Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Σχέδιο για τον Ελληνισμό

 

Διδακτικό εγχειρίδιο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εξέδωσε ο Θεοφάνης Μαλκίδης


Θεοφάνης Μαλκίδης 

 

Σχέδιο για τον Ελληνισμό


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα 

 

Φώκαια, Σμύρνη,Τραπεζούντα, Αδριανούπολη, Κάνδανος, Δίστομο.

 

distomo
 

Θ. Μαλκίδης


Φώκαια, Σμύρνη,Τραπεζούντα,Αδριανούπολη, Κάνδανος, Δίστομο.

Μέρος της ομιλίας στις εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία που οργάνωσε ο Σύλλογος Κοκκινοχώματος Καβάλας

 

Οι μικρές αγγελίες της φρίκης μετά το 1922 – Καταγγελίες για αρπαγές γυναικών και παιδιών από Τούρκους


Στις στήλες της εφημερίδας Παμπροσφυγική, το 1926, αναφέρονται κάποιες πληροφορίες για πρόσωπα που κατακρατούσαν Τούρκοι…

 

Καπετάν Γεωργάκης Μανωλάκης. Ο Κολοκοτρώνης της Τσακωνιάς

 


Ο καπετάν Γεωργάκης Μανωλάκης (1780(;) – 1841) ήταν εκ των σημαντικών ηρώων της Επανάστασης του 1821. Επικεφαλής Τσακώνων αγωνιστών συνέβαλε αποφασιστικά στην άλωση της Μονεμβασιάς (23/7/1821) και κυρίως στην άλωση της Τριπολιτσάς (23/9/1821), στις κομβικές δηλαδή πολεμικές επιτυχίες των Ελλήνων, που θεμελίωσαν την Εθνεγερσία. Έλαβε επίσης με επιτυχία μέρος στη Μάχη των Δερβενακίων.

 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

3 Ιουνίου 1941: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος…»


3 Ιουνίου 1941: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος…..» <br> <span style='color:#777;font-size:16px;'>Γράφει ο Θ. Μαλκίδης</span>

3 Ιουνίου 1941: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος…»

 

  Θεοφάνης Μαλκίδης   


Το έγκλημα από τους Γερμανούς Ναζί στο Κοντομαρί των Χανίων την 2α Ιουνίου 1941 και στην Κάνδανο στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους, αποτελούν τα πρώτα εγκλήματα των κατακτητών στην Ελλάδα.


2 Ιουνίου 1943. Το «αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα» γράφει ιστορία

 

2 Ιουνίου 1943 Το «αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα» γράφει ιστορία μαζί με το αγγλικό «HMS Jervis» καταστρέφουν εχθρική νηοπομπή στο ακρωτήρι «SPARTIVENTO».

 

Κύπρος: Η Αγγλοκρατία επανέρχεται

 

Κύπρος: Η Αγγλοκρατία επανέρχεται

Στα αγγλικά λοιπόν και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Ανδρέας Μ. Βασιλείου

«Τη γλώσσα μού έδωσαν Ελληνική / μοναχή έγνοια μου η γλώσσα μου

(το σπίτι φτωχικό) / στις αμμουδιές του Ομήρου»

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, Οδυσσέας Ελύτης

Δεν το είχαν άραγε υπόψη τους οι βουλευτές όταν αποφάσιζαν πρόσφατα «την έγκριση της αγγλικής γλώσσας ως μιας από τις επίσημες γλώσσες στο υπό σύσταση Δικαστήριο του Ναυτοδικείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου»;

Ιστορίες με κρυπτοχριστιανούς στην Τουρκία*

 

