Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του Ιερού Ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του Ιερού Ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.
Η Μεγάλη Δευτέρα σηματοδοτεί για κάθε πιστό την αρχή της Εβδομάδας των Παθών.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη σε κάποιο από τα περιστατικά των Παθών. Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ) που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν του λόγο.
Τότες ἐταραχτήκανε τὰ σωθικά μου καὶ ἔλεγα πὼς ἦρθε ὥρα νὰ ξεψυχήσω· κι’ εὑρέθηκα σὲ σκοτεινὸ τόπο καὶ βροντερό, ποὺ ἐσκιρτοῦσε σὰν κλωνὶ στάρι στὸ μύλο ποὺ ἀλέθει ὀγλήγορα, ὡσὰν τὸ χόχλο στὸ νερὸ ποὺ ἀναβράζει· ἐτότες ἐκατάλαβα πὼς ἐκεῖνο ἤτανε τὸ Μεσολόγγι· ἀλλὰ δὲν ἔβλεπα μήτε τὸ κάστρο, μήτε τὸ στρατόπεδο, μήτε τὴ λίμνη, μήτε τὴ θάλασσα, μήτε τὴ γῆ ποὺ ἐπάτουνα, μήτε τὸν οὐρανό· ἐκατασκέπαζε ὅλα τὰ πάντα μαυρίλα καὶ πίσσα, γιομάτη λάμψη, βροντὴ καὶ ἀστροπελέκι· καὶ ὕψωσα τὰ χέρια μου καὶ τὰ μάτια μου νὰ κάμω δέηση, καὶ ἰδοὺ μὲς στὴν καπνίλα μία μεγάλη γυναίκα μὲ φόρεμα μαῦρο σὰν τοῦ λαγοῦ τὸ αἷμα, ὅπου ἡ σπίθα ἔγγιζε κι’ ἐσβενότουνε· καὶ μὲ φωνὴ ποὺ μοῦ ἐφαίνονταν πὼς νικάει τὴν ταραχὴ τοῦ πολέμου ἄρχισε:
Την Κυριακή των Βαίων ο λαός μας τη γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων, ή Κυριακή του Λαζάρου, ή Κυριακή Βαϊοφόρος, η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.
H Ελληνίδα στη γυναίκα στην ιστορία
ISBN: 978-618-83964-5-3
Διαχρονικά η Ελληνίδα υπήρξε κρίσιμη φυσιογνωμία στο ιστορικό γίγνεσθαι και πλειάδα γυναικών σηματοδότησαν ιστορικά γεγονότα.
Οι συγγραφείς των επιμέρους κεφαλαίων αναδεικνύουν, με γλαφυρό τρόπο, την ηχηρή παρουσία της Γυναίκας, ως καταλύτη και εκτελεστή της ιστορίας, από καταβολής κόσμου.
Στον Ελληνικό Πολιτισμό η γυναίκα κατείχε, ανέκαθεν, περίοπτη θέση και συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού, αφοσίωσης, Μητέρας.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1. Γυναίκες της Ρόδου στην Αντίσταση. Συγγραφέας: Μαρία Τουλαντά - Παρισίδου
2. Δέσποινα Αχλαδιώτη, " Η θρυλική Κυρά της Ρω". Συγγραφέας: Μαίρη Β. Φάκκου
3. Πως η ευφυΐα και η επινοητικότητα των γυναικών της Νισύρου έσωσε τους άνδρες του νησιού από τα αντίποινα των Γερμανών. Συγγραφέας: Τίτσα Πιπίνου
4. Η συμβολή των γυναικών στον Μακεδονικό Αγώνα. Συγγραφέας: Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ
5. Η Ελληνίδα γυναίκα κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας (1908-1922) Συγγραφέας: Θεοφάνης Μαλκίδης
Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία γιορτάζει το θαύμα της εκ νεκρών έγερσης του Λαζάρου, φίλου και πιστού μαθητού του Ιησού. Ο Λάζαρος υπήρξε στενός φίλος του Ιησού Χριστού, αδερφός της Μάρθας και της Μαρίας. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ.
Ενώ ο Ιησούς βρισκόταν μακριά από τη Βηθανία, ο Λάζαρος ασθένησε. Οι αδερφές του ειδοποίησαν τον Ιησού για την κατάστασή του, ο Ιησούς όμως καθυστέρησε εσκεμμένα τη μετάβασή του στη Βηθανία.
