Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

“Μακεδονία” ή Μακεδονία; Η Συμφωνία των Πρεσπών” είναι καταδικασμένη να ακυρωθεί στην πράξη




Του ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ*


 “Μακεδονία” ή Μακεδονία; Η Συμφωνία των Πρεσπών”  είναι καταδικασμένη να ακυρωθεί στην πράξη


Η  συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την κύρωση (με το γνωστό τρόπο) από τη Βουλή των Ελλήνων και τριών ετών από  υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας» για τη Μακεδονία στις Πρέσπες, έδειξε ότι, οποιαδήποτε πράξη, παρά τη θέληση του λαού, της «ηγεσίας» είναι καταδικασμένη στη λήθη και την αποτυχία.


Ελένη Φωκά

 Ελληνική σημαία: H ιστορία και οι κανόνες του εθνικού μας συμβόλου

Συγκινητικές  έγιναν αίφνης οι στιγμές  στον 

 κήπο του Προεδρικού. Όταν στην παρουσίαση του 

βιβλίου της Ευρυδίκης Περικλέους - Παπαδοπούλου, 

με τίτλο «Και πολλά επικράνθη η Ελένη της Καρπασίας», 

ανέβηκε στο βήμα για την δική της αντιφώνηση η ίδια η 

ηρωική Δασκάλα (1974-1997) της σκλαβωμένης Αγίας 

Τριάδας Ελένη Φωκά. Λυγμική μεν η φωνή της. 


Η Ελλάδα «τελειώνει»: Χωριά και μικρά νησιά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια!

 

Την μεγαλύτερη εθνική απειλή αποτελεί η υπογεννητικότητα για τη χώρα μας καθώς ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται «σταθερά και με συνέπεια» τα τελευταία χρόνια ενώ υπάρχουν χωριά και νησιά στα οποία δεν έχει καταγραφεί ούτε μία γέννηση εδώ και αρκετά χρόνια!

Σε φάση «ρευστότητας» το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία



– Τα παράδοξα, οι προκλήσεις, οι (εν)τάσεις


Όσιοι Θεόφιλος ο Ομολογητής και Λογγίνος ο Στυλίτης

 

Τὴν κλῆσιν ἔργοις Θεόφιλος δεικνύων,
Θεανδρικῆς ἤθλησεν εἰκόνος χάριν.

Τέμπη




 Τέμπη,  57 συνάνθρωποί μας,


 Δικαιοσύνη .


Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Φειδίας Παναγιώτου: Όντως πήγε στην κατεχόμενη Κερύνεια για να …ξεκουραστεί;

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Είπα ότι δεν θα ασχοληθώ ξανά με τον φαιδρό νεαρό ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, αλλά οι πληροφορίες που μας έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι έντονα ανησυχητικές. Με πληροφορούν λοιπόν ότι:

Η Κάσος στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας



Από την σελίδα στο fb Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ

Η Κάσος, το μικρό βραχώδες νησί των Δωδεκανήσων, στις αρχές του 19ου αιώνα κατείχε στρατηγική θέση στις θαλάσσιες μεταφορές της Ανατολικής Μεσογείου και στόλο 100 εμπορικών πλοίων. Παρά το γεγονός ότι η Υψηλή Πύλη τους είχε παραχωρήσει ένα είδος αυτονομίας και το νησί με τους 7.000 κατοίκους του ευημερούσε, με την έκρηξη της Επανάστασης οι Κασιώτες μετατρέπουν τα καράβια τους σε πολεμικά και τα θέτουν στην υπηρεσία του Έθνους.


Χάθηκε το 31% των ελληνικών αγροκτημάτων – Τι έδειξε νέα μελέτη

 

Σχεδόν το 1/3 των αγροκτημάτων της «έχασε» η Ελλάδα σε διάστημα 15 χρόνων, σύμφωνα με νέα μελέτη της Greenpeace. Η απώλεια αυτή αφορά αποκλειστικά τα αγροκτήματα μικρής κλίμακας, για τα οποία οι αγρότες, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνουν μάχη επιβίωσης.


Η εξομολόγηση του Γερμανού συγγραφέα Ερχαρτ Κέστνερ


 


Στα 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο στην Αθήνα. Η γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός.

Η αληθινή εκκλησία




Νὰ ἀναγνωσθεῖ μὲ προσοχή, πολλὲς φορές. Μάθημα κατήχησης.