Με λένε Ελένη…


          Αεροδρόμιο της Αγκύρας, το 199… Με τον ιερομόναχο Κύριλλο της Μονής …. είμαστε στο χώρο αναχωρήσεων του αεροδρομίου της Αγκύρας. Προερχόμαστε από ταξίδι στην αγία Καππαδοκία, όπου λίγοι ήσαν οι τουρίστες – προσκυνητές και τα έχουμε λίγο χαμένα, βλέποντας το πλήθος και την ποικιλία των φυλών και των ενδυμασιών.  Πηγαίνουμε στην Τραπεζούντα, στο κέντρο του ποντιακού Ελληνισμού. Μέσα σε αυτό το ανώνυμο πλήθος, που ζαλίζεται κανείς βλέποντας το πλήθος  να τρέχει σα σε ζαλισμένο κοπάδι για να προλάβει την πτήση ο π. Κύριλλος πέρασε απαρατήρητος. Ψηλός, ξερακιανός, με μακριά μαύρη γενειάδα, φορούσε το αντερί του, το ράσο του και ένα μαύρο πανωφόρι, λόγω της εποχής. Ήταν προχωρημένο φθινόπωρο. Πολλοί από τους ταξιδιώτες ήσαν γενειοφόροι και αρκετοί φορούσαν ιμάτια και κελεμπίες…  Ήσαν πολλοί και οι αστυνομικοί που γύριζαν σε όλο το χώρο του αεροδρομίου οπλισμένοι σαν αστακοί…

 

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Η συνεχιζόμενη άρνηση της Γενοκτονίας




Θεοφάνης Μαλκίδης, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών

  Η  συνεχιζόμενη άρνηση της Γενοκτονίας: Από την Άγκυρα στην Αθήνα 

 

Από την ομιλία στην εκδήλωση της Ένωση Μικρασιατών Λαμίας


Πέραν της γνωστής στάσης της Τουρκίας που συνεχίζει να αρνείται την ευθύνη της για τη Γενοκτονία ενός εκατομμυρίου Ελληνίδων και Ελλήνων, προξενεί θλίψη η στάση της επίσημης Ελλάδας για το ίδιο ζήτημα  και μαζί απογοήτευση και αποστροφή, αφού για δεκάδες πλέον χρόνια η υπονόμευση, η εχθρική στάση και το τελευταίο διάστημα και η ΑΡΝΗΣΗ χαρακτηρίζει τον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο.

 

Το έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε επαναλήφθηκε: Από τη Σμύρνη στο Κοντομαρί 2 Ιουνίου 1941

 



Θ. Μαλκίδης

Το έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε επαναλήφθηκε. Κεμαλισμός και Ναζισμός: Από τη Σμύρνη, στο  Κοντομαρί

Το έγκλημα από τους Ναζί του Χίτλερ στο Κοντομαρί στις 2 Ιουνίου 1941 και στην Κάνδανο την επόμενη ημέρα, ήταν η επανάληψη της σφαγής από τους Τσέτες του Κεμάλ τις ίδιες ημέρες στη Σμύρνη, στην Τραπεζούντα, στην Αδριανούπολη.
 

Για την Πόλη των Πόλεων


Μνήμη Άλωσης ή Άλωση της Μνήμης;

 

Θ. Μαλκίδης 

Για την Πόλη των Πόλεων


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ

 

Το πάρσιμο της Πόλης



Φώτης Κόντογλου 

προλεγόμενα

π. Γ. Μεταλληνός

 

Εἶναι πάντα εὐπρόσδεκτο καὶ παρήγορο νὰ ἐμφανίζονται κείμενα ποὺ δίνουν ἀφορμὴ στοὺς Ἕλληνες νὰ ξαναθυμηθοῦν τὶς μεγάλες στιγμὲς τῆς ἱστορικῆς τους διαδρομῆς. ἰδιαίτερα στὴν ἐποχή μας, ὅπου ἡ νέα παγκοσμιοποίηση, ἀναδυόμενη μέσα ἀπὸ καθαρὰ ὑλιστικά, ἐξουσιαστικὰ καὶ πλουτοκρατικὰ ὁράματα, σπρώχνει σὲ δεύτερη μοίρα μακραίωνες παραδόσεις πίστης καὶ πνευματικοῦ πολιτισμοῦ.