Όταν έφθασε στο σπίτι μαζί με τους μαθητές Του, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός για τέσσερις ημέρες (Ιωάννης 11:17). Ο Ιησούς όμως αφού προσευχήθηκε, τον ανάστησε λέγοντας την πασίγνωστη φράση: "Λάζαρε, δεύρο έξω". (Ο Λάζαρος σηκώθηκε, βγήκε έξω από το μνήμα του με δεμένα τα πόδια και τα χέρια, και το πρόσωπό του περιτυλιγμένο με το σουδάριο (Ιωάννης 11:44). Το θαύμα αυτό του Ιησού έγινε η αιτία ν α πιστέψουν πολλοί από τους Ιουδαίους.
Bληθείς καμίνου εν μέσω Iωάννη,
Xριστώ προσήδες ύμνον ευχαριστίας.
Δεκὰτ Ἰωάννης ὀγδοάτηῃ δέμας ἀπηνῶς καύθη.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ράπτης γεννήθηκε στο χωριό Τέροβο των Ιωαννίνων από ευσεβείς γονείς. Εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα και έκανε το επάγγελμα του ράπτη. Μετά τον θάνατο των γονέων του πήγε στην Κωνσταντινούπολη επί Πατριάρχου Ιερεμίου Α’ (1525 – 1545 μ.Χ.) και επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν Β’ (1520 – 1560 μ.Χ.).
Έφυγε από αυτή τη ζωή ό Δεκανέας τεθωρακισμένων Νικόλαος Τούντας , ο οποίος αντιστάθηκε στην προδοσία και πολέμησε τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974!
Βόρεια Ήπειρος, Κύπρος, θύματα γεωγραφίας και όχι μόνο…
Δύο χάρτες στα βρετανικά αρχεία για τη Βόρειο Ήπειρο.
Το θέμα της Βορείου Ηπείρου καλύπτεται διαχρονικά και στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, εφόσον το Λονδίνο ήταν βαθιά αναμεμειγμένο με την τύχη της…
Ποτέ ουδεμία απόφαση για το Εθνικό θέμα της Κύπρου δεν πρέπει να λάβουν οι υπεύθυνοι για την τύχη του Ελληνισμού πριν επισκεφθούν τα «φυλακισμένα μνήματα» στη Λευκωσία. Εκεί οφείλουν να προσκυνήσουν τους τάφους των ηρώων, να μάθουν την ιστορία τους και τη θυσία τους και κυρίως να πληροφορηθούν για ποιο ιδανικό αυτοί οι νέοι Έλληνες έδωσαν τη ζωή τους. Αν συνειδητά «συζητήσουν» με τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, με τους Καραολή και Δημητρίου, με τον Γρηγόρη Αυξεντίου και με τον Κυριάκο Μάτση και τους άλλους Μάρτυρες της Ελευθερίας δεν είναι δυνατό ποτέ να δεχθούν ταπεινωτική λύση γι΄ αυτούς τους ήρωες, για εμάς, για εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Για τον οικονομικό εθνικισμό της Τουρκίας στη Θράκη
Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά
Σάββας Ιακωβίδης
Ο Κύπριος Πρόεδρος γνωρίζει ότι η διζωνική ΔΕΝ είναι συμβατή με τις αρχές, τις αξίες και τη νομοθεσία της ΕΕ διότι τα παραβιάζει και τα καταλύει συλλήβδην. Γνωρίζει ότι, στις 24/4/2004, ο κυπριακός Ελληνισμός, με το βροντερό 76% του ΟΧΙ στο τερατούργημα Ανάν, ενταφίασε και τη διζωνική ανωμαλία. Τάσσος, Χριστόφιας, Αναστασιάδης και σήμερα Χριστοδουλίδης, βάναυσα ασεβούντες στη δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση του λαού, επιμένουν να του μπήξουν το έκτρωμα Ανάν, καρυκευμένο και δηλητηριασμένο με τη διζωνική
Πηγή: https://www.statistics.gr/el/infographic-vital-statistics-survey-2023
Από το «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά»
Η μείωση των γεννήσεων, μείωση των γάμων, αύξηση των διαζυγίων, αύξηση των συμφώνων συμβίωσης, αύξηση των ομοφύλων συμφώνων συμβίωσης και αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, συνιστούν τη δημογραφική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τελευταία η ΕΛΣΤΑΤ την 1η Οκτωβρίου 2024 και αφορούν στο 2023 (1).
Το kalymnos-news.gr 90 χρόνια από τη δολοφονία του Μανώλη Καζώνη και τιμώντας την Εθνικοθρησκευτική εξέγερση του Καλυμνιακού λαού ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή το 1935 και την μνήμη όσων πρωτοστάτησαν παρουσιάζει ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο του αείμνηστου Βασίλη Χατζηβασιλείου.
