Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Εκατό χρόνια μετά το ατιμώρητο έγκλημα: To ιστορικής σημασίας ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων.



Θεοφάνης Μαλκίδης


Εκατό χρόνια μετά το ατιμώρητο έγκλημα: To ιστορικής σημασίας ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων.

Ήταν  πραγματικά  ξεχωριστή στιγμή για την παγκόσμια ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, για όλους εμάς  που συμμετείχαμε και συμμετέχουμε στο διεθνή αγώνα αναγνώρισης, το ψήφισμα  από τη  Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ) με το οποίο έγινε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων και των Ελλήνων στο διάστημα  1914-1923. Το  ψήφισμα έγινε δεκτό  μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Ένωσης και συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Το ψήφισμα  το οποίο έλαβε το 83% των ψήφων, αναφέρεται στις πρακτικές του οθωμανικού κράτους ενάντια στους λαούς των  Αρμενίων, Ασσυρίων (Χαλδαίων, Νεστοριανών, Σύριοι, Αραμαίοι, Ιακωβίτες, Ορθόδοξοι Σύριοι), Ελλήνων (Ποντίων, Θρακών, Ιώνων), που οδήγησαν στη Γενοκτονία εναντίον τους. 


Ελλάς

 


Ἡ Ἑλλάς, 

πού κάποτε –  καί στή φτώχεια της–   ἔλαμπε ἀπό ἀρχοντιά καί ὀμορφιά, μοιάζει σήμερα μέ  ἕνα σουρρεαλιστικό πίνακα, στόν ὁποῖο πάλλει ἡ ἀσχήμια, ἡ χυδαιοπρέπεια καί ἡ κακομοιριά.  Καί δέν βλέπω διάθεση νά θέλουμε νά ἀποσπασθοῦμε ἀπό αὐτή τή φρικαλέα σκηνή καί στιγμή.


Όσιος Πορφύριος : «Οι μάζες παρασυρόμενες θα πέσουν σε άγριες θάλασσες και μαύρα βουνά»

 

«Οι άνθρωποι που θα πάρουν την ευθεία οδό θα είναι λίγοι, και αυτοί θα φθάσουν στον προορισμό τους και θα είναι ευτυχείς. 

Μειονότητα πλέον οἱ χριστιανοί στήν Ἀγγλία!

 

Ἀπό 70% τοῦ πληθυσμοῦ τό 2001, ἐμειώθησαν σήμερα στό 46,2% – Ραγδαία αὔξησις τῆς ἀθεΐας καί τῶν μουσουλμάνων – Τί δείχνει ἡ ἀπογραφή τῆς Στατιστικῆς Ὑπηρεσίας τοῦ Ἡνωμένου Βασιλείου.


Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Αγώνας για την καταδίκη του ατιμώρητου θύτη, αγώνας αναγνώρισης της Γενοκτονίας!

 



Θεοφάνης Μαλκίδης*

Αγώνας για την καταδίκη του ατιμώρητου θύτη, αγώνας αναγνώρισης της Γενοκτονίας!

Την  9η Δεκεμβρίου του 2015 , 67 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια  Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος. 


1922

 



Η Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΕΝΔΟΧΩΡΑ" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του αφιερωματικού επετειακού τόμου του περιοδικού "Ενδοχώρα" με τίτλο «1922 - 2022: 100 χρόνια μιας ατιμώρητης Γενοκτονίας» που είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7:30 μ.μ. στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη.

Την εκδήλωση πλαισιώνει η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης με τραγούδια για την Σμύρνη και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ομιλητές:
Δημήτρης Κελεμίδης, Πρόεδρος ΕΠΟΦΕ
Γιάννης Κουριαννίδης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου "Ενδοχώρα"
Θεοφάνης Μαλκίδης, Κοινωνιολόγος
Ουρανία Πανταζίδου, Γεν. Γραμματέας Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου "Αλέξιος Κομνηνός"
Φένια Δούκογλου, Φιλόλογος - Γεν. Γραμματέας ΕΠΟΦΕ

Τουρκική “Δημοκρατία”, Δεκέμβριος 2022

 