 

Ταγματάρχης Μινωτάκης: Ο αδελφός του Αλέξη Μινωτή που «χάρισε» στην Ελλάδα το Δέλτα του Έβρου

 

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες διαδρομές με τον αδελφό του, που άλλαξε όνομα και έγινε ηθοποιός.
 

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Βυζαντινές αναδρομές 2022


H Ένωση Μικρασιατών Λαμίας «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», σε συνδιοργάνωση με  το Δήμο Λαμιεών πραγματοποιούν τις «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ 2022»,  την Τετάρτη 1ηΙουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας και ώρα 20:00. 

Θα γίνει προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του ΙΔ. ΙΣ. ΜΕ. «Η Ανατολή Έδυσε». Ομιλητές της εκδήλωσης είναι η ιστορικός – ερευνήτρια Ειρήνη Σαρίογλου και ο Διδάκτωρ  Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης. 

Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.


Ο δρόμος της δημοκρατίας είναι η αναγνώριση του εγκλήματος


 



 Θεοφάνης Μαλκίδης 

 

Ο δρόμος της δημοκρατίας είναι η αναγνώριση του εγκλήματος 


Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο . Λευκωσία Κύπρος 

 

Ο τελευταίος λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου λίγες ώρες πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453

 

2 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, 1955. Τάσσος(Αλεβίζος Αναστάσιος) Ωογραφία, 96x59 εκ. Αρ. συλλογής 142 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

 

Ὑμεῖς μέν, εὐγενέστατοι ἄρχοντες καὶ ἐκλαμπρότατοι δήμαρχοι καὶ στρατηγοὶ καὶ γενναιότατοι στρατιῶται καὶ πᾶς ὁ πιστὸς καὶ τίμιος λαός, καλῶς οἴδατε ὅτι ἔφθασεν ἡ ὥρα καὶ ὁ ἐχθρὸς τῆς πίστεως ἡμῶν βούλεται ἵνα μετὰ πάσης τέχνης καὶ μηχανῆς ἰσχυροτέρως στενοχωρήσῃ ἡμᾶς καὶ πόλεμον σφοδρὸν μετὰ συμπλοκῆς μεγάλης καὶ συρρήξεως ἐκ τῆς χέρσου καὶ θαλάσσης δώσῃ ἡμῖν μετὰ πάσης δυνάμεως, ἵνα, εἰ δυνατόν, ὡς ὄφις τὸν ἱὸν ἐκχύσῃ καὶ ὡς λέων ἀνήμερος καταπίῃ ἡμᾶς. Διὰ τοῦτο λέγω καὶ παρακαλῶ ὑμᾶς ἵνα στῆτε ἀνδρείως καὶ μετὰ γενναίας ψυχῆς, ὡς πάντοτε ἕως τοῦ νῦν ἐποιήσατε, κατὰ τῶν ἐχθρῶν τῆς πίστεως ἡμῶν. 

 

Οἱ Κύπριοι ἐθελοντές στήν ἐπανάσταση τοῦ 1821

 


 

 

 

 

Στὴ νοτιοανατολικότερη ἐσχατιὰ τῆς Φυλῆς, τὴ μαρτυρικὴ σκλάβα Κύπρο, ἕνας ἀντίλαλος ἀντηχεῖ ἐπὶ τρεῖς Ἑλληνικὲς χιλιετίες: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης»· χρησμὸς προπατορικῆς νουθεσίας. Μεταδίδεται σὰν ἐμβατηριακὴ παρότρυνση ἀπὸ γενιὰ σὲ γενιά, μὲ τοὺς ὁμηρικοὺς δακτυλικοὺς ἑξάμετρους στίχους, ποὺ μαρτυροῦν τὸ δῶρο τοῦ Κινύρα στὸν Ἀγαμέμνονα, θώρακα, σὰν ἄρρηκτο συμβολικὸ συνεκτικὸ δεσμό, τῶν ἀπὸ τῶν ἀπωτάτων αἰώνων ἀδελφικῶν αἰσθημάτων τῶν Ἑλλήνων τῆς Μεγαλονήσου μὲ τοὺς Ἕλληνες τῆς ἠπειρωτικῆς μητρὸς πατρίδος καὶ τῆς νησιωτικῆς Ἑλλάδας. Τὸ σύνολο τοῦ ἔθνους. 