Σελίδα Fotis Kontoglou – Original
Οι Θαλασσινοί μας. Πώς κάηκε η Οθωμανική αρμάδα από τους μπουρλοτιέρηδες στο μπουγάζι της Σάμου
(Άρθρο του Φώτη Κόντογλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε άγνωστη χρονολογία. Η εικονογράφηση είναι του Σπύρου Βασιλείου).
Πρώην Ελλάδα, τέως Αθήνα, Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, άγαλμα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη:
Όταν οι γιάφκες, οι εθνομηδενιστές, οι εγχώριοι Γκρίζοι Λύκοι μαγαρίζουν τον πρωταγωνιστή της Ελευθερίας μας......
Θεοφάνης Μαλκίδης
Η εκδήλωση για τη Γενοκτονία από την Τουρκία εναντίον των Ελλήνων της Θράκης, εναντίον του Ελληνισμού.
Το ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό κανάλι ERT NEWS
Το σχέδιο, τα μέσα δίωξης και η επόμενη μέρα στο Θρακικό ζήτημα – Η υποχρέωση της Τουρκίας
Στις 6 Απριλίου 1914 γράφτηκε μια από τις πλέον μελανές, και εν πολλοίς άγνωστες σελίδες, της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας. Ήταν η μέρα που χαρακτηρίστηκε «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών».
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ελληνισμός της Θράκης, όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη το ίδιο σχέδιο Γενοκτονίας.
Μιὰ φορὰ κι ἕναν καιρό, καθὼς λένε, ἕνας φούρναρης παράγγειλε σ᾿ ἕνα φτωχὸ ζωγράφο νά τονε ζωγραφίσει τὴν ὥρα ποὺ φούρνιζε ψωμιά. Ὁ ζωγράφος ἄρχισε νὰ δουλεύει, καὶ ὅταν καταπιάστηκε νὰ εἰκονίσει τὸ φουρνιστήρι, ἀντὶ νὰ τὸ φτιάξει ὁριζόντιο, σύμφωνα μὲ τὴν προοπτική, τὸ ἔφτιαξε κάθετο δείχνοντας ὅλο του τὸ πλάτος· ἔπειτα, μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, ζωγράφισε πάνω στὸ φουρνιστήρι κι ἕνα καρβέλι. Πέρασε ἕνας ἔξυπνος ἄνθρωπος καὶ τοῦ εἶπε: «Τὸ ψωμὶ ἔτσι ποὺ τὄ ῾βαλες, θὰ πέσει». Ὁ ζωγράφος ἀποκρίθηκε, χωρὶς νὰ σηκώσει τὸ κεφάλι: «Ἔννοια σου· μόνο τὰ ἀληθινὰ ψωμιὰ πέφτουν· τὰ ζωγραφισμένα στέκουνται· ὅλα πρέπει νὰ φαίνουνται στὴ ζωγραφιά!».
Ήταν 3 Ιανουαρίου του 1911 όταν στον βαρύ χειμώνα της Σκιάθου ο αρχάγγελος κατέβηκε για να πάρει την ψυχή του Αλέξανδρου στον ουρανό. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είχε ήδη ζήσει 59 βασανισμένα αλλά και ταυτόχρονα γοητευτικά χρόνια στην γη, ακροβατώντας ανάμεσα στους ήρωες που με λέξεις ζωγράφιζε στο χαρτί, στους ναούς όπου έψαλε τα “τραγούδια του Θεού” και στα καπηλειά όπου το κρασί γινόταν ο πρόσκαιρος αναπαμός του από την φτώχεια και τα βάσανα.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ΄ εσάς: στον κυρίαρχο κυπριακό λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του. Τώρα καλείται ο κυπριακός λαός, καλούμαστε ο καθένας χωριστά και συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.
Η πατρίδα μας διέρχεται τις πιο δραματικές ώρες της μακραίωνης ιστορίας της. Ώρες καθοριστικές όχι μόνο για το παρόν και τη δική μας γενεά, αλλά και για το μέλλον και τις γενεές που θα έρθουν. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς σήμερα, διαμορφώνουν…και καθορίζουν τις τύχες και τα πεπρωμένα και των επερχόμενων γενεών.
Οι τουρκικές δυνάμεις:
Η δύναμη των τούρκων ήταν 4.500 πεζικάριοι, 600 ιππείς και τέσσερα ορεινά τηλεβόλα, με αρχιστράτηγο τον Χασάν Πασά της Καρδίτσας. Ο τουρκικός στρατός είχε παραταχθεί σε δύο σώματα: Το ένα από την πλευρά της Καρδίτσας και το άλλο από Καλυβάκια και Ερμήτσι, προερχόμενο από Λάρισα και Φάρσαλα. Φανερός στόχος τους, η περικύκλωση και εξόντωση των επαναστατών.
