Σελίδες

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Η Ποντιακή Wikipedia συμπλήρωσε 14 χρόνια λειτουργίας

 H Ποντιακή Γουικιπαίδεια συμπλήρωσε αισίως 14 χρόνια λειτουργίας! Πρίν όμως μιλήσουμε για τη Ποντιακή, ας δούμε τι ακριβώς είναι η Βικιπαίδεια.


Η Βικιπαίδεια (ο όρος προήλθε από το Αγγλικό Wikipedia σε ελεύθερη μεταγραφή) είναι μία διεθνής, ελεύθερου περιεχομένου, εξελισσόμενη δια συνεργασίας εγκυκλοπαίδεια, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.wikipedia.org στο Διαδίκτυο.
Γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές με το λογισμικό wiki και άρθρα της Βικιπαίδειας αναφέρονται τακτικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον ακαδημαϊκό κόσμο, που...
την εγκωμιάζουν για τη δωρεάν διανομή και έκδοσή της καθώς και για το ευρύ φάσμα που καλύπτει. Οι συντάκτες ενθαρρύνονται να τηρούν μια πολιτική "ουδετερότητας" κάτω από την οποία οι διάφορες απόψεις συγκεντρώνονται χωρίς να γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί μια αντικειμενική αλήθεια.


Η Ποντιακή Βικιπαίδεια είναι η έκδοση της Βικιπαίδειας στην ποντιακή διάλεκτο και ο λόγος της δημιουργίας της είναι να γίνει ένας συνδυασμός της νέας τεχνολογίας και της παράδοσης, της γνώσης και της ιστορίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε στο εξής να μπορεί να ανατρέχει σε αυτήν ο κάθε ενδιαφερόμενος που θα θέλει να εξασκήσει τις γνώσεις του στην Ποντιακή διάλεκτο, και παράλληλα να καλυφθούν κυρίως τα θέματα ποντιακού ενδιαφέροντος και όχι μόνο. Είναι γραμμένη με το ελληνικό αλφάβητο, ενώ η αρχική σελίδα της είναι διαθέσιμη και στο λατινικό αλφάβητο, κυρίως για τους ποντιόφωνους ελληνικούς πληθυσμούς του εξωτερικού. 

Δημιουργήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2007, ενώ την 7η Ιανουαρίου του 2009 έλαβε έγκριση για τη κανονική έκδοση της σε δική της ανεξάρτητη σελίδα και από την 5η Μαρτίου του ιδίου έτους άρχισε η κανονική της λειτουργία στη σελίδα:
http://pnt.wikipedia.org/

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άδεια επίσημης λειτουργίας της δόθηκε παράλληλα με την αναφορά στον Άτλαντα γλωσσών της UNESCO για την Ποντιακή διάλεκτο, γεγονός για το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα ο Δρ. Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης. 

Δραστηριοποιούνται σε αυτήν 5 τακτικοί συντάκτες, ένας εξ αυτών και ο γράφων, που είναι παράλληλα και εκ των συνιδρυτών και διαχειριστών της. 

 Η Βικιπαίδεια γραμμένη στην Ποντιακή διάλεκτο λοιπόν, είναι ένα σημαντικότατο βήμα και για τη διάσωση και αλλά διάδοση της σχεδόν τριών χιλιετιών αρχαιοελληνικής αυτής διαλέκτου, στις γενεές του μέλλοντος.

Θέλω να κάνω δημόσια μια πρόσκληση για αυτούς που γνωρίζουν και ομιλούν τα Ρωμαίικα του Πόντου δηλ. την ποντιακή διάλεκτο:
Ελάτεν, εμπέστε, βοηθέστεν, βαλέστε και σεις ντο εξέρετεν αέτς για να τρανείν. http://pnt.wikipedia.org/