Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Ψυχοσάββατο



 Θεοφάνης Μαλκίδης

Ψυχοσάββατο 


Το Σάββατο των ψυχών, το ΨυχοΣάββατο της πίστης μας, του   λαού μας και   του πολιτισμού μας, το Σάββατο των κεκοιμημένων αδελφών μας, το Σάββατο της μνήμης και του μνημοσύνου, είναι μία ακόμη σημαντική στιγμή της  Ορθόδοξης παράδοσής μας, της Ελληνικότητας και του πολιτισμού μας.


Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου

 


Στις 17 Φεβρουαρίου 1914 ανακηρύχθηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο. Εκατόν οκτώ χρόνια μετά, εορτάζουμε την Αυτόνομη Πολιτεία Βορείου Ηπείρου, η οποία αποτελεί προϊόν της μαχητικότητας του Ελληνισμού της περιοχής, που παλεύει για διατήρηση της ελληνικής του συνείδησης και για απελευθέρωση της ιδιαίτερης του πατρίδας από την Αλβανία.


¨Που είσαι εσύ που γυρνάς με τους 5.000 σωματοφύλακες ;¨

 

Video Player

Οι σεισμοί ήρθαν μια νύχτα ξαφνικά

 





Οι σεισμοί ήρθαν μια νύχτα ξαφνικά


Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, δύο ισχυροί σεισμοί, οι πιο καταστρεπτικοί που γνώρισε η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία στα 100 χρόνια από την ίδρυση της, βύθισαν δέκα ολόκληρες επαρχίες της σημερινής Τουρκίας με 13,5 εκατομμύρια κατοίκους καθώς και μεγάλες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, σε μια ανείπωτη συμφορά σπέρνοντας τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανύποπτους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες.


«Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται...»

 



 
Γράφεις ότι καταστράφηκες. Οι φίλοι σε εγκατέλειψαν. Οι μεν αποστρέφουν την κεφαλή τους από σένα, οι δε σε κοροϊδεύουν. Μόνο η πίστη στον Θεό σε κρατά, για να μην τρελαθείς ή να μην κάνεις κακό στον εαυτό σου. Έτσι γράφεις.
Καταστράφηκε η περιουσία σου, δεν καταστράφηκες εσύ. Κατεστραμμένος έμπορος δεν σημαίνει και κατεστραμμένος άνθρωπος. Ο πλούτος δεν γεννήθηκε μαζί σου -στον δρόμο της ζωής τον απέκτησες και στο τέλος της ζωής πρέπει να αποκολληθείς απ’ αυτόν.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Με τις εξαιρέσεις




 Θεοφάνης Μαλκίδης: «Κανένα σημείο της συμφωνίας της συμφωνίας των Πρεσπών δεν λειτουργεί προς όφελος του ελληνικού λαού».


Για τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών και τις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία, μετά και τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε, μίλησε στον “αέρα” του FOCUS 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο  Θεοφάνης Μαλκίδης.

«Επιστρέφω σε όλο το πολιτικό σύστημα τους χαρακτηρισμούς τους οποίους απηύθυναν προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος αντέδρασε και αντιδρά σε αυτή την επαίσχυντη εις βάρος μας συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε ερήμην του. Άρα χαρακτηρισμοί όπως φασίστες, ακροδεξιοί, παρακρατικοί, αμόρφωτα εθνίκια, εθνικιστές κλπ τους επιστρέφω» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαλκίδης.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο αυτής της συμφωνίας που να λειτουργεί εις όφελος του ελληνικού λαού και κυρίως των εθνικών μας συμφερόντων(…) Υπάρχουν κάποια εξαιρετικής σημασίας ζητήματα . Το πρώτο αφορά το τυπικό μέρος αυτής της συμφωνίας η οποία δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση. Όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε μέσα από την Ελληνική Βουλή ως διεθνής συμφωνία(…), αλλά και αφορά το δημοψήφισμα το οποίο δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα», πρόσθεσε, προτού συνεχίσει:

