Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

“Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων : Από την ένωση των θυμάτων στην στρατηγική αναγνώρισης”



 

Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στα πλαίσια των πρωτοβουλιών της   για την ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας οργάνωσε εκδήλωση στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων, της Π.Ο.Ε.  με τίτλο “Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων : Από την ένωση των θυμάτων στην στρατηγική αναγνώρισης”

Στη γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ρωσικής πρεσβείας και της Αρμενικής πρεσβείας, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της   Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, η εκπρόσωπος της  Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας & Νήσων.

Οι ομιλίες των κ.Θεοφάνη Μαλκίδη "Η τεκμηρίωση της Γενοκτονίας: Ελληνικά και διεθνή κείμενα" και κ.Γεωργίου Φίλη "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις ενός εγκλήματος του 20ου αιώνα στον 21ο" ήταν ουσιαστικές και ωφέλιμες για όσους τις παρακολούθησαν και προσεχώς θα “αναρτηθούν” στo youtube.

Τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση, τοποθετήσεις και διάλογος που προσέφεραν στο ζήτημα ανάδειξης της Γενοκτονίας και ιδιαίτερα στον προγραμματισμό και σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών γύρω από την προσπάθεια της διεθνοποίησης της γενοκτονίας.



Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής

 

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου Π. Νικολαϊδη για την Σάντα του Πόντου



Παρουσίαση βιβλίου Π. Νικολαϊδη για την Σάντα του Πόντου 1ο Μέρος



Παρουσίαση βιβλίου Π. Νικολαϊδη για την Σάντα του Πόντου 2ο Μέρος

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Για την πολιτική του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ  «ΧΡΟΝΟΣ» ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ  

Το Τουρκικό Προξενείο, τα Σεπτεμβριανά του 1955 και η Ειδική Οικονομική Ζώνη



Ήρθε καιρός να συζητήσουμε για το ρόλο των προξενικών αρχών και κατά πόσο ορισμένες ενέργειες εμπίπτουν στις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και στην πολιτική ηθική, ανέφερε ο Θεοφάνης Μαλκίδης

«Διπλωματικές και πολιτικές συνιστώσες της δραστηριότητας του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γόρδιος

 
Θυμίζοντας το ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και επικρίνοντας σήμερα την ανάμειξή του σε θέματα οικονομικά της χώρα μας με την προσπάθεια να ηγηθεί στο εγχείρημα εδραίωσης στη Θράκη,   Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, ο Θεοφάνης Μαλκίδης υπογράφει το πρώτο βιβλίο για την προξενική αρχή με έδρα την Κομοτηνή. «Διπλωματικές και πολιτικές συνιστώσες της δραστηριότητας του γενικού προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή» είναι το πρώτο βιβλίο που αφορά στο προξενείο της Τουρκίας στην πόλη μας, το οποίο γράφτηκε για συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους μίλησε στο «ΧΡΟΝΟ» ο κ. Μαλκίδης.

«Το πρώτο ζήτημα είναι το γεγονός ότι παρότι αναφερόμαστε σε μία προξενική αρχή, εντούτοις υπάρχουν προβλήματα που όπως ξέρετε και εσχάτως αναδείχθηκαν μέσα στο Κοινοβούλιο και μας προβληματίζουν. Θυμίζω την πρώτη ερώτηση των 12 βουλευτών και ακολούθησε ακόμα μία από 32 βουλευτές, οι οποίοι ζητούσαν απαντήσεις σε ορισμένα πράγματα όχι μόνο για την ενημέρωσή τους, αλλά και για τις κινήσεις που έχουν γίνει από το αρμόδιο υπουργείο. Έχουν γίνει κατά καιρούς ανάλογες ερωτήσεις, αλλά φαίνεται ότι πλέον το ζήτημα έχει ωριμάσει και υπάρχουν ενέργειες που υπερβαίνουν τα οριζόμενα από τις διπλωματικές και προξενικές συνθήκες, αλλά και γενικότερα τις διεθνείς συνθήκες. Ήρθε καιρός να συζητήσουμε για το ρόλο των προξενικών αρχών και κατά πόσο ορισμένες ενέργειες εμπίπτουν στις διεθνείς συμβάσεις αλλά και στην πολιτική ηθική».
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

