![](https://www.clickatlife.gr/fu/p/112733/1200/10000/00000000005826dc/1/aleksandroupoli.jpg)
Θεοφάνης Μαλκίδης
Μπίζνες και εθνικισμός: Η οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στη Θράκη
Από τη συνέντευξη στoν ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ.
Η παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη έχει, από την περίοδο της Συνθήκης της Λωζάννης μέχρι σήμερα, πολυποίκιλες όψεις, προσπαθώντας να έχει παρέμβαση στον πολιτικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, θρησκευτικό και βεβαίως και στον οικονομικό τομέα.
Είτε στις εθνικές και τοπικές εκλογές, είτε στην απαίτηση για αποκλειστική διδασκαλία στην τουρκική γλώσσα όλων των μουσουλμάνων, είτε στη θεωρία περί ύπαρξης μόνο Τουρκικής μειονότητας, είτε στην απομόνωση όσων δηλώνουν ότι είναι Πομάκοι και άλλα πολλά ακόμη. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα, και όχι αποκλειστικά σ΄ αυτό στο οποίο η Ελλάδα πέρασε και περνά μνημονιακή οικονομική κρίση, η Τουρκία ρίχνει ολοένα και περισσότερο βάρος στην οικονομική της παρουσία στη Θράκη. Άλλωστε η οικονομία είναι (και) αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί στη Θράκη, προκειμένου να γίνει «φυσιολογικό» ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο σtην περιοχή.
Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η τουρκική πρακτική για την Θράκη έχει περάσει κάθε διπλωματική οδό και κινείται σε προκλητικές λεωφόρους. Παλαιότερα, η «Εργκενεγκόν», τα σχέδια κατάληψης της Θράκης με το σχέδιο «Βαριοπούλα» (!) και το «Στρατηγικό Βάθος» και σήμερα, η «Γαλάζια Πατρίδα», τα «Σύνορα της καρδιάς μας» και «θα έρθουμε μία νύχτα», έδωσαν την ευκαιρία σε όσους είχαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τον τουρκικό ρόλο στη Θράκη να κατανοήσουν και στην πράξη το εξής: οι δομές της Τουρκίας, κράτος, στρατός, παρακράτος, λειτουργούν σε πλήρη αρμονία και καθολική συνεργασία έχοντας σαν στόχους όχι μόνο μέσα στην τουρκική επικράτεια αλλά και εκτός.
Η Θράκη ως κεντρικός στόχος
Η Θράκη δεν αποτελεί έναν περιφερειακό στρατηγικό στόχο για το κράτος-παρακράτος, αλλά κεντρική επιλογή με διακριτές και ουσιαστικές στοχεύσεις. Εναντίον μάλιστα προσώπων και κινήσεων που παλεύουν για την ανάδειξη του τουρκικού επεκτατισμού στη Θράκη.
Η συνεχή υπονόμευση και αμφισβήτηση με κάθε μέσο της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη είναι γεγονός. Η Τουρκία θεωρεί τη Θράκη μείζον θέμα της πολιτικής της και η διαπίστωση αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία όσοι την αντιληφθούν μπορούν να κατανοήσουν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από τη δράση του τουρκικού κράτους-παρακράτους.
Η Θράκη είναι κεντρικός στόχος. Εκεί εκτός από την τουρκική κηδεμονική πολιτική έναντι κάθε τι μουσουλμανικού που ζει στη περιοχή, προσπαθεί να επιβάλλει, εκτός της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής υποδούλωσης και μία άνευ όρων οικονομική εξάρτηση και στο χριστιανικό πληθυσμό.
Οι Τούρκοι επιχειρηματίες πέρα από την αυτόνομη παρουσία τους, προωθούν οικονομικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση ( εξαιτίας και της έλλειψης επενδύσεων στη Θράκη), με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να υπάρχει έντονη κινητικότητα που εκδηλώνεται από την Τουρκία, με σκοπό την ενισχυμένη παρουσία της στην Θράκη (π.χ., αγορές ακινήτων ειδικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη Αλεξανδρούπολη, εισαγωγές τουρκικών προϊόντων και εργαζομένων από την Τουρκία για την κατασκευή /ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων κλπ) .