«Το δεύτερο ζήτημα, που είναι το ουσιαστικό, αφορά πως ο ελληνικός λαός μπορεί να παραδεχτεί μια συμφωνία, η οποία όχι μόνο λειτουργεί εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά και σε βάρος των οικονομικών μας. Αλήθεια, οι περιφέρειες, τα επιμελητήρια που θίγονται από αυτή τη συμφωνία, αφού τα 4.000 προϊόντα που παράγονται από τη μία και μοναδική Μακεδονία, δε νοιάζονται για τα συμφέροντά τους; Και δε μιλώ μόνο για 1, 2 προϊόντα. Μιλάμε για 4.000 προϊόντα…»

Μεταθέτοντας μερίδιο των ευθυνών για τη διατήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι σήμερα, ο κ. Μαλκίδης τόνισε:

«Η τωρινή κυβέρνηση θα έπρεπε  να θέσει βέτο στην είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να ζητήσει παράλληλα να φύγουν όλα τα σύμβολα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και κυρίως να απαλειφθεί κάθε αναφορά σκέτο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», όπως συμβαίνει σήμερα. 150 παραβιάσεις της "Συμφωνίας" έγιναν μόνο το πρώτο μήνα»

Για τις αναφορές περί “μαγειρέματος” των αποτελεσμάτων των επερχόμενων εκλογών και το ενδεχόμενο ανάλογης συμφωνίας με επίκεντρο το Αιγαίο, ο προσκεκλημένος επισήμανε:

«Εδώ και 10 μέρες μετά το σεισμό στην Τουρκία γίνεται εις βάρος του ελληνικού λαού μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα. Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός   μας είπε  τι καλό μπορεί να κάνει η διπλωματία των σεισμών. Άν δεν υπάρξει αντίσταση από τον ελληνικό λαό η κατάσταση αυτή θα καταλήξει σε μια ομοσπονδία με κέντρο την Κύπρο,τουρκοποίηση και  συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μας»

Ο κύριος Μαλκίδης έκλεισε ώς εξής:

«Αυτή η χυδαία προπαγάνδα, προπαγάνδα Γκέμπελς, τη βλέπουμε σήμερα σε  εκλεπτυσμένη μορφή ώστε να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι η μοναδική μας διέξοδος μας, πορεία και  διαδρομή είναι μόνο αν τα βρούμε με την Τουρκία(…) Βρίσκει, στα αλήθεια, ο ελληνικός λαός, κάποιο κοινό συμφέρον με αυτή τη Τουρκία, των φασιστών, των γκρίζων λύκων, των δουλεμπόρων, των αγάδων του Ερντογάν που γελάνε μπροστά στα πτώματα των συνανθρώπων τους;»

Ο Ελληνισμός θα πορευτεί και πάλι με τις εξαιρέσεις !


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus


Ντοστογιέφσκι: Αν όλοι σ’ εγκαταλείψουν κι αν μείνεις ολομόναχος…

 

Αν όλοι σ’ εγκαταλείψουν
κι αν μείνεις ολομόναχος,
πέσε τότε κάτω στη γη και φίλησέ την
και βρέξε την με τα δάκρυά σου
και θα βγάλει η γη καρπό από τα δάκρυά σου,
ακόμα κι αν κανείς δεν σε είδε και δεν σε άκουσε
στη μοναξιά σου.

Μνήμη κληρικών ηρώων του 1821

 


 

          Η Ελληνική επανάσταση του 1821 ξεχωρίζει έναντι των άλλων Επαναστάσεων στην Ευρώπη και στην Αμερική από το ότι προετοιμάστηκε, πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με πρωταγωνιστές κληρικούς, μοναχούς και πιστά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μεταξύ πολλών άλλων οι Ηλίας Μηνιάτης, Κύριλλος Λούκαρης, Ευγένιος Βούλγαρης, Νεκτάριος Τέρπος, Ρήγας, Σαμουήλ του Σουλίου, παπά Θύμιος Βλαχάβας, Φιλική Εταιρεία, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Π. Πατρών Γερμανός, Παπαφλέσσας, Αθανάσιος Διάκος, μοναχοί Μεγάλου Σπηλαίου, Αγιορείτες Μοναχοί, Σαλώνων Ησαΐας, Ρωγών Ιωσήφ, Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Μπότσαρης, Μακρυγιάννης, Καραϊσκάκης, Κανάρης, Καποδίστριας, είναι λίγοι από εκείνους στους οποίους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.