Τουρκική “Δημοκρατία”, Δεκέμβριος 2022…


Ο Γερμανός που πυροβόλησε την Αγία Βαρβάρα στο λαιμό.(Αληθινή ιστορία)

 




 «Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στην πόλη της Σπάρτης, υπήρχε ένας Γερμανός στρατιώτης, γνωστός στην τοπική κοινωνία για το δύστροπο και κακό χαρακτήρα του. 
Μια μέρα καθώς περνούσε από το ναό της Αγίας Βαρβάρας, πυροβόλησε κατ’ επανάληψη την εικόνα της Αγίας που βρισκόταν στο εικονοστάσι της διασταύρωσης προς την Καλογωνιά, απέναντι από το ναό. Μια από τις σφαίρες, πέτυχε τη μορφή της Αγίας στο ύψος του λαιμού. Το γεγονός όπως ήταν φυσικό θορύβησε και στεναχώρησε τους Σπαρτιάτες.
 Λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος Γερμανός μεθοκοπούσε σε ένα υπόγειο καπηλειό της πόλης, στη συμβολή των οδών Γκορτσολόγου και Κλεομβρότου, όπου μέχρι σήμερα διασώζεται το κτήριο. 

Απόφαση-όνειδος της κυπριακής Βουλής

 

Με 23 ψήφους υπέρ και 15 κατά, η Ολομέλεια της Βουλής υπερφήφισε το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τη Δημοκρατική Αντίσταση, με αφορμή την 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης.

Στο ψήφισμα γίνεται ρητή αναφορά στο ρόλο του Γρίβα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ανάξιος κάθε είδους τιμής από την Πατρίδα.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Μπορεί να συνεχίζει να ισχύει μία «Συμφωνία» εις βάρος του Ελληνισμού ;

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μπορεί να συνεχίζει να ισχύει μία «Συμφωνία» εις βάρος του Ελληνισμού ;

Πριν λίγο καιρό, στο πλαίσιο της επίσκεψης στα Βαλκάνια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε υπογραφεί μία συμφωνία την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Σκόπια η οποία είχε μεταφραστεί και στη «μακεδονική γλώσσα».

Τότε, είχαμε απευθύνει δημόσια ερώτηση στην Ελλαδική συμπολίτευση και αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, για το αν η Ελλάδα πράγματι αναγνωρίζει την εν λόγω «γλώσσα» και μάλιστα υπογράφει και συμφωνίες γραμμένες σε αυτή, δηλαδή εάν συμφωνεί με αυτήν τη de facto κατάσταση υπέρ των Σκοπίων και εις βάρος του Ελληνισμού.

Πριν περάσει μήνας από την πράξη αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σιωπή της Αθήνας, έγινε γνωστή η είδηση ότι το Πρωτοδικείο Φλώρινας έχει επικυρώσει το καταστατικό της ΜΚΟ με την ονομασία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», από την 28η Ιουλίου 2022, απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στο σχετικό Δικαστικό Δελτίο την 7η Νοεμβρίου.


Ἡ σημαία τῆς Σμύρνης τοῦ 1922 εὑρέθη σέ ἀποθήκη στρατιωτικοῦ ὑλικοῦ στό Κιλκίς!

 

Ἡ σημαία τῆς Σμύρνης τοῦ 1922 εὑρέθη σέ ἀποθήκη στρατιωτικοῦ ὑλικοῦ στό Κιλκίς!


Αντίγραφα βυζαντινών πανοπλιών από απεικονίσεις στρατιωτικών Αγίων

 


Ο Δημήτρης Κατσίκης είναι μελετητής και δημιουργός των πανοπλιών με διεθνή καταξίωση.

              Οι πανοπλίες των Βυζαντινών είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και αυτό διότι δεν υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα ικανά για να επιτρέψουν μία εύκολη και άμεση ανακατασκευή της αρχικής μορφής τους. Παρόλα αυτά, εύκολα κάποιος μπορεί να τις θαυμάσει στις αγιογραφίες των Ορθόδοξων Εκκλησιών καθώς και σε άλλες μορφές θρησκευτικής τέχνης, π.χ. ανάγλυφα, είδη διακόσμησης κλπ.
             

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: «Δυσκολεύεται» να καταδικάσει την Τουρκία και να δικαιώσει Χριστιανούς!

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) παρέπεμψε εκ νέου ένα ίδρυμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στην τουρκική Δικαιοσύνη, παρότι οι χρόνιες - ξεπερνούν τα 100 χρόνια! - προσφυγές σ’αυτήν απορρίφθηκαν και το τουρκικό κράτος έχει δημεύσει την ακίνητη περιουσία του! Το επίμαχο ακίνητο είναι έκταση, στην οποία υπάρχει πηγή νερού αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο*. 


ΤΑ ΝΙΚΟΛΟΒΑΡΒΑΡΑ

 

Μπορεί να είναι εικόνα ‎κείμενο που λέει "‎Heا ا ΧΕΙΜΩΝΑΣ 'Ετοιμασίες γιά τό χειμώνα‎"‎
 
Η Αγία Βαρβάρα μίλησε,
κι ο Σάββας απεκρίθη:
"Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα
και σύρτε και στο μύλο,
γιατί Άι Νικόλας έρχεται,
στα χιόνια φορτωμένος ".
(Λαϊκό απόφθεγμα).

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Είμαι Έλληνας σημαίνει περπατώ με το κεφάλι ψηλά

 


«Είμαι Έλληνας σημαίνει περπατώ με το κεφάλι ψηλά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Σεμπαϊδήν Καραχότζα.


Το (αυτό) πραξικόπημα του 2016 και το όνειρο του Ερντογάν

 


Ήδη βαδίζουμε στον έβδομο χρόνο από το (αυτό) πραξικόπημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της 15ης Ιουλίου 2016 που οδήγησε ολόκληρη την Τουρκία, μέσα από μαζικές διώξεις αντιφρονούντων σε ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο καθεστώς απόλυτης εξουσίας των ισλαμιστών, των φασιστών και του τουρκικού υπόκοσμου.


Τι συνέβη με την «κατάργηση» της ηθικά έκπτωτης «Αστυνομίας Ηθικής»;

 


Πλημμύρισε από νωρίς χθες το διαδίκτυο με την είδηση ότι καταργείται στο Ιράν η «Αστυνομία της ηθικής» που ελέγχει δια των «περιπόλων καθοδήγησης», μεταξύ άλλων αν οι γυναίκες, ντύνονται και κυκλοφορούν όπως η ορίζει η «ισλαμική σεμνότητα».


Χριστόδουλος Σώζος




 Στην εποχή των αναξίων και των αγραμμάτων, ο ηρωικός θάνατος του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου στις 6 Δεκεμβρίου 1912 κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, αποτελεί τη διαρκή υπόμνηση σε μηδίσαντες και μη, για το πηγαίο και αναφαίρετο δικαίωμα των Κυπρίων για Ελευθερία.


                                     ***


                     Ἄχ! Σῶζο, ἐπολέμησες

                     μιάλην νὰ δῇς Ἐλλάδαν‧

                   ἡ δάφνη ἔσσιη μυρωδκιάν

                    ἀμμάσσιη τζαὶ πικράδαν.

                                                          

                                     ***


*Το ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη με τίτλο «Εἰς τόν ἡρωϊκῶς πεσόντα Χρ. Σῶζον» δημοσιεύθηκε το 1913.

Σπάνιο Βίντεο της Μετακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Σάββα το 1965

 

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Αντίσταση στην προπαγάνδα, στο ψεύδος και την κλοπή

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μακεδονία- Ελληνισμός: αντίσταση στην προπαγάνδα, στο ψεύδος και την κλοπή 


Η συνέντευξη στην τηλεόραση Αλέρτ 


Άγιος Νικόλαος
















Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός


 Ο Άγιος Νικόλαος είναι από τους πιο γνωστούς αγίους της χριστιανοσύνης. Το όνομά του βρίσκεται στο στόμα αναρίθμητων πιστών που ζητούν τη βοήθειά του. Το όνομά του το φέρουν εκατομμύρια Χριστιανοί και πολλοί είναι οι Ναοί που είναι αφιερωμένοι σ΄αυτόν. Είναι μετά την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο, ο περισσότερο γνωστός σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Σ΄ όλη δε την Κύπρο υπάρχουν ενενήντα (90) και πλέον Ναοί αφιερωμένοι στο μεγάλο αυτό Ιεράρχη. Είναι αυτός που προστατεύει τους θαλασσινούς και όλους εκείνους που συναντούν τρικυμίες στη ζωή τους. Γι΄αυτό έχουν κτιστεί πολλές Εκκλησίες προς τιμή του. Όλη του η ζωή ήταν μια θαυμαστή ενσάρκωση της αγάπης και της φιλανθρωπίας. 


Πολεμικό Ναυτικό


Τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ

 

Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει συγκεκριμένο σημείο έναρξης. Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. Σε ένα γεωγραφικό χώρο όπου κανένα σημείο δεν απέχει περισσότερο από 150 χλμ. από τη θάλασσα, οι Έλληνες από τα Προϊστορικά Χρόνια ανέπτυσαν κοινωνίες κατά κανόνα παράκτιες. Εκεί έμαθαν να εκμεταλλεύονται τους θαλάσσιους πόρους και να αγαπούν τη θάλασσα. Αυτομάτως δημιουργήθηκε η ανάγκη για την προστασία και εξάπλωση των πολιτισμών που ανέπτυξαν, με αποτέλεσμα τη σταδιακή σύσταση των πρώτων οργανωμένων ναυτικών πολεμικών μονάδων του Ελλαδικού Χώρου.


Ο Ερντογάν μεταβάλει τα Κατεχόμενα σε παράδεισο εγκληματικών συμμοριών



Ο διορισμός ενός νεοεθνικιστή ως πρεσβευτή της Τουρκίας στην λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΚΔΒΚ)» είναι το τελευταίο από μια σειρά γεγονότων που δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να μετατρέψει τα κατεχόμενα της Κύπρου σε «παράδεισο της αμαρτίας», όπου τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, ξεπλύματος χρήματος, τζόγου και σωματεμπορίας θα δρουν ατιμώρητα και χωρίς καμία καταστολή των δραστηριοτήτων τους.


Η Ολλανδία θα κλείσει έως και 3.000 φάρμες για να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ

 

Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει και να κλείσει έως και 3.000 αγροκτήματα κοντά σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Λόγος και Πράξη Ελληνισμού




 Θεοφάνης Μαλκίδης


Λόγος και Πράξη Ελληνισμού


Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus fm


Η 18χρονη Κουμπρά δάκρυσε για τον Ταγίπ !

 


Από την συνομιλία του Ερντογάν με νέους στο Ικόνιο


Σὲ ἀγαπῶ παιδί μου.… Ἕνα συγκλονιστικὸ κείμενο γιὰ τοὺς ἡλικιωμένους γονεῖς μας

 

Οἱ γονεῖς γιὰ ὅλους μας εἶναι οἱ πιὸ σημαντικοὶ ἄνθρωποι στὴν ζωή μας. Γιατί μᾶς ἔφεραν στὴν ζωή καὶ μὲ ὑπομονὴ καὶ ἀγάπη μᾶς ἔμαθαν τὴν ζωή.

Ὅταν ὅμως τὰ χρόνια περάσουν καὶ κάποτε ἡ ἡλικία βαρύνει στοὺς ὤμους τους, εἶναι φορὲς ποὺ ἀντιμετωπίζονται ὡς βάρος ἀπὸ τὰ παιδιά τους. Τὰ παρακάτω λόγια ἐλπίζουμε νὰ εὐαισθητοποιήσουν ἀκόμη περισσότερο ὅσους ἔχουν ἡλικιωμένους γονεῖς …χρειάζεται ὑπομονή.


