Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Κατεχόμενη Κύπρος

 


Κατεχόμενη Κύπρος,  πενήντα χρόνια μετά την εισβολή:


"Η γη μας που γέννησε την λευτεριά θα εκμηδενίσει την τυρρανία”.

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

Η γη μας που γέννησε την λευτεριά θα εκμηδενίσει την τυρρανία”.

Η θυσία του Κώστα Γεωργάκη.


Σαρανταοχτώ χρόνια ακριβώς πριν στη Γένοβα, ένας νέος Έλληνας με βαθιά συναίσθηση της ιστορίας του αλλά και της ευθύνης του έναντι του λαού του, ο Κερκυραίος φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην γη που γέννησε τη Δημοκρατία.


Αταμάν...



 Η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε το αίτημα του Τούρκου προπονητή του Παναθηναϊκού: Τζάμπα παλικάρι ο τύπος, σφραγίστηκε το διαβατήριο του Αταμάν, γι’ αυτό και η οργή του…


Ο Αρχιστράτηγος Ερντογάν


Μέχρι σήμερα έχουμε δει διάφορα έργα, όπως ακριβώς στον Καραγκιόζη: Ο Ερντογάν Δήμαρχος, ο Ερντογάν Πρωθυπουργός, ο Ερντογάν Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο Ερντογάν Οικονομολόγος, ο Ερντογάν Χαλίφης και πολλά άλλα. Την τελευταία μέρα του Αυγούστου 2024, μάθαμε ένα ακόμα: ο Ερντογάν Αρχιστράτηγος!


Γερμανία: ο υπονομευτής της Ευρώπης


του Νίκου Ντάσιου

Η έκθεση Ντράγκι, όπως και η αντίστοιχη Λέτα λίγους μήνες πριν, αποτελούν τα πιο σημαντικά κείμενα της τρέχουσας περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πολύπειρος Ντράγκι, συνειδητοποιώντας το υπαρξιακό ζήτημα της Ευρώπης, αφενός λόγω των δυο πολέμων που διεξάγονται στην αυλή της -Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή- αφετέρου λόγω της υστέρησης της στον τεχνολογικό ανταγωνισμό έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ, προτείνει ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ ριζικής επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Πολλή δυστυχία έχει έρθει στον κόσμο λόγω της αμηχανίας και των πραγμάτων που μένουν ανείπωτα

 

 

Δασκάλα και ιερέας… γεμίζουν ξανά τα άδειο χωριό τους – Η viral αγγελία και η λίστα αναμονής

 

Πριν από λίγες εβδομάδες στα ελληνικά social media έγινε viral μια ιδιαίτερη αγγελία, με τη φωτογραφία ενός χωριού με πέτρινα σπίτια σε μια πλαγιά «πνιγμένη» στα δέντρα.

 

Η αγγελία έγραφε: «Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία».


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Κώστας Γεωργάκης

 


Δεν ξεχνάμε τους Ήρωές μας!


Κώστας Γεωργάκης (23 Αυγούστου 1948 - 19 Σεπτεμβρίου 1970), ο Έλληνας φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Δικτατορία στην Ελλάδα.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης



 

 



Μιχάλης Χαραλαμπίδης 1951-2024

 

Έκδοση Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης, Ξάνθη 2024, σελ. 306.   ISBN:978-618-5056-06-3

 

Το βιβλίο, με την επιμέλεια του Βασίλη Αϊβαλιώτη  και του   Θεοφάνη Μαλκίδη, για τον πολιτικό, συγγραφέα, διανοούμενο και άνθρωπο Μιχάλη Χαραλαμπίδη αποτελεί την πρώτη συμβολή αποτίμησης της προσωπικότητάς του και ένας από τους στόχους του είναι να αποτελέσει την απαρχή αντίστοιχων εκδόσεων καθώς και  συζητήσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, όπως είναι το Ίδρυμα που θα  φέρει το όνομά του και γενικώς η ανάδειξη του έργου ενός  ξεχωριστού Έλληνα,  ενός μοναδικού φίλου, ενός εξαιρετικού ανθρώπου.