 

Γκρίζος Λύκος Μπαχτσελι: ¨Το τουρκικό έθνος, θα αντισταθεί ενάντια στους αχρείους που προσπαθούν να μετατρέψουν την Istanbul σε Κωνσταντινούπολη¨…

 


Στην ομιλία που έκανε  στην γιορτή για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μεταξύ άλλων είπε :

 

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ο Ελληνισμός ανάμεσα σε πολλαπλά πυρά

 




Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ο Ελληνισμός ανάμεσα σε πολλαπλά πυρά.



Εικοσιτρία χρόνια στη Μικρά Ασία (1899 -1922)

 

ΕΥΘΥΜΙΟΣ N. ΚΟΥΖΙΝΟΣ

Μετάφραση- Εισαγωγή-Επιμέλεια: Θεοφάνης Μαλκίδης

Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας 2011, σ.260.

-Ευθύμιος Κουζινός: Μία σημαντική μαρτυρία για   το Κολλέγιο Ανατόλια Μερζιφούντας και  το Σύλλογο «Πόντος»

-Για το  Συμεών Ανανιάδη,  τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων,  την  προσφυγιά.

-Μία υπόμνηση για το χρέος και το καθήκον μας.

 

Μάϊος 2022 Τορόντο -Καναδάς , εκατό χρόνια μετά.

 


Ελληνικός Τύπος

Παναγιώτης Κακαγιαννης


Τορόντο


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση με θέμα «Το ολοκαύτωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαΐου στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.


Η εκδήλωση ήταν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

«Εντάξτε την ιστορία μας στα σχολικά βιβλία». «Έγκλημα μέγιστο η λήθη και η αγνόηση της γενοκτονίας», το μήνυμά τους.


  



Μήνυμα μέσω του Newsbomb.gr: «Εντάξτε την ιστορία μας στα σχολικά βιβλία». «Έγκλημα μέγιστο η λήθη και η αγνόηση της γενοκτονίας», το μήνυμά τους.

Ημέρα μνήμης είναι η 19η Μάϊου για όλους τους Έλληνες. Η ημέρα που ο ήλιος δεν ήθελε να ανατείλει για να αντικρίσει το κακό που ερχόταν ήταν η 19 Μαΐου του 1919 .

Η ημέρα που Έλληνες του Πόντου υπέστησαν την γενοκτονία από τους Τούρκους.

Σήμερα στο weekend edition του Newsbomb.gr με αφορμή την Γενοκτονία θέτουμε ένα θέμα και αυτό είναι να μπει η γενοκτονία αλλά και άλλα κομμάτια του Πόντου στην Ιστορία που διδάσκεται στα παιδιά στα σχολεία.

Επιφανείς Πόντιοι παίρνουν θέση και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για να ενταχθεί η πλούσια ιστορία του Πόντου στην σχολική ύλη της Μέσης Εκπαίδευσης για να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όλα τα ελληνόπουλα, με σκοπό να μη «σβήσει» η ιστορία.

 


«Η γνώση είναι δύναμη»

«Με την έναρξη της φάσης αποσύνθεσης του Οθωμανικού κράτους στα τέλη του 19ου αιώνα , με τη δημιουργία του κινήματος των Νεότουρκων το 1908 και με την εδραίωση του εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ, έγινε πράξη ένα από τα μεγαλύτερα μαζικά εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα: η Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων.

