Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

1821 υπό διωγμό....

 


Ο Μέγας Αλέξανδρος κόπηκε για να μην ενοχληθούν οι γείτονες...


Χιλιόχρονη αυτοκρατορία κόπηκε, για να μην φωτιστεί η σύζευξη ελληνικού πνεύματος και Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης...


Ο Καποδίστριας κόπηκε, γιατί ο Κυβερνήτης οραματιζόταν ανεξάρτητο κράτος και όχι προτεκτοράτο...

Με τις εξαιρέσεις !

 


Θ. Μαλκίδης 

Το ενδοξότερο και πιο πολυσήμαντο γεγονός της ιστορίας του νέου Ελληνισμού είναι αναμφισβήτητα η Επανάσταση του 1821 .


Θέλω να δω την πατρίδα μου λεύτερη...



 Νικήτας Σταματελοπουλος (Νικηταράς ο Τουρκοφαγος) 

Θέλω να δω την πατρίδα μου λεύτερη...


«Η Ελληνική κυβέρνηση, επί Όθωνα, τον συνέλαβε το 1839 και τον καταδίκασε, αν και παντελώς αθώος, σε ενάμιση χρόνο φυλακή, με τη κατηγορία της «προδοσίας»! Μετά από 1,5 χρόνο τον ελευθέρωσαν και κατάντησε ζητιάνος στα σοκκάκια του Πειραιά, για να ζήσει… Η τότε αρμόδια αρχή η οποία χορηγούσε άδειες για τα αποδοτικά πόστα ζητιανάς, είχε καθορίσει μια ορισμένη μέρα της εβδομάδας στον ήρωα, επαίτη πλέον, μια θέση κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας από την οποία του επέτρεπε(!) να επαιτεί κάθε Παρασκευή! Αυτή ήταν η ανταμοιβή για την προσφορά του στον Αγώνα…


Ερντογάν για Αλβανία: Είμαστε δύο αδελφικές χώρες που αφήσαμε ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία

 


Επιθυμώ να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου που φιλοξενούμε στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και την επιτροπή του.

.  …
Η Αλβανία είναι μία φιλική, αδερφική και συμμαχική χώραν

Εμείς επί αιώνες ζήσαμε μαζί .Μαζί αγωνιστήκαμε. Είμαστε δύο αδελφικές χώρες που αφήσαμε ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία.
Τα αιώνων σημάδια της κοινής μας ιστορίας μπορεί να τα δει κανείς σε ένα ευρύ πεδίο από την φιλολογία και την τέχνη ως την διανόηση και την αρχιτεκτονική.


Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ίμια ξανά: o δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και οι αγνώμονες- επιλήσμονες ελληνόφωνοι επιμένουν στην Ύβρη ....

 


Ίμια  ξανά

Μνήμη Χ.Καραθανάση, Π.Βλαχάκου, Ε.Γιαλοψού

του Θεοφάνη Μαλκίδη

Τούτες τις ώρες με ό,τι (ξανα)συμβαίνει στα Ίμια δεν μπορεί παρά  να φέρεις στο νου σου τις ελληνικές αυτές νησίδες και τη μνήμη  των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και   Έκτορα Γιαλοψού. Των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου  του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσαν υπέρ Ελληνισμού  τον  Ιανουάριο του  1996.....

Η σφαγή πενήντα αθώων Ελλήνων από τους Γερμανούς Ναζί στον Υψηλάντη Βοιωτίας




Η σφαγή από τους Ναζί πενήντα αθώων Ελλήνων στον Υψηλάντη (Βρασταμίτες) Βοιωτίας

Ο Υψηλάντης είναι χωριό του του Δήμου Αλιάρτου του Νομού Βοιωτίας,  κτισμένο στις πλαγιές του Ελικώνα, πάνω από την πεδιάδα της Κωπαΐδας και σε υψόμετρο 200 μέτρων.  

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βρασταμίτες, ονομασία που διατήρησε μέχρι το 1953 και το σημερινό του όνομα το οφείλει στον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, Δημήτριο Υψηλάντη ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς τους Τούρκους στην μάχη της Πέτρας που διεξήχθη στην περιοχή το 1829.

Στον Υψηλάντη, στις 8 Ιανουαρίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 50 Έλληνες, που κρατούνταν στις φυλακές Λιβαδειάς.