Μαρία Δελιβάνη: η «γαλάζια πατρίδα» στα τουρκικά σχολικά βιβλία

 

Δυστυχώς, το απευκταίο έγινε πραγματικότητα, εξαιτίας της παντελούς δικής μας αδράνειας για την αποτροπή του. Τα απειλητικά του επακόλουθα είναι, τώρα, μπροστά μας.


Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη


Αναφέρομαι, φυσικά, στη μυθοπλασία περί «γαλάζιας 
πατρίδας», που αφού επαναλήφθηκε κατά 
κόρον, και με κάθε ευκαιρία, δυστυχώς χωρίς 
αντίδραση εκ μέρους μας, και αφού έτσι έγινε 
σιωπηρώς αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, 
κρίθηκε ώριμη για να ενταχθεί στα τουρκικά σχολικά 
βιβλία.

Χρήστος Γιανναράς | Τέλος Εποχής

 




Ο π. Αθανάσιος Παραβάντσος (ηγούμενος της 
Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγαλοβρύσου 
Αγιάς) μιλά για το τέλος εποχής με την κοίμηση του 
σπουδαίου Χρήστου Γιανναρά.

Κουρδικό κράτος στην Τουρκία: Ιδού η απάντηση στην αξίωσή της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

 


Η Τουρκία απαιτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Γιατί δεν την εφαρμόζει και στην επικράτειά της; Να ιδρυθούν ένα τουρκικό και ένα κουρδικό κράτος. Ουδείς Έλληνας ηγέτης έθεσε ποτέ τέτοιο θέμα στους Τούρκους, από ψοφοδεϊσμό και τουρκοφοβία. Για να μη χαλάσει το… κλίμα και να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Μόναχο, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, δεν έχουν διδάξει τίποτε απολύτως στην ηγεσία του Ελληνισμού…

Ευριπίδης: Σπουδαία ανακάλυψη – Μεταφράστηκαν αποσπάσματα «χαμένων» τραγωδιών

 

Η ανακάλυψη είναι από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει τα τελευταία 60 χρόνια όσον αφορά την αρχαία ελληνική λογοτεχνία.

Σε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που σχετίζονται με την αρχαία ελληνική λογοτεχνία τον τελευταίο αιώνα, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να σώσουν περίπου 100 στίχους από δύο διαφορετικά χαμένα έργα του Ευριπίδη του 5ου π.Χ. αιώνα.

Ὁ ἄνθρωπος κατὰ Παπαδιαμάντη, Ντοστογιέφσκυ

 

Blog - Σελίδα 218 από 430 - Ιερά Μητρόπολις Μόρφου 

 Ἀθανάσιος Γιέφτιτς Ἐπίσκοπος

[Τὸ παρὸν κείμενο ἀποτελεῖ ἕνα ἀπάνθισμα τῆς ὁμιλίας τοῦ  Μητροπολίτου πρώην Ἐρζεγοβίνης (τῆς Σερβίας) Ἀθανασίου Γέφτιτς, μὲ θέμα: «Παπαδιαμάντης – Ντοστογιέφκσυ», εἰς τὴν Ἀθήνα τὴν 26η Μαΐου τοῦ 2001]

Μόλις εἶχε τελειώσει ὁ Α´ Παγκόσμιος Πόλεμος καὶ εἶχε καταρρεύσει ἡ Γερμανία, ἐνῷ οἱ Μπολσεβίκοι στὴν Ρωσσία εἶχαν νικήσει, ὁ γερμανὸς (λογοτέχνης) Χέρμαν Ἔσσε ἔγραφε, σ᾿ ἕνα ἀπὸ τὰ πρῶτα κείμενά του (1919), γιὰ τὸν Ντοστογιέφσκυ περίπου τὰ ἑξῆς: «Αὐτὸς εἶναι ἐπικίνδυνος γιὰ τὴν Δύσι. Οἱ ἥρωές του, οἱ Καραμαζώφ, εἶναι ἀνατολικοὶ τύποι, πολὺ ἐπικίνδυνοι, σκοτεινοί, μὲ ἀσιατικὸ βάθος καὶ ἀποτελοῦν ἄμεσο κίνδυνο γιὰ τὸν δυτικὸ ἄνθρωπο». Αὐτὴ ἡ πόλωση, «Ἀνατολικοὶ – Δυτικοί», ποὺ ἔβλεπε τότε ὁ Ἔσσε, τὴν ἔχουν λίγο-πολὺ καὶ σήμερα οἱ περισσότεροι, ποὺ γράφουν γιὰ μᾶς τοὺς ὀρθοδόξους λαούς…