Σὰν μέλος καὶ ἱερεὺς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πιστεύω ὅτι ἡ Ἐκκλησία, μέσα στὴν ὁποία βαπτίσθηκα καὶ ἀνατράφηκα, εἶναι ἡ Ἐκκλησία, ἡ ἀληθινὴ Ἐκκλησία, ἡ μόνη ἀληθινὴ Ἐκκλησία. Καὶ τὸ πιστεύω γιὰ πολλοὺς λόγους: ἕνεκα προσωπικῆς πεποιθήσεως καὶ ἕνεκα τῆς ἐσωτάτης βεβαιώσεως τοῦ Πνεύματος, ποὺ πνέει στὰ μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, καὶ ἕνεκα τῶν ὅσων εἶναι δυνατὸ νὰ γνωρίζω ἀπὸ τὴ Γραφὴ καὶ ἀπὸ τὴν καθολικὴ παράδοση τῆς Ἐκκλησίας. 

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Υπάρχουν δύο εἴδη θεολογίας

 

 

« τό ἕνα –εὐρέως γνωστό κατά τούς παρελθόντας αἰῶνας– εἶναι ἡ ἐπαγγελματική καθέδρα τοῦ πολυμαθοῦς· τὸ ἄλλο ἡ συσταύρωσις μέ τόν Χριστό, ἡ συνάντησις καί γνωριμία μαζί Του μέσα στά ἐνδόμυχα τῆς καρδίας. 

Νεοκλής Σαρρής: Αποκαλυπτικός για το φαντασιακό νέο κόσμο της μεταμοντέρνας κατάστασης




Ο μοναδικός (αείμνηστος) ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ 
Καθηγητής, ο βαθύτερος γνώστης των τούρκων 
Νεοκλής Σαρρής* σε μία ανατριχιαστικά προφητική, 
άγνωστη ομιλία του από το 1999 για αυτά που 
συμβαίνουν σήμερα !

Το παράδειγμα του… Μεξικού και πώς η Κύπρος θα γίνει… πρότυπο καταπολέμησης της διαφθοράς

 


Η πάταξη της διαφθοράς συναρτάται προς την Παιδεία, τη νοοτροπία των πολιτών, την ηθική, την ανάληψη ευθύνης από τους εντεταλμένους άρχοντες και την εφαρμογή και σεβασμό στους νόμους, τη συντριβή και τιμωρία του εγκλήματος, την ακύρωση της ημετεροκρατίας και αναξιοκρατίας και, φυσικά, στην αντίδραση του λαού σε όσα σκανδαλώδη, σάπια και βρομερά συντελούνται από κυβερνήσεις και πολιτικούς.

Επίσημη

 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Βόμβα το δημογραφικό για ΑΕΠ και συντάξεις – Για κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα αντιστοιχούν 5 νέοι συνταξιούχοι

 


Βόμβα για την ομαλή λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την εγγύηση των συνταξιοδοτικών παροχών αποτελεί το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης της Ελλάδας, η οποία αντιστοιχεί σε 5 συνταξιοδοτήσεις έναντι μίας γέννησης.


Ιχθυοκαλλιέργειες: Πώς η Τουρκία «ξεκοκαλίζει» την ελληνική ψαριά

 

Καθώς οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές κρατάνε την ανάσα τους εν αναμονή των εξελίξεων για τη διάσωση της Avramar, η Τουρκία συνεχίζει την επέλασή της αυξάνοντας την παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι την ώρα μάλιστα που η ελληνική πολιτεία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου.


Ὁ Καποδίστριας καὶ τὸ ὅραμά του γιὰ τὴν παιδεία

 

