Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή του αιωνόβιου Ελαιώνα της Μόριας

 

Συγκλονιστικές εικόνες από τον ελαιώνα της Μόριας

στην ανατολική πλευρά του πρώην ΚΥΤ.
Μια καρότσα φορτηγού μέσα στους τόνους των σκουπιδιών, ένα από τα τέσσερα τζαμιά του καταυλισμού, αυτοσχέδιο δίκτυο αποχέτευσης που οδηγούσε τα λύματα στο ποτάμι και μερικοί από τους δεκάδες υπόγειους φούρνους, η αιτία για το κουτσούρεμα χιλιάδων ελαιόδεντρων της περιοχής.

17 Οκτωβρίου 1941: Η σφαγή των Ελλήνων από τους Ναζί στα Κερδύλια Σερρών Μακεδονίας




Ξημερώματα της 17 Οκτωβρίου 1941 δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ με δύναμη 250 ανδρών υπο τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ (Wendler) και Σράινερ Σράινερ ξεκίνησαν από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης για τα Κερδύλια έχοντας μαζί τους κρατούμενους Κερδυλλιώτες. Φτάνοντας κοντά στα χωριά άφησαν τα αυτοκίνητα, άρχισαν να ανεβαίνουν από τρία σημεία και περικύκλωσαν τα Άνω Κερδύλια από την θέση Στρόβολο και τα Κάτω Κερδύλια από την θέση Λειβάδια . 

Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ συγκέντρωσαν τους άρρενες κατοίκους μεταξύ 16 και 60 χρόνων στις θέσεις Αλώνια και Κούτρες. Οι γυναίκες και τα παιδιά αρχικά συγκεντρώθηκαν στα σχολεία και στη συνέχεια, αφού είχαν απομακρυνθεί οι άντρες, τους επετράπηκε να πάρουν μαζί τους όσα πράγματα μπορούσαν και να φύγουν προς το Καστρί και την Ευκαρπία ενώ κλείδωσαν σε κοινοτικό κατάστημα 23 υπερήλικες, οι οποίοι αργότερα κινδύνεψαν από την πυρπόληση του χωριού.

Στις 09.00 το πρωί δόθηκε το σήμα με μια φωτοβολίδα και οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να εκτελούν άρρενες κατοίκους ηλικίας από 16 μέχρι 60 ετών. Από την εκτέλεση εξαιρέθηκαν στο Άνω Κερδύλλιο δεκαεπτά άτομα άνω των εξήντα ετών, μεταξύ των οποίων ο ιερέας, ο δάσκαλος και ο δασοφύλακας και στο Κάτω Κερδύλιο δέκα γέροντες. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν μετά το τέλος των εκτελέσεων για την ταφή των νεκρών. Τα κτίρια των χωριών κάηκαν εκτός από τις εκκλησίες και μετά την καταστροφή, οι κάτοικοι κατέφυγαν στα χωριά Καστρί και Ευκαρπία .



Σύμφωνα με τις μεταπολεμικές λίστες εκτελεσθέντων ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 214 άτομα. Οι εκθέσεις των τότε αστυνομικών αρχών και της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας έκαναν λόγω για 211-212 εκτελεσθέντες ενώ οι γερμανικές αρχές κατοχής για 207. Στην έκθεση που συνέταξε μεταπολεμικά το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου αναφέρεται ότι οι νεκροί ήταν 222. Τέλος ο Γιάννης Παπασυμεών στο βιβλίο του για την καταστροφή των Κερδυλίων δημοσιεύει κατάσταση 230 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ετεροδημότες, που συντάχθηκε μεταπολεμικά από την κοινότητα των Νέων Κερδυλίων.
 Τα χωριά δεν ξανακατοικήθηκαν και οι εναπομείναντες κάτοικοι έκτισαν αργότερα το 1955 τον σύγχρονο οικισμό των Νέων Κερδυλίων.

 Η σφαγή των Κερδυλίων αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1998 με το Προεδρικό Διάταγμα 393/7-12-1998 και η κοινότητα Νέων Κερδυλλίων ως μαρτυρική. Το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο .







Αποτέλεσμα εικόνας για μαλκίδης κεμαλισμός ναζισμός


Η ομιλία μου στο μνημόσυνο των δολοφονημένων αθώων Ελλήνων  από τους Γερμανούς κατακτητές .

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Καταδρομέας Χρήστος Χατζόπουλος:Έβρος 1952- Κύπρος 1974- Έβρος 2016

 


XATZOPOULOS.jpg
Θ. Μαλκίδης

Καταδρομέας Χρήστος Χατζόπουλος: Έβρος 1952 - Κύπρος 1974- Έβρος 2016.