κυρ Ἀλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σοβαρὸς καὶ ἀρχαϊκός, γαλανὸς καὶ ἀνοιχτοπρόσωπος ὁ κὺρ Δημητράκης τ᾿ Ἀγάλλου, μὲ τὰς πλατείας χειρίδας, τὴν κεντητὴν ζώνην, καὶ τὰ στιλπνὰ πανοβράκια του, ἐσύχναζε καθ᾿ ἑκάστην εἰς τὸ Κιόσκι… ἐντὸς τῆς σιδηρᾶς πύλης τοῦ Κάστρου, καὶ ἀντικρὺ εἰς τὸ μικρὸν τζαμί, τὸ ὁποῖον εὑρίσκετο διὰ τὸν τύπον ἐκεῖ, τάχα διὰ τὰς θρησκευτικὰς ἀνάγκας τοῦ μοναδικοῦ Ἀγᾶ, ὅστις εὑρίσκετο ὡς σημεῖον συνδέσμου καὶ ὑποταγῆς ἐφ᾿ ὅλης τῆς νήσου. Ἐκεῖ ἐσυναθροίζοντο ὅλοι οἱ προεστοί, πρόκριτοι καὶ δημογέροντες τοῦ τόπου, διὰ νὰ καπνίζουν τὸ μακρὸν τσιμπούκι, νὰ πίνουν τὸ σερμπέτι, καὶ νὰ συζητοῦν ὡς μεγάλα κεφάλια, τὰ συμφέροντα ὅλης τῆς κοινότητος. Ἐσχάτως μόνον τὸ σερμπέτι ἤρχισε ν᾿ ἀντικαθιστᾷ ὁ καφές, τὸν ὁποῖον ἐκόμισε πρῶτος, ἐπιστρέψας ἄρτι ἐκ τῆς Βλαχίας καὶ τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὁ κὺρ Ἀλεξανδράκης ὁ Λογοθέτης, μεγαλέμπορος καὶ πρῶτος προεστὼς τοῦ Κάστρου.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος, βουλευτής, δήμαρχος και νομάρχης Λέσβου, ένας εξαιρετικός φίλος, ένας πατριώτης πολιτικός, που αψήφισε κομματικές γραμμές και έβαλε πάνω από όλα τον Ελληνισμό, πέρασε στην αιωνιότητα.
Φίλε Δημήτρη ο ανιδιοτελής σου αγώνας για τη Λέσβο , το Αιγαίο, τη Θράκη, την Κύπρο, το ελεύθερο Κουρδιστάν, μαζί με την ευθύτητα, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια σου, θα είναι οι αναμνήσεις μου από εσένα.
Τώρα που θα ξαναβρεθείς με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με το στρατηγό Δημήτρη Ματαφιά, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ηλία Ευαγγελίδη, όπως τότε στη κοιλάδα Μπεκαά με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να τους πεις ότι υπάρχει η μαγιά που άφησαν!
Αγαπημένε μου Δημήτρη, Καλό Παράδεισο και Καλή Ανάσταση!
Υ. Γ.
Με την ελληνική σημαία στο φέρετρο, την πιο επαναστατική πράξη που μπορεί να γίνει σήμερα στην πρώην Ελλάδα, με το υπέροχο τραγούδι του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας την "Πέργαμο" να ακούγεται μέχρι τον ουρανό, αποχαιρετούμε το δήμαρχο, νομάρχη και βουλευτή Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Ίμβρου και Τενέδου, τον αγαπημένο φίλο και μοναδικό Έλληνα Δημήτρη Βουνάτσο.
Ώρα σου καλή Δημήτρη !
Θεοφάνης Μαλκίδης
6
Απριλίου 1914: Η Γενοκτονία στη Θράκη, το "Μαύρο Πάσχα" των Θρακών
Από την ομιλία στην εκδήλωση του Δήμου και των Συλλόγων του Λαγκαδά
1.Το
γεγονός
Στις 6 Απριλίου του 1914 γράφτηκε μια από τις πλέον
μελανές, και εν πολλοίς άγνωστες σελίδες, της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας.
Ήταν η κορύφωση της Γενοκτονίας, η μέρα που χαρακτηρίστηκε «το Μαύρο Πάσχα των
Θρακών».
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ελληνισμός της Θράκης,
όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη το ίδιο σχέδιο
Γενοκτονίας.