Ἡ 27η Σεπτεμβρίου 1831 ἀποτελεῖ μιὰ ἀκόμη μαύρη σελίδα στὴν ἱστορία τοῦ νεώτερου Ἑλληνισμοῦ. Ὁ πρῶτος κυβερνήτης τῆς Ἑλλάδος πέφτει θανάσιμα χτυπημένος ἀπὸ ἀδελφοκτόνα βέλη και ὁ λαὸς ποὺ ἐπὶ δυόμιση ὁλόκληρα χρόνια εἶχε στηρίξει σ’ ἐκεῖνον τὶς ἐλπίδες του γιὰ ἀνόρθωση καὶ πρόοδο βρίσκεται καὶ πάλι ἔρημος καὶ ἐγκαταλελειμμένος. Ποιός θὰ στεγάσῃ τώρα καὶ θὰ μορφώσῃ τὰ ὀρφανά του; Ποιός θὰ νοικοκυρέψῃ τὸν δημόσιο βίο, θυσιάζοντας ἀκόμη καὶ τὴν προσωπική του περιουσία, ὅπως ἐκεῖνος, καὶ ποιός θὰ ὑπερασπιστῆ τὰ ἐθνικά του δίκαια μὲ σθένος καὶ παρρησία ἀπέναντι στοὺς ξένους δυνάστες; Ζητήματα πολλὰ καὶ δυσεπίλυτα.


Η ελπίδα τότε προπαντός υπάρχει, όταν, ενώ τα φαινόμενα μας οδηγούν σε απόγνωση, αυτή μας ετοιμάζει να έχουμε θάρρος για το μέλλον…

 

 




 
-ΑΓΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
 
«Η ελπίδα στον Θεό μεταβάλλει τα πάντα…
Είναι δυνατόν στον Θεό και από το αδιέξοδο να βρει διέξοδο. Όταν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο, τότε προ πάντων να ελπίζεις. Γιατί, τότε κυρίως ο Θεός δείχνει την δύναμή Του, όχι από την αρχή, αλλά όταν οι ανθρώπινες ελπίδες διαψευσθούν. Γιατί αυτός είναι ο κατάλληλος καιρός για την επέμβαση του Θεού…

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Κωνσταντίνος Πούρος Χατζημιχαήλ: Παρών!

 


Κωνσταντίνος Πούρος Χατζημιχαήλ: Παρών!


Έσπευδε σε κάθε κάλεσμα, πιστός και ανιδιοτελής, με χαμόγελο και λεβεντιά, για τον τόπο του, την ιστορία, την ταυτότητα. Ένα παιδί αγνό, έτοιμο να πέσει στη φωτιά για τους δίπλα του, σε κάθε οδοιπορικό, σε κάθε βουνοκορφή, σε κάθε οδόφραγμα. Είναι βαρύς ο θάνατός του για την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», μα ο Πούρος θα είναι πάντα εκεί, με το γιλέκο και τη λευκή του μπλούζα, δίχως την παραμικρή κακία, όπως έμαθε στην οικογένειά του, στο χωριό του την Περιστερώνα, με πόθο να διασχίσει κάποτε τον δρόμο για τη Μόρφου, που έβλεπε κάθε μέρα από το σπίτι του.


Λατινικά Ή (ΚΑΙ) Κοινωνιολογία;

 





Λατινικά - Κοινωνιολογία: Αφού στόχος μας είναι 
οι ανθρωπιστικές σπουδές, η γλώσσα, η ιστορία... 
και ότι αυτά σημαίνουν για την πολιτιστική μας 
ιδιαιτερότητα. Ας ρίξουμε και το δόλωμα με την 
"αναβάθμιση" της κοινωνιολογίας. 
Αλλά οι παρα-μορφωμένοι πως να ξέρουν 
ότι και η κοινωνιολογία ανήκει στις ανθρωπιστικές 
επιστήμες, μαζί με τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά. 
Και μάλιστα δανείζεται πολλά (πάμπολλα) εργαλεία 
από τις συγκεκριμένες.

Μηδέν εις το πηλίκον...

 


Image

ΦΑΙΝΕΤΑΙ βέβαιο ότι οι προσπάθειες Λευκωσίας και Αθηνών, Νικου Χριστοδουλίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη, για επανέναρξη των «διακοινοτικών» συνομιλιών «προς επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γ.Γρ. του ΟΗΕ» και πάλιν δεν θα αποδώσουν.


Άγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

  


Οί ασκητές είναι οί μοναδικοί ιεραπόστολοι τής Ορθοδοξίας καί ό ασκητισμός είναι ή μόνη ιεραποστολική σχολή μέσα στήν Ορθοδοξία.

Να το θυμάστε




 Χιλιάδες οι μελωδίες του αλλά συγκεκριμένα η μουσική του Πλέσσα με τη φωνή του Πουλόπουλου είναι ένας συνδυασμός που θα μας συγκινεί βαθιά σε όλη μας τη ζωή. Ό,τι πιο αληθινά ρομαντικό έχουμε ακούσει στη γλώσσα μας. Συνήθως σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.


