Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ελάχιστες γραμμές για τον Νεοκλή Σαρρή





Υπήρξα ένας από τους χιλιάδες φοιτητές σου αγαπητέ Νεοκλή Σαρρή και συνδέθηκα, όπως άλλωστε συνήθιζες, με δεσμούς παίδευσης, εκτίμησης και φιλίας.



Είναι οι πολλές οι στιγμές, όπου πραγματοποιήσαμε συζητήσεις για απλά και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο και Έλληνα.

Οι ώρες που πέρασα μαζί σου μου άνοιξαν ένα διαφορετικό κόσμο σκέψης, λόγου και πράξης. Τα χαρακτηριστικά σου αναλλοίωτα ελληνικά, προσφυγικά, καθαρά μάτια που αντίκρισαν πρώτα την δική μου πατρίδα, τη Θράκη, όταν έφυγες διωκόμενος από την Κωνσταντινούπολη.



Με στήριξες, με βοήθησες, μου έδωσες τα εφόδια να κατανοήσω πολλά από αυτά που ο ίδιος είχες αναδείξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.



Πολλά από αυτά βεβαίως, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έτυχαν ανάλογης αποδοχής της βαρύτητάς και της σπουδαιότητάς τους που τους είχες προσδώσει.





Ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την Τουρκία αποτέλεσες τον επιστήμονα και κυρίως τον άνθρωπο εκείνο που συνέβαλλε με μοναδικό τρόπο, ώστε η γνώση για τη γειτονική χώρα να γίνει επιστήμη.



Η Τουρκολογία στην Ελλάδα σου οφείλει πολλά, όπως οφείλει πολλά και η μεγάλη και βασανισμένη κοινότητα των Κωνσταντινουπολιτών, για την οποία ήσουν ο πρωταγωνιστής.





Εύχομαι οι φοιτητές σου, οι αμέτρητοι Έλληνες και Ελληνίδες που σε παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο και σε αίθουσες, μιλώντας για την Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, τη Γενοκτονία, και μία σειρά από άλλα ζητήματα που καθόρισαν την ελληνική ιστορία και κοινωνία, να ακολουθήσουν τη στάση και την πορεία ζωής που είχες. Ειλικρίνειας, ευθύτητας, ανθρωπισμού, γνώσης, μετριοφροσύνης και σεμνότητας.



Αγαπητέ Νεοκλή σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας προσέφερες,



σε ευχαριστώ για όσα μου έμαθες.



Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου και να χαρίσει παρηγοριά στην οικογένειά σου.



Καλή Ανάσταση.





Θεοφάνης Μαλκίδης

Αλεξανδρούπολη - Θράκη 19 Νοεμβρίου 2011

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι Έλληνες της Κύπρου ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ



«Δεν θέλω επενδύσεις, δε θέλω μετοχές, μονάχα της Κερύνειας ελεύθερες ακτές»




Με το παραπάνω σύνθημα αλλά και με πολλά ακόμη, οι φοιτητές της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών (ΠΕΟΦ) διαδήλωσαν για την Τουρκική κατοχή και για την 15η Νοεμβρίου 1983, όταν ο δήμιος του Ελληνισμού Ραούφ Ντενκτάς), ανακήρυξε το ψευδοκράτος.

Από το 1974 μέχρι σήμερα οι Έλληνες φοιτητές από την Κύπρο μας, αντιστέκονται και πραγματοποίησαν εκδηλώσεις και πορεία προς το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Τόπος συγκέντρωσης και εκκίνησης της πορείας, ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, απ' όπου ξεκίνησαν, αφού πραγματοποίησαν εκδήλωση, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Νικόλας Ιωαννίδης, πρώην γραμματέας της ΠΕΟΦ, γιος του πλοιάρχου Ιωαννίδη ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους 12 συμπατριώτες μας τον Ιούλιο στην έκρηξη στο Μαρί, ο ιστορικός Ιωάννης Φριτζηλάς, ο Φάνης Μαλκίδης και ο γραμματέας της ΠΕΟΦ Γιώργος Τάττης.

