Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Υπερασπιζόμενος την Ελλάδα

 



Υποσμηναγός Στυλιανός Παναγυφτόπουλος: ΠΑΡΩΝ


Α Θ Α Ν Α Τ Ο ΣΑ Θ Α Ν Α Τ Ο Σ - 7 Νοεμβρίου 1994: Ο Υποσμηναγός Στυλιανός Παναγυφτόπουλος δεν έκανε χρήση του μηχανισμού εκτόξευσης, για να σώσει μία πόλη!

Ήταν παραμονή των Tαξιαρχών, της εορτής της αεροπορίας, όταν το αεροσκάφος της Πολεμικής Aεροπορίας με κυβερνήτη τον Στυλιανό Παναγυφτόπουλο κατέπεσε στηνπεριοχή της Mπέλλα Bίστα στην Χίο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο κυβερνήτης του!


Εθνομηδενισμός και αποδόμηση


 

Θ. Μαλκίδης 

Εθνομηδενισμός και αποδόμηση 

Η συνέντευξή μου στην τηλεόραση Βεργίνα 


Λεωνίδας Ανδρούτσος : η συγκλονιστική ιστορία του γιου του Οδυσσέα Ανδρούτσου Λεωνίδα

 

Λεωνίδας Ανδρούτσος : Συγκλονιστική ιστορία του γιου του Οδυσσέα Ανδρούτσου















Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος υπήρξε στρατιωτική μορφή της Επανάστασης του ‘21 και συνέδεσε το όνομά του με την ιστορική νίκη στο Χάνι της Γραβιάς. Η μάχη αυτή έσωσε την επανάσταση από βέβαιο κίνδυνο, καθώς ο Ομέρ Βρυώνης με 8.000 άνδρες βάδιζε ακάθεκτος προς την εξεγερμένη Πελοπόννησο. Αργότερα ο ρουμελιώτης οπλαρχηγός έπεσε θύμα της εμφύλιας διαμάχης και εξοντώθηκε. Το άψυχο σώμα του Οδυσσέα βρέθηκε τα βράχια της Ακρόπολης. Αρχικά η δολοφονία του παρουσιάστηκε ως δυστύχημα κατά την απόπειρα του να αποδράσει. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα από έναν αυτόπτη μάρτυρα.  Λιγότερο γνωστή όμως παραμένει η ιστορία του παιδιού που απέκτησε με την Ελένη Καρέλη.

Ο Λεωνίδας γεννήθηκε το 1824 από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και την γυναίκα του, Ελένη Καρέλη,στην σπηλιά της Βελίτσας που ήταν γνωστή και ως «Μαύρη Τρούπα του Παρνασσού» και βαπτίστηκε «Λεωνίδας» από τον οπλαρχηγό της Άμφισσας, Πανουργιά. Βαφτίστηκε Λεωνίδας προς τιμή του ήρωα της Μάχης των Θερμοπυλών.διμεινε στις Λιβανάτες Φθιώτιδας
Όταν δολοφονήθηκε ο υπερήφανος Σταυραετός της Ρούμελης Οδυσσέας Ανδρούτσος, την νύχτα 4 προς 5 Ιουνίου 1825, η γυναίκα του Ελένη Καρέλη – Ανδρούτσου και ο γιος του Λεωνίδας, μόλις ενός ετών, βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση.


Ζωντανεύοντας το 1821

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Παζάρια με την Τουρκία;



Θ. Μαλκίδης 

Με  την Τουρκία θα διαπραγματευτουν την Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη, τον Ελληνισμό; 


Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά

Φινλανδία: Ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός ο εγκλεισμός στο Ελσίνκι



H κυβέρνηση της Φινλανδίας απέσυρε την πρότασή της, με βάση την οποία οι πολίτες σε πολλές μεγάλες πόλεις θα υποχρεώνονταν να κλειστούν στα σπίτια τους για να σταματήσει η εξάπλωση της covid-19, ανακοίνωσε μέσω twitter η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.