Η πρώτη φάση της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων αρχίζει το 1908 και κρατά μέχρι την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η δεύτερη φάση κρατά μέχρι το τέλος της πρώτης παγκόσμιας σύρραξης το 1918.

Η περίοδος 1919-1922 αποτελεί την τρίτη, τελευταία και πιο έντονη φάση της γενοκτονίας με την εδραίωση του Μουσταφά Κεμάλ στο οθωμανικό εσωτερικό. Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες από ένα πληθυσμό πάνω από τρία εκατομμύρια δολοφονήθηκαν, εξόντωση η οποία αποτελεί γενοκτονία, στον τύπο της σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ, ενώ ενάμισι εκατομμύριο έγιναν πρόσφυγες σε όλον τον πλανήτη.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών των Γενοκτονιών μιλά στο Newsbomb.gr

Μέχρι σήμερα η Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων, εκτός της Βουλής των Ελλήνων, έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα κοινοβούλια της Σουηδίας, της Αρμενίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, τα ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Νότιας Αυστραλίας, από πολιτείες και δήμους των ΗΠΑ και του Καναδά.

Με εξαίρεση όμως μερικές σειρές στο σχολικό βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού, και στα αντίστοιχα στα βιβλία της τρίτης γυμνασίου και της τρίτης λυκείου, η Γενοκτονία απουσιάζει. Οι νέοι άνθρωποι, οι μαθητές και οι μαθήτριες, αγνοούν ένα ιστορικό γεγονός το οποίο παρέμεινε ατιμώρητο και ενέπνευσε το Χίτλερ για να υλοποιήσει το Ολοκαύτωμα και εκατοντάδες μαζικές σφαγές στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο 1941-1944.

Η απουσία της τραγικής αυτής σελίδας για τον Ελληνισμό και για την ανθρωπότητα από την εκπαίδευση στην Ελλάδα, συνιστά ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τη σημασία που δίνει ένα κράτος και ένα εκπαιδευτικό σύστημα στην διδασκαλία λευκών σελίδων. Εν προκειμένω στην Ελλάδα η απουσία αυτή συνιστά ένα μείζον ζήτημα, ειδικά σήμερα που γίνονται ή σχεδιάζονται μαζικά εγκλήματα, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το ατιμώρητο έγκλημα στη Μικρά Ασία , στον Πόντο, στη Θράκη. Και πρέπει να τονίσουμε ότι την ίδια στιγμή, με τις δικές μας προσπάθειες, έχουμε πετύχει να διδάσκεται το μαζικό έγκλημα εναντίον των προγόνων μας, σε πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Ιλλινόις, η Μασσαχουσέτη, κ.ά.

Ο Νέλσον Μαντέλα έγραψε ότι «η παιδεία είναι το πιο ισχυρό όπλο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο». Σήμερα η εκπαίδευση στην Ελλάδα οφείλει να ανοίξει το παράθυρο της γνώσης για τη Γενοκτονία , οφείλει να προσανατολίσει τις νέες και τους νέους σε σπουδές για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τη ζωή, τη συνέχεια και το μέλλον της ανθρωπότητας. Προτείνουμε την εισαγωγή της διδασκαλίας της Γενοκτονίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο γράφων έχει ήδη εκπονήσει σχετικό εγχειρίδιο και συνεργάζεται για χρόνια με τους διδάσκοντες στις ΗΠΑ, και επιπλέον προτείνουμε τη δημιουργία ενός τμήματος σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο για τη μελέτη της Γενοκτονίας. Παράλληλα επειδή η Ελλάδα στερείται ενός Ινστιτούτου και Ερευνητικού Κέντρου για τη Γενοκτονία, προτείνουμε μαζί με τα εκπαιδευτικά προγράμματα αυτό να αποτελέσει ένα σύνολο παιδείας και γνώσης και μαζί με το Εθνικό Μνημείο για τη Γενοκτονία να είναι το κεντρικό σύμβολο τιμής και μνήμης .