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Επιτρέπεται;

 


Αυτή η φωτογραφία ενοχλεί τον Αταμάν τους φίλους του στην Άγκυρα και τα κατεχόμενα, είναι πολιτική φωτογραφία,  επιτρέπεται να αναφερόμαστε στην εισβολή και την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία ή


Η δολοφονία της ελληνικής ηγεσίας στην Αμάσεια το 1921: Μία άγνωστη πτυχή της γενοκτονίας του Ελληνισμού



Φέτος συμπληρώνονται εκατονδύο έτη από την εξόντωση του Ελληνισμού, εξόντωση η οποία συνιστά Γενοκτονία αφαιρώντας τη ζωή από πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και προσφυγοποιώντας πάνω από ενάμιση. (Την ίδια στιγμή ο θύτης, η ατιμώρητη Τουρκία, μιλά για Γενοκτονία, αφού από το θύμα Ελλάδα, υπάρχει δυστυχώς μόνο άρνηση και «συνωστισμός»…).

Μία παράμετρος της οργανωμένης Γενοκτονίας των Ελλήνων και ειδικότερα στον Πόντο, ήταν η εξόντωση της ηγεσίας τους από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 1921. Η εξόντωση των Ελλήνων ηγετών, όπως συνέβη και με τους Αρμένιους τον Απρίλιο του 1915 στην Κωνσταντινούπολη, συνέβαλλε στο να χαθεί η καθοδήγηση των Ελλήνων και να σημειωθεί πιο γρήγορα η δολοφονία τους. Στον Πόντο, η ηγεσία των Ελλήνων εξοντώθηκε με τα λεγόμενα «δικαστήρια ανεξαρτησίας» στην Aμάσεια.

Τα «δικαστήρια ανεξαρτησίας», εκδίδουν «αποφάσεις» και εκτελούνται πρόκριτοι, βουλευτές, δημοσιογράφοι, καθηγητές, δάσκαλοι, κληρικοί, από τους οποίους ζητούνται δηλώσεις ότι συμμετείχαν στην οργάνωση του απελευθερωτικού κινήματος στον Πόντο. Οι σημαντικότερες μορφές του Ποντιακού Ελληνισμού, «το άνθος της ελληνικής κοινωνίας του Πόντου», όπως ανέφερε σε κείμενο διαμαρτυρίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ανάμεσά τους, ο πρώην βουλευτής Τραπεζούντος, Ματθαίος Ι. Κωφίδης, ο εργοστασιάρχης Αλέξανδρος Γ. Ακριτίδης, (οι σπουδαίες επιστολές τους στο τέλος του κειμένου, θεωρούνται η πεμπτουσία της Ρωμιοσύνης) ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Εποχή» της Τραπεζούντας Νίκος Καπετανίδης, ο έμπορος από την Κερασούντα Γεώργιος Θ. Κακουλίδης, ο γραμματεύς του Μητροπολίτη Κερασούντας Σπύρος Ι. Σουρμελής, οι έμποροι Ιορδάνης Ι. Σουρμελής, Ιωάννης Κ. Ατματζίδης, Ιωάννης Π. Σπαθόπουλος, από την Ορντού, οι Αβραάμ Τοκατλίδης και Επαμεινώνδας Γρηγοριάδης, οι Α. Ασλίδης, Χ. Ιωάννου και Ι. Δαζαράκης, ο δικηγόρος Π. Βαϊμανίδης, ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Ν. Αιβαζίδης, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, ο Ι. Καδέμογλου, αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη του Καβάκ, ο Α. Τσίνογλου, γραμματέας της Μητρόπολης, Β. Παπαδόπουλος, διευθυντής της εφημερίδας «Διογένης», ο Λ. Κυρ. Πατσιόγλου, δικηγόρος και δημοσιογράφος, ο Ι. Ιορδανίδης, δικηγόρος, ο Κ. Κωνσταντινίδης, ο Π. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας, οι καθηγητές του Αμερικανικού Κολεγίου της Μερζιφούντας «Ανατόλια» Γ. Θεοχαρίδης, Χ. Γεωργίου και Α. Συμεών και οι μαθητές του ίδιου κολλεγίου Αναστάσιος Παυλίδης και Συμεών Ανανιάδης.