Η αντικατοχική πορεία, στο δρόμο των αγώνων που χάραξαν ο Αυξεντίου, ο Παλληκαρίδης και ο Μάτσης, κατέληξε στο τουρκικό προξενείο, έξω από το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη από την Κυριακή απεργία πείνας Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου μας. Στη διάρκεια της πορείας, ακούστηκαν πολλά συνθήματα κατά της ομοσπονδίας, όπως «η ομοσπονδία δεν έχει θέση σε χώμα ιερό, σε χώμα που ποτίστηκε με αίμα ελληνικό».

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που έβλεπαν τους νέους της ΠΕΟΦ να περνούν, τους χειροκροτούσαν. Ευτυχώς που υπάρχουν νέοι με ΨΥΧΗ και ΙΔΑΝΙΚΑ, νέοι που μας κάνουν περήφανους.

Δείτε τα βίντεο από την πορεία
http://youtu.be/BRhkknKnegc




http://youtu.be/NZe1m8pgYZA



http://youtu.be/liML-D1A0Uo



http://youtu.be/mdQCHPqgsAo

Οικονομική κρίση και προπαγάνδα



Στο κείμενο του Φάνη Μαλκίδη που ακολουθεί παρουσιάζεται η διαδρομή της κρίσης "χρέους" και η προπαγάνδα που εφαρμόστηκε προκειμένου να πειστεί η ελληνική κοινωνία για να δεχθεί το οικονομικό σοκ.

Το κείμενο αποτελεί μέρος της εισήγησης σε εκδήλωση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με τίτλο «Οικονομική Κρίση, Πολιτικές εξαθλίωσης και Προπαγάνδα: Η ώρα της κοινωνίας».

Στην  κατάμεστη αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου, γέμισε από νωρίς από πολίτες της Αλεξανδρούπολης,  ο λόγος των ομιλητών πολυποίκιλος και γόνιμος, και τέλος οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις των ακροατών δημιούργησαν ένα εξαιρετικό κλίμα αγωνιστικής διάθεσης και προοπτικής.

Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο κ. Σάββας Στεργίου. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Φάνης Μαλκίδης, Στράτος Βραχιώλιας και Δημήτρης Νικηφορίδης. Οι ομιλητές ανέλυσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, τονίζοντας την αναγκαιότητα πρωτοβουλίας για άμεση κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών.

Αξίζει να τονιστεί ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των ομιλητών: ο λόγος τους ήταν πηγαίος και βαθύτατα πολιτικός ξεφεύγοντας από τον γνωστό ξύλινο λόγο των επαγγελματιών πολιτικών.

Σκοπός της εκδήλωσης δεν ήταν μόνο η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, αλλά και η προτροπή για ενεργό συμμετοχή τους, στα πλαίσια της αυτο – οργάνωσης και των βασικών Αρχών της Άμεσης Δημοκρατίας.



Το κείμενο της εισήγησης του Φάνη Μαλκίδη μπορεί να διαβαστεί στο

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B-3UmUBeAdk6ZTRlYzFiYTEtYjIyOS00Zjc3LThmNWYtNDcyODFiY2FmY2U5&hl=en_US&pli=1

Ραγκίπ Ζαράκολου: Ο Τούρκος συγγραφέας που έπραξε, μίλησε και έγραψε για την γενοκτονία είναι στη φυλακή



Για τον Ραγκίπ Ζαράκολου


Του Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου  δημοσιογράφου - pinakio.blogspot.com


Η αλήθεια των πληγωμένων λαών και η υπεράσπιση της στο απόσπασμα ή για να κυριολεκτούμε στη φυλακή.

Εκεί βρίσκεται αυτή την στιγμή ο Ραγκίπ Ζαράκογλου, ο οποίος είναι αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων. Σε ένα κελί στην Τουρκιά λόγω των ιδεών και των απόψεων του την ώρα που μιλάνε οι δίπλα για Δημοκρατία. Ο Ραγκίπ Ζαράκολου στο κείμενό του «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ» αναφέρει ότι «Οι γενοκτονίες έγιναν. Απομένει να προσπαθήσουμε να αναγνωριστούν από όλους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία, όπου το καθεστώς έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε σκλάβους. Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία».


Πνευματικοί άνθρωποι, ιστορικοί και διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων απ’ όλον τον κόσμο ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Ραγκίπ Ζαράκογλου, του ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ιστορική αλήθεια αλλά και στην αποκατάσταση της, βέβαια φαίνεται πως έγινε «ενοχλητικός».



