Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Ο «Έλληνας του Πόντου», που χαρακτηρίζεται ως «σύμβολο του αγώνα για την αναγνώριση των εγκλημάτων εναντίον των Ελλήνων και των άλλων λαών».
www.inkomotini.news/

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε ως Ιμπραήμ Γιαϊλαλί το 1974 στον συνοικισμό Γιαϊλά του  χωριού Ασάρ του νομού της Σαμψούντας (Αμισός) του Πόντου. Τον Απρίλιο του 1994 με την κατάταξή του στον τουρκικό στρατό στάλθηκε στο Κουρδιστάν. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τραυματίστηκε σε μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ, συνελήφθη, και έμεινε αιχμάλωτος για  δύο χρόνια και τρεις μήνες. Στο διάστημα αυτό η οικογένειά του στην ερώτηση  για την τύχη του λάμβανε την απάντηση ότι «δεν υπάρχει τέτοιος στρατιώτης». Όταν όμως οι γονείς του επέμεναν να βρεθεί λύση για την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του, οι δυνάμεις ασφαλείας τους προειδοποίησαν λέγοντάς τους τα εξής: «Έχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Έλληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την επιστροφή του γιου σας, θα έχετε προβλήματα». Τους έκαναν μάλιστα σαφές ότι δεν θα πρέπει να μιλούν δημοσίως για την υπόθεση αυτή, για να μην διαπομπευθούν με τη δημοσιοποίηση της καταγωγής τους.







Με την απελευθέρωσή του άλλαξε το όνομά του σε Γιάννης-Βασίλης και άρχισε να συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο στο Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να συλληφθεί αυτή τη φορά από το τουρκικό κράτος, να βασανιστεί και  να φυλακιστεί για 3,5 μήνες. Μαζί με τη σύντροφό του Μεράλ Γκιουλεϊνί, πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη της Γενοκτονίας, με αποτέλεσμα ο Γιαϊλαλί να συλληφθεί στις 22 Απριλίου 2017 με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε τρομοκρατική δραστηριότητα λόγω της δράσης του για ελευθερία στο Κουρδιστάν, και  για  προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν λόγω της αρθρογραφίας του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων.
Πριν λίγες ημέρες ξέφυγε από την Τουρκία και από τις 29 Ιανουαρίου 2019 βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχίζοντας τον έντιμο και δημοκρατικό του αγώνα. Και στις 8 Φεβρουαρίου, μετά από χρόνια φυλάκισης και βασανιστηρίων στα τουρκικά Νταχάου και Άουσβιτς, τέθηκε σε καθεστώς της διεθνούς προστασίας (άσυλο).
«Λευτεριά στον Έλληνα του Πόντου, Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί», διαμήνυε τρία σχεδόν χρόνια τώρα ο καθηγητής, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Θεοφάνης Μαλκίδης, όπως έκανε και τον Μάιο του 2017 στην Κομοτηνή μέσα από την κάμερα του inkomotini.news με την ευκαιρία της προβολής του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Πόντος: Οι Μεγάλες Ώρες της Γενοκτονίας».
Ευτυχής πλέον ο κ. Μαλκίδης, δηλώνει: «Οι Κεμαλοφασίστες στην Τουρκία και στην Ελλάδα να ξέρουν ότι οι διασωθέντες απόγονοι των θυμάτων, των βιασμένων γυναικών, των ορφανών παιδιών, των αγνοούμενων, έχουν την Ιστορία, την Αλήθεια και το Δίκαιο μαζί τους. Για αυτό και θα νικήσουν! Κανένας Αγώνας για τη Δικαιοσύνη και την Αλήθεια δεν πάει χαμένος! O Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί δεν έμεινε ποτέ μόνος, δεν είναι μόνος! Η έλευσή του στην Ελλάδα είναι μία επιλογή Ζωής, Ελευθερίας και Δημοκρατίας. Συνεχίζουμε!».

Στοχοποίηση Μαλκίδη