Η  κηδεία  πριν τέσσερα χρόνια του  καταγόμενου από τον Έβρο, καταδρομέα Χρήστου Χατζόπουλου, ο οποίος έπεσε αγωνιζόμενος ενάντια στην Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο, αποτέλεσε την τελευταία πράξη ενός μεγάλου και ηρωικού κύκλου. 

Ο κύκλος αυτός άνοιξε στον Έβρο και  συνεχίστηκε ως μέλος των καταδρομέων στα Χανιά, όπου επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος που τον μετέφερε ως μέλος της επιχείρησης "ΝΙΚΗ ". Ήταν λίγες ώρες μετά την Τουρκική  εισβολή στην Κύπρο, όταν γραφόταν η προτελευταία πράξη του δικού του κύκλου σ΄αυτή τη ζωή. Φίλια πυρά κατέρριψαν το αεροσκάφος και μαζί με τους συναδέλφους του, μαζί του και ο επίσης Εβρίτης Χριστόδουλος Δοιτσίδης,  έπεσαν υπέρ της Ελευθερίας των Ελληνίδων και Ελλήνων. 

Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τα οστά του, τα οστά τους, παρέμειναν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος (!) στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, αναμένοντας να βγουν στην επιφάνεια, να ταυτοποιηθούν, να κηδευτούν, να φροντιστούν, να μνημονευθούν. Αυτό σημαίνει άλλωστε η έννοια "κηδεία" και  μνήμη, αυτό σημαίνει η εκπληκτική φράση του μνημοσύνου    "και την ποθεινήν πατρίδα παράσχου μοι, Παρα­δείσου πάλιν ποιών πολίτην με".

Ο αγώνας ενάντια στην προδοσία και την εισβολή της φασιστικής Τουρκίας στην Κύπρο, η θυσία του, η ανεύρεση των οστών του στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, η ταυτοποίησή τους και ο ενταφιασμός  τους σήμερα στο Διδυμότειχο, θυμίζει και συνεχίζει το ελληνικό έπος. Η Ιλιάδα δηλαδή στην Κύπρο του 1974 και στον Έβρο του 2016. Ο   Πάτροκλος, ο Έκτορας και ο  Αχιλλέας, ο Χρήστος Χατζόπουλος , ο Χριστόδουλος Δοιτσίδης, οι καταδρομείς, το πλήρωμα, οι αγωνιστές του 1974.

Ο Διονύσιος Σολωμός γράφει για την Ελευθερία των Ελλήνων που είναι βγαλμένη από τα κόκαλα των Ελλήνων των ιερά. Αυτή την Ελευθερία που βγήκε (και) από τα οστά του Χρήστου Χατζόπουλου ποθούμε σήμερα και ευχόμαστε από το Ελληνικό μαρτυρολόγιο και τον Παράδεισο όπου δικαίως κέρδισε θέση,  να αγωνίζεται για εμάς. 

Υ. Γ. Πριν από λίγες ώρες η εξαιρετική ηθοποιός και συμπατριώτισσά μου από τον Έβρο Καρυοφυλλιά Καραμπέτη με ενημέρωσε ότι στα πλαίσια του 55ου Φεστιβάλ των  ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ  στην ενότητα <<Δραματοποιημένες Αναγνώσεις>> θα παρουσιάσει σε κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη, το <<Ριγιούνιον>> που αναφέρεται στον Χρήστο Χατζόπουλο.

Το έργο θα ανέβει την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 18: 45  και θα είναι  ελεύθερο για παρακολούθηση μέχρι τη Δευτέρα  26  Οκτωβρίου 2020  στο σύνδεσμο 

Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος: Οι S 400 δοκιμάζονται σήμερα και αύριο στη Σινώπη του Πόντου ! (βίντεο)

 


Οι S-400 κατεβαίνουν στο πεδίο ! Δοκιμαστική βολή στην Σινώπη

Η Τουρκία βγάζει από το κουτί τους τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 για τα οποία έχουν εναντιωθεί και έχουν απειλήσει με κυρώσεις οι ΗΠΑ. Το Ρόιτερς έγραψε πως η Τουρκία προειδοποίησε για αύριο σχετικά με την τροχιά τους τα αεροσκάφη, καθώς θα πραγματοποιηθεί εξάωρη δοκιμή των ραντάρ των S-400. Στην άσκηση θα γίνει επίσης και βολή πυραύλου.

Προθεσμία μιας εβδομάδας στην Άγκυρα από Παρίσι και Βερολίνο

 

Προθεσμία μιας εβδομάδας στην Άγκυρα από Παρίσι και Βερολίνο

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Αναβολή , για ακόμη μία φορά , για την Τουρκία...