«Η Επανάσταση του 1821 στο χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»



«Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι προχωρά προς έκδοση ο Συλλογικός Τόμος "Η Επανάσταση του 1821 στο χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας". Ο τόμος πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμος στο κοινό και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τον τρόπο διακίνησής του.


Συνολικά υποβλήθηκαν 23 εργασίες από αξιόλογους επιστήμονες και ερευνητές από την Αιτωλοακαρνανία αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Οι εργασίες κάλυψαν το ζήτημα της Επανάστασης του ’21 στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο θεματικά (πολεμικά γεγονότα, διοίκηση, οικονομία) όσο και γεωγραφικά, διότι υπάρχουν αναφορές για όλες τις περιοχές που κάλυπτε ο τότε διοικητικός-γεωγραφικός όρος “Δυτική Στερεά Ελλάδα”.


Δείτε  τους εισηγητές του Συλλογικού τόμου, τις ιδιότητές τους και τους τίτλους των εισηγήσεων:


Μαλκίδης Θεοφάνης , Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών


H Επανάσταση του 1821 στη Δυτική Ελλάδα: Η πολιορκία του Μεσολογγίου και τα Απομνημονεύματα του Νικόλαου Κασομούλη, του Αρτέμιου Μίχου και του Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου.


Μάστιγαν της τυραννίας....

 


«Εν έτει χιλιοστώ οκτακοσιοστώ εικοστώ πρώτω: τη Τετάρτη του μηνός Νοεμβρίου, εν Μεσολογγίω »

Η παντελής απελπισία, αποτέλεσμα του σκληροτάτου ζυγού της οθωμανικής τυραννίας, έβαλεν εις τας χείρας των Ελλήνων τα όπλα• ησθάνθησαν ότι δεν ημπορούσαν πλέον να ζήσουν εις την πατρίδα των, αλλ’ ή αυτήν έπρεπε ν’ αφήσουν, ή υπό την μάστιγαν της τυραννίας και τον ζόφον των

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ξημερώνοντας τ’ Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων...

 


<<Ξημερώνοντας τ’ Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χιμάρα ως Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ’ την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σκεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο .


Πατρίδα μου έχω όλην την Ελλάδα



Γεώργιος Τερτσέτης, ο Δικαστής που μαζί με τον Πολυζωιδη αθώωσε τον Κολοκοτρώνη, στην απολογία του στη  δίκη του από τους Βαυαρους .... 

«Δεν είμαι από την Σπάρτη, δεν είμαι Αθηναίος, πατρίδα μου έχω όλην την Ελλάδα. 


καὶ ἐμαρτύρησεν ᾿Ιωάννης



Τῇ ἐπαύριον βλέπει ὁ ᾿Ιωάννης τὸν ᾿Ιησοῦν ἐρχόμενον πρὸς αὐτὸν καὶ λέγει· ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου .

οὗτός ἐστι περὶ οὗ ἐγὼ εἶπον· ὀπίσω μου ἔρχεται ἀνὴρ ὃς ἔμπροσθέν μου γέγονεν, ὅτι πρῶτός μου ἦν.

κἀγὼ οὐκ ᾔδειν αὐτόν, ἀλλ’ ἵνα φανερωθῇ τῷ ᾿Ισραήλ, διὰ τοῦτο ἦλθον ἐγὼ ἐν τῷ ὕδατι βαπτίζων.

καὶ ἐμαρτύρησεν ᾿Ιωάννης λέγων ὅτι τεθέαμαι τὸ Πνεῦμα καταβαῖνον ὡς περιστερὰν ἐξ οὐρανοῦ, καὶ ἔμεινεν ἐπ’ αὐτόν.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Καλή Φώτιση!


<<Σήμερον ὁ Παράδεισος ἠνέωκται τοῖς ἀνθρώποις, καὶ ὁ τῆς Δικαιοσύνης Ἥλιος καταυγάζει ἡμῖν.... Σήμερον λαμπαδοφεγγεῖ πᾶσα ἡ κτίσις ἄνωθεν....>>

Τα Θεοφάνεια ας  φωτίσουν  τον προσωπικό και συλλογικό μας Αγώνα!

Καλή Χρονιά, Καλή Λευτεριά, Καλή Φώτιση!

