι Έβρου.

Ο Μποτάν Ζιλάν

XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.MPOTAN.ZILAN.30.3.2024.IMG 6127 10

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού του, ο Μποτάν Ζιλάν, εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, μετά τις δύο λέξεις που είπε «Σύντροφε Μιχάλη…», ξέσπασε σε λυγμούς και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ομιλία του.

Επίσης, και οι υπόλοιποι που τον αποχαιρέτισαν εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου Αετοχωρίου, δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνηση και τα δάκρυά τους.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος Β'

MHTROPOLITHS.ALEXANDROYPOLEOS.ANTHIMOS.XARALAMPIDHS.30.3.2024.IMG 6014

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος Β’, ο οποίος τέλεσε την εξόδιο ακολουθία ίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε την οικουμενικότητα της σκέψης του και του οράματος του Μιχάλη Χαραλαμπίδη για την Ελλάδα, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον ποντιακό και οικουμενικό ελληνισμό και στο τέλος όλοι άκουσαν απόσπασμα της ομιλίας του Μιχάλη Χαραλαμπίδη όταν στα τέλη του περασμένου χρόνου μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Κώστας Φωτιάδης

XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.FOTIADHS.KOSTAS.30.3.2024.IMG 6127 4

Την κεντρική ομιλία για τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, έκανε ο συναθλητής του στον ποντιακό χώρο, Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ολόκληρη την ομιλία του Κώστα Φωτιάδη, μπορείτε να την διαβάστε στο ακόλουθο Link

https://efxinospontos.gr/eidiseis/10148-kostas-fotiadis-adelfe-mou-tha-se-mnimoneyo-kai-ego-ospou-na-synantithoyme

Ο Στέλιος Βικόπουλος

XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.BIKOPOYLOS.STELIOS.30.3.2024.IMG 6127 6

Εκ μέρους των συμφοιτητών και συναγωνιστών του Μιχάλη Χαραλαμπίδη από την Ιταλία, από την παρέα της Παβίας, τον αποχαιρέτισε o Στέλιος Βικόπουλος, ο οποίος θυμίθηκε τους κοινούς αγώνες τους για την πτώση της δικτατορίας, τη δράση τους στην μεταπολίτευση και τον αδέσμευτο και ανεξάρτητο χαρακτήρα του, την πίστη στις ιδέες του και την κριτική σκέψη απέναντι στην εξουσία.

Ο Νίκος Μιχαηλίδης

XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.MIXAHLIDHS.NIKOS.30.3.2024.IMG 6127 9

Ακολούθως ο Νίκος Μιχαηλίδης, δρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, σε μία φορτισμένη από συγκόνηση ομιλία και αποκαλώντας τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, δάσκαλο, με δάκρυα στα μάτια τον αποχαιρέτισε λέγοντας πως ήταν ο πολιτικός που ενέπνευσε χιλιάδες νέους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της απελευθέρωσης των λαών και για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μιλώντας του σε πρώτο ενικό, ανέφερε: Είχες συγκροτημένη σκέψη για τον ρόλο της Ελλάδας. Υπήρξες για όλους μας η Ρωμανία των ιδεών, που ανθεί και φέρει κι άλλο. Οι αετοί της Σάντας να σε συνοδεύσουν στα Επουράνια, όπου περιμένουν να σε ανταμώσουν 353.000 ψυχές της γενοκτονίας των προγόνων μας.

Ο Βαρτκές Μουρουκιάν, εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, ανέφερε πως ο Μιχάλης Χαλαμπίδης, ήταν αρωγός για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως και των Ελλήνων του Πόντου, διεθνώς. Και τόνισε πως οι νέες και οι νέοι, θα πρέπει να τον έχουμε ως παράδειγμα αγωνιστικότητας και ανιδιοτέλειας.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της τουρκοκρατούμενης Αλεξανδρέτας, από την Αντιόχεια, Αχμέτ Ασκάρ, είπε ότι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ήταν ο σύντροφος όλων των καταπιεσμένων λαών του κόσμου και ιδιαίτερα των ανθρώπων που υφίσταντο την τουρκική επιθετικότητα. Τον γνώρισα από το 1990, και γύρισα όλο τον κόσμο, συνομίλησα με πολλούς ηγέτες, αλλά τέτοιο πολιτικό δεν είδα. Ανιδιοτελή και δίπλα στους κατατρεγμένους λαούς με τέτοια αγωνιστικότητα πρώτη φορά είδα.