Σε φιάσκο καταλήγει η Σύνοδος Κορυφής – Αιχμές Μητσοτάκη κατά Βρυξελλών για Τουρκία: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις – Προθεσμία 7 ημερών σε Erdogan

Σε φιάσκο κατά της Ελλάδος καταλήγει η Σύνοδος Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου, που υποτίθεται ότι, βάσει των αποφάσεων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται, θα αποφάσιζε… για κυρώσεις.

Η Τουρκία κράτησε στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας αρνούμενη άδεια υπερπτήσης !


Οι τουρκικές αρχές κράτησαν χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, βορείως της Μοσούλης αρνούμενες να χορηγήσουν την άδεια υπερπτήσης που είχαν οι ίδιες εγκρίνει λίγο νωρίτερα. Στο σκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα. Οπως μεταδίδει ο διπλωματικός ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης πρόκειται για μια ενέργεια που ξεπερνά κάθε έννοια καλής γειτονίας και καταστρατηγεί τους κανόνες διπλωματικής συμπεριφοράς.

Τουρκία και Σκόπια

 


Τουρκία και   Σκόπια   

Του Θεοφάνη Μαλκίδη

Άρθρο στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχε γίνει εισαγωγή στην πολιτική ορολογία του όρου «μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια» , ορολογία η οποία στη συνέχεια έγινε στρατηγικό βάθος , γαλάζια πατρίδα, νεοθωμανισμός κ.ο.κ. Η δραστηριοποίηση της Τουρκίας, η επανεμφάνισή της στο Βαλκανικό χώρο ως μία κυρίαρχη συνιστώσα της εξωτερικής της πολιτικής που εξέφραζε ο τότε πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ, δημιούργησε φοβίες, ανασφάλειες και ερωτηματικά για τις περισσότερες χώρες της περιοχής. 

 Η  παρέμβαση της Τουρκίας στον πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στη Βουλγαρία με τη συγκυβέρνηση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την  ελεγχόμενη ηγεσία της τουρκικής μειονότητας, η τουρκική θέση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, η στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με την Αλβανία,  η συνεχιζόμενη πίεση στην Ελλάδα για τις μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης και η σημαντικότατη παρουσία της στα Σκόπια, είναι μερικές από τις όψεις της τουρκικής πολιτικής στο χώρο των Βαλκανίων.  



Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Για την εθνική κυριαρχία και τη συνέχεια του Ελληνισμού




Θ. Μαλκίδης 

Όχι στην παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας 

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Κανένας διάλογος με τον εισβολέα!


Θ. Μαλκίδης 

Κανένας διάλογος με τον εισβολέα! 

Η μόνη οδός επιβίωσης  του Ελληνισμού είναι η αντίσταση από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο και την Κύπρο.

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 

13 Οκτωβρίου 1904: Μνήμη Παύλου Μελά, Μνήμη Μακεδονίας



Μνήμη Παύλου Μελά, Μνήμη Μακεδονίας. 116 χρόνια μετά 


Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1870 στη Μασσαλία, όπου ο πατέρας του Μιχαήλ Μελάς δραστηριοποιούταν ως έμπορος. 

Το 1886 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε ως ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού στις 8 Αυγούστου του 1891. 
Τον επόμενο χρόνο νυμφεύτηκε τη Ναταλία Δραγούμη (1872-1973), κόρη του τραπεζίτη και πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον στρατιωτικό Μιχαήλ Μελά και τη χημικό Ζωή Μελά - Ιωαννίδη .

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Αμμόχωστος, Καστελλόριζο, Έβρος



Θ. Μαλκίδης 

Αμμόχωστος, Καστελλόριζο, Έβρος 

Είναι γεγονός ότι από το Μάρτιο υφιστάμεθα εισβολή από την Τουρκία : Αμμόχωστος, Καστελλόριζο, Έβρος. Είναι κατανοητό πιστεύω σε όλες και όλους ότι δεχόμαστε πίεση ως Ελληνισμός από τον Τουρκικό επεκτατισμό προκειμένου να υποχωρήσουμε. Η στάση του Τουρκικού εθνικισμού στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στον Έβρο έδωσε την ευκαιρία σε όσες και όσους είχαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις να κατανοήσουν και στην πράξη ότι οι δομές του τουρκικού φασισμού - κράτος, στρατός, παρακράτος- λειτουργούν σε πλήρη αρμονία και καθολική συνεργασία, έχοντας σαν στόχους όχι μόνο μέσα στην τουρκική επικράτεια, αλλά και εκτός.