Σελίδες

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Τι στο καλό γίνεται; Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη, Τούρκος κερνάει, Τούρκος πίνει; Και εμείς κοιτάμε; Απαιτείται εθνική πολιτική απέναντι στα τουρκικά ανθελληνικά σχέδια…


Deputy Foreign Minister and Director for EU Affairs Ambassador Mehmet Kemal Bozay (L-6) poses with the members of the Celal Bayar Minority Secondary and High School in Komotini, Greece, July 25, 2024. Photo via AA

 Άρθρο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ, HELLAS JOURNAL


«Ηρεμία» λοιπόν στα ελληνοτουρκικά. Και «δούλεψαν οι διπλωματικοί δίαυλοι». Επομένως ουδέν νεώτερον και την περιορίσαμε την Τουρκία.




Είναι όμως έτσι; Μάλλον όχι. Στην Κύπρο, η Τουρκία επιδεικνύει την γνωστή αδιαλλαξία:


Επιμένει στο αφήγημα της «τιμημένης ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974» -όπως χαρακτηρίζει την βάρβαρη και άνανδρη τουρκική εισβολή- και ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών θέτει συνήθως τον ίδιο της τον στόχο, δηλαδή την αναγνώριση της κυριαρχίας της υποτιθέμενης και παράνομης «τδβκ», που ΔΕΝ αναγνωρίζεται από κανένα κράτος -πλήν της κατοχικής Τουρκίας- και κανένα διεθνή οργανισμό.



Στο Αιγαίο, εστάλησαν πέντε πολεμικά πλοία (τα ίδια μάλιστα που συμμετείχαν στους άθλιους εορτασμούς για την κατάκτηση της Κερύνειας και για τα 50 χρόνια της εισβολής) για να υπερασπιστούν μεταξύ της Κάσου και της Καρπάθου την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» (από την οποία «η Τουρκία δε θα κάνει ούτε σπιθαμή πίσω», όπως ανέφερε ο ισλαμιστής Πρόεδρος Ερντογάν).


Άλλωστε, στο τελικό ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αναφέρονται τα εξής:


Για την μεν Κύπρο ότι «το κλίμα ασφάλειας, ειρήνης και ηρεμίας που επικρατεί σε ολόκληρη την Κύπρο εδώ και μισό αιώνα χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση που διεξήγαγε η Τουρκία στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και υπό την ιδιότητά της ως εγγυήτριας χώρας έχει αναμφισβήτητα επιβεβαιώσει ενώπιον της Ιστορίας τη νομιμότητα και την επιτυχία της επιχείρησης. […] Θα διατηρηθεί η αποφασιστική μας στάση για την επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση, για λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και της ισότιμης διεθνούς θέσης του τουρκοκυπριακού λαού και της αναγνώρισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως ισότιμου μέλους της διεθνούς κοινότητας».

Για το δε Αιγαίο ότι «δεν θα επιτρέψουμε η εποικοδομητική μας προσέγγιση, που έχει ως προτεραιότητα το διάλογο, να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Θα συνεχιστεί η ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας».

Επομένως, στα δύο από τα τρία παραδοσιακά μέτωπα των ελληνοτουρκικών, η ηρεμία είναι μάλλον επίπλαστη.



Στη Θράκη -το τρίτο μέτωπο. Τι συμβαίνει;

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ, πρώτου Προέδρου του «Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (σημειωτέον, πρόκειται για το ίδιο κόμμα που δηλώνει ότι εκπροσωπεί τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης), στην Θράκη βρέθηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, ως άτυπος επικεφαλής πολυπληθούς και διακομματικής αντιπροσωπείας από την Τουρκία.



Μεταξύ πολλών άλλων, παρόντες και ο Υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο Πρόεδρος του BBP Μουσταφά Ντεστιτζή, ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Ζαφέρ Σιράκαγια, ο Αντιπρόεδρος του İYİ Αχμέτ Κιαμήλ Εροζάν, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ και πρώην Πρέσβυς της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν.


ΑΚΟΜΑ: ο Νομάρχης Αδριανούπολης Γιουνούς Σεζέρ, οι Βουλευτές Ιλχαμί Οζτζάν Αϊγκούν (CHP), Ζεϊνέλ Εμρέ (επίσης CHP), Λουτφού Τιουρκάν (İYİ) και Ιμρέν Νιλάι Τουφεκτσή (επίσης İYİ), αλλά και ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου «Τράκυα» Ερχάν Ταμπάκογλου και Οσμάν Νουρί Χατίπογλου.


