Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ψωροκωσταινα

 


Ψωροκώσταινα: προσβολή της πατρίδας και χλευασμός μιας ηρωίδας.

Πατριδογνωσία: Δημητσάνα

 

Χτισμένη σε περίοπτη θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και σε υψόμετρο από τα 950 μέχρι και τα 1080 μέτρα, η Δημητσάνα είναι μία πανέμορφη κωμόπολη στο κέντρο της ορεινής Αρκαδίας με πλούσια ιστορική παράδοση.

Ιστορικός χάρτης Βυζαντίου (9ος-11ος αιώνας)



Ιστορικός χάρτης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας των μέσων χρόνων (9ος – 11ος μ.Χ. αιώνας)


Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Το θαύμα

 




Αφήγηση του κυβερνήτη της  Ολυμπιακής Αεροπλοΐας κ. Γιώργου Θεοδοσίου που συγκλονίζει. 


Η χθεσινή και σημερινή ημερομηνία (13-14 Δεκεμβρίου) είναι φορτωμένη από έντονες αναμνήσεις, και είναι η ημερομηνία που έχω δεχτεί τα δύο καλύτερα Χριστουγεννιάτικα δώρα της ζωής μου. 

Ελληνοτουρκική φιλία και τουρκική κατοχή στην Κύπρο δεν πάνε μαζί: Θετικό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν χωρίς καμία ουσιαστικά συμφωνία και με το Κυπριακό στο ράφι!



Τελικά μόνο όταν θέλουν οι τούρκοι έχουμε διάλογο! Και όταν καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου η Τουρκία λαμβάνει πάντα πιστοποιητικό καλής διαγωγής!


Παναγία η Προυσσιώτισσα

 

Το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας είναι χτισμένο σε απόκρημνο βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Τιμόθεο που έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μ. Ασίας, αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ιδρύθηκε ανάμεσα στον 12ο και 14ο αι. Υπήρξε καταφύγιο αμάχων κατά την Τουρκοκρατία, ενώ εδώ νοσηλεύτηκε και ο Γ. Καραϊσκάκης. 

Οι εκκλησίες του Μυστρά*


Μονή Παντάνασσας

[…] Η μεγαλοπρέπεια της πόλης οφειλόταν κυρίως στις εκκλησίες της. Η κοσμική αρχιτεκτονική του Μυστρά είναι σχεδόν περισσότερο δυτική παρά βυζαντινή. Τα μεγαλύτερα σπίτια, και το ίδιο το παλάτι, βρίσκονται κοντύτερα ως προς τη σύλληψη στα μικρότερα παλιά παλάτια της Ιταλίας παρά στις αίθουσες του Μεγάλου Ανακτόρου της Κωνσταντινούπολης, αλλά η θρησκευτική αρχιτεκτονική παρέμεινε πιστή στη βυζαντινή παράδοση. Το µόνο σημάδι δυτικής επίδρασης υπάρχει στην προσθήκη των καµπαναριών, όπως αυτά που στολίζουν την Αγ. Σοφία ή την Παντάνασσα. 


Καστοριά: Τα χρώματα του Δεκεμβρίου

 


Καστοριά: Η αρχόντισσα της Μακεδονίας! Μια πόλη με ιστορία και γοητεία! Η λίμνη της μαγευτική, οι παραδοσιακοί ξενώνες και τα παλιά αρχοντικά παραμυθένια, η βιοτεχνία γουναρικών ξακουστή και το φαγητό… αξέχαστο. 

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών αναγνωρίζει με ψήφισμά της τη Γενοκτονία των Ελλήνων


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η Διεθνής  Ένωση  Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών αναγνωρίζει με ψήφισμά της τη Γενοκτονία  των Ελλήνων.

Ήταν μία πραγματικά ξεχωριστή στιγμή για την παγκόσμια ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων και των Ελλήνων στο διάστημα 1914-1923, ψήφισμα στο οποίο κατέληξε μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars -IAGS).


Σούλι

 



Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά.