Ας είναι φέτος τα εκατό χρόνια από τη συμπλήρωση του ατιμώρητου εγκλήματος, η απαρχή για την εισαγωγή της Γενοκτονίας στην εκπαίδευση της Ελλάδας. Η γνώση είναι δύναμη»!

 

Ένωση Μικρασιατών Σάμου

 



Η Ένωση Μικρασιατών Σάμου διοργάνωσε την πρώτη εκδήλωση αφιέρωμα στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 .


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και με τη συνεργασία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν.Σάμου και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Σάμου. Είχαμε τη τιμή να φιλοξενήσουμε τον καθηγητή κ. Θεοφάνη Μαλκίδη Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση με την συγκλονιστική του  ομιλία με θέμα "100 χρόνια μετά την ατιμώρητη Γενοκτονία". Ακούσαμε για τα ατιμώρητα εγκλήματα που έγιναν ενάντια στον Ελληνισμό και στους λαούς της Ανατολίας από τους τούρκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως και το 1924 .

Οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας και ο αγώνας δικαιοσύνης

Μιλώντας για τη Μικρασία, για τη σφαγή και την εξορία και τον βίαιο ξεριζωμό των αδελφών μας 

 

Θεοφάνης Μαλκίδης 

 

Οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας  και ο αγώνας δικαιοσύνης 


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο 

 

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Γενοκτονία: εκατό χρόνια μετά

 





 


 
 Θεοφάνης Μαλκίδης 

Γενοκτονία:  εκατό χρόνια μετά 

Από την  ομιλία στην εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Σάμου για τα εκατό χρόνια ατιμώρητης Γενοκτονίας
 

Μνήμη Άλωσης ή άλωση μνήμης;


 

 

Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε.

Τα αφήσαμε να σπαταλούν τη ζωή τους σε λογιστικά γραφεία, σε γραφεία εταιρειών σε άψυχους λογαριασμούς.
Τα κάναμε σκλάβους με τίτλους διευθυντικού στελέχους.
Τα ταΐσαμε χρήματα,
τα σπουδάσαμε χρήματα,
τα μάθαμε να σκέφτονται χρήματα,
να υπηρετούν χρήματα,
να ονειρεύονται, να παντρεύονται, να γεννάνε χρήματα,
να είναι χρήματα.
Μιλούν άπταιστα τα χειρότερα Αγγλικά και άθλια τα καλύτερα Ελληνικά.

Όταν τα χρήματα λείψουν, από που θα κρατηθούν;

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αφορμή του παραπάνω ήταν η ομιλία του κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα «Μνήμη Άλωσης ή άλωση μνήμης;» στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου για την Άλωση της Πόλης, στην Αίθουσα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου.

 

Ο Κεμάλ και η Γενοκτονία των Ελλήνων


Ο Κεμάλ και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το ΜΑΪΟΥ 1919 (α’ μερος)


Το τουρκικό κράτος επίσημα λέει ότι ο ιδρυτής της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881. Η αλήθεια όμως είναι ότι γεννήθηκε στο χωριό Χρυσαυγή του Λαγκαδά και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

 

Από την Αίνο του 1922 στην Αλεξανδρούπολη του 2022

 



  Οι  Αινίτες

   Οι πόλεμοι και τα διεθνή συμφέροντα, με πρόσχημα τη διπλωματική οδό, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, διαμέλισαν εκ νέου τα εδάφη της Θράκης που υπέμεινε την Τουρκοκρατία για εξακόσια χρόνια. Έτσι, τμήμα μόνο της Θράκης, η Δυτική Θράκη, δόθηκε οριστικά στην Ελλάδα, ενώ άλλο τμήμα της δόθηκε στην Τουρκία και άλλο στη Βουλγαρία.