Γεώργιος Καστριώτης «Σκεντέρμπεης» – Ο συνεχιστής της ένδοξης ιστορίας της Ρωμανίας και εμπνευστής των αγωνιστών του ’21


Είχε πει κάποτε ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: “Ανέγνωσα τον βίον του 

Σκεντέρμπεη, εσυλλογούμουν τα 

έργα του…. ”


Σεβαστοί μας πατέρες, κυρίες και κύριοι.

Ονομάζομαι Ευαγγελία Λάππα και είμαι μαθήτρια της Β’ Λυκείου. Είμαι σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσω την μικρή μου μελέτη, 

για έναν μεγάλο Έλληνα. Έναν Μεγάλο Στρατηγό. Έναν συνεχιστή 

της ιστορίας της Ρωμανίας. Έναν πρόγονο και εμπνευστή 

των αγωνιστών ενός μεγάλου θαύματος. Του θαύματος της 

Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

Τον Γεώργιο Καστριώτη ή «Σκεντέρμπεη».  


Κύπρος 1955-1959

 


ΟΙ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. ΣΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ


Κύπρος 1955-1959

«Επανάσταση 1821 - Ζήτω η Ελευθερία»

 

Tiganourgia__tragoudi


Το τραγούδι της Ζωής Τηγανούρια οπτικοποιήθηκε από Έλληνα ομογενή στην Καλιφόρνια. 


Από την καρδιά της Ελλάδας στις μακρινές ακτές της Καλιφόρνια ταξίδεψε το τραγούδι της Ζωής Τηγανούρια με τίτλο «Επανάσταση 1821 – Ζήτω η Ελευθερία». Το κομμάτι, σε μουσική της γνωστής μουσικού και συνθέτριας, στίχους του Τάσου Θεοδωρακόπουλου και ερμηνεία Μπάμπη Τσέρτου, που γράφτηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του '21, άγγιξε τις ψυχές των Ελλήνων που ζουν μακριά από την πατρίδα .


Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Μπορούμε να μιλήσουμε για την 1η Απριλίου, για την εισβολή για τους αγνοούμενους ή το δεν επιτρέπουν ο Ερντογάν και οι συνέταιροί του;

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Μπορούμε να μιλήσουμε για την 1η Απριλίου, για την εισβολή για τους Αγνοούμενους ή το δεν επιτρέπουν ο Ερντογάν και οι συνομιλητές του ;




Θ. Μαλκίδης 


Μπορούμε να μιλήσουμε για την 1η Απριλίου, για την εισβολή για τους αγνοούμενους ή το δεν επιτρέπουν ο Ερντογάν και οι συνέταιροί του; 


Η έναρξη του αντιαποικιοκρατικού - απελευθερωτικού αγώνα του Ελληνισμού της Κύπρου την 1η Απριλίου 1955, θα αναδείξει για ακόμη μία φορά την Ελληνική αντιστασιακή ιστορία. Από την Αθήνα και τις διαδηλώσεις της νεολαίας και τα θύματα από τις σφαίρες της Χωροφυλακής (!), μέχρι με την Θράκη και τη Διασπορά, ο ελληνικός λαός ήταν ενωμένος για την υλοποίηση του αιτήματος της Ελευθερίας- Ένωσης. 
Ειδικότερα ο αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου θα δυναμώσει περισσότερο τη σχέση Θρακών και Κυπρίων, όταν μαθητές και μαθήτριες διαδήλωναν  σε όλη τη Θράκη, κατά της αγγλικής σκλαβιάς και κατοχής  της Κύπρου, δίνοντας το δικό τους αγώνα συμπαράστασης στον απελευθερωτικό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού. 

Ὁδοὶ μὲ τουρκικὰ ὀνόματα στὴν ἐλεύθερη Κύπρο!

