Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Μπίζνες και εθνικισμός: Η οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στη Θράκη

 


 


Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Μπίζνες και εθνικισμός: Η οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στη Θράκη


Από τη  συνέντευξη στoν ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ.


Η παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη έχει, από την περίοδο της Συνθήκης της Λωζάννης μέχρι σήμερα, πολυποίκιλες όψεις, προσπαθώντας να έχει παρέμβαση στον πολιτικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, θρησκευτικό  και βεβαίως και στον οικονομικό τομέα.



Είτε στις εθνικές και τοπικές εκλογές, είτε στην  απαίτηση για αποκλειστική διδασκαλία στην τουρκική γλώσσα όλων των μουσουλμάνων, είτε στη θεωρία περί ύπαρξης μόνο Τουρκικής μειονότητας, είτε στην απομόνωση όσων δηλώνουν ότι είναι Πομάκοι και άλλα πολλά ακόμη. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα, και όχι αποκλειστικά σ΄ αυτό στο οποίο η Ελλάδα πέρασε και περνά μνημονιακή οικονομική  κρίση,    η Τουρκία ρίχνει ολοένα και περισσότερο βάρος στην οικονομική της παρουσία στη Θράκη. Άλλωστε η οικονομία είναι (και)  αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί στη Θράκη, προκειμένου να γίνει «φυσιολογικό» ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο σtην περιοχή. 



Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η τουρκική πρακτική για την  Θράκη έχει περάσει κάθε διπλωματική οδό και κινείται σε προκλητικές λεωφόρους. Παλαιότερα,  η «Εργκενεγκόν»,  τα σχέδια κατάληψης  της Θράκης με το σχέδιο «Βαριοπούλα» (!) και  το «Στρατηγικό Βάθος» και σήμερα,  η «Γαλάζια Πατρίδα», τα «Σύνορα της καρδιάς μας» και «θα έρθουμε μία νύχτα», έδωσαν την ευκαιρία σε όσους είχαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για τον τουρκικό ρόλο στη Θράκη να κατανοήσουν και στην πράξη το εξής:  οι δομές της Τουρκίας, κράτος, στρατός, παρακράτος, λειτουργούν σε  πλήρη αρμονία και καθολική συνεργασία έχοντας σαν στόχους όχι μόνο μέσα στην τουρκική επικράτεια αλλά και εκτός.


Η Θράκη ως κεντρικός στόχος


Η  Θράκη δεν αποτελεί έναν περιφερειακό στρατηγικό στόχο για το κράτος-παρακράτος, αλλά κεντρική επιλογή με διακριτές και ουσιαστικές στοχεύσεις. Εναντίον μάλιστα προσώπων  και κινήσεων που παλεύουν για την ανάδειξη του τουρκικού επεκτατισμού στη Θράκη.

Η συνεχή υπονόμευση και αμφισβήτηση με κάθε μέσο της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη είναι γεγονός. Η Τουρκία θεωρεί τη Θράκη  μείζον θέμα  της πολιτικής της και η διαπίστωση αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία όσοι την αντιληφθούν μπορούν να κατανοήσουν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από τη δράση του τουρκικού κράτους-παρακράτους. 

Η Θράκη είναι κεντρικός στόχος. Εκεί εκτός από την τουρκική κηδεμονική  πολιτική έναντι κάθε τι μουσουλμανικού που ζει στη περιοχή, προσπαθεί να επιβάλλει, εκτός της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής υποδούλωσης και  μία άνευ όρων οικονομική εξάρτηση και στο χριστιανικό πληθυσμό.  


Οι Τούρκοι επιχειρηματίες πέρα από την αυτόνομη παρουσία τους,  προωθούν οικονομικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση ( εξαιτίας και  της έλλειψης επενδύσεων στη Θράκη), με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να υπάρχει έντονη κινητικότητα που εκδηλώνεται από την Τουρκία, με σκοπό την ενισχυμένη παρουσία της   στην Θράκη (π.χ., αγορές ακινήτων ειδικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη Αλεξανδρούπολη, εισαγωγές τουρκικών προϊόντων και εργαζομένων από την Τουρκία για την κατασκευή /ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων κλπ) .


Κατακαημένη πλάση

 

 


Δρόμοι περπατημένοι κι απερπάτητοι
ποιος τους εδιάβη πέρα ποιος δεν τους πατεί.
Μα ο που τους πήρε κι ήμπε μες στα αίματα
μήτε Θεός μήτ’ άλλος δεν τον σταματά.
Κατακαημένη πλάση που σε γήτεψαν
όλ’ οι τρελοί του κόσμου κι εστρατήγεψαν!
Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος

Τούρκοι πυρπολούν ελληνικά σπίτια – σφαγή Κοντεμενιωτών…



Φανούλα Αργυρού

Τηλεγράφημα του Σερ Χιου Φουτ, ημερ. 4/6/1958, έλεγε ότι Τούρκοι χούλιγκαν είχαν αυξήσει τις δραστηριότητές τους με διαμαρτυρίες, φυλλάδια της ΤΜΤ (μετά τους φόνους της αριστερών Τούρκων), με τους πλέον βίαιους όρους, που έδειχναν ότι ετοιμάζονταν για περισσότερη βία…