Παράλληλα, εκπροσωπήθηκε και το (καθοδηγούμενο από την Άγκυρα) βουλγάρικο κόμμα HÖH («Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες»), ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Εθνικιστών Ιατρών» Γιαβούζ Μπας (μέλη του οποίου στην περυσινή αντίστοιχη τελετή φημολογείται ότι είχαν σχηματίσει το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων), αλλά και ο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος της «Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος» Ναΐμ Ελγαντούρ.


Στην περιοδεία που ακολούθησε (με στόχο ξεκάθαρα την επιβεβαίωση της τουρκικής παρουσίας στην Θράκη), και πέραν του μνημοσύνου του Αχμέτ Σαδίκ, ο Τούρκος υφυπουργός επισκέφθηκε την (επί τεσσαρακονταετία απαγορευμένη) «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», συμμετείχε σε συνεδρίαση της (αυτοαποκαλούμενης και αναγνωριζόμενης μόνον από την Τουρκία) «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (της οποίας υποτιθέμενος Πρόεδρος είναι ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ – με γιο διορισμένο γιατρό στο ΓΝ Κομοτηνής), ενώ -μιμούμενος τον Ερντογάν το 2017- επισκέφθηκε και το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» (κατόπιν πρόσκλησης -όπως φημολογείται- της διεύθυνσης του σχολείου και άνευ αίτησης στα αρμόδια Υπουργεία).


Την αξιοπρέπεια της χώρας έσωσαν για άλλη μια φορά οι ίδιοι οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης, οι οποίοι  (μετά τις ευρωεκλογές που γύρισαν την πλάτη στο ΚΙΕΦ) δεν φάνηκε να συγκινούνται από την φιέστα της Τουρκίας στην περιοχή τους. Αυτοί αποδεικνύουν καθημερινά με ποια μεριά είναι. Το κράτος μπορεί να πει το ίδιο;


Για την ιστορία πάντως, και για να είναι κατανοητή η σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στη συνέχεια της πολιτικής της, ο εν λόγω υφυπουργός που περιόδευσε στη Θράκη ήταν μέχρι πρότινος ο Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)… Όσο για τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά, να επαναλάβουμε ότι ο πρώην Πρέσβυς της στην Αθήνα έγινε Πολιτικός Διευθυντής στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών…


Και όλα αυτά λίγες μέρες αφού ο Ερντογάν δήλωσε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) του ισλαμικού AKP τα εξής:



«Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν την θρησκευτική ελευθερία και την εκπαίδευση.


Παρακολουθούμε όλα τα βήματα που γίνονται από την Ελλάδα και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε.  Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».


Για όποια αξία έχει, απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο έδωσαν μόνον οι «διπλωματικές πηγές»…


Απάντηση δε στις «καταιγιστικές» διπλωματικές πηγές (αλλά και στον Άγγελο Συρίγο για την αυτονόητη αντίθεσή του στη λειτουργία τουρκικών νηπιαγωγείων στη Θράκη), έσπευσε να δώσει ο πανταχού παρών Πρόεδρος της «Ευρωπαϊκης Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» Χαλήτ Χαμπίπογλου.


Αν και κανείς δεν τον ρώτησε, είπε τα εξής από τη Γερμανία:


«Όπως οι κυβερνώντες της χώρας μας [σημ.: εννοεί την Ελλάδα] επισκέπτονται τα σχολεία των Ρωμιών κατά τις επισκέψεις τους στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, έτσι ακριβώς είναι απολύτως φυσικό και φυσιολογικό ο Πρόεδρος της μητέρας-πατρίδας μας να μας προστατεύει λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα της κοινότητάς μας και ο Υφυπουργός της μητέρας-πατρίδας μας να επισκέπτεται το Τουρκικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ κατά την διάρκεια των επισκέψεών του στη Δυτική Θράκη. Η μητέρα-πατρίδα μας, δείχνει στην κοινότητά μας ότι δεν είμαστε μόνοι».


Έλληνας πολίτης ο εν λόγω τύπος, αν και δεν του φαίνεται…


Κοινώς, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη, Τούρκος κερνάει, Τούρκος πίνει; Κι εμείς κοιτάμε;