Η πολιτική που ακολουθεί, για πολλές δεκαετίες, η Τουρκία για τη Θράκη, μέσω του Γενικού της προξενείου στην Κομοτηνή, είναι ξεκάθαρα εθνικιστική. Η λειτουργία της Τουρκικής προξενικής αποστολής και ο προκλητικός τρόπος επέμβασής της σε οποιοδήποτε θέμα, πέρα του δεδομένου ότι αμφισβητεί την Ελληνική εθνική κυριαρχία, επιδρά καταλυτικά και στη στάση των μουσουλμανικών μειονοτήτων. Το Τουρκικό Προξενείο αποτελεί ένα μηχανισμό που παρεμβαίνει σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, θρησκευτικής, ζωής στη Θράκη, και διαμορφώνει ένα διχαστικό περιβάλλον στην περιοχή. Το βιβλίο αναλύει ποιες είναι βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της Διπλωματίας, οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις και του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, αλλά και τους πλήρεις και ποικίλους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε από καιρό να έχει επαναπροσδιοριστεί η θέση του, εξαιτίας της σταθερά από το 1923 και εξής, εξωθεσμικής και υπονομευτικής του δράσης για την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Μιλώντας στο «ΧΡΟΝΟ» ο συγγραφέας έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν αναφερόμενος στο ρόλο του προξενείου στα Σεπτεμβριανά του 1955, τονίζοντας πως «ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κινήθηκε μέσα από το προξενικό αυτοκίνητο της Κομοτηνής και στη συνέχεια ο δράστης διέφυγε με διπλωματικό αυτοκίνητο στην Τουρκία». 90 χρόνια εδρεύει στην Κομοτηνή το Τουρκικό Προξενείο αρχικά ως προξενικό γραφείο και στη συνέχεια ως γενικό προξενείο και εν έτη 2012 έχει επικεντρώσει τις ενέργειες του όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην οικονομία, επιχειρώντας μία άνευ προηγουμένου ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας μας. Ειδικότερα ο κ. Μαλκίδης αναφέρθηκε στη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Θράκη και στην προσπάθεια του προξενείου να έχει λόγο σε αυτήν.

Με αφορμή μάλιστα στην επίσκεψη τον περασμένο Ιανουάριο επιχειρηματικών φορέων της Θράκης στην Ειδική Οικονομική Ζώνη στο Τσόρλου της Τουρκίας στην οποία ηγήθηκε ο προηγούμενος Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς, ο κ. Μαλκίδης είπε πως «αυτή είναι μία στάση που πρέπει να μας παραξενέψει αλλά και να μας ενοχλήσει γιατί οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες όπου και αν λειτούργησαν όχι μόνο δε προασπίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά πολλές φορές λειτουργούν με έναν περίεργο τρόπο αναφορικά με την εθνική κυριαρχία».

Καταλήγοντας ο συγγραφέας είπε με νόημα ότι υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί στο κράτος για να διασφαλίσει ότι το Τουρκικό Προξενείο λειτουργεί στο νόμιμο πλαίσιο όπως αυτό ορίζεται από τις συμβάσεις της Βιέννης 1961 και 1963 για τις διπλωματικές  και προξενικές σχέσεις, θυμίζοντας τη στάση της Γερμανίας που ζήτησε την ανάκληση Τούρκου διπλωμάτη στο Ντίσελντορφ γιατί λειτουργούσε διχαστικά.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Никос Сидиропулос. Россия. Москва. Νίκος Σιδηρόπυλος. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΕΣΣΙΔΗΣ (1920-2009)


ΘΕΟΧΑΡΗΣ  ΚΕΣΣΙΔΗΣ (13.03.1920 – 23.12.2009)

ΜΕΓΑΛΟΣ  ΕΛΛΗΝΑΣ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΗΣ

«…Он честно выполнил свой долг,

распространяя по свету эллинскую мудрость и свободу»