 


Σὲ ἕνα νησὶ μὲ βαριὰ ἑλληνικὴ κληρονομιὰ καὶ μὲ προαιώνιο κίνδυνο ποὺ πηγάζει ἀπὸ τὸν βάρβαρο τουρκικὸ λαό, σὲ μία Κύπρο ἡμικατεχόμενη, ποὺ ἀκόμα φέρει πληγὲς ἀπὸ τὴν εἰσβολὴ τοῦ Ἀττίλα τοῦ 1974, ἐμφανίζονται τουρκικὲς ὀνομασίες σὲ ὁδοὺς τῶν ἐλευθέρων περιοχῶν του. Ὀνόματα ἐθνικιστῶν, τυράννων καὶ δολοφόνων τῶν Ἑλλήνων καὶ τῶν Ἀρμενίων, ὀνόματα πρωταγωνιστῶν σὲ εἰσβολές, σφαγές, γενοκτονίες, ὀνόματα ἐφιαλτικὰ γιὰ τὸν Ἑλληνισμό.

Μπαχτσελί: ¨ Oι Έλληνες είναι που λόγχιζαν μωρά στις κοιλιές των μανάδων¨


Σε ομιλία που έκανε σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα 

ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί

-πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ, ¨φωτογραφίζοντας¨ 

τους Έλληνες,  είπε

¨Αυτοί που σήμερα ξανά εμφανίζονται εναντίον μας, είναι αυτοί που στο  παρελθόν έπεσαν στη θάλασσα της Σμύρνης.


200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

 


2021 – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ στην ΙΣΤΟΡΙΑ


2021г. – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 200 χρόνια από το 1821


«…θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος


25-26 Μαρτίου 2021


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ


200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ


Αγαπητοί φίλοι,


Με απερίγραπτη επιτυχία, με επίσημο και εορταστικό, ως αρμόζει στην περίσταση, χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, στην αίθουσα τελετών της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας (γνωστής και ως πρώην Βιβλιοθήκης «Λένιν») η έναρξη του 2ήμερου Κοινωνικό-Επιστημονικού Φόρουμ «200 ΧΡΟΝΙΑ της ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ» και του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!» (αρμόδιο για το Επιστημονικό Συνέδριο το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.)


Νέο βίντεο που ''ζωντανεύει'' τις Ηρωίδες και τους Ήρωες του '21

 


Νέο βίντεο που ''ζωντανεύει'' τις Ηρωίδες και τους Ήρωες 
του Γένους

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Για το 1821

 



Ο Γιώργος Μουρουζίδης συζητά με τον Θεοφάνη Μαλκίδη, την Τετάρτη 31 Μαρτίου στις 9 το βράδυ για την μετά την άλωση της Τραπεζούντας κατάσταση, την  παρουσία των Ελλήνων στις Παραδουνάβιες  χώρες και τη Ρωσία, τη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, 


Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματά μας !

 


Μπορεί αυτή τη φορά να μην βγήκε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ιμπραΐμ Καλίν, για δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ωστόσο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε ανακοίνωση με προκλητικές αναφορές και αιτήματα προς την ελληνική πλευρά.



Στην ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφέρονται τα θέματα που συζητήθηκαν (εξωτερική πολιτική, τρομοκρατία και  περιφερειακές εξελίξεις) με την Άγκυρα να «βαφτίζει» το άσπρο – μαύρο όσον αφορά τις προκλήσεις προς την Ελλάδα.


Ειδικότερα, γίνεται λόγος εκ νέου για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, με τη γείτονα να καλεί τη χώρα μας «να σταματήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας αλλά και την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των προσφύγων».

Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας

 


Τη μεγαλύτερη μείωσή του υπέστη ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2020! Η συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που έχει καταγράψει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από το 1932! 


Οι αποδομητές και το 1821

 


Θ. Μαλκίδης 

Το ενδοξότερο και πιο πολυσήμαντο γεγονός της ιστορίας του νέου Ελληνισμού είναι αναμφισβήτητα η Επανάσταση του 1821.

Καρπός της ουσιαστικής οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης των Ελλήνων κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, μιας μακροχρόνιας διεργασίας, κατά την οποία διαμορφώθηκαν συνειδήσεις με δυναμισμό και με προσφορά στον υπόδουλο Ελληνισμό, η Επανάσταση οφείλει, κατά μεγάλο μέρος, την επιτυχία της στο ότι ήταν έργο όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων. 


Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία!