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας σήμερα.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Επιτρέπεται να σκεπτόμαστε το 2021 για το 1821, για τον Ελληνισμό, για την Ορθοδοξία ή είναι εθνοκεντρικό ;





 Θ. Μαλκίδης 

 Επιτρέπεται να μιλάμε, να γράφουμε, να σκεφτόμαστε; 


Στην αρχή η  αποδόμηση ξεκίνησε έγινε με τη «θεωρία» πως Τούρκοι και Έλληνες, δηλαδή καταπιεστές και καταπιεζόμενοι  περνούσαν  καλά και πως κάτι «εθνικιστές που δεν ήταν αλλά επέλεξαν να είναι Έλληνες (!)» κατέστρεψαν την ειδυλλιακή αυτή  εικόνα. 

Μετά γράφτηκε ότι οι Σουλιώτες «πουλούσαν προστασία» στα ελληνικά χωριά και πως το Ζάλογγο δεν έγινε ποτέ. Ύστερα ήρθαν τα σχολικά βιβλία που αναφέρονται στην 25η Μαρτίου του Βαγγελάκη που «είχε την εθνική του εορτή», στο «τραγουδήσαμε τον εθνικό ύμνο και στη σκορδαλιά», στους «κάτι Κολοκοτρώνηδες και στις κάτι σημαίες»  στη λογοκρισία της ομιλίας του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, ο οποίος κατηγορείται ότι πλούτισε κατά την Επανάσταση, κάτι αντίστοιχο με τον Καποδίστρια ο οποίος  χρηματιζόταν. 

Και στο τέλος έστειλαν τα Ελληνόπουλα παραμονές της 25ης Μαρτίου επίσκεψη στο μουσείο του Μοχάμετ Άλι,  πατέρα του Ιμπραήμ, του σφαγέα των Ελλήνων και του βιαστή των Ελληνίδων και των παιδιών!

Αλήθεια επιτρέπεται να αναφερόμαστε στην Επανάσταση; 
Στους απελευθερωτές μας, στους νεομάρτυρες, στους αγίους μας, στους ήρωες μας;
Επιτρέπεται να να μιλάμε, να σκεφτόμαστε, να γράφουμε 
για το 1821, για τον Ελληνισμό; 


Είναι γενικώς αποδεκτό, αντιληπτό και ευρέως κατανοητό, πλην θλιβερών εξαιρέσεων οι οποίες δυστυχώς ασχημονούν ακόμη και  μέσω των σχολικών βιβλίων (!) ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα πρωταγωνιστικό γεγονός για την Ελληνική ιστορία. Ότι έχει ένα σημαντικότατο και κεντρικό ρόλο στην πορεία του ελληνικού λαού. 

Πάντοτε η Επανάσταση και οι αγωνιστές της μας οδηγούσαν και μας έδιναν έμπνευση. Αυτή η έμπνευση είναι ακόμη πιο έντονη σήμερα, αφού  την έχουμε ανάγκη για εμάς,  για το σεβασμό στις προηγούμενες γενιές και για την Ελευθερία των επόμενων γενεών. 

Ειδικά σήμερα που δοκιμάζεται το μέλλον του Ελληνισμού, η Μακεδονία, η Κύπρος, το Αιγαίο, οι υπό απειλή  Έλληνες  από  τον Χίτλερ Ερντογάν ..... 



Τρέξετε εἰς τοὺς Τούρκους, τοὺς μόνους ἀξίους φίλους τῶν φρονημάτων σας.



Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το 1821 για το 2021. 

 " Στρατιῶται!

Ὄχι, δὲν μολύνω πλέον τὸ ἱερόν, τὸ τίμιον τοῦτο ὄνομα εἰς τὰ ὑποκείμενά σας. Ἄνανδροι ἀγέλαι λαῶν! Αἱ προδοσίαι σας, αἱ ἐπιβουλαὶ σας μὲ βιάζουσι νὰ σᾶς ἀποχωρισθῶ.

Εἰς τὸ ἐξῇς κάθε δεσμὸς μεταξὺ ὑμῶν καὶ ἐμοῦ κόπτεται.

Βαθειὰ μόνον θὰ φέρω εἰς τὴν ψυχὴν μου τὴν ἐντροπὴν ὅτι σᾶς ἐδιοικοῦσα. Ἐπατήσατε τοὺς ὅρκους σας. Ἐπροδώσατε Θεὸν καὶ Πατρίδα. Ἐπροδώσατε καὶ ἐμὲ εἰς τὴν στιγμὴν καθ’ ἦν ἤλπιζα ἢ νὰ νικήσω ἢ νὰ συναποθάνω μαζὺ σας ἐνδόξως.