Η κρυμμένη σοφία του σταυρού

 



Η χριστιανική ζωή δεν είναι ανεύθυνη, επιπόλαιη και άκοπη. Αντίθετα είναι άθληση, αγώνας με καλή αγωνία και φιλότιμο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταλήγει στη φρικτή κορυφή του λόφου του Γολγοθά, αλλά συνεχίζει την πορεία της στο κενό μνημείο και στο Υπερώο της Πεντηκοστής. Περνά όμως απαραίτητα από τον Γολγοθά, γιατί δεν υπάρχει Ανάσταση δίχως Σταυρό. Πάντα προηγείται η Σταύρωση της Ανάστασης. Το πλάτος του Σταυρού είναιο ανεξερεύνητο, διότι είναι να αγαπάς όχι αυτούς που δεν σε αγαπούν, που δεν το αξίζουν, αλλά και αυτούς που σε μισούν όπως ο Χριστός μας αγάπησε απεριόριστα παρότι δεν το αξίζαμε καθόλου, γιατί φερθήκαμε σκάρτα.


Άγιος Άνθιμος της Χίου, ο σύγχρονος προστάτης των λεπρών


an8x


 


Άγιος Άνθιμος της Χίου (15 Φεβρουαρίου)

Ο Άγιος Άνθιμος, κατά κόσμον Αργύριος Κ. Βαγιάνος, γεννήθηκε στα Λειβάδια της Χίου, την 1η  Ιουλίου του 1869 από ευσεβείς γονείς τον Κωνσταντίνο και την Αγγεριώ (Αργυρώ). Από πολύ μικρή ηλικία αξιώθηκε της Θείας Χάριτος. Η Υπεραγία Θεοτόκος σκέπαζε με βασιλική πορφύρα το μικρό βρέφος και γύρω του υπήρχε θείο φως, όπως μαρτυρεί ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ο Αργύριος καταγόμενος από φτωχή οικογένεια φοίτησε μόνο στο δημοτικό σχολείο. Έμαθε την τέχνη του υποδηματοποιού για βιοποριστικούς λόγους την οποία εξάσκησε αργότερα ως δόκιμος μοναχός.


Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ντροπή!!!!



 Το 2023, εν μέσω αναβάθμισης της  επενδυτικής θέσης της μαντάμ Σουσού που παριστάνει το κράτος,  ζεύγος ηλικιωμένων, ογδόντα ετών και άνω και οι δύο, που υποστηρίζουμε ποικιλοτρόπως για χρόνια, μας ενημέρωσε ότι τους έκοψαν το νερό για χρέος εκατό  ευρώ!!!!!!


Η σφαγή στο Δομένικο : Ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα του Φασισμού-Ναζισμού ως συνέχεια της ατιμώρητης Γενοκτονίας του πρόδρομου Κεμαλισμού



Θεοφάνης Μαλκίδης


Η σφαγή στο Δομένικο Ελασσόνας : Ένα ακόμη  ατιμώρητο έγκλημα  του  Φασισμού-Ναζισμού ως συνέχεια της ατιμώρητης Γενοκτονίας του πρόδρομου Κεμαλισμού


Η σφαγή   150 αθώων ανθρώπων στο  Δομένικο Ελασσόνας από τον Ιταλικό στρατό κατοχής στις  16- 17  Φεβρουαρίου 1943, αποτελεί ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα του Φασισμού και του Ναζισμού. Φασισμός ο οποίος  επειδή δεν τιμωρήθηκε ο δάσκαλος Μουσταφά Κεμάλ, υιοθετήθηκε και εξελίχθηκε και από τους μαθητές του Αδόλφο Χίτλερ και Μπενίτο Μουσολίνι.