 



 


Ιερά Μονή Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Πυργετού-

Επετειακό βίντεο για τα 20Ο χρόνια, από την απελευθέρωση της Πατρίδας μας, από τον τουρκικό ζυγό και για την προσφορά της εκκλησίας στην εθνική μας παλιγγενεσία.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

30 Μαρτίου 1822: η ατιμώρητη σφαγή της Χίου

 


Θ. Μαλκίδης. 

Η σφαγή της Χίου την 30η Μαρτίου 1822: Μία διαστροφική πράξη, η οποία επειδή δεν τιμωρήθηκε  επαναλήφθηκε στη Σμύρνη και επαναλαμβάνεται σήμερα...

Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (117.000 έναντι 3.000 Οθωμανών Τούρκων ). Με τον στόλο τους, την ικανότητά τους στο εμπόριο και τη διπλωματία τους, οι Χιώτες κυριαρχούσαν στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. 

Μεσολόγγι της πατρίδας μου και της ψυχής μου

 


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ | ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Θράκη

 


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Θράκη 

¨Εδώ και 13 χρόνια, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη περιμένει την 

Ελλάδα να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού  

Δικαστηρίου Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων για την 

Τουρκική Ένωση της Ξάνθης.¨


Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

 

Ο Σύλλογος προσφορά δημιούργησε και προσφέρει δωρεάν το παρακάτω "Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821".

 

Κατεβάστε δωρεάν το CD από το link:


Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

«Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει»


 Θ. Μαλκίδης

 «Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει»

Στις 28 Μαρτίου του 1969 ο Γιώργος Σεφέρης μιλά σε μήνυμά που στέλνει κρυφά  στο Λονδίνο και   μεταδίδεται από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC και  αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την «Ντόιτσε Βέλε» για «την ανωμαλία που πρέπει να σταματήσει» .

Ένα μήνυμα από το 1969 το οποίο αναφέρεται με συγκλονιστική επικαιρότητα για την κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια μνημονιακής δουλείας και ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ της εθνικής μας κυριαρχίας:



Το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο της ΕΕ ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα

Της Παγχιακής Επιτροπής ΑΓΩΝΑ

Η επίσκεψη της κ. Γιόχανσον σήμερα Δευτέρα στην Λέσβο σηματοδοτεί μία νέα, σκοτεινή εποχή για το μέλλον των νησιών μας.


Για το 1821

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 
<<Για το 1821>> Εκδόσεις Αιγαίον, Λευκωσία 2021 . 

Κυκλοφόρησε ακριβώς 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, μία ακόμη συμβολή μου για την ανάδειξη της ένοπλης εξέγερσης Ελευθερίας των προγόνων μας. Είναι το βιβλίο <<Για το 1821>> από τις εκδόσεις Αιγαίον της Λευκωσίας, το οποίο καταγράφει και ανθολογεί τους Αγωνιστές, Φιλέλληνες, τους Ποιητές, τον Λαό του 1821 και συμβάλλει στην καταγραφή του απελευθερωτικού μηνύματος της Επανάστασης. 
 
Της Επανάστασης, η οποία αποτελεί  την προσωποποίηση του αντιστασιακού χαρακτήρα του Ελληνικού έθνους, του ποθούμενου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Ρήγα, της αρετής και της τόλμης που θέλει η Ελευθερία και της πανταχού παρούσας Ελληνικής τρέλας, η οποία εν τέλει, μαζί με τα απαραίτητα γιουρούσια είχε αποτέλεσμα: «οι Έλληνες είναι τρελοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον» …..

Είναι το 1821 και η Επανάσταση,   οι «αγράμματοι» αλλά αποφασισμένοι Έλληνες και οι υπερπολύτεκνες Ελληνίδες των βουνών και των θαλασσών, που συμπύκνωσαν τη λαϊκή, συλλογική απαίτηση για τιμωρία των εκμεταλλευτών τους και των προδοτών- 
« φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»- και έπραξαν το χρέος τους για την απελευθέρωση από τον αφέντη, το δερβέναγα, το μπέη και τον πασά που καταπίεζε και ανασκολόπιζε τους ραγιάδες, έκλεβε και κατέστρεφε το βιος, άρπαζε τα παιδιά και βίαζε τις γυναίκες.

