Σελίδες

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Της κ. Ολγκίν: Ελαιόδενδρα και Χαμένης Ικανότητας Εγκέφαλοι

 


ΠΡΑΓΜΑΤΙ πολύ χαριτωμένη τής κ. Μαρίας Άντζελας Ολγκίν Κουεγιάρ η αναφορά στα ελαιόδενδρα της Κύπρου. Τα βρήκε, καθώς γράφει, να μοιάζουν με τα ελαιόδενδρα της χώρας της, της Κολομβίας. 

Βέβαια της πατρίδας της η χλωρίδα δεν είναι τόσο διάσημη σε όλον τον κόσμο για τις ελιές της. Μάλλον για τα... ναρκωτικά της είναι πασίγνωστη. 



Διαβόητη ανάμεσα στις χώρες που κατέχουν τα «σκήπρα» παραγωγής και λαθρεμπορίου ναρκωτικών ανά την οικουμένη. Τα παράνομα καρτέλ της θεωρούνται «πρωταθλητές» στην παραγωγή και διακίνηση της κοκαΐνης. Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας διετέλεσε η κ. Ολγκίν, από το 2010 μέχρι το 2018. Τα παρανόμως διοχετευόμενα προϊόντα της κοκαΐνης, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ουσίες πρόκλησης σοβαρής νευροπάθειας, ενίοτε και θανατηφόρας, καθώς αποφαίνεται και η Νευροεπιστήμη. 

Την οποία πιθανώς έχει μελετήσει κι η ίδια η κ. Ολγκίν, αφού και προς έκπληξη πάντων και πασών την επικαλέστηκε ονομαστικά στην Ανοικτή Επιστολή της για το Κυπριακό που δημοσιεύτηκε στις 7 τρέχοντος. Απευθυνόμενη προς ημάς τους Κυπρίους. Με την αρμοδιότητα όχι Νευρολόγου αλλά της απεσταλμένης του Πορτογάλου Γ.Γρ. του ΟΗΕ Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες. Επισκέφθηκε τρεις φορές εν τάχει το νησί μας. Με αποστολή την αναζήτηση «κοινού εδάφους» μεταξύ των απαιτήσεων του υποτελούς φερεφώνου των Τούρκων Κατακτητών, επικεφαλής του παράνομου Ψευδοκράτους του Αττίλα, Ερσίν Τατάρ και των απαντήσεων του προέδρου της διχοτομημένης από τους Τούρκους επί 50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Προς επανέναρξη της διαδικασίας των «διακοινοτικών» συνομιλιών.



ΑΣΦΑΛΩΣ οι διαδρομές τής κ. Ολγκίν στο «άψε-σβήσε» επί κυπριακού εδάφους, δεν της έδωσαν την ευκαιρία να εντοπίσει στην ύπαιθρο μαζί με τα ελαιόδενδρα που χάρηκε και τα εξίσου πασίγνωστα χαρουπόδενδρα μας. Ούτε κι είναι πιθανόν κάποια ή κάποιος από τους αυτόχθονες συνομιλητές της να της εξήγησε τον διαχρονικής αξίας συμβολισμό που με τα δύο αυτά δένδρα υποδεικνύει ο ποιητής μας, ο Κώστας Μόντης, στους στίχους του:


«Χρόνια σκλαβκιές ατελείωτες


Τον πάτσον τζιαι τον κλώτσον τους 


Εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές


πάνω στον ρότσον τους»...



Άλλωστε, τού παρακμάζοντος πολιτεύματος μας οι ταγοί εξαντλούνται με άλλους στίχους που τους έδοξε ότι εξυπηρετούν, προς εντυπωσιασμό, τους ολοφυρμούς της αλληλο-φαγωμάρας τους. Έχει όμως, εν παρενθέσει, μιά κάποια σημασία τούτο το γεγονός:



- Οι νυν αλληλο-επικρινόμενοι δημοσίως καταχρώμενοι και στίχους «Πικραμένοι» τω όντι εκ της απώλειας της εξουσίας δημαγωγοί (με την έννοια του δημαγωγού που είχε προσάψει μαστιγωτικά ο αρχαίος μας Αριστοφάνης το 424 π.Χρ. στον Κλέωνα Κλεαινέτου), την πιο κρίσιμη για την Κύπρο ώρα τής μόνης παλλαϊκής απόφασης, είχαν διαπρέψει εν ομοχειρία τασσόμενοι απέναντι κι ενάντια σ’ εκείνο το «Εμείς Τζιαμαί» τού Μόντη. Παρασύροντας και το 24% εκ του Σολωμικού


«δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι ηγαπημένε 


παντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε»...



- Γνωρίζει βέβαια η κ. Ολγκίν - πρέπει να γνωρίζει - λόγω της αποστολής που ανέλαβε και από την «Εκτενή Έρευνα στην ιστορία του νησιού» που η ίδια γράφει πως έκανε, ότι:



- Αποκορύφωμα της αποτυχίας του ΟΗΕ υπήρξε το «τεχνούργημα» Βρετανών και Αμερικανών (από δεκαετίες παγκοσμίως γνωστών συναυτουργών τής πολύτιμης τους συμμάχου Τουρκίας στην πρωτο-δημιουργία και τη διαιώνιση του Κυπριακού Προβλήματος) το οποίο, από το 2002 έλαβε τ’ όνομα του τότε Γ.Γρ. ως «λύση Ανάν» και το οποίο απέρριψε το 2004 ο κυπριακός λαός. Ανυπάκουος ακόμη και στις «με το χέρι εις το ευαγγέλιο» ηγεσίες των μεγαλύτερων κομμάτων του...



ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, η δική της Ανοικτή Επιστολή, εκ του περιεχομένου της, δημιουργεί μία σειρά από εύλογες υπόνοιες ότι:


- ΑΦ ΕΝΟΣ φαίνεται πως ακροάσθηκε ευπειθώς, από την «Κοινωνία των Πολιτών», περισσότερο ίσως τους αθεραπεύτως απαρηγόρητους και εισέτι πικραμένους για το συντριπτικό 76% ΟΧΙ στη «λύση Ανάν» τής κρίσιμης ώρας εκείνου του Σαββάτου 24η Απριλίου 2004 του Δημοψηφίσματος.


- ΑΦ ΕΤΕΡΟΥ, μαζί με τους πιο εξειδικευμένους για το Κυπριακό υπηρεσιακούς φακέλους των Βρετανών «pen holder» του ΟΗΕ, έχει ενδιατρίψει και σε αποστάγματα απ’ τα box files εκείνων των παλαιών made in USA χρηματοδοτημένων Σεμιναρίων προς ιθαγενείς opinion leaders (διαμορφωτάρχες Κοινής Γνώμης) για την «μετεξέλιξη» του Κυπριακού ως Ψυχολογικού Προβλήματος των ιθαγενών.



- Κραυγαλέα ενδεικτικό τεκμήριο, για τη βασιμότητα τής περί «Ψυχολογικού» εκδοχής, αποτελούν όσα η ίδια η κ. Ολγκίν αναφέρει στην Ανοικτή Επιστολή της για την «Ιστορία του Πόνου». Και ιδίως η επινόησή της να επιστρατεύσει «Γνώσεις στη Νευροεπιστήμη». Δεν ανέφερε ποιούς Νευρο-Επιστήμονες, Ψυχολόγους, Ψυχιάτρους, ή ποίων συναφών ειδικοτήτων τα συγγράμματά συμβουλεύτηκε. Αποφάνθηκε όμως και το έγραψε με την υπογραφή της η Κολομβιανή απεσταλμένη, ότι:



«Σημαντικές γνώσεις στη Νευροεπιστήμη έχουν διευρύνει την κατανόηση για ορισμένες συμπεριφορές στην Κύπρο. Σύμφωνα με αυτές, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα συγχωνεύοντας τις πεποιθήσεις του παρελθόντος με νέες εμπειρίες. Αυτές οι πεποιθήσεις, που σχηματίστηκαν, κληρονομήθηκαν και ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είναι βαθιά ριζωμένες στον ΕΓΚΕΦΑΛΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ  ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να αφομοιώνει νέες πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα, όταν ένα οδυνηρό παρελθόν διδάσκεται επανειλημμένα, καθίσταται αδύνατο για τους ανθρώπους να είναι ανοιχτοί στην αλλαγή και να πιστεύουν σε μια ελπιδοφόρα εναλλακτική για ένα καλύτερο μέλλον»...



ΜΕ ...ΧΑΣΙΜΙΑ λοιπόν την ικανότητα του εγκεφάλου οι Κύπριοι. Το διέγνωσαν δημοσίως κι ενυπογράφως οι Γνώσεις Νευροεπιστήμης τής Κολομβιανής απεσταλμένης του Γ.Γρ. του ΟΗΕ. Δεν διευκρίνισε σε ποιών τις «ορισμένες συμπεριφορές στην Κύπρο» διέγνωσε επακριβώς η ίδια, την Ανικανότητα Εγκεφάλου. Το διετύπωσε γενικώς και αορίστως για όλους. Είναι προς το παρόν άγνωστο εάν στις κατ’ ιδίαν, μη δημόσιες, γνωματεύσεις της, εκτοξεύει βαρύτερες προσβολές και υβριστικότερους χλευασμούς κατά του κυπριακού λαού. Παρήγγειλε όμως και γραπτώς ότι οι Κύπριοι... της λειψής ικανότητας εγκεφάλου, οφείλουν «να ενθαρρύνουν και να πιέσουν τους ηγέτες τους».


- Προς ποιά όμως συγκεκριμένη από τις όποιες προτεινόμενες κατευθύνσεις «να πιέσουν τους ηγέτες», απέφυγε επίσης να γράψει ανοικτά στην Ανοικτή Επιστολή της. Περιορίστηκε σε γενικολογίες ευχολογίου. Γνώριμες ανέκαθεν ακόμη και στους ενταύθα Χαμένης Ικανότητας Εγκεφάλους.



ΠΡΑΓΜΑΤΙ: Από παιδάκια τη δεκαετία του 1950 γηράσκοντες πλέον τη δεκαετία του 2020 αεί διδασκόμενοι, ιδίως εκ της ιστορίας και των τραγωδιών τα παθήματα - μαθήματα, οι αυτόχθονες τής από αρχαιοτάτων χρόνων ανέκαθεν ελληνικής πλειονότητας της νήσου, παρ’ ότι συκοφαντούμενοι από τους «χαμένης ικανότητας εγκεφάλους» της κ. Απεσταλμένης, έχουν ατράνταχτα ΡΙΖΩΜΕΝΕΣ τις διαρκώς αποδεικνυόμενες βεβαιότητες, ανεξαιρέτως αντιληπτές «παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι»...


Λάζ.Α.Μαύρος