Σελίδες

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Η τελευταία μέρα τους....



Θ. Μαλκίδης 

Η τελευταία μέρα τους στη Γη, στη Θάλασσα και τον Αέρα των Ελληνίδων και των Ελλήνων 

Τούτες τις ώρες, 5 Νοεμβρίου του  1828, αποχωρούν από την Πελοπόννησο οι τελευταίες Οθωμανικές και Αιγυπτιακές δυνάμεις. 


Πηγαίνοντας ένα χρόνο πίσω, στις 6 Ιουλίου 1827 οι  Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία συνήψαν την Συνθήκη του Λονδίνου που προέβλεπε την δημιουργία Ελληνικού κράτους. 


Ακολούθησε τον Οκτώβριο του 1827 η ναυμαχία του Ναβαρίνου στην οποία ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος,  ηττήθηκε κατά κράτος από  τον στόλο των μεγάλων δυνάμεων που συνησπίσθησαν υπέρ της Ελλάδος. 



Οι τρεις δυνάμεις αναθέτουν στην Γαλλία την ευθύνη να στείλει δικά της στρατεύματα για να επιβάλει στον Σουλτάνο τους σκοπούς που έθεσε η συμμαχία και να αποδοθεί ανεξαρτησία στην Ελλάδα. 


Έτσι, η Γαλλία κατέφυγε στην εκστρατεία του Μοριά. 


Η κατάσταση που επικρατούσε, περιγράφεται στη μαρτυρία του ζωγράφου Αμωρύ Ντυβάλ, που συνόδευε τα Γαλλικά στρατεύματα, ως μέλος επιστημονικής αποστολής : 


"Την επόμενη της άφιξής μας κατεβήκαμε στη στεριά όπου με περίμενε το πιο φριχτό θέαμα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Ανάμεσα σε μερικά ξύλινα παραπήγματα, στημένα στην ακτή, έξω από την πόλη (Ναβαρίνο), από την οποίαν απέμεναν μόνο ερείπια, κυκλοφορούσαν κάτισχνοι και ρακένδυτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά χωρίς τίποτα ανθρώπινο στα χαρακτηριστικά τους. Άλλοι χωρίς μύτη, άλλοι χωρίς αυτιά, όλοι με λίγο-πολύ ανοικτές πληγές. Αλλά αυτό που πιο πολύ μας συγκίνησε περισσότερο ήταν ένα παιδάκι τεσσάρων ή πέντε ετών που το κρατούσε ο αδερφός του από το χέρι. Πλησίασα. Τα μάτια του ήταν βγαλμένα. Οι Τούρκοι και οι Αιγύπτιοι δεν λυπήθηκαν κανένα σ' αυτόν τον πόλεμο."


Αυτη δυστυχώς ήταν η τραγικότατη κατάσταση στον Μοριά - και όχι μόνο - ύστερα από εφτά χρόνια αγώνων και θυσιών.

 

Ετσι για την  Επανάσταση του 1821 , μετά από μεγάλες μάχες,  καταστροφές ,  σφαγές, ήρθε τελικά η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. 

 Η Ελλάδα αντιστάθηκε και επετεύχθηκε  η αναγέννηση και βγήκε η ελευθερία από τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά. 

Κατόπιν εξακοσίων ετών σκλαβιάς... 

Υ. Γ. Την ίδια μέρα ο κουριερ της Μακεδονίας έστειλε στην Τουρκική γλώσσα μήνυμα στους απέναντι Γκρίζους Λύκους για συνομοσπονδια στην Κύπρο και το Αιγαίο. 

O tempora o mores....