Τι γεμάτη ζωή, τι σπουδαία παρακαταθήκη. Βλέπαμε πρόσφατα σπίτι μια εκπομπή του καλλιτεχνικού καφενείου που έπαιζε στην τηλεόραση στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ο Τσιβιλίκας πείραζε τον Πλέσσα ότι είναι πιο μεγάλος σε ηλικία (που τότε ήταν περίπου 60). Ο Μίμης αν ζούσε άλλη μια εβδομάδα θα έφτανε τα 100.
Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει το μέλλον, ξέρουμε όμως ότι σήμερα είμαστε εδώ και είναι μπροστά μας η μέρα για να τη ζήσουμε. Άλλωστε σε λίγες ώρες... ξημερώνει Κυριακή και είναι όμορφη η ζωή. Να το θυμάστε.

7 Ὀκτωβρίου 1571: Ἡ ναυμαχία τῆς Ναυπάκτου

 

naymaxia-naypaktoyΤο 1570, μία σειρά στρατιωτικών επιτυχιών, κατέστησε τους Οθωμανούς κυρίαρχους στη λεκάνη της Μεσογείου. Ο κίνδυνος, πλέον, για την Ευρώπη γινόταν όλο και πιο ορατός. Οι Οθωμανοί δεν αποτελούσαν μόνον θρησκευτική, αλλά και εδαφική και εμπορική απειλή. Τα περισσότερα από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης ήταν μεγάλες εμπορικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, μία επέκταση των Οθωμανών στα δικά τους όρια, θα περιόριζε -αν δεν εξαφάνιζε κιόλας- το δικό τους εμπόριο. Επιπλέον, οι τουρκικές θηριωδίες εξαγρίωσαν όχι μόνον τους ηγέτες, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης.


Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Tο έγκλημα εναντίον του Ελληνισμού

Ektopiseis Ellinikwn plithismwn Mikras Asias 1919 - 1922







Tο έγκλημα εναντίον του Ελληνισμού


Μικρά Ασία: Στις Κυδωνιές (Αϊβαλί), τα γεγονότα που κατέγραψαν οι διασωθέντες, οι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες της τραγωδίας, αποκαλύπτουν το μέγεθος του εγκλήματος


Μάνος Χατζηγιάννης newsbomb.gr



Σαν σήμερα πριν από 102 χρόνια ο Μητροπολίτης Γρηγόριος Κυδωνιών μετά από βασανισμούς, σφαγιάζεται μαζί με δεκάδες άλλους Έλληνες Μικρασιάτες ιερείς και κατοίκους στο Αϊβαλί (Κυδωνιές) της Μικράς Ασίας από τον κεμαλικό στρατό.


Η σφαγή στο Αϊβαλί είναι μια μαύρη σελίδα της ιστορίας, για την οποία δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές πολλές λεπτομέρειες.


Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών μίλησε στο Newsbomb.gr για το έγκλημα εναντίον του Ελληνισμού στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) και το μαρτύριο του Μητροπολίτη Γρηγορίου το 1922.


Αναλυτικά όσα ανέφερε:


Ντοκιμαντέρ “Η σφαγή των Φιλίππων” – 4/10/1941

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ / ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ / ENA CHANNEL 

Ντοκιμαντέρ “Η σφαγή των Φιλίππων”

Ο Δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίππων, προχώρησαν στην παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα το χρονικό της σφαγής 25 κατοίκων του οικισμού από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, στις 4 Οκτωβρίου 1941.

Η υπονόμευση του τουρισμού από τα διεθνή καρτέλ και την Τρόικα

 

Οι πολύ χαμηλές κατά κεφαλήν τουριστικές 

δαπάνες της Ελλάδας οφείλονται κυρίως 

στο ότι, οι τουρίστες μένουν όλο και λιγότερο χρόνο, 

ενώ οι τουριστικές αφίξεις είναι επικεντρωμένες σε 

ποσοστό 77% στο τετράμηνο Ιουνίου/Σεπτεμβρίου – 

επί πλέον στο ότι, οι τουριστικές κλίνες που διαθέτουμε 

(προσφορά) είναι περισσότερες από τη ζήτηση ακόμη 

και στους μήνες αιχμής, με αποτέλεσμα να πιέζονται 

οι τιμές, καθώς επίσης στην αύξηση του οδικού 

και όχι μόνο τουρισμού, από τις φτωχότερες χώρες της 

Ανατολικής Ευρώπης. 


Ἅγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Ποιὲς εἶναι οἱ αἰτίες τοῦ μελλοντικοῦ πολέμου. Τὰ πέντε εἴδωλα.

 

 


      Ἡ κουλτούρα ὡς εἴδωλο ἀνήκει στὶς μέρες μας στὰ πιὸ τυφλὰ εἴδωλα. Ἀπορρίπτοντας τὸ Θεὸ πού εἶναι ὁ μοναδικὸς ἐμπνευστὴς καὶ ὑποκινητὴς τοῦ πλέον εὐγενοῦς πολιτισμοῦ τόσο τῆς ψυχῆς ὅσο καὶ τοῦ σώματος, οἱ ἀθεϊστὲς ἄρχισαν νὰ λατρεύουν τὰ ἔργα καὶ τὶς κατασκευὲς τους τὰ ὅποια ὀνομάζουν μὲ μία λέξη - κουλτούρα. Ὅμως τὸ νὰ λατρεύεις τὰ ἀνθρώπινα ἔργα εἶναι τὸ πλέον μισητὸ πράγμα ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ. Ἀφοῦ ὁ Θεὸς στὶς ἐντολὲς Του ἀπαγόρευσε αὐστηρὰ στοὺς ἀνθρώπους νὰ λατρεύουν τὰ ἔργα καὶ τὴν κτίση Του, ἀπὸ τὰ ὅποια καὶ τὸ πλέον ἀσήμαντο εἶναι τελειότερο ἀπὸ τὴν τελειότερη ἀνθρώπινη κουλτούρα. Καὶ ἐφόσον ὁ πολιτισμὸς τοποθετήθηκε σὲ ἐξάρτηση μὲ τὰ ὑπόλοιπα εἴδωλα πού ἀναφέραμε ἐδῶ, ἰδιαίτερα μὲ τὰ ὑλικὰ ἀγαθά, εἶναι ἐπειδὴ κι αὐτὸς ὑπηρετεῖ δυναμικὰ τὴν κουλτούρα τῶν πολεμικῶν μικροβίων πού πρὶν ἢ μετὰ ὁδηγοῦν... στὴ γέννηση τῆς πολεμικῆς ἀνάφλεξης.


Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Μιχάλης Χαραλαμπίδης






Θεοφάνης Μαλκίδης *

Βράβευση του αείμνηστου διανοούμενου Μιχάλη Χαραλαμπίδη για το έργο του για τον (λησμονημένο) Ελληνισμό της Καλαβρίας!

 

Μία συγκλονιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνισμό της Μεγάλης Ελλάδας, της Κάτω Ιταλίας,  της Καλαβρίας, όπου τιμήθηκε, μετά το θάνατον,  ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης για το βιβλίο  του στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα,  «Καλαβρία: η βαθιά Ελλάδα», (εκδόσεις Στράβων,  Αθήνα 2023).

Η βράβευση για το έργο και την προσωπικότητα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  έγινε στην Μπόβα της Καλαβρίας, εκεί όπου με την παρέμβαση του σπουδαίου διανοούμενου, του χαρισματικού ανθρώπου και ανιδιοτελούς πολιτικού,   ο Δήμος της πόλης είχε αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνισμός από την Τουρκία από το 1908 έως το 1923!

Το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο «Gerhard Rohlfs, Franco Mosino, Anastasios Karanastasis», βραβείο που έχει καθιερώσει ο πολιτιστικός σύλλογος της Μπόβα Apodiafazzi, απονέμεται σε προσωπικότητες  που συμβάλλουν στην προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής διαλέκτου στην Κάτω Ιταλία («γκρεκάνικα») .

Το βραβείο το οποίο φέτος απονεμήθηκε μεταξύ των άλλων και στον αείμνηστο Μιχάλη Χαραλαμπίδη, φέρει το όνομα και του σπουδαίου  καθηγητή από την Κω Αναστασίου Καραναστάση, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης και της διάσωσης της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής διαλέκτου των «γκρεκάνικων» στην Καλαβρία.