Η άρση του αφορισμού της Επανάστασης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο

 

ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΦΟΣ


Την Μεγάλην Δευτέραν του 1821, τρεις ώρας μετά το μεσονύκτιον, ότε άπαντες οι εν τω πατριαρχείω εκοιμώντο ύπνον βαθύν, ο αοίδιμος πατριάρχης Γρηγόριος κατέβαινε την κλίμακα, φέρων εις χείρας κλείδα και υπό των σεβασμιωτάτων συνοδικών, των μητροπολιτών Καισαρείας, Δέρκων, Εφέσου, Χαλκηδόνος, Νικομήδειας και Νίκαιας, παρακολουθούμενος. Κατελθών δε εις την αυλήν του μεγάρου επορεύθη προς την θύραν του πατριαρχικού ναού και ηνέωξεν αυτήν, εξαγαγών δε την κλείδα την έθεσεν εις την ζώνην του, και εισελθών μετά των αγίων συνοδικών εν αυτώ, έκλεισεν αυτήν ένδοθεν. Ουδέν άλλο φως εφώτιζε τον ναόν, ειμή το αμυδρόν φως της κανδήλας του εσταυρωμένου και το τής όπισθεν του αρτοφορείου τής Αγίας τραπέζης. Η σιγή, το τρέμον φως των δύο κανδηλών, η μαρμαρυγή των αγίων εικόνων, ας αι ασθενείς τού φωτός ακτίνες εδείκνυον κινουμένας, το σοβαρόν και ιεροπρεπές της εκκλησίας, η παρουσία επτά ρασοφόρων, των επισημοτέρων ποιμένων της ανατολικής τού Κυρίου ημών ποίμνης, παρίστανον θαυμάσιον απερίγραπτον θέαμα, συγκινητικόν τε και εμβριθές.


Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος

 

Ἥπλωσεν Ὀνήσιμος εἰς θλάσιν σκέλη,
Παύλου σκελῶν δραμόντα γενναίους δρόμους.
Πέμπτῃ Ὀνησίμου σκέλεα θραῦσαν δεκάτῃ τε.

Βιογραφία
Ο Άγιος Ονήσιμος, ένας από τους εβδομήκοντα Αποστόλους, ήταν δούλος στο σπίτι του Ρωμαίου άρχοντα Φιλήμονος, ο οποίος καταγόταν από την Φρυγία και έγινε Χριστιανός από τον Απόστολο Παύλο. 

Θερμοπύλες: Το ιστορικό «μολών λαβέ» και οι ιαματικές πηγές που θεράπευαν τους Σπαρτιάτες


 
Τα στενά των Θερμοπυλών, ένα από τα σημαντικότερα πεδία μαχών στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή ιστορία διαμορφώνονταν κατά την αρχαιότητα στην ανατολική απόληξη του Καλλίδρομου όρους. Οι Θερμοπύλες έχουν συνδεθεί με τη μάχη των μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ. Όμως η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη κρυμμένα μυστικά και ένα από αυτά είναι οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν θερμό νερό σε μόνιμη θερμοκρασία 40°C  από θειούχο-νατριούχο νερό θεραπευτικό για το ανθρώπινο σώμα.

Παρουσίαση του βιβλίου/κόμικ «Ανδρείος, ο τελευταίος Μακεδών» των εκδόσεων της Ενωμένης Ρωμηοσύνη

 

Πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Βιβλίου Ν. Πέλλας παρουσίαση του βιβλίου/κόμικ «Ανδρείος, Ο τελευταίος Μακεδών» του ζωγράφου Γιώργου Λαζαρίδη και του γραφίστα Ανδρέα Σιδηρόπουλου. Το  κόμικ αποτελεί έκδοση της Ενωμένης Ρωμιοσύνης και αναφέρεται μέσα από μυθοπλαστικά στοιχεία την ιστορική αλήθεια για τον τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα και την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους. Μεστό πληροφοριών, γνωμικών αρχαίων και συγχρόνων συγγραφέων, το κόμικ αυτό καταφέρνει χωρίς φόβο να μιλήσει για την ιστορική αλήθεια, να διεκδικήσει τα δίκαια της Ελληνικότητας της Μακεδονίