Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κώστας Γεωργάκης

 

42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥ
ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ.
                                         
 
                   

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρούπολης, για τον Ελληνισμό της Ανατολής

 
Η Ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την ιστορική της απόφαση του 1993 ορίζει την Κυριακή προ της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ως ημέρα μνήμης και τιμής των αγίων ενδόξων Ιερομαρτύρων Σμύρνης Χρυσοστόμου, Κυδωνίων Γρηγορίου, Ικονίου Προκοπίου, Ζήλων Ευθυμίου και όλων των μαρτύρων, κληρικών και λαϊκών της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1923.
Με την ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου, η Ενορία του αγίου Βασιλείου Αλεξανδρουπόλεως για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τιμής για τον Ελληνισμό της Ανατολής και τις Αξέχαστες Πατρίδες.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον αίθριο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρουπόλεως από την 1η έως την 30η Σεπτεμβρίου 2012.
Σας προσκαλούμε με τιμή και χαρά στις εκδηλώσεις της ενορίας μας.
Οι ιερές μνήμες είθε να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να γεννηθούν νέες ελπίδες για καλύτερο μέλλον.
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου (7.30 μ.μ.)
 
Μαλκίδης Φάνης.
Ομιλία: Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας: ιστορία,γενοκτονία, αναγέννηση.
Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Αλαμάνας 19 Αλεξανδρούπολη
τηλ. 25510 33053

Παρουσίαση βιβλίου για το αντάρτικο στον Πόντο


 


Παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες του Ποντιακού Αντάρτικου»



 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Γραφείο Τύπου

Τηλέφωνο – Fax : +302463350112


Website: http://www.ptolemaida.gr/

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες του Ποντιακού Αντάρτικου, 1913-1922» του Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ-Αγά), καπετάνιου του Ποντιακού Αντάρτικου που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις της «Ενωμένης Ρωμιοσύνη».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στην Πτολεμαϊδα την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Εορδαίας στην Πτολεμαϊδα.

Στην εκδήλωση, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο μίλησαν η εγγονή του Παντέλ-Αγά Φωτεινή Αναστασιάδου και ο Φάνης Μαλκίδης

 

Η Δήμαρχος Εορδαίας επισήμανε τη μεγάλη στήριξη που δίνουν στην κοινωνία τέτοιες φωνές, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη αλήθεια η ρήση του Παντέλ-Αγά ότι «με το καλό μπορείς να νικήσεις το κακό».


 

Ο Φάνης Μαλκίδης παραδίδει στη Δήμαρχο ένα αντίγραφο της γενοκτονίας των Ποντίων
που συντάχθηκε από το σύλλογο Ποντίων Σικάγου για να διδάσκεται στα Γυμνάσια.

 


Ο Φάνης Μαλκίδης


 

Χαιρετισμός της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου
και της Προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαϊδας


 


 


 

Μικρά Ασία

Όταν οι εγκύκλιοι των "θεσμικών" εορτάζουν (!) τη Γενοκτονία στη Μικρά Ασία




Φάνης Μαλκίδης


Όταν 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή  οι εγκύκλιοι των "θεσμικών"
εορτάζουν (!) τη Γενοκτονία στη Μικρά Ασία

Να σταματήσει επιτέλους η Ύβρις έναντι των τεθνεώτων και των ζώντων


Ήδη από τη δεκαετία του 1990 με την κωμικοτραγική ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τη Μικρά Ασία, με το οποίο αναγνωρίζεται η 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης, όπου έλεγαν εάν αυτό που έγινε εκεί ήταν Γενοκτονία ή όχι , το ελληνικό κράτος αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Αρνούμενο να συμβάλλει στο αυτονόητο, δηλαδή στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας, όταν δεν απουσιάζει, τότε λειτουργεί εχθρικά. Με την απόδοση τιμής του πρωθυπουργού (2008) και του υπουργού εξωτερικών (2000) στον Κεμάλ, τον οποίο ο σχετικός νόμος του ελληνικού κράτους έχει αναγνωρίσει ως τον βασικό υπεύθυνο της Γενοκτονίας (!), έως την προκλητική απουσία του ζητήματος από τις διμερείς και διεθνείς αναφορές και κινήσεις της Ελλάδος.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η επανάληψη δύο τυπικών –ουσιαστικών αναφορών, οι οποίες δείχνουν τη σοβαρότητα του κράτους. Σοβαρότητα η οποία φαίνεται από τα μικρά και από τα μεγάλα.

Στα έγγραφα, δημόσια εννοείται που υπογράφονται ως εγκύκλιοι, ή οτιδήποτε άλλο που διακινούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών κλπ, κλπ, τις Περιφέρειες, τις Περιφερειακές Ενότητες καλείται ο ελληνικός λαός να εορτάσει (!!!!!!!) τη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας. Τι μπορείς να πεις αλήθεια παραπάνω, όταν σε πλημμυρίζει η θλίψη. Δεν βλέπουν τι υπογράφουν, τι στέλνουν, τι διακινούν στα μέσα ενημέρωσης, στους συλλόγους, στους πολίτες;

Επίσης παρότι έχει ψηφιστεί ως ημέρα μνήμης η 14η Σεπτεμβρίου, και όλοι γνωρίζουμε πλέον γιατί, κάθε χρόνο με αυθαίρετο τρόπο με σχετική κρατική κίνηση, μετατίθεται η ημερομηνία σε άλλη. Έτσι χάνεται η ουσία της ημέρας και η σημασία της για όλους μας και βεβαίως απαλλάσσεται η Τουρκία. H 14η Σεπτεμβρίου έχει γίνει ημέρα- λάστιχο και όταν το κράτος αποφασίζει να την «τιμήσει», αυτή έχει χάσει το ουσία της. Πέρα βεβαίως από το γεγονός της διαδικασίας με ένα τελετουργικό που θυμίζει την ρήση «να βγούμε από την υποχρέωση».

Οι κινήσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Κανείς δεν εορτάζει, πόσο μάλλον οι απόγονοι των θυμάτων κανείς δεν θέλει να τιμά την 14η Σεπτεμβρίου όποτε κρίνει το κράτος και τα συμφέροντά του.

Η ύβρις να σταματήσει τώρα και το ελληνικό κράτος, το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί του, κεντρικοί και περιφερειακοί να αναλάβουν τα ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους. Όπως μας νουθετούν να πράξουμε εμείς. Οι πολίτες όμως έχουν δικαιώματα και κυρίως ευθύνη και χρέος. Και αυτά έχουμε αναλάβει εδώ και καιρό.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Γενοκτονία : Ενενήντα χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 





Η Γενοκτονία στη Μικρά Ασία.
Εισήγηση στο συνέδριο "Τρεις Γενοκτονίες : Μία στρατηγική". Μέγαρο Παλαιάς Βουλής.

http://www.livemedia.gr/video/2397

Παρουσίαση βιβλίου για την Τουρκία




 
«Τουρκικά ρήγματα: Μια χώρα σε αναζήτηση ταυτότητας»
Το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσίασαν το βιβλίο της Αμαλίας VanGent με τίτλο:
«Τουρκικά ρήγματα
Μια χώρα σε αναζήτηση ταυτότητας»
 Το βιβλίο της Amalia Van Gent (Tουρκικά Ρήγματα, Εκδ. Παπαζήση 2011), είναι ένα βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει οξείες παρατηρήσεις και σχόλια για την πολύπλοκη, πολύχρωμη, σύγχρονη Τουρκική κοινωνία η οποία αλλάζει πολύ γρήγορα και στο εσωτερικό της διατηρεί έντονες αντιφάσεις.
Η Amalia Van Gent η οποία δούλεψε ως δημοσιογράφος στην Τουρκία, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την Τουρκική κοινωνία και με ευγλωττία παρουσιάζει τις αντιφάσεις της σύγχρονης Τουρκίας. Για παράδειγμα, στον πρόλογο του βιβλίου καθώς αναφέρεται στο Πέρα, περιγράφει με περιληπτικό τρόπο την διαδικασία διαμόρφωσης του σύγχρονου Τουρκικού κράτους. Ενώ από τη μια παρουσιάζει την αλλαγή και την εξέλιξη αυτής της εκλεκτής περιοχής η οποία κάποτε υπήρξε η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την καταπίεση στις μη Μουσουλμανικές κοινότητες, από την άλλη ρίχνει φως στην πολύχρωμη δομή της Τουρκικής κοινωνίας. Η συγγραφέας, περιγράφει με βαθιές κοινωνιολογικές παρατηρήσεις το τρόπο που οι άνθρωποι από την επαρχία κατέκλυσαν την περιοχή και το πως διαφορετικοί τρόποι ζωής συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον.
Η κα. Αμαλία Καραβουδούρη-VanGent κατάγεται από την Ξάνθη. Μετά τις σπουδές της στη Ζυρίχη εργάστηκε ως ανταποκρίτρια διάφορων ελβετικών μέσων ενημέρωσης. Τα τελευταία 25 χρόνια καλύπτει δημοσιογραφικά, για τη έγκυρη γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, μία περιοχή που περιλαμβάνει την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το (κουρδικό) Βόρειο Ιράκ και εν μέρει τον Καύκασο.
 
Η κ. Van Gent δημοσίευσε επίσης με την κ. Danielle Mitterand το βιβλίο Οι Κούρδοι και με άλλους Ελβετούς συγγραφείς το Ταξίδι της ελπίδας. Το ελβετικό πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση.
 
Το βιβλίο παρουσίασαν  ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης και η συγγραφέας, ενώ συντόνισε  ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΑΚΕΘΡΑ κ. Στέλιος Σκιάς.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ


 
 
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ‘’ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ’’
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
‘’ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΠΟΥΣ, 1913-1922’’,
 
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ (ΠΑΝΤΕΛ-ΑΓΑ),
ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ
 
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 16-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-2012,
ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00,
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ,
ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ
Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛ-ΑΓΑ, κ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ,
ΚΑΙ Ο
κ. ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