Σᾶς ἀποχωρίζομαι λοιπὸν!

Τρέξετε εἰς τοὺς Τούρκους, τοὺς μόνους ἀξίους φίλους τῶν φρονημάτων σας. 

ὄφεις, γεννήματα ἐχιδνῶν!



Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι οἰκοδομεῖτε τοὺς τάφους τῶν προφητῶν καὶ κοσμεῖτε τὰ μνημεῖα τῶν δικαίων,

καὶ λέγετε· εἰ ἦμεν ἐν ταῖς ἡμέραις τῶν πατέρων ἡμῶν, οὐκ ἂν ἦμεν κοινωνοὶ αὐτῶν ἐν τῷ αἵματι τῶν προφητῶν.

ὥστε μαρτυρεῖτε ἑαυτοῖς ὅτι υἱοί ἐστε τῶν φονευσάντων τοὺς προφήτας.

καὶ ὑμεῖς πληρώσατε τὸ μέτρον τῶν πατέρων ὑμῶν.

ὄφεις, γεννήματα ἐχιδνῶν! πῶς φύγητε ἀπὸ τῆς κρίσεως τῆς γεέννης;

διὰ τοῦτο ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω πρὸς ὑμᾶς προφήτας καὶ σοφοὺς καὶ γραμματεῖς, καὶ ἐξ αὐτῶν ἀποκτενεῖτε καὶ σταυρώσετε, καὶ ἐξ αὐτῶν μαστιγώσετε ἐν ταῖς συναγωγαῖς ὑμῶν καὶ διώξετε ἀπὸ πόλεως εἰς πόλιν,

ὅπως ἔλθῃ ἐφ᾿ ὑμᾶς πᾶν αἷμα δίκαιον ἐκχυνόμενον ἐπὶ τῆς γῆς ἀπὸ τοῦ αἵματος ῎Αβελ τοῦ δικαίου ἕως τοῦ αἵματος Ζαχαρίου υἱοῦ Βαραχίου, ὃν ἐφονεύσατε μεταξὺ τοῦ ναοῦ καὶ τοῦ θυσιαστηρίου.

ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἥξει ταῦτα πάντα ἐπὶ τὴν γενεὰν ταύτην.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Από το 1821 έως το 2021, το δίλημμα, δεν άλλαξε : ή Ελευθερία ή Θάνατος

 


Από το 1821 έως το 2021, μπροστά στον Σουλτάνο και τους Πασάδες, την Ιερά Συμμαχία και τους ελληνόφωνους Καλαμαραδες, το δίλημμα παραμένει το ίδιο: ή Ελευθερία ή Θάνατος.

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας. 


έκλαιγα την Ελλάς.....



 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Απομνημονεύματα 

«Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο 


όπου έκλαιγα την Ελλάς… 

σεπτόν ναόν κλείων....

 



Κανών Δ΄ τῆς Ἁγίας καί Οἰκουμενικῆς Ἑβδόμης (Ζ΄) Συνόδου τῆς ἐν Νικαίᾳ:

«…Εἴ τις οὖν δι΄ ἀπαίτησιν χρυσοῦ, ἤ ἑτέρου τινός εἴδους, εἴτε διά τινα ἰδίαν ἐμπάθειαν, εὐρεθείη ἀπείργων τῆς λειτουργίας, καί ἀφορίζων τινά τῶν ὑπ΄ αὐτόν κληρικῶν, ἤ σεπτόν ναόν κλείων, ὡς μή γίνεσθαι ἐν αὐτῷ τάς τοῦ Θεοῦ λειτουργίας, καί εἰς ἀναίσθητον τήν ἑαυτοῦ μανίαν ἐπιπέμπων, ἀναίσθητος ὄντως ἐστί, καί τῇ ταυτοπαθείᾳ ὑποκείσεται, καί ἐπιστρέψει ὁ πόνος αὐτοῦ ἐπί τήν κεφαλήν αὐτοῦ, ὡς παραβάτης ἐντολῆς Θεοῦ καί τῶν Ἀποστολικῶν διατάξεων…».
 