Το πανό για την Κατοχή της Κύπρου έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του Αταμάν


του Γιάννη Ξένου

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες για να συμμετάσχει στο τουρνουά “Νεόφυτος Χανδριώτης”. Η ομάδα του Παναθηναϊκού έτυχε θερμής υποδοχής από τους φιλάθλους και ο Τούρκος προπονητής του, Εργκίν Αταμάν έγινε αποδέκτης θερμής υποδοχής. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που Κύπριοι φίλαθλοι σήκωσαν ένα πανό – υπενθύμιση για τα 50 χρόνια της συνεχιζόμενης Κατοχής. Τότε ο Αταμάν ξέχασε τις αβρότητες και έβαλε το κοστούμι του πρεσβευτή της Τουρκίας στο εξωτερικό και θερμού φίλου του Ερντογάν (Με τον Αταμάν τα είπε ο Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία).


Ποιοι πληρώνουν την μονοψήφια τηλεθέαση της τουρκοσειράς του ΣΚΑΙ;



Ήταν Μάρτιος του 2020. Η Ελλάδα είχε μόλις βρεθεί απέναντι σε μια οργανωμένη και επίμονη προσπάθεια διάρρηξης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο από ένα μεγάλο, οργανωμένο και κατευθυνόμενο πλήθος ανθρώπων. Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλειμάν Σοϊλού, δεξί χέρι του Ερντογάν στις πιο σκοτεινές βρωμοδουλειές των ισλαμιστών, διάσημος για την «συνεργασία» του με την Τουρκική και διεθνή μαφία, είχε κινητοποιήσει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για την  μετακίνηση μεγάλου πλήθους μεταναστών, προσφύγων, κακοποιών και τούρκων πρακτόρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. 

«Ευτυχώς που υπάρχουν τα τραγούδια για να μας θυμίζουν το δράμα της Κύπρου»

 


Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ής Ιουλίου 

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένας πολύ σημαντικός δίσκος με τίτλο «Νυν και Αεί» από την Minos EMI


Ο Παπουλάκος


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

   Την 29η Αυγούστου η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την αγιοκατάταξη του μοναχού Χριστοφόρου, του πολύ γνωστού ως Παπουλάκου, 162 έτη μετά την κοίμησή του. Δεν είναι πρωτοφανής η βραδύτητα, καθώς και η αγιοκατάταξη του Κοσμά του Αιτωλού συνέβη 182 έτη μετά την κοίμησή του. Και ενώ στην περίπτωση του εθναποστόλου δεν υπάρχει εμφανής εξήγηση της βραδύτητας δεν συμβαίνει το ίδιο στην περίπτωση του Παπουλάκου. Ο άγιος Κοσμάς μαρτύρησε θανατωθείς από εχθρούς της πίστης μας, ενώ το έργο του, κηρυκτικό και εκπαιδευτικό, υπήρξε ανεπανάληπτο. 

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Αλήθεια και ψέματα ....

 



Θεοφάνης Μαλκίδης


Αλήθεια και ψέματα ....


Ημικατεχόμενη  Κύπρος: 



πανό για τα πενήντα χρόνια κατοχής και εισβολής της Τουρκίας,  σε αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.


Ο  Τούρκος προπονητής της ομάδας Εργκίν Αταμάν, κολλητός του Ερντογάν φεύγει εκτός γηπέδου με "τεχνική ποινή" για να μη βλέπει την αλήθεια και ο  Τούρκος ιδιοκτήτης ακαδημιών στα κατεχόμενα και  παίκτης της ομάδας Τσεντί Οσμάν, αποχωρεί....


Αλλά είπαμε ο αθλητισμός ενώνει, αφού το λέει και το προπονητής σε μία άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δήλωσή του !


