Σελίδες

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Μνημόσυνο για τη Γενοκτονία και η αναφορά στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 

 



Στα Κάτω Θοδωράκια Κιλκίς τελέστηκε σήμερα το Ιερό Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,όπου παρευρέθηκε ο Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς .


Σε έναν φιλόξενο χώρο γεμάτο ανθρώπους που αγαπούν το χωριό τους έγινε πρώτα μια μικρή αναφορά στον ιδιαίτερα όμορφο ναό που κατασκευάστηκε το 1804 και από το 1983  έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο . 

Μια κολυμβήθρα ασήκωτη, κατασκευασμένη από πέτρα, μια χρυσοκέντητη εικόνα του επιταφίου, ηλικίας τουλάχιστον 700 ετών, μία μεγάλων διαστάσεων εικόνα με θέμα τη Δευτέρα Παρουσία, ένα ευαγγέλιο του 1840 με ασημένια εξώφυλλα, και πολλές παλιές εικόνες των οποίων οι αναγραφές είναι σε κυριλλική γραφή (κάτι που παραπέμπει σε Βούλγαρους αγιογράφους), περιλαμβάνονται στα πολύτιμα κειμήλια που φιλοξενεί στο εσωτερικό του ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, στο Κάτω Θεοδωράκι του Κιλκίς. 

Έπειτα κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο του χωριού στο χώρο του συλλόγου .

Στους παρευρισκομένους απευθύνθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου του Αγίου Μάρκου Γεωργιάδης Φώτης και ευχαρίστησε για την πρόσκληση .Ακολούθησε ομιλία , ποιήματα , χορωδία και ατσαπάτ- πυρρίχιο από χορευτές του συλλόγου . 


Στο λόγο που εκφώνησε η Πασχαλίδου Κυριακή αναφέρθηκε τόσο στον Θεοφάνη Μαλκίδη όσο και στον αείμνηστο πρωτεργάτη Μιχάλη Χαραλαμπίδη: 



ο άνθρωπος που μας άνοιξε τον δρόμο της Αλήθειας , της Δικαιοσύνης, της Αναγνώρισης . Για πάνω από επτά δεκαετίες το έγκλημα εναντίον των Ελλήνων, η Γενοκτονία ενός εκατομμυρίου προγόνων μας παρέμεινε στη λήθη , στη σιωπή , ή μάλλον υπήρξε μόνο η άρνηση και η προπαγάνδα 

Η ιστορία όμως , το δίκαιο , η αλήθεια δεν μπορούν να παραμένουν στο σκοτάδι για πάντα .

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στις 24 Φεβρουαρίου 1994 στην Βουλή των Ελλήνων καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου .

ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