Ο Ντενκτάς

Στις 6/6/1958 ο Ρ. Ντενκτάς επέστρεψε από την Άγκυρα και διαβεβαίωσε ένα πλήθος, 500-1000 ατόμων, ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν πίσω τους… Στην πορεία, είπε, «κάποιοι μπορεί να πεθάνουν και κάποιοι να σταλούν σε κρατητήρια ή φυλακές, αλλά όλα τα 26 εκατομμύρια των Τούρκων ήταν πίσω τους…». Σε συνέντευξη δε είπε ότι «8.000 εθελοντές στην Τουρκία έχουν σύνθημα ‘‘μπορούμε να κολυμπήσουμε τα στενά αν το θέλουμε και σίγουρα θα το κάνουμε αν χρειαστεί’’….». (Σερ Χιου Φουτ, 6/6/1958).


Ο Φούρναρης – Ήρωας των Βουνών! Χωρίς αυτόν, τα χωριά θα σβήσουν


 

 
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στα ορεινά χωριά της Ελλάδας ακολουθήσαμε τον Λάζαρο ο οποίος ξεκινάει από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες για να παραδώσει το ψωμί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. 

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

«Η ΚΩΣ και η ΚΑΛΑΒΡΙΑ»: Τιμή στον Αναστάσιο Καραναστάση και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Γέφυρα Πολιτισμού και Ιστορίας στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας





Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, η Αστική Εταιρεία ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση με θέμα: «Η ΚΩΣ και η ΚΑΛΑΒΡΙΑ», την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση, ήταν  τιμή στον Αναστάσιο Καραναστάση και Μιχάλη Χαραλαμπίδη.


Εξαμίλια: Δύο συλλήψεις για βανδαλισμό εικόνων σε εκκλησία

 

Ενα περιστατικό βανδαλισμού καταγράφηκε το απόγευμα στην εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στα Εξαμίλια. Σύμφωνα με τον ιερέα του ναού, τον πατέρα Παντελή, το συμβάν συνέβη όταν ο νεωκόρος πήγε να κλείσει τις πόρτες της εκκλησίας και συνάντησε δύο ύποπτα άτομα.


O Άγιος Χαράλαμπος και η σωτηρία των Φιλιατρινών

 

+ Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη

   Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι κάποιο θαύμα τού Αγίου Χαραλάμπου που συνέβη το 1944.

Στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στην επαρχία Τριφυλίας, υπάρχει μία γραφική πόλις με 9.000 κατοίκους, τα Φιλιατρά. Πολιούχος της πόλεως είναι ο Αγιος Χα­ράλαμπος, και κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του, και κατεβαίνουν σ’ αυ­τό και οι Φιλιατρινοί που μένουν στην Αθήνα.


Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Έβρος

 



Για να αρχίσω να θυμάμαι:


Της Χρυσούλας Ιωαννίδου 


Πρώην προέδρου Ορμενίου Έβρου 


1) ο κύριος Δένδιας έκλεισε το στρατόπεδο του Προβατώνα για να ανοίξει στρατόπεδο στις Σέρρες. Μάλλον εκείνα τα σύνορα πρέπει να φυλάξουν γιατί του Έβρου δεν θα τους χρειάζονται.

 2) Ο Έβρος είναι εκτός Ελλάδας ανέφερε χθές ο υπουργός Γεωργίας. 


Η λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια κύριε υπουργέ. Και τις υποσχέσεις βαρεθήκαμε να τις ακούμε.

 Ελευθερία είπαμε, όχι αναρχία στην οποία καταλήξαμε.  Ο σύζυγος μου είναι από τους αγρότες που δεν πήραν ούτε ένα λεπτό από την βασική ενίσχυση και την αναδιανεμητική. Πότε θα πληρωθούν αυτοί οι αγρότες κύριε υπουργέ; Το Πάσχα για να αγοράσουμε αρνί μάλλον..... 


Κάθε χρόνο και χειρότερα για το ΟΣΔΕ και τις επιδοτήσεις.  Μια μέρα ή μια εβδομάδα έπρεπε να βρεθεί ένας αγρότης για να λυθούν κάπως τα προβλήματα των αγροτών. 

Κάθε γεωγραφική περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προβλήματα. Μην τα βάζετε όλα σε ένα τσουβάλι. Δείτε, κατανοήστε και βρείτε λύσεις για τα προβλήματα των αγροτών. 

Ζητείστε μια συγνώμη από τους κατοίκους του Έβρου και δείξτε ενδιαφέρον για τον νομό. Αν και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλο για τον Έβρο, ο Έβρος είναι εκτός Ελλάδας. Κάθε εκατό χρόνια αλλάζουν τα σύνορα έλεγε η προγιαγιά μου. Η συνθήκη Σένγκεν άνοιξε τα σύνορα για όλους που θέλουν να έρθουν. Καλοί και κακοί άνθρωποι, κλέφτες και τίμιοι, νοικοκυραίοι και ρεμάλια. Λίγο το ένα, λίγο το άλλο, δείχνουν την απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει κάτι καλό για τον Έβρο. Για τον Έβρο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο.