Μιχάλης Χαραλαμπίδης





 

 



Μιχάλης Χαραλαμπίδης 1951-2024

 

Έκδοση Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης, Ξάνθη 2024, σελ. 306.   ISBN:978-618-5056-06-3

 

Το βιβλίο, με την επιμέλεια του Βασίλη Αϊβαλιώτη  και του   Θεοφάνη Μαλκίδη, για τον πολιτικό, συγγραφέα, διανοούμενο και άνθρωπο Μιχάλη Χαραλαμπίδη αποτελεί την πρώτη συμβολή αποτίμησης της προσωπικότητάς του και ένας από τους στόχους του είναι να αποτελέσει την απαρχή αντίστοιχων εκδόσεων καθώς και  συζητήσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, όπως είναι το Ίδρυμα που θα  φέρει το όνομά του και γενικώς η ανάδειξη του έργου ενός  ξεχωριστού Έλληνα,  ενός μοναδικού φίλου, ενός εξαιρετικού ανθρώπου.



Πολιτική Διαμάχη στον Τουρκικό Στρατό – οι νέοι αξιωματικοί έστειλαν μήνυμα στον Ερντογάν!


Ένα αναλυτικό άρθρο του Τούρκου συγγραφέα και εμπειρογνώμονα Ισμαήλ Γιασά τόνισε τη διαμάχη που προκλήθηκε από τις φωνές ορισμένων νέων Τούρκων αξιωματικών μετά την τελετή αποφοίτησης στην οποία παρευρέθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κύπρος

 





Κύπρος 

Σοφία Καζεπίδου: Μια αντάρτισσα του Πόντου στον αγώνα κατά των Τούρκων

 

Η θρυλική Σοφία Καζεπίδου, από το χωριό Ολουχλού του Καράπουναρ της Πάφρας, ήταν μια φιλήσυχη νοικοκυρά έως το 1915, τότε που οι ορδές των Τούρκων έγιναν απειλή για τον τόπο της. Από το 1915 βρίσκεται στο βουνό, κοντά στον φυγόστρατο άντρα της, τον Νικόλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 18 Απριλίου του 1917, στη μάχη της Ματεωμένης Σπηλιάς του Οτ Καγιά, στο βουνό Νεπίν.

Αγιασμός με ένα παιδάκι σε χωριό των Αγράφων – Άνοιξε ξανά το σχολείο




Συγκινητικές στιγμές  στο ακριτικό Αργύρι, ένα μικρό χωριουδάκι στο “τριεθνές” των Αγράφων, χωμένο μέσα στα βουνά, στα σύνορα των νομών Καρδίτσης, Άρτης και Ευρυτανίας.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr το σχολείο άνοιξε μετά από χρόνια, έστω και με… έναν μαθητή, ο οποίος παρέστη με την οικογένειά του στον καθιερωμένο Αγιασμό. Συγκινημένος και ο δήμαρχος της περιοχής, ο της Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: “Ο Αγιασμός στα απομακρυσμένα σχολειά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και ξεχωριστή συγκινησιακή φόρτιση… Καλή Χρονιά σε όλες και σε όλους από τις όμορφες εσχατιές της ορεινής Ελλάδας”!


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Μνήμη Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 





Μιχάλης Χαραλαμπίδης 1951-2024

 

Έκδοση Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης, Ξάνθη 2024, σελ. 306.   ISBN:978-618-5056-06-3

 

Το βιβλίο, με την επιμέλεια του Βασίλη Αϊβαλιώτη  και του   Θεοφάνη Μαλκίδη, για τον πολιτικό, συγγραφέα, διανοούμενο και άνθρωπο Μιχάλη Χαραλαμπίδη αποτελεί την πρώτη συμβολή αποτίμησης της προσωπικότητάς του και ένας από τους στόχους του είναι να αποτελέσει την απαρχή αντίστοιχων εκδόσεων καθώς και  συζητήσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, όπως είναι το Ίδρυμα που θα  φέρει το όνομά του και γενικώς η ανάδειξη του έργου ενός  ξεχωριστού Έλληνα,  ενός μοναδικού φίλου, ενός εξαιρετικού ανθρώπου.

 

Στο συλλογικό αυτό τόμο  περιλαμβάνονται πάνω από διακόσια κείμενα, τα οποία ήταν οι επικήδειοι αλλά  και άρθρα σε έντυπα και το διαδίκτυο και συνιστούν ένα (μικρό μόνο) δείγμα της απήχησης που είχε ο εκλιπών στον εθνικό, δημόσιο, συλλογικό βίο.

 

O Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951, από γονείς πρόσφυγες από τη Σάντα του Πόντου, οι οποίοι κατέφυγαν στη Θράκη, μετά από τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνισμός.