Он был абсолютно свободным человеком – гражданином России, Эллады, Вселенной

...Τρία  χρόνια χωρίς μεγάλο Έλληνα και Πολίτη Θεοχάρη Κεσσίδη

 Памяти великого Грека и Гражданина философа Феохариса Кессиди

Kίνηση Αλληλεγγύης

 

Mαζί με τις ευχές μας για τον νέο χρόνο θα θέλαμε να κάνουμε και έναν μικρό απολογισμό για το 2012. Ο αριθμός των αποστολών προς τους συμπολίτες μας ανήλθε σε πάνω από 800(!). Πάνω από 250 άτομα βοηθήθηκαν από την Κίνησή μας με τον α΄ή με τον β΄ τρόπο (κυρίως με τρόφιμα μακράς διαρκείας αλλά πολλές φορές και με νωπά). Αρκετές περιπτώσεις συνανθρώπων μας στηρίχθηκαν σε μόνιμα σταθερή περιοδική βάση από την Κίνηση Αλληλεγγύης. Δεν λείψανε και οι περιπτώσεις παροδικής και μεμονωμένης βοήθειας. Τα οικονομικά μας βασίστηκαν και εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά από τις προσφορές φίλων και γνωστών ή από τις εκδηλώσεις τις οποίες πραγματοποιήσαμε. Η συνέχιση της προσπάθειας επαφίεται στην ευαισθησία των συμπολιτών μας (ιδιωτών και επαγγελματιών). Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε για το 2013 είναι πως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αποδείξουμε πως οι πράξεις μετρούνε κι όχι τα λόγια. Με ελάχιστα μέσα, χωρίς εμπειρία και χωρίς καμμιά θεσμική ή επιχειρηματική χρηματοδότηση, με μόνο εφόδιο την πίστη μας στον συνάνθρωπο και στον Θεό, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι το καινούργιο το οποίο θα αντικαταστήσει το παλιό φθαρμένο και αναποτελεσματικό μοντέλο της ιδιωτείας (φιλοτομαρισμού θα λέγαμε) που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε στην κοινωνία μας και το οποίο κατέτρωγε την ανθρωπιά μας, την αξιοπρέπειά μας και την υπόστασή μας. Θέλουμε να πείσουμε πρώτα απ΄όλα τους ίδιους τους εαυτούς μας και μετά τους συμπολίτες μας πως δεν χρειάζονται πακτωλοί χρημάτων, ΜΚΟ, επιτελεία και γραμματείες για να παραχθεί κοινωφελές έργο. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, περγαμηνές ή "πλούσια βιογραφικά". Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστέψεις ανιδιοτελώς σε κάποιον στόχο και με συλλογικότητα-μεθοδικότητα να τον επιτύχεις. Οι προθέσεις μετράνε. Αν οι προθέσεις είναι καθαρές και υγιείς τότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό. Προχωράμε για όσο αντέξουμε και για όσο θα μας στηρίζετε. Ευχαριστούμε για ακόμη μιά φορά όσους μας βοήθησαν, είτε λίγο είτε πολύ, ξανατονίζοντας πως επ'ουδενί δεν πρόκειται η δράση μας να γίνει ανταγωνιστική με οποιονδήποτε άλλον φορέα ή θεσμό. Άλλωστε θα αυτοαναιρούμασταν για το αγαθό των προθέσεών μας.
 
Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους.

 
 


Τις τελευταίες ημέρες εκπλαγήκαμε ευχάριστα από την κινητοποίηση του κόσμου ο οποίος, παρά την κρίση, απέδειξε για ακόμη μιά φορά πως η αλληλεγγύη και η θέληση για προσφορά δεν έχει να κάνει τόσο με την οικονομική ευρωστία αλλά όσο με την κατανόηση και το φιλότιμο. Γίναμε αποδέκτες αρκετών προσφορών οι οποίες θα καλύψουν, έστω και προσωρινά, τις ανάγκες πολλών οικογενειών. Η αξία της εκάστοτε προσφοράς είναι σημαντική διότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές το να δίνεις κάτι από το υστέρημά σου είναι πραγματικά αξιέπαινο.