Ο Δημήτρης Οξυζίδης

XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.OXYZIDHS.DHMHTRHS.30.3.2024.IMG 6127 3

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία», Δημήτρης Οξυζίδης, τόνισε ότι Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ήταν ο άνθρωπος της ενότητας. Μας μάζευε στη Στουτγάρδη εμάς τους προέδρους των ποντιακών σωματείων και μας έλεγε ότι ενωμένοι μπορούμε, διχασμένοι όχι. Το έργο του Μιχάλη στη Βάδη Βυρεμβέργη είναι μεγάλο. Δική του ιδέα ήταν η «Δωδεκάπολις», από τους 12 ποντιακούς συλλόγους του κρατιδίου μας και ανάμεσά τους είναι και μια δική σας συμπατριώτισα, η Ελένη Σιδηροπούλου. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ο καθοδηγητής μας, αυτός που μας ενέπνεε και μας άνοιγε ορίζοντες να μπούμε στην γερμανική πολιτική και κοινωνία και να κάνουμε γνωστή τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μας έλεγε συνέχεια, βγείτε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Και όταν το 2006 κάναμε την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση για την Γενοκτονία στη Στουτγάρδη με τον Γιώργο Ανδρεάδη και το Φάνη Μαλκίδη και δεχόμουν πιέσεις από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να την ματαιώσουμε, μιλήσαμε και μου είπε. Όταν σηκώνεις το λάβαρο της Επανάστασης κοιτάς μπροστά μόνο. Αυτός ήταν ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Η Γιώτα Αμανατίδου

XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.AMANATIDOY.GIOTA.30.3.2024.IMG 6127 1

Η Γιώτα Αμανατίδου, εκ μέρους του ΠΑΣΠΕ, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσωπικότητα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, και τόνισε ότι ο Μιχάλης δικαιούται εφόσον οι οικείοι του το επιθυμούν, και το υιοθετήσει το διοικητικό συμβούλιο της Παναγίας Σουμελά, να ανεγερθεί η προτομή του στην ανιστορηθείσα ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Ο Παναγιώτης Μωυσιάδης

Ο συναθλητής του, Παναγιώτης Μωυσιάδης τον αποχαιρέτισε στην ποντιακή διάλεκτο, αναφέροντας: «Μιχάλη, πώς εφέκες ‘μας, ‘ς σο μεσοστράτ’ κ’ επήες, ‘ς σα χρόνια, τ’ ανηφόρετα, έϊ βαχ εσυμποδίες…! Έπαρ τη στράταν τ’ ορμανί, ντο πάει απάν’ ΄ς ση Σάνταν, ‘ς ση παραδείσι την οτάν, όθεν τα πόνια χάνταν…! Καλόν Πατρίδαν να έεις…!

Ολόκληρο το ποίημα του Παναγιώτη Μωυσιάδη, στο ακόλουθο Link

https://efxinospontos.gr/eidiseis/10150-panagiotis-moysiadis-kalon-patridan-na-eeis-mixali-xaralampidi

Εκ μέρους των ποντιακών σωματείων του νομού Έβρου, τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη αποχαιρέτισε ο Μιχάλης Νικολαΐδης από το σύλλογο Πεύκων, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη συμβολή του Μιχάλη, μιας που ενέπνευσε τους νέους με τις ιδέες του και αυτοί ήταν περήφανοι που ένας συντοπίτης τους, κατείχε ξεχωριστή θέση την καρδιά τους.

Τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, αποχαιρέτισε και ο Πασχάλης Χριστοδούλου, πρώην δήμαρχος Σουφλίου.

Ο Φάνης Μαλκίδης

XARALAMPIDHS.MIXALHS.AETOXORI.KHDEIA.MALKIDHS.FANHS.30.3.2024.IMG 6127 5

Τέλος ο Φάνης Μαλκίδης, ιστορικός, με δάκρυα στα μάτια, ανέφερε: Μιχάλη, είναι εδώ απ’ όλο τον κόσμο άνθρωποι που σ’ αγάπησαν, για να σε αποχαιρετήσουν. Έκανες πράξη αυτό που λέει ο Απόστολος Παύλος, η αγάπη όλα τα συγχωρεί, όλα τα υπομένει. Ήσουν μόνο αγάπη. Όλη η οικογένεια και οι φίλοι σου είναι εδώ για να σε αποχαιρετήσουν και να σου πoυν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα προσέφερες ανιδιοτελώς .

Στη συνέχεια με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Νίκου Μιχαηλίδη, και του ποντιακού τραγουδιού «Αητέντς επερηπέταναν, ψηλά στα επουράνια», αλλά και άλλων ακριτικών τραγουδιών, με την τρεμάμενη φωνή του Βασίλη Μιχαηλίδη, και όσων συνόδευαν την σορό του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, από την Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, στα νεκροταφεία του χωριού, έγινε η ταφή του.


https://efxinospontos.gr/eidiseis/10153-sto-aetoxori-evrou-eipan-to-teleftaio-antio-ston-mixali-xaralampidi