 Κύριοι βουλευτές, ακούστε τα προβλήματα των κατοίκων, προσπαθήστε να βοηθήσετε. Στις επόμενες  δεν θα υπάρχει ο  Έβρος δεν θα υπάρχουν και βουλευτές από τον Έβρο. 

3) κάποιος ας απαντήσει για τα δρομολόγια των τρένων. 

Στην φωτογραφία μείναμε. Καλημέρα....

11 Φεβρουαρίου 2016. Και στην Κίναρο υπάρχει εθνική κυριαρχία !

 

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Και στην Κίναρο υπάρχει εθνική κυριαρχία !


Στη μνήμη των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, 

Κωνσταντίνου Πανανά,  Αναστασίου Τουλίτση και  

Ελευθερίου Ευαγγέλου. Κίναρος, 11 Φεβρουαρίου 2016.


Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων η οποία  βρίσκεται 

στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, δυτικά 

της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού και 

είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά 

την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4.577 στρέμματα και διοικητικά 

ανήκει στον Δήμο Λέρου.



11 Φεβρουαρίου 2016. Η πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο

 


 


Σαν σήμερα η Πτώση Ελικοπτέρου του ΠΝ Agusta Bell 212 

στην Κίναρο.
- Τρεις νεκροί αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.


Στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ελικόπτερο Agusta Bell 212 

με κωδικό αριθμό «ΠΝ 28» του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο

 επέβαιναν 3 Έλληνες αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, 

συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες, στη νήσο Κίναρο, στα 

δυτικά της Λέρου.

Τι άλλο να κάνουμε, αγά μου, τα κάναμε όλα



του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Μας συμβούλευε την Κυριακή στον «Φ» ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα πρέπει να πείσουν την Τουρκία ότι αν επιλυθεί το Κυπριακό «θα ανοίξουν δρόμοι για την ίδια». Αν το καταλάβει αυτό θα κάνει στροφή, έλεγε.


Ό κυρ Κατακουζνός.


 Μπορεί να είναι doodle κείμενο που λέει "ομπίρμσα= Καλακκζνός 愛 ናቀ"

Ψυχές αγιασμένες, πού σάς λερώνουνε τ’ αμαρτωλά τά χείλια μας!
 

ΕΔΏ μέσα ἔχω καταγραμμένους ὅπως λάχει, δίχως τέχνη, κάποιους ἀνθρώπους τοῦ τόπου μου, ἀπὸ κείνη τὴ βλογημένη τὴ γενιὰ ποὺ πέρασε κι ἔσβησε στὴν Ἀνατολή. Λογαριάζω πὼς πεθαίνοντας αὐτοί, πέθανε κι ὁ ἀρχαῖος ὁ κόσμος. Ἡ Ἀνατολὴ σκοτείνιασε, κι ἀπόμεινε τὸ Βασίλεμα, γιὰ νὰ φέγγει ἀπάνω στὸν πονηρὸ τὸν κόσμο.
Ἡ ἱστορία τοῦ καθενὸς ἀπὸ δαύτους εἶναι ἁπλὴ σὰν ἕνα τίποτα, καὶ πολλοὶ θὰ ποῦνε «τί εἶναι τοῦτα;» καὶ δὲ θὰ τὰ καταδεχτοῦνε. Μακάριος ὅποιος ζεσταθῇ ἀπὸ δαῦτες κι ὅποιος νοιώθῃ τὴ χάρη ποὺ ἔχει ὁ ἁπλὸς ὁ ἄνθρωπος.
Οἱ ἁπλοὶ κι οἱ καταφρονεμένοι μᾶς μαθαίνουνε κάποια πράματα, ποὺ δὲ θὰ μᾶς τὰ μάθουνε ποτὲς οἱ σοφοὶ μὲ τὴ σοφία τους.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025

Μιχάλης Χαραλαμπίδης- Καλαβρία

 






Καλαβρία

 

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΙΑ Η ΒΑΘΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ CALABRIA ELLADE PROFONDA

 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ


ΚΑΛΑΒΡΙΑ Η ΒΑΘΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

CALABRIA ELLADE PROFONDA

Στην Καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας | Κάτω Ιταλία 3 | Bova, Galliciano, Κρότωνας


Γιάννης Τσαρούχης

  

– Η Ελλάδα είναι ωραία ως σκηνικό, αλλά όχι ως παράσταση.
– Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ανατολή, ούτε δύση, γι’ αυτό είναι υπό διωγμό.
– Στην Ελλάδα υπάρχει βρωμιά και ακαταστασία που δεν υπάρχει στο εξωτερικό κι αυτό αρέσει στους ξένους.
– Η Ελλάδα σπάνια βγάζει μεγάλους καλλιτέχνες, γιατί δεν μπορεί να τους συντηρήσει.
– Η Ελλάδα ζει από τις εξαιρέσεις.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025