Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Για τον Ελληνισμό της αντίστασης

isaak solomoy


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τον Ελληνισμό της αντίστασης ! 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum


Κύπρος…..

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Κύπρος…..

 

 

Είναι πολλές φορές τα πρόσωπα με τις πράξεις, την έμπνευσή τους  και το λόγο τους που  κατορθώνουν να απεικονίσουν έναν τόπο ή τον τόπο τους. Και αυτή η καταγραφή να μεταφέρεται εις τους αιώνες με όλους τους τρόπους της ανθρώπινης έκφρασης. Άλλοτε πάλι είναι η γη, το ύδωρ, ο αέρας που επηρεάζουν τους ανθρώπους της δημιουργίας, προκειμένου να αντιληφθούν το μέγεθος, την ταυτότητα, το ιστορικό φορτίο, τη πολιτιστική κληρονομιά, το καθήκον, τη διατήρηση της μνήμης.

 

Πάντοτε όμως με μία καταπληκτική  αρμονία τα πρόσωπα, οι  πράξεις, η αύρα τους, κατορθώνουν με μοναδικό τρόπο να δείξουν ένα τέλειο πίνακα, μία δημιουργία  κάλλους. Για την ελληνικότητα, για τον ελληνικό κόσμο, κάπως έτσι εμφανίζονται και εκφράζονται όλα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και χωρά και εκφράζει τους πάντες. Με ένα  εξαιρετικό συνδυασμό που φαίνεται ότι επηρεάζεται από το φως, το γαλάζιο του ουρανού  και  της θάλασσας, τους εκφραστές που επιμένουν να ζουν «σ ΄αυτό το πέτρινο ακρωτήρι στη  Μεσόγειο», όπως τόνισε, ο Σεφέρης,  στην ομιλία κατά τη βράβευσή του με το Νόμπελ, ποιητής και διπλωμάτης  ο οποίος συνδέθηκε τόσο στενά με την Κύπρο. Και ποιητικά και  πολιτικά….

 

Στην Κύπρο, εν προκειμένω,  όλα τα παραπάνω δρουν, λειτουργούν, εμφανίζονται με το συναμφότερον του Αγίου  Γρηγορίου  του Παλαμά, το συναμφότερον της ψυχής και του σώματος του Ελληνισμού. Είναι ο Κίμων, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Ισαάκ και ο Σολωμού, μαζί με την Παναγία τη Φανερωμένη, το Κούριο, την πέτρα του Ρωμηού, τη Λευκωσία,  τη Λεμεσό και τη Λάρνακα,  το Μαχαιρά , το Λιοπέτρι, την Κερύνεια, την Πάφο. Είναι οι αγνοούμενοι, οι μάνες και οι συγγενείς τους, οι πρόσφυγες, οι ήρωες των προδομένων Θερμοπυλών του 1974.


Και τι περιμένεις από ανθρώπους

 























Το συγκλονιστικότερο, κατά την γνώμη μου, ποίημα του 
σπουδαίου ποιητή της Κύπρου μας Παντελή Μηχανικού 
(1926-1979) είναι το ποίημα “Ίτε” το οποίο δημοσιεύτηκε στη 
 συλλογή “Κατάθεση” (1975), λίγους μήνες μετά την 
τουρκική εισβολή στην Κύπρο και αναφέρεται στο έγκλημα 
των κατακτητών.

Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος

  Κύπρος: 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή (ΒΙΝΤΕΟ)


Παντελής Μηχανικός - Ονήσιλος


Δίπλα μου ήτανε ο Ονήσιλος

βγαλμένος απ’ την ιστορία και τον θρύλο

ολοζώντανος.


Αρχιλεβέντης βασιλιάς αυτός

   κρατούσε στο χέρι ό,τι του ’χε απομείνει:

ένα καύκαλο

–το δικό του κρανίο–

γεμάτο μέλισσες.


Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος

να μας κεντρίσουν

να μας ξυπνήσουν

να μας φέρουν ένα μήνυμα.