 

 

Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.  Στην Ιταλία θα έρθει σε επαφή με καθηγητές και πνευματικούς ανθρώπους, με εκπροσώπους πολιτικών και απελευθερωτικών κινημάτων από όλον τον κόσμο, καθώς και με Έλληνες που σπουδάζουν και έχουν καταφύγει εκεί  διωκόμενοι από το στρατιωτικό καθεστώς. 






Ο κύκλος των Ελλήνων της Ιταλίας, μαζί με άλλους από την Ελλάδα οι οποίοι συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα  και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, με επικεφαλής τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη θα ονομαστούν στη συνέχεια «Ιταλοί» και θα αποτελέσουν  μία διακριτή πολιτική και μορφωτική ομάδα στην περίοδο της μεταπολίτευσης.  


Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης συμμετέχει  στην επταμελή ομάδα η οποία συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ  (Μόναχο,  Αύγουστος  1974)  και αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα για τα εθνικά, διεθνή, κοινωνικά, αναπτυξιακά ζητήματα (Κύπρο, Γενοκτονία,  Ίμβρο και Τένεδο, Κωνσταντινούπολη, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αιγαίο, Κάτω Ιταλία, Κούρδοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι, ανάπτυξη, αγροτική παραγωγή, τουρισμός κ.ά.) .

 

Το 1988 προτείνει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994  και τη δημιουργία της πόλης «Ρωμανία» στη Θράκη, η οποία στηρίχθηκε από 204 βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε. Η ιδέα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη για την πόλη μας συγκινεί και θα είναι πάντα επίκαιρη. Ο Ελληνισμός χρειάζεται μία νέα πόλη που θα συνεχίζει τις αξίες και τις αρχές που οικοδόμησαν τον πολιτισμό μας και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.


Καθοριστική είναι  η   (ιστορική όμως ονομάστηκε) ομιλία του στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, ομιλία στην οποία  αναφέρθηκε, προέβλεψε, αρκετοί έγραψαν ότι προφήτεψε,   την οικονομική κρίση στην Ελλάδα: «Στο τέλος του κύκλου το 2004 ή το 2010 η Ελλάδα, αυτό που ονομάζω  Τουρκομπαρόκ», θα γίνει  «Βιλαέτι ή Γερμανικό Λάντερ».






Εκτός από το Ποντιακό ζήτημα και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, δραστηριοποιείται για την Κύπρο και για το ζήτημα των αγνοουμένων, αγωνίζεται για   την υπεράσπιση  της εθνικής κυριαρχίας στη Θράκη, στο Αιγαίο, τη Μακεδονία, στη Βόρειο Ήπειρο, αναδεικνύει   τους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας.  Γράφει  για την ανάπτυξη, τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα, για τη γαστρονομία, για τις οδικές, λιμενικές, σιδηροδρομικές υποδομές, (ο ρόλος του στην κατασκευή της Εγνατίας οδού καθοριστικός),  ενώ  στο διεθνές περιβάλλον  συνεχίζει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες για τους Κούρδους, τους Αρμενίους, τους Ασσυρίους, τους καταπιεσμένους λαούς στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στην Ασία. Όλα αυτά μέχρι το απόγευμα της 27ης Μαρτίου του 2024, όταν φεύγει αιφνιδίως από αυτή τη ζωή.

 

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ένας ενεργός διανοούμενος ακόμη και λίγες ώρες πριν περάσει στην αιωνιότητα. Ήταν πολυγραφότατος   και τα πάνω από τριάντα βιβλία του, τα οποία  μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες, κοσμούν σήμερα δημόσιες βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές.


Οργάνωνε εκδηλώσεις, συζητήσεις, ομιλίες, εντός και εκτός Ελλάδος και έθετε τα ζητήματα του Ελληνισμού, των λαών της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Μεσογείου με  θάρρος και παρρησία, γνώση και  σκέψη, ανάλυση και βαθιά πολιτική συγκρότηση, με ευγένεια και εντιμότητα, δημιουργικό και παραγωγικό λόγο. Χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του  τα οποία ήταν αναγνωρισμένα, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από την αποδοχή που είχε (και θα έχει) στον Ελληνισμό και σε πολλούς λαούς.