Ἀπόδοση τοῦ κανόνος στήν νεοελληνική:
«…Ἐάν λοιπόν θά μποροῦσε νά εἶχε βρεθεῖ κάποιος ἐπίσκοπος, πού νά ἀπαγορεύσει τήν τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας, ἀπαιτώντας χρυσό ἤ κάποιο ἄλλο εἶδος ἤ ἀκόμη γιά λόγους κάποιου προσωπικοῦ πάθους καί μάλιστα νά ἀφορίσει κάποιον ἀπό τούς κληρικούς, πού ὑπάγονται στήν δική του ἐκκλησιαστική δικαιοδοσία ἤ ἄν κλείσει κάποιον ἱερό ναό, ὥστε νά μήν γίνονται σ΄ αὐτόν οἱ Θεῖες Λειτουργίες τοῦ Θεοῦ καί μέ ἀναισθησία ἐπιρρίψει τήν μανία του μέ τιμωρίες, εἶναι ὄντως ἀναίσθητος καί θά ὑποστεῖ καί αὐτός τά ἴδια πού ἔχει κάνει. Ὁ πόνος πού ἔδωσε, θά ἐπιστρέψει στό δικό του κεφάλι, διότι ὑπῆρξε παραβάτης τῆς ἐντολῆς τοῦ Θεοῦ καί τῶν Ἀποστολικῶν διατάξεων…».

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Διακόσια χρόνια μετά το πρόβλημα είναι το ίδιο!

 



 

Θ. Μαλκίδης 

Διακόσια χρόνια μετά το 1821 και μπροστά στη σημερινή κατάσταση που αφορά τη συνέχειά μας, την επιβίωσή μας ως έθνους, να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά αυτό που αναφέρουμε εδώ και χρόνια: Δεν υπάρχει Κυπριακό, Κουρδικό, Ποντιακό, Θρακικό  πρόβλημα-ζήτημα, δεν υπάρχει ζήτημα Αιγαίου και Γενοκτονίας, «μεταναστευτικό» και «προσφυγικό», ούτε ζήτημα εθνικιστών Αλβανών Τσάμηδων και λωποδυτών της Μακεδονίας, Συρίας, Λιβύης και Αρμενίας . 

Ένα είναι το ζήτημα, ένα είναι το μοναδικό   πρόβλημα  και αυτό είναι το Τουρκικό!

Όποιος γένη δούλος από αυθέντης, μαύρη μοίρα τον προσμένει.

 


Καραϊσκάκης επίκαιρος.... 

<<Περί Ελληνικής εξουσίας


Ερωτηθείς «πως μπορεί να εξουσιάζει τις καλώς τους Έλληνας»; είπεν:

«Όποιος θέλει να εξουσιάζη τους Έλληνας καλά, πρέπει να έχει στον πλάτην του έν δισάκιον, το οποίον να είναι γεμάτον διαβόλους οπίσω, και ο Χριστός μπροσθά, ο δε χρυσός εις την μέσην».

ἀνέβη εὐθὺς ἀπὸ τοῦ ὕδατος



<Τότε παραγίνεται ὁ ᾿Ιησοῦς ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας ἐπὶ τὸν ᾿Ιορδάνην πρὸς τὸν ᾿Ιωάννην τοῦ βαπτισθῆναι ὑπ᾿ αὐτοῦ.

ὁ δὲ ᾿Ιωάννης διεκώλυεν αὐτὸν λέγων· ἐγὼ χρείαν ἔχω ὑπὸ σοῦ βαπτισθῆναι, καὶ σὺ ἔρχῃ πρός με;


Δυστοπικά χρόνια και ρετάλια με και χωρίς γραβάτες

 


Τζορτζ Όργουελ, 1984

<<Αποκομμένος από τον εξωτερικό κόσμο και το παρελθόν, ο πολίτης της Ωκεανίας είναι σαν ένας άνθρωπος στο διάστημα, που δεν έχει προσανατολισμό, που δεν μπορεί να ξέρει πώς να πάει προς τα επάνω και πώς προς τα κάτω. Οι διοικούντες ένα τέτοιο κράτος είναι απολυταρχικοί, πιο πολύ και απ' ό,τι θα μπορούσαν να είναι οι Φαραώ ή οι Καίσαρες.

Ελευθερία είναι η ελευθερία να λες ότι δύο και δύο ίσον τέσσερα. Αν αυτό γίνει παραδεχτό, όλα τα άλλα ακολουθούν.