Λαϊκά τραγούδια για την Κύπρο


του Αλέξανδρου Ασωνίτη*

    Πριν από το Πάσχα, ζήτησα και συναντήθηκα με έναν πολύ καλό, γνωστό, και με συγκροτημένες απόψεις, τραγουδιστή και του πρότεινα να οργανώσουμε, σε Κύπρο και Ελλάδα,  μια συναυλία για τα 50 χρόνια της τουρκικής κατοχής, με λαϊκά κυρίως  τραγούδια που μιλάνε για τον Αγώνα της Απελευθέρωσης, την πέμπτη φάση της ελληνικής Επανάστασης που ξεκίνησε το 1821 και τερματίστηκε με την προδοσία του 1974. Όταν του έδειξα τους στίχους των τραγουδιών που πρότεινα, δεν ήξερε τα περισσότερα, βρέθηκε σε αμηχανία:


Ὁ θύτης Τουρκία καί τό θῦμα Ἑλλάς ἀγκαλιά μέ κοινές ὑποψηφιότητες στόν ΟΑΣΕ

 


Γιατί ἡ Κύπρος προτίθεται νά μήν ἀκολουθήσει τήν ἑλληνική Κυβέρνηση στήν ἐθνική αὐτοχειρία στήν μαύρη ἐπέτειο τῆς εἰσβολῆς τοῦ Ἀττίλα στήν Μεγαλόνησο

ΚΑΠΟΤΕ ὁ ἄξων πολιτικῆς γιά τό Κυπριακό ἦταν «ἡ Λευκωσία ἀποφασίζει καί ἡ Ἀθήνα συμπαρίσταται.» Τόν εἶχε διακηρύξει ὁ ἴδιος ὁ Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς. Τήν ἴδια στιγμή, στήν κυπριακή πρωτεύουσα, ἡ καθολική ἀντίληψις πού ἐπικρατοῦσε ἦταν ὅτι ἡ Ἀθήνα εἶναι τό ἐθνικό κέντρο.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Για την Κύπρο, για τον Ελληνισμό



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για την Κύπρο, για τον Ελληνισμό

 

Η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus


Και τι θα γίνει τώρα;

 

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 20 Ιουλίου 1974

Κώστας Μόντης 

 Και τι θα γίνει τώρα,

Θα σχίσουμε τα παλιά μας τετράδια

 Που΄ταν γεμάτα χρωματιστή «Ένωση»

Θα σχίσουμε  τα παλιά  μας σχολικά τετράδια

Που΄ταν γεμάτα «Ένωση» διακοσμημένα με γιασεμιά και

Λεμονανθούς  και μαργαρίτες,

Θα σχίσουμε τα παλιά αναγνωστικά των παιδιών μας

Με τις ελληνικές σημαίες.

Θα πετάξουμε τα’ αγαπημένο αναμνηστικό σκουφί   του Γυμνασίου

Με την «Ένωση» στο γείσο

Θα πετάξουμε το χάρακά τους 

Και την τσάντα και τη μπάλα και το ποδήλατο

Που γράφαν  «Ένωση»;

Αλήθεια, Πέστε μου, τι θα γίνει τώρα;


‘Όταν το «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…» έσμιξε με το «Ησαϊα χόρευε…»



Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974. Λίγες μέρες μετά, οι Τούρκοι έμπαιναν στο χωριό Δίκωμο, στα ριζά του Πενταδάκτυλου, δολοφονώντας αδιακρίτως. Μια ομάδα κατοίκων έφευγαν από την άλλη άκρη του χωριού στοιβαγμένοι σε ένα λεωφορείο, όταν σχεδόν είχε νυχτώσει και τα τουρκικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν να βομβαρδίζουν. Αφού πέρασαν μέσα από καμένες περιοχές, μερικές φλέγονταν ακόμη, κατέληξαν στο Παλαιχώρι, στο Τρόοδος. Εκεί, με άλλα παιδιά, στήθηκε κι αυτός στη γραμμή για το συσσίτιο, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Αμμόχωστος



 Βασιλεύουσα Αμμόχωστος 


Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Κάθε που έπεφτε η μπόμπα στο κεφάλι της

γυρνούσε και ρωτούσε τι συμβαίνει.

Γνώριζε την απάντηση από γεννησιμιού της

αλλά να την πιστέψει δεν μπορούσε.

Αυτογνωσία, Αυτοκριτική, Θυσία, Ελευθερία

 


 

          Η θλιβερή όσο και τραγική για τον Ελληνισμό 50ή επέτειος της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων στο έδαφος της ανεξάρτητης και μέλους του ΟΗΕ Κυπριακής Δημοκρατίας, της κατάληψης του 37% του εδάφους της και της προσφυγοποίησης 200.000 Ελλήνων της Μεγαλονήσου, οδηγεί τη σκέψη πρώτον στην αυτογνωσία και στην αυτοκριτική.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Κύπρος Γη Εναλία.

  



Νέο βιβλίο:

Θεοφάνης Μαλκίδης Κύπρος Γη Εναλία. Εκδόσεις Περιοδικού Ενδοχώρα.


Η  Κύπρος είναι ο Κίμων, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Ισαάκ και ο Σολωμού, η Παναγία η Φανερωμένη μαζί με το Κούριο, την πέτρα του Ρωμηού, τη Λευκωσία,  τη Λεμεσό και τη Λάρνακα,  το Μαχαιρά, το Λιοπέτρι, την Κερύνεια, την Πάφο. 

Η Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία όταν διαπίστωσε ότι είχαν αναρτηθεί αφίσες του Κεμάλ



Η Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία όταν διαπίστωσε ότι είχαν αναρτήσει αφίσες του Κεμάλ Ατατούρκ


Τίποτα ακόμη δεν έχει χαθεί !

Και την ώρα που η Ελλάδα θα στηρίξει επίσημα για γραμματέα του ΟΑΣΕ τον κούριερ της "Γαλάζιας Πατρίδας"  , δηλαδή του σχεδίου του Χίτλερ Κεμάλ για κατάληψη Κύπρου, Αιγαίου Θράκης (!), έρχεται μία τραγουδίστρια,  η  εκ Νικόπολης του Πόντου καταγόμενη Δέσποινα Μαλέα- Μαρουφίδου, γνωστή ως Δέσποινα  Βανδή, να αρνηθεί την εμφάνισή της  σε σκηνή συναυλίας στη Σμύρνη υπό το βλέμμα του δολοφόνου Κεμάλ .

Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των θεσμικών της κατοχικής Τουρκίας, η πράξη της τραγουδίστριας  πόνεσε πολύ, αφού οι φασίστες Γκρίζοι Λύκοι που παριστάνουν τους δημάρχους,  ανέφεραν τα γνωστά για τον εγκληματία Κεμάλ και για τις σφαγές του εναντίον των Ελλήνων. 

Από εκεί λοιπόν που δεν το περιμένεις, από εκεί που δεν περιμένεις γενικώς τίποτα, ξεπροβάλλει μία αχτίδα φωτός, μία ελπίδα και κυρίως μία διαπίστωση: ότι τίποτε ακόμη δεν έχει χαθεί !

Εύγε Δέσποινα !


Τα ασυνόδευτα παιδιά του 1974

 

Ιούλιος 1821: Απελευθέρωση Μονεμβασιάς

 

Ιούλιος: Ο μήνας που κορυφώθηκε η ελευθερία της Μονεμβασιάς μας !


Θεσπιές | Το χωριό των 700 άγνωστων «καμικάζι» της αρχαιότητας


Οι Θεσπιές ήταν μια από τις σημαντικότερες Βοιωτικές αρχαίες πόλεις στη κοιλάδα του ποταμού Θέσπιου στους πρόποδες του Ελικώνα. 

Μνήμη Ιωάννη Μπάκα

 

Εκοιμήθη ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Ιωάννης Μπάκας

Εκοιμήθη σε ηλικία 55 ετών, ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Ιωάννης Μπάκας. 


Η είδηση της εκδημίας του Καθηγητή Ιστορίας των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων  έχει σκορπίσει θλίψη τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και ευρύτερα στον εκκλησιαστικό χώρο καθώς ο μακαριστός υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός σε συναδέλφους και φοιτητές. 

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Πρακτικά Ημερίδας. Κύπρος 1974



 Χαράλαμπος Μηνάογλου (επιμέλεια). Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο: 50 χρόνια μετά.  Πρακτικά Ημερίδας . 

Με κείμενα των Κωνσταντίνου  Γρίβα, Σταύρου Καλεντερίδη, Θεοφάνη  Μαλκίδη, Τάσου Χατζηαναστασίου και Χαράλαμπου Μηνάογλου.  Αθήνα 2024. 


Για να μη γίνει η εισβολή και η κατοχή «συνήθεια»: το αφιέρωμα των «Τετραδίων» για την Κύπρο.


d1fbb181e448b1e36f013748262bd8d1-yFezO.jpg


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για να μη γίνει η εισβολή και η κατοχή «συνήθεια»: το αφιέρωμα των «Τετραδίων» για την Κύπρο.