Ποιος είναι;



Ο Ραγκίπ Ζαράκολου γεννήθηκε το 1948 στην Πρίγκηπο, την περίοδο εκείνη ο πατέρας του, Ρεμζί Ζαράκολου ήταν ο κυβερνήτης στο νησί. Ο Ζαράκολου μεγάλωσε με μέλη της ελληνικής και της αρμενικής μειονότητας στην Τουρκία και από τα νεανικά του χρόνια έδειξε το ενδιαφέρον του για τους δύο αυτούς λαούς. 1977 ο Ζαράκολου και η σύζυγός του Αισέ Νουρ δημιουργούν τον εκδοτικό οίκο Belge, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη.

Λογοκρισία και κάψιμο βιβλίων

Οι εκδόσεις τους έχουν αποτελέσει το επίκεντρο για την τουρκική λογοκρισία και τους νόμους απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με την έκδοση των πρώτων βιβλίων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του ζεύγους, οδηγήθηκαν στη φυλακή, έγινε κατάσχεση και καταστροφή των βιβλίων, ενώ επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα.

Ο κατάλογος των δημοσιεύσεων περιλαμβάνει βιβλία (μεταφράσεις) της ελληνικής λογοτεχνίας, ανάμεσά τους η Λωξάνδρα, τα «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου, για την εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, για τον Πολιτισμό του Πόντου με συγγραφείς τον Ομέρ Ασάν, τον Γιώργο Ανδρεάδη, βιβλία σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, βιβλία για τους Κούρδους στην Τουρκία.

Τιμώμενος έξω από τα τουρκικά σύνορα

Ο Ζαράκολου έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς στο εξωτερικό (Διεθνής Ένωση συγγραφέων, Διεθνής Ένωση Εκδοτών, κ.α) για τους αγώνες του για ελεύθερη έκφραση.

Ο Ζαράκολου αποτελεί ένα σημαντικό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των άλλων λαών.



«Είναι καθήκον μας… να ελευθερωθεί»



Στην συνέχεια σας παραθέτω μέρος της δήλωσης  που απέστειλε στο Πινάκιο, ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Φάνης Μαλκίδης:

«Καλούμαστε όλοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφυλακισθεί ο Ζαράκολου.

Απευθυνόμαστε στους Έλληνες Βουλευτές, στα κόμματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς δημοσιογράφων και εκδοτών και φορείς εργαζόμενων, καθώς και σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη.

Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο που εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων. Ένας αγώνας που έχει παρελθόν, συνέχεια και συνέπεια, στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Η παρουσίαση του κοινού μας έργου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για τη γενοκτονία (Ζαράκολου- Τσετίνογλου- Μαλκίδης, Καβάλα 5 Νοεμβρίου 2011) θα γινόταν με τη δική του παρουσία. Τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο για την απελευθέρωσή του, για να συνεχίσει να είναι μαζί μας στον κοινό μας αγώνα μέχρι την τελική νίκη».
 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους και της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο




"Αρνούμαι κάθε ιδέα διχοτόμησης, κάθε παζάρεμα για ‘ανταλλάγματα’, κάθε σκέψη για ομόσπονδο κράτος…”


Γ.Ρίτσος


Σας καλούμε να πορευτείτε μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα.


Την Κυριακή, 13/11/2011, ξεκινάει η απεργία πείνας απέναντι από το τουρκικό προξενείο.

Με το πέρας της απεργίας, το οποίο θα είναι στις 15/11, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους στην Αίθουσα Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πλησίον Αγίας Σοφίας, ώρα 17:30. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Φάνης Μαλκίδης,  και χαιρετισμός θα πραγματοποιηθεί από τον Ιωάννη Φριτζάλα, ιστορικό και γεωπολιτικό ερευνητή.


Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο για να διαδηλώσουμε, ότι εν μέσω κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 40% της Ελληνικής Κύπρου και απειλεί στο Αιγαίο και τη Θράκη.

ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ Η ΜΙΣΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ.


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.



Απεργία πείνας για το ψευδοκράτος


http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2011/11/blog-post_3502.html



Βίντεο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις

http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2011/11/blog-post_7958.html