Μπροστά σε όλα αυτά ειπώθηκε το συγκλονιστικό «ή Ελευθερία ή Θάνατος», ενώθηκε η τρέλα και η λογική, εμφανίστηκε το «συναμφότερον» του Όμηρου, του Μεγαλέξανδρου και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και χώρεσε τους πάντες: 

τον Ελληνικό, Ρωμαίικο και Γραικικό κόσμο των στρατιωτικών, των λογίων, των εμπόρων, των δασκάλων και των μοναχών, των καπεταναίων και των δημογερόντων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των κλεφτών και των αρματολών, των φτωχών και των πλουσίων, των γυναικών και των ανδρών: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις».

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για αποστολή  με

 τηλεφωνική επικοινωνία στο 00357 22346770,  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vivliopwleioerma@gmail.com

και από  τον παρακάτω σύνδεσμο 

https://toerma.com/product/gia-to-1821/

Η συνέντευξή μου  στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ για το 1821 . 


Η σιωπή της Γερμανίας για το 1821


«Είμαστε όλοι Έλληνες», έγραφε πριν από μερικές μέρες η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ. Η ηγεσία, όμως, της χώρας φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη.


1821. «Ἐπέρασαν χρόνοι πολλοί…»


Θαυμαστὴ ὑπῆρξε, πράγματι, ἡ πίστη τῶν ἀγωνιστῶν τοῦ ’21. 

Στὴν συνείδησή τους, ἄλλωστε, οἱ ἔννοιες πίστη καὶ πατρίδα ἦταν στενὰ συνδεδεμένες. Ἡ πίστη μάλιστα εἶχε πρωταρχικὴ σημασία.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ερχόμαστε από μακριά

 


Θ. Μαλκίδης 

Το 1821 του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη, του Καποδίστρια, πρότυπο, παράδειγμα και υπόδειγμα για το 2021: ερχόμαστε από μακριά.... 

Η ομιλία μου στο  Tedx Λαμίας


1821-2021: Τα μηνύματα της Επανάστασης σήμερα



Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ Πανεπιστημίου Κύπρου,με αφορμή τη συμπλήρωση 200 Χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «1821 – 2021: Τα μηνύματα της Επανάστασης σήμερα» .  

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών 


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα στο facebook


Η Επανάσταση του 1821 στο χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι εκδόθηκε  ο Συλλογικός Τόμος " Η Επανάσταση του 1821 στο χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας." 


Συνολικά δημοσιεύτηκαν  23 εργασίες από αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές από την Αιτωλοακαρνανία αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι εργασίες κάλυψαν το ζήτημα της Επανάστασης του 21 στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο θεματικά  (πολεμικά γεγονότα, διοίκηση, οικονομία) όσο και γεωγραφικά, διότι  υπάρχουν αναφορές για όλες τις περιοχές που κάλυπτε ο τότε διοικητικός-γεωγραφικός όρος "Δυτική Στερεά Ελλάδα".


 Οι  συγγραφείς  του Συλλογικού τόμου οι εξής:


-Μαλκίδης Θεοφάνης, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών


H  Επανάσταση του 1821 στη Δυτική Ελλάδα: Η πολιορκία του  Μεσολογγίου και τα Απομνημονεύματα  του  Νικόλαου Κασομούλη, του Αρτέμιου Μίχου  και του Σπυρίδωνα  Σπυρομήλιου.


Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση

 

 

Ο ιστορικός λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και η εξορία του 1964, μέσα από ένα βιβλίο που εκδόθηκε στην Τουρκία


Κωνσταντινουπολίτες Έλληνες και οι εξορίες του 1964 – 

Ένα ορόσημο στην ομογενοποίηση της τουρκικής 

κοινωνίας. 

Οι Κωνσταντινουπολίτες Έλληνες το 1964 βίωσαν μία μεγάλη καταστροφή. Εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εξορίστηκαν σε ένα κόσμο που δεν τον ήξεραν.