Το περιοδικό «Τετράδια πολιτικού διαλόγου, έρευνας και κριτικής», αφιερώνει το νέο τεύχος του (85-87, Άνοιξη-Φθινόπωρο 2024) στην Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή του 1974.

Γράφει σχετικά, μεταξύ των άλλων, ο εκδότης των «Τετραδίων», συγγραφέας και διδάκτορας του ΕΚΠΑ Λουκάς Αξελός: «Όταν μέσα του 2022 κάναμε τις πρώτες συζητήσεις για την προετοιμασία του τεύχους με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αυτό που δέσποζε στην σκέψη μας είναι ότι θα έπρεπε να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες για την έκδοση ενός αφιερώματος που θα στέκονταν με προσήλωση και σεβασμό στο τραγικό γεγονός, ένα αφιέρωμα στο οποίο δεν θα είχε θέση η ιδεολογική χρήση της ιστορίας, αλλά που η παρουσίαση του Κυπριακού θα γινόταν στο πεδίο των πραγματικών του διαστάσεων, δηλαδή αυτού του υπ’ αρ. 1 εθνικού μας ζητήματος. Δύο και πλέον χρόνια κράτησε η περιπέτεια αυτή και τολμώ να πω (….) ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Πρώτον γιατί τα σχεδιασθέντα και συμφωνηθέντα επετεύχθησαν πλήρως και στον καθορισμένο χρόνο(…) δεύτερον, γιατί στο εγχείρημα αυτό ανταποκρίθηκαν, όλοι οι προσκληθέντες (…) με κείμενα κριτικού στοχασμού που –κατά την γνώμη μας- φωτίζουν με επάρκεια και σε ικανοποιητικό βαθμό, πλείστες όσες πλευρές του Κυπριακού και δη από ποικίλες και διαφορετικές πτυχές, γεγονός που δίνει την δυνατότητα για μια σφαιρικότερη αποτίμηση της δεύτερης, μετά την Μικρασιατική, μείζονος Εθνικής Καταστροφής.


Κύπρος 1974: Όχι ρε, δεν έκανε ο λαός το πραξικόπημα



Πλησιάσαμε τον μισό αιώνα κι ακόμα ως να μην πέρασε ένας χρόνος. Την ιστορία ακόμα να την γράψουμε, την ζούμε.


Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

 


🦅33 χρόνια πριν: Έφτανε στα Τίρανα ποιμένας σοφός και συνετός για τους Ορθοδόξους στην Αλβανία.

Ἀφιέρωμα στή Μάχη τῶν Βρυσακίων

 

            AGGELHS GOBIOS







– Ποιοί ἦταν οἱ γνωστοὶ – ἄγνωστοι ἥρωες; Πόσοι καὶ ποιοὶ προέρχονταν ἀπὸ τὴν Μεσσαπία;

– Εἶχα καὶ παλιότερα καταπιαστεῖ μὲ τὴν ἱστορία τῆς Μεσσαπίας, ὅπως καὶ ἄλλοι ἐκλεκτοὶ συμπολίτες ἀλλὰ καὶ ἱστορικοί. Θεωρῶ ὅμως, χρέος τιμῆς νὰ φωτίσω φέτος, στὴ μνήμη τῶν ἀγωνιστῶν στὰ Βρυσάκια, κάποιες πτυχὲς ποὺ δὲν ἔχουν καλὰ ξεδιπλωθεῖ.

Μέζαπος Λακωνίας

 


Ο Μέζαπος είναι ένα μικρό, ήσυχο ψαροχώρι με γαλαζοπράσινα νερά, θαλάσσιες σπηλιές και θρύλους για κρυμμένους πειρατικούς θησαυρούς.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Για τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ

 


Χριστίνα Σούκερη, Για τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ αποτελεί το πολιτιστικό τμήμα του σωματείου της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως και ιδρύθηκε με σκοπό να αναδεικνύει την ιστορία και τις αξίες του σωματείου και των ιδρυτών του. Συνυπάρχει και συνεργάζεται αρμονικά με τους επίσημους φορείς του Οργανισμού ΑΕΚ: ΠΑΕ, ΚΑΕ, ερασιτεχνικά αθλητικά τμήματα και συλλόγους παλαιμάχων. Άλλωστε στην διοικούσα επιτροπή υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τους παραπάνω φορείς.

Αναλάβαμε τη διοίκηση της Λέσχης το καλοκαίρι του 2020. Η πανδημία ήταν το πρώτο πράγμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Αν και δημιουργούσε πολλά προβλήματα, εντούτοις βρήκαμε τρόπους να λειτουργήσουμε, διότι μπροστά μας ήταν δύο πολύ σημαντικές επέτειοι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ 

Το 2021 συμπληρώνονταν 200 χρόνια από την Εθνεγερσία. Η βασική επετειακή μας εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην «Συμβολή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821» με τον κεντρικό μας ομιλητή, τον διδάκτορα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, Θεοφάνη Μαλκίδη. Παράλληλα, μέσω των κοινωνικών δικτύων και της ιστοσελίδας μας δημιουργήσαμε ένα χρονολόγιο για την Επανάσταση του 1821, ενώ εκδώσαμε δύο βιβλία, γεγονός που αποτέλεσε μια νέα δραστηριότητα της Λέσχης μας.

Το πρώτο βιβλίο ήταν ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού στην πρωτότυπη μορφή από σωζόμενο αντίτυπο της πρώτης ελληνικής έκδοσης του 1825. Την έκδοση φιλοτεχνήσαμε με εικονογραφικό υλικό από το Μουσείο Μπενάκη και την Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Η συμβολή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821» συνέγραψε αφιλοκερδώς ο Θ. Μαλκίδης, τεκμηριώνοντας την βαθιά εθνική συνείδηση και τη σημαντικότατη συνεισφορά των Ελλήνων της Ανατολής στην Επανάσταση του Γένους. Εμπλουτίσαμε μάλιστα την έκδοσή μας με εικονογραφικό υλικό από εμβληματικά έργα και σπάνια κειμήλια, τα οποία μας παραχώρησαν ευγενώς η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτσου και το Μουσείο Μπενάκη.

Τα βιβλία διανεμήθηκαν δωρεάν στους αθλητές όλων των τμημάτων της ΑΕΚ, σε μαθητές καθώς και σε βιβλιοθήκες σχολείων και πολιτιστικών φορέων, διότι στόχος μας είναι να συμβάλλουμε κατά το δυνατό στη διεύρυνση των γνώσεων και στην καλλιέργεια κυρίως των νέων.


Ο Μίτσκοσκι έδειξε στη διεθνή κοινότητα ότι αγνοεί πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών


Με μια ιδιαίτερη μνεία ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι, έκανε καταφανές ότι η κυβέρνησή του αγνοεί πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.


12-14 Ἰουλίου 1944 – Ὁ Ἱερός Λόχος στή Σύμη

 







Το Απόσπασμα Αιγαίου προετοιμαζόταν για μια μεγάλης κλίμακας καταδρομική επιχείρηση στη Σύμη, αρχές του Ιουλίου του 1944. Η πλωτή Βάση Καταδρομών, μεθορμίστηκε στον όρμο Μπαλισού  και στη συνέχεια στον όρμο Λόστα των Μικρασιατικών ακτών, απέναντι απ’ το νησί. Εκεί πήγε μαζί με επιτελείς του και ο διοικητής της βρετανικής Δύναμης 142 που δεν ήταν άλλος από το διοικητή της βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών. 

Οι Τούρκοι τότε έκαναν τον “ψόφιο κοριό” και δεν τολμούσαν να πλησιάσουν τα τμήματα τόσο του Ιερού Λόχου, όσο και των Βρετανών. Που και που, εμφανιζόταν κανένας χωροφύλακας ή λιμενοφύλακας με βάρκα, που φοβισμένος εισέπραττε μερικά τσιγάρα και εξαφανιζόταν. Βέβαια οι τουρκικές αρχές, ήταν “και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”, επιτρέποντας σε Γερμανούς πράκτορες να “αλωνίζουν” τα παράλιά τους για συλλογή πληροφοριών. Καραδοκούσαν για το κέρδος με την πλευρά του τελικού νικητή. 

Παναγία η Κακαβιώτισσα στην Λήμνο

 


Έτος 1300 και ερημίτες μοναχοί, απλώνονται στις γύρω δύσβατες σπηλιές του όρους Κάκαβου στη Λήμνο γυρεύοντας τον Θεό.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Δημητρίου Αντωνίου Τσιαουσιή

 


Τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας στην Μοσφιλωτη η κηδεία του μέχρι πρότινος Αγνοούμενου  Δημητρη Τσιαουσιη του οποίου τα οστά του ανευρεθηκαν σε ομαδικό τάφο στην Αγια .

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα γιατί θα καταρρεύσει»

 

Με τον πολιτικό και συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος μίλησε με θέμα «Το νέο Ανατολικό Ζήτημα – Η λύση του τουρκικού προβλήματος σήμερα – Η ανθρωπιστική Ευρώπη», ξεκίνησε την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 ο νέος κύκλος του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, με τη συμμετοχή πολιτικών, εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης, και πολιτών από τη Θεσσαλονίκη.


Κυπριακό – Ανοικτή επιστολή στην Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

 

Φανούλα Αργυρού – Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Κυρία Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ,

Διάβασα την ανοικτή σας επιστολή προς εμάς τους Έλληνες της Κύπρου.

Το άπληστο πάθος της «φιλοκτημοσύνης»

 

 Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπόρεσε να οργανώσει τη ζωή του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχει αρκετή «σχόλη», ελεύθερο χρόνο, για την προσευχή και την πνευματική θεωρία του Θεού. Και αιτία αυτού είναι το άπληστο πάθος της «φιλοκτημοσύνης». Το πάθος αυτό της πλεονεξίας ο Απόστολος Παύλος ονόμασε ειδωλολατρία (βλ. Κορ. γ’ 5)

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Κύπρος 1974



 "Τετράδια" - Εκδόσεις Στοχαστής. Αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

... Αν μας έβλεπες, μητέρα, όταν ήρθε το κακό,

αν μας έβλεπες πώς περιμέναμε την Ελλάδα!

Ποτέ φρυγμένη γη Αυγούστου

δεν περίμενε έτσι τα πρωτοβρόχια,

ποτέ πνιγόμενος δεν ψηλάφησε έτσι για ένα σανίδι,

ποτέ ετοιμοθάνατο παιδί δεν αναζήτησε έτσι το χέρι της μάνας του.

Οι πηγές σταμάτησαν ν’ αφουγκραστούν τα βήματά της,

το Τρόοδος στάθηκε στις μύτες των ποδιών να τη δη στον ορίζοντα.

Την περιμέναμε μέσ’ απ’ τους καπνούς και τις φλόγες

της Κοιλάδας των Κέδρων,

την περιμέναμε απ’ το ξάγναντο του Τρίπυλου,

την περιμέναμε βουτηγμένοι ως το λαιμό

στη θάλασσα της Κερύνιας,

συγκρατούσαμε το ξεψύχισμά μας να μας προφτάξη.

Φυλλομετρούσαμε την Ιστορία της,

φυλλομετρούσαμε σαν ευαγγέλιο την Ιστορία της,

– «να εδώ κι εδώ κι εδώ» –

και την περιμέναμε.

Κι «όχι, δε μπορεί να μην έρθη», λέγαμε,

κι «όχι, δε γίνεται να μην έρθη», λέγαμε,

κι όπου νάναι άκου την με τους Σπαρτιάτες της

και τα «Μολών λαβέ» και τον «Αέρα»,

κι όπου νάναι άκου την!...

                                     Κώστας Μόντης

Καλοκαίρι 1792. Απάτητα βουνά της Μάνης.

 

 
 
Λάμπρος Κατσώνης, Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης, Θοδωράκης Κολοκοτρώνης και Ανδρίτσος Βερούσης.
Τα τέσσερα παλληκάρια της ελληνικής γης βρίσκονται για τελευταία φορά μαζί.


Η Ρωσία έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την Οθωμανική αυτοκρατορία και τα όνειρα τους για επανάσταση ναυαγούν.
Επικηρυγμένοι πλέον οι Αρχηγοί, διώκονται από τους μουρτάδες. 

Γεώργιος Μελιφρονίδης




Προσκαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή Δέησης για ανεύρεση του ηρωικού Ανθυπολοχαγού της 33 Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Μελιφρονίδη, η οποία θα λάβει χώρα ενώπιον της προτομής του έξωθεν του Τύμβου Μακεδονίτισσας την Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 10:00.