Επίσκεψη Ερντογάν: Τουρκική πονηρία και ελληνική ελαφρότητα



Σκίτσo του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή


Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και η διενέργεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας μετά από διάστημα επτά ετών και ενώ μεσολάβησε η εκρηκτική τριετία 2020-2022 όπου ο τουρκικός επιθετικός παροξυσμός με ενέργειες και ρητορεία σε βάρος της Ελλάδος έφτασε στο απόγειο του, εμφανίζεται από το ανακουφισμένο φοβικό εγχώριο κατεστημένο, ως μεγάλη αλλαγή και ελληνική επιτυχία. 

Τα Χαριτόβρυτα Σκηνώματα των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, ολόσωμα στο Πολύστυλο Καβάλας.

 

 

Οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης, άθλησαν στην Καππαδοκία τον καιρό της βασιλείας των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, το 296 μ.Χ. Τότε είχε ξεσπάσει ο φοβερότερος ίσως διωγμός εναντίον των χριστιανών, που είχε σκοπό να εξαλείψει από το πρόσωπο της γης κάθε χριστιανό.

Μια ζωή γεμάτη φτώχεια, αλλά και ελπίδα

 

 

Στην αγκαλιά των ορεινών τοπίων της Ναυπακτίας, σε υψόμετρο που φτάνει τα 1070 μέτρα, συναντήσαμε δυο ζωές πλούσιες σε εμπειρίες και μνήμες. Ο παππούς Γιώργος, ένας σοφός άνδρας 93 ετών και η γιαγιά Πηνελόπη, 91 ετών, μας άνοιξαν την πύλη προς το παρελθόν, εκείνα τα δύσκολα χρόνια που σημάδεψαν τις ζωές τους. 

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943

 

Σφαγή των Καλαβρύτων


Θεοφάνης Μαλκίδης

Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943: Ογδόντα χρόνια μετά  το ατιμώρητο έγκλημα των Γερμανών Ναζί, ογδόντα χρόνια αγώνας για δικαιοσύνη και επανόρθωση !

 

Καλάβρυτα, Ρωγοί, Κερπινή, Άνω Ζαχλωρού, Κάτω Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Αγία Κυριακή, Αυλές, Βυσωκά, Φτέρη, Κλαπατσούνα, Πυργάκι, Βάλτσα, Μελίσσια, Μονή Ομπλού, Λαπαναγοί, Μάζι, Μαζέικα, Παγκράτι, Μορόχωβα, Δερβινή, Βάλτος, Πλανητέρο, Καλύβια, Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Μονή Αγίας Λαύρας.

Ήταν Δεκέμβριος του 1943, πριν ακριβώς ογδόντα  χρόνια όταν οι Γερμανοί Ναζί με πρόσχημα (για ακόμη μία φορά) την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων σκότωναν, έκαιγαν, λεηλατούσαν, τη φορά αυτή  τα χωριά και την πόλη των Καλαβρύτων.  Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» της 117ης Μεραρχίας του Γερμανικού στρατού, που έδρευε στην Πελοπόννησο με επικεφαλής τον υποστράτηγο Καρλ φον Λε Ζουίρ ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη, καίγοντας πόλεις,  χωριά και μοναστήρια, δολοφονώντας πολίτες και μοναχούς, υλοποιώντας ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Καλάβρυτα ογδόντα χρόνια μετά

<<Από το πρωί δεν είχαμε βάλει τίποτα στο στόμα μας. Παιδιά είμαστε. Τότε η Κελαηδήτενα  που της σκότωσαν τρία παιδιά και τον άντρα της, προσφέρθηκε να μας δώσει. Πήρα στα χέρια το ψωμί. Στη μια γωνιά ήταν βρεμένο. Άρχισα να το τρώω με βουλιμία. Τότε κατάλαβα. Ανατρίχιασα. Κοκκάλωσα. 

Ήταν βρεμένο και ποτισμένο από το αίμα των σκοτωμένων.  Κοινώνησα από τη θυσία τους. Αυτή τη μεταλαβιά δε θα την ξεχάσω>>.