Η ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας, της «καλαβριανής» γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως την αποκαλούν οι Ιταλιώτες Έλληνες,  ήταν ο στόχος  της εκδήλωσης η οποία  είχε στιγμές μεγάλης συγκίνησης όταν ο πρόεδρος του συλλόγου Apodiafazzi, Καρμέλο Νουτσέρα θυμήθηκε τους μεγάλους λάτρεις της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς της Καλαβρίας και φίλους της Μπόβα, το φιλέλληνα Franco Mosino,  τον Γερουσιαστή Besostri, «πατέρα» του νόμου 482/1999, που  θέσπισε την προστασία των γλωσσικών μειονοτήτων και  τον  Μιχάλη Χαραλαμπίδη.


Για τη Μικρά Ασία

 





Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλύφας Ηλείας θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωση - αφιέρωμα για την συμπλήρωση των 102 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. 

Την Ιερά Μητρόπολη Ηλειας και τον Σεβασμιοτατο Μητροπολίτη Ηλειας κκ Αθανάσιο για την παραχώρηση του προαυλίου χώρου τον Πρωτοσύγκελο της Ιερας Μητρόπολη Πανασιολογιοτατο Πατέρα Φιλαρετο Σπανοπουλο , τον Δήμο Πηνειου για την αψογη συνεργασία και βοήθεια που μας παρέχει σε κάθε μας προσπάθεια, την Τοπική μας κοινότητα , τον Μικρασιατικό Σύλλογο Γαστουνη οι «Ιωνες» για την τιμή που μας έκαναν να στηρίξουν την εκδήλωση μας με την παρουσία τους και τα υπέροχα γλυκίσματα τους , τον Μουσικοχορευτικό όμιλο Γαστούνης «οι ρίζες μας» για την αψογη συνεργασία που έχουμε τον Ανδρεα Μπαλτα για την συνεργασία το πλούσιο υλικό της εκδήλωσης τις συμβουλές του και την βοήθεια που μας παρείχε αν και δεν βρισκόταν στην Ελλάδα , τον Νίκο Μαυρουδη Ηλεκτρολόγο που παρέχει στο Σύλλογο πάντα την βοήθεια του, τον Γεράσιμος Ασβεστα και την Γκολφω Ανδριοπουλου που στηρίζουν το ΔΣ με τις χορηγίες τους την αγάπη τους και την βοήθεια τους , τον Ηλία Χρονη για την αψογη συνεργασία ώστε να τιμήσουμε τους προγόνους μας όπως τους αξίζει με την τέλεση του μνημοσύνου. 

Ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης και την τιμητική του παρουσία τον ομιλητή μας κύριο Θεοφανη Μαλκίδη διδάκτορα Πάντειου Πανεπιστημίου.


Τουρκία




Ορθάνοιχτο βιβλίο η Τουρκία...


ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ αποδείχθηκαν, σε όλα ανεξαιρέτως τα πεπραγμένα όλων των δεκαετιών μέχρι σήμερα, όλες εκείνες οι κατ’ επανάληψιν προβαλλόμενες και ακολούθως μονίμως διαψευδόμενες πολιτικές απόψεις, ελπίδες, ευχές και διαδοχικές δοκιμές, για την επίτευξη συμφωνίας συμβιβασμού «αμοιβαίου οφέλους», «win-win situation» και τουρκιστί «kazan-kazan», με την Τουρκία, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Αιγαιακό. Αυτό θα έπρεπε ήδη να αποτελεί πιά, το αδιάψευστο και κοινά αποδεκτό απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο, πραγματικό Κεκτημένο και την ασφαλέστερα γνωστότατη απ’ όλους βιωμένη εμπειρία των διαχρονικών σχέσεων του Ελληνισμού (Αθηνών και Λευκωσίας) με την Τουρκία. Κεκτημένο 100% βεβαιότητας, όντως κυρίαρχα αναλλοίωτο δεδομένο, βάσει του οποίου και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του, πρέπει, οφείλει και έχει καθήκον να ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ο Ελληνισμός (από κοινού το ελλα-δικό μας και το κυπριακό μας κράτος) την Πανεθνική Στρατηγική του.


ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ πυρήνας του σφάλματος ήταν και είναι (και ενδέχεται να εξακολουθήσει ομοίως αδιόρθωτη) η λάθος ανάγνωση της Τουρκίας: Η άγνοια, η υποτίμηση, η ανεπαρκής αντίληψη, η «εξ ιδίων κρίνοντας τα αλλότρια» παραποίηση της πραγματικότητας, οι ψευδαισθήσεις, οι αυταπάτες, η διανοητική αδυναμία αντίληψης και η - λόγω δειλίας ή και φοβικών συνδρόμων - ηθελημένη παράβλεψη, εθελοτύφλωση και αποσιώπηση τής μονίμως ανθελληνικής Τουρκικής Στρατηγικής.


- Η Τουρκία απέδειξε διαχρονικά στην πράξη ότι: Όποιες κι αν κυβερνούν στην Άγκυρα, εκλελεγμένες ή πραξικοπήματικές, αμιγώς κεμαλικές δεξιές ή αριστερές, ή κεμαλο-ισλαμικές, ή αμιγώς ισλαμικές κυβερνήσεις, σταθερά, υπομονετικά, επίμονα, ανυποχώρητα και αταλάντευτα, ακολουθούν και «φέτα-φέτα» υλοποιούν την ίδια στρατηγική εναντίον Κύπρου και Ελλάδος. Είναι ο παλαιότερα επακριβώς ονομασθείς Τουρκικός Επεκτατισμός.


- Με πρώτο εδαφικό επίτευγμα και καυχησιά του την στρατιωτική εισβολή το 1974 στην Κύπρο, την έκτοτε κατοχή των βόρειων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κλιμακούμενη επεκτατική βουλιμία εναντίον των ελλα-δικών μας νησιών του Αιγαίου.


ΔΙΑΡΚΩΣ ατιμώρητος και από παντού θωπευόμενος ο τουρκικός επεκτατισμός, έδωσε στην Άγκυρα την αυτοπεποίθηση ν’ αναπτύξει επιπλέον την Νεο-οθωμανική της Στρατηγική στο Κουρδιστάν, στην Συρία, στην Λιβύη, και με εμπράκτως υλοποιούμενη επιρροή και παρουσία σε χώρες της Αφρικής. Φθάνοντας να ορέγεται πλέον και φωναχτά, διά στόματος Ερντογάν, τα «σύνορα της καρδιάς» της, τις «γαλάζιες πατρίδες» της στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι ακόμη και την Ιερουσαλήμ τής προ του 1918 Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...


- Αυτομαστιγούμενη (διά της γραφίδος Νταβούτογλου) για τον ρόλο του Επιτήδειου Ουδέτερου που έπαιξε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξ αιτίας του οποίου οδύρεται ότι έχασε την ευκαιρία να αρπάξει τότε τα Δωδεκάνησα και τ’ άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ορθώνει την τελευταία εικοσαετία με τον Ερντογάν την απαίτησή της να καταστεί «διεθνούς εμβέλειας σκακιστής», αρμέγοντας από Δύση και Ανατολή, από Ρωσία και ΗΠΑ και ΕΕ, διεκδικώντας κιόλας να αναγνωριστεί ηγέτιδα των όπου γης μουσουλμάνων και ισλαμιστών.

Γερνάει αλλά αδιαφορεί: Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα



Ενας στους 4 είναι άνω των 65 ετών, στη Μύκονο οι λιγότεροι, στην Ευρυτανία οι περισσότεροι


Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα!




του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο


Πανηγυρίζουν άραγε στο Κολωνάκι από τα μηνύματα 
της Νέας Υόρκης; 
Τους τα μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος 
Γεραπετρίτης,  μετά τη 
συνάντηση Μητσοτάκη και  Ερντογάν. 
«Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα», είπε.

Τι εντυπωσίασε τους επιστήμονες στον διάσημο πίνακα «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ


Ο εμβληματικός πίνακας του Vincent van Gogh The Starry Night (Έναστρη νύχτα)απεικονίζει εντυπωσιακά τις αστρονομικές αρχές του ουρανού μας, ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ο θρυλικός Ολλανδός καλλιτέχνης είχε μια διαισθητική κατανόηση του φυσικού κόσμου.

Ο πίνακας, που ζωγραφίστηκε τον Ιούνιο του 1889 , έχει γοητεύσει εκατομμύρια ανθρώπους για πάνω από έναν αιώνα με την απεικόνιση ενός στροβιλιζόμενου γαλάζιου ουρανού, κίτρινου φεγγαριού και αστεριών που χρησιμοποιούν μια έκρηξη χρωμάτων και σχημάτων.