Η συγκομιδή της ελιάς από Δοχειαρίτες μοναχούς


"Η ελιά, το ευλογημένο αυτό δέντρο που στέγασε τις προσευχές του Θεανθρώπου Ιησού, κι Εκείνος το ευλόγησε με τα θεϊκά “ωσεί θρόμβοι αίματος” δάκρυά Του, μέχρι σήμερα μας δίνει τον καρπό του ως πολύτιμο αγαθό για μας… Κι εμείς αντιπροσφέρουμε σε ‘Κείνον το λαδάκι που καίει στις κανδήλες μπροστά από τις άγιες εικόνες, ζητώντας το πιο πολύτιμο αγαθό της ψυχής μας, το έλεός Του… 

Στους ελαιώνες συλλέγουμε τους καρπούς της ελιάς και στο νοητό όρος των Ελαιών αναζητούμε τη δική Σου παρουσία Χριστέ μας στην καρδιά μας για να γίνει ως “ελαία κατάκαρπος” την ώρα της τελικής συγκομιδής." 


Πίστη

 


Κατά τον λαογράφο Ν. Γ. Πολίτη, οι τρεις συνεχείς γιορτές της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου (4-6 του μηνός) καλούνται περιληπτικώς «Νικολοβάρβαρα» και θεωρούνται ως οι ημέρες από τις οποίες αρχίζει να γίνεται δριμύς ο χειμώνας.

Βέβαια το κάθε μέρος είχε και την δική του παράδοση: Σίφνος: “Τ’ Αγιονικολοβάρβαρα, ή βρέχει ή χιονίζει”. Υπάρχουν όμως και αντίθετες δοξασίες, ότι τότε μπορεί να επικρατεί και καλοκαιρία: “Τα Νικολοβάρβαρα κι οι τοίχοι βράζουν” (Χίος)»


Όπως και να χει οι μέρες αυτές θεωρούνται δύσκολες αν όχι απαγορευτικές για τους θαλασσινούς.


Ορίστε και μερικές ακόμα παραδοσιακές λαϊκές παροιμίες που υπάρχουν για τα Νικολοβάρβαρα:

• “Νικολίτσι, Βαρβαρίτσι, Σάββα τ’ ήθελες στη μέση;”


• “Απ’ τα Νικολοβάρβαρα αρχίζει κι ο χειμώνας!”

• “Τ’ άη-Νικολοβάρβαρα κι οι τοίχοι αποξυλώσανε!”

• “Νικολίτσα, Βαρβαρίτσα μπρος οπίσω ο χειμώνας.”

• “Τ’ άη Νικολοβάρβαρα κάνει νερά και χιόνια!”


• “Αγιά Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απλοήθη: Μαζώχτε ξύλα κι άχερα και σύρτε και στο μύλο τι Άγιο Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος!”


Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου

 



 4 Δεκεμβρίου του 1912 


Επιτέλους! Ο Τουρκικός στόλος εξέρχεται των στενών. Οι μισοκοιμησμένοι ναύτες ξυπνούν:

Ὁ Ἅγιος Ἀπόστολος Ἀνδρέας καὶ οἱ σημαῖες Σκωτίας καὶ Ἡνωμένου Βασιλείου!

 


Ὁ Ἀπόστολος Ἀνδρέας, τοῦ ὁποίου τὴ μνήμη τιμᾶ ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία στὶς 30 Νοεμβρίου, καταγόταν ἀπὸ τὴν περιοχὴ τῆς Γαλιλαίας. Ἦταν ψαρὰς στὴ λίμνη Τιβεριάδα καὶ ἦταν ὁ πρῶτος ἄνθρωπος τὸν ὁποῖο ὁ Χριστὸς κάλεσε νὰ γίνει μαθητής του, ἐξ οὗ καὶ ὀνομάστηκε «Πρωτόκλητος». 

¨Η Τουρκία για την ασφάλεια της έχει το δικαίωμα να λάβει κάθε είδους μέτρα εκτός των συνόρων της¨

 

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν 

είπε :


Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης Καλύμνου

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης της Καλύμνου είναι ένας από τους πνευματικούς φάρους και τα πανσέβαστα προσκυνήματα της νήσου και όχι μόνο.