Ο Γιώργος Σεφέρης & οι παλινωδίες της κριτικής

 

Τίτλος: Ο Γιώργος Σεφέρης & οι παλινωδίες της κριτικής

Συγγραφέας: Σπύρος Κουτρούλης

Σελ. 174



Από τα πρώτα του βήματα στον ποιητικό λόγο μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Σεφέρης δεν έπαψε να προκαλεί το γόνιμο ενδιαφέρον του κριτικού λόγου. Αυτό όμως που ξαφνιάζει και δημιουργεί αμηχανία ίσως στον σημερινό αναγνώστη είναι ότι αφενός κατηγορήθηκε για διαφορετικούς και αντίθετους λόγους –για παράδειγμα άλλοτε για έλλειψη πατριωτισμού και άλλοτε για εθνολαϊκισμό– αφετέρου, ενώ ο ίδιος και το έργο του παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη ενότητα και συνέπεια, ο κριτικός λόγος που αποτίμησε το έργο του χαρακτηρίζεται από παλινωδίες.


Ο αναποδιασμένος – Αλέξανδρος Μωραϊτίδης

 

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ορμένιο, Έβρος, Ελλάς



 Ο πάτερ Διονύσιος είναι ο ιερέας στο Ορμένιο το βορειοανατολικότερο χωριό του Ελληνικού χάρτη. Στα επτά χρόνια που βρίσκεται στο χωριό έχει κάνει 1 γάμο, 2 βαπτίσεις και 350 κηδείες. Τα δεδομένα είναι παρόμοια σε ολόκληρη την περιοχή.

 

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας, ο αγώνας για την καταδίκη της κατοχικής Τουρκίας και αναγνώρισης της Γενοκτονίας!


50 χρόνια από τη γονυκλισία του Βίλι Μπραντ στη Βαρσοβία

Θεοφάνης Μαλκίδης

9η Δεκεμβρίου: η Διεθνής Ημέρα  Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας, ο αγώνας για  την  καταδίκη  της κατοχικής Τουρκίας και αναγνώρισης της Γενοκτονίας!


Ήταν αυτές οι ώρες του 1970, όταν ο καγκελάριος της τότε Δυτικής Γερμανίας  Βίλι Μπραντ,  επισκεπτόταν  την Πολωνία. Ο Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ναζιστική κατοχή, το Ολοκαύτωμα είχαν τελειώσει εικοσιπέντε  χρόνια πριν και στόχος της επίσκεψης  ήταν η επανεκκίνηση των σχέσεων Πολωνίας- Δυτικής Γερμανίας στα πλαίσια της  «Oστπολιτίκ» του Βίλι Μπραντ για την προσέγγιση Δύσης-Ανατολής την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.  


Η πρώτη πράξη του Μπραντ ήταν να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, τιμώντας τους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους δείχνοντας θάρρος ενάντια στους Γερμανούς διώκτες και βασανιστές τους. 

Αφού κατέθεσε το στεφάνι ο Βίλι Μπραντ έκανε μερικά βήματα πίσω και έπεσε στα γόνατα.  Η γονυκλισία κράτησε τριάντα μόνο δευτερόλεπτα και όμως έγραψε  ιστορία τόσο για τους θύτες που ζητούν συγνώμη από τα θύματα τους και προβαίνουν στην αποκατάσταση, αποζημίωση , επανόρθωση, όσο και για τα θύματα και τους διασωθέντες που απολαμβάνουν τη δικαιοσύνη……


Ελισάβετ Κουζιώρτη

 


Ήταν η Ελισάβετ Κουζιώρτη, μία νέα γυναίκα, από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης μητέρα δύο παιδιών και διατηρούσε ένα μικρό βιβλιοπωλείο. Ένας άνθρωπος με  χαμόγελο, της αλληλεγγύης,  της προσφοράς και της αγάπης 


Την κατασπάραξαν τρία δεσποζόμενα σκυλιά, άλλα δυστυχώς η είδηση του  τραγικού και οδυνηρού τέλους της δεν πουλάει!


Αλίκο Βόρειος Ήπειρος 1990

 


Άγιος Σπυρίδωνας

 




Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

Εορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου.


O Άγιος Σπυρίδωνας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγίους που ανέδειξε η Κύπρος. Γεννήθηκε στο χωριό Άσσια της Μεσαορίας το 270 μ.Χ. 


Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ελληνισμός μπορεί!

απολυτήρια


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ο Ελληνισμός της αντίστασης απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό ! 


 Ο Ελληνισμός μπορεί !


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


Χαρίτα Μάντολες



 Τώρα που ξεκινά,  σύμφωνα με την πρόταση της πρώην γενικής γραμματέως, νομάρχη, υπουργού, βουλευτίνας,  Επιτρόπου, η συγγραφή της κοινής ελληνοτουρκικής ιστορίας, να μη ξεχάσει να συμπεριλάβει και την Χαρίτα Μάντολες από την Κερύνεια, με τους δέκα αγνοούμενους......

Διακήρυξη των Αθηνών 2023: επιστέγασμα υποχωρήσεων και απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

 


Μεγάλη απογοήτευση από τη Διακήρυξη των Αθηνών και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά για τους ακόλουθους λόγους και ως προς την ουσία και ως προς τον συμβολισμό.


Φιλία και γειτονία



Χαράς Ευαγγέλια! Υπογράφτηκε Κοινή Διακήρυξη Φιλίας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, για συνεργασία και καλή γειτονία. Η οποία διακήρυξη, παρόλο που δεν είναι δεσμευτική, όπως γράφουν τα ΜΜΕ και σχολιάζουν οι κυβερνητικές πηγές των Αθηνών, είναι «ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία – με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε “ήρεμα νερά”».


Το ελληνοτουρκικό σύμφωνο … «φιλίας» και η εξημέρωση του κροκόδειλου




Τον Ιανουάριο του 1940 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καταγγέλλοντας την πολιτικού κατευνασμού της κυβέρνησης Τσάμπερλεν απέναντι στη χιτλερική Γερμανία, δήλωσε ότι «αυτός που επιχειρεί να την κατευνάσει μοιάζει με κάποιον που ταΐζει έναν κροκόδειλο ελπίζοντας ότι θα τον φάει τελευταίο». Πράγματι είναι να απορεί αλλά και να ντρέπεται κανείς με το εν συνόλω εγχώριο αξιοθρήνητο και θλιβερό πολιτικό σύστημα όλων των αποχρώσεων (κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ, πανεπιστημιακοί) που αδιάντροπα αποδέχεται τον Ερντογάν χωρίς να αντιδρά στοιχειωδώς στην έλευση του ηγέτη ενός κράτους που:


Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ελληνισμός θα ζήσει σε δημοκρατικό περιβάλλον και σε κόσμο δικαιοσύνης, όχι ζούγκλας.

 Σε ποιον ανήκει το Καστελλόριζο;

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ο Ελληνισμός θα ζήσει σε δημοκρατικό περιβάλλον και σε κόσμο δικαιοσύνης, όχι ζούγκλας. 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. 



Τουρκία: σχέδια μετεγκατάστασης Παλαιστινίων σε Κύπρο-κουρδικές περιοχές


Από την ιστοσελίδα greekcitytimes.com

Η Τουρκία φέρεται να ενορχηστρώνει ένα σχέδιο για την επανεγκατάσταση έως και 250.000 Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε κουρδοκρατούμενες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής της βόρειας Κύπρου. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες αναλύονται σε έκθεση του Gregory R. Copley, συντάκτη της GIS/Defence & Foreign Affairs*, υποδεικνύουν μια συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας, του Κατάρ και της Χαμάς, και αναδεικνύουν τις εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Το κρυφό μανδράκι» – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

 

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου

  


Ἕνα χαρακτηριστικό τῆς Εἰκόνας τοῦ Ἁγίου Νικολάου εἶναι ὅτι μᾶς κοιτάει προσεχτικά, μὲ μάτια ὀρθάνοιχτα, μὲ μία περίσκεψη ποὺ πηγάζει ἀπὸ κάποια παλιὰ ἀνάμνηση ποὺ δὲ θέλει καὶ δὲν μπορεῖ νὰ τὴν ξεχάσει. Τὴν ἀνάμνηση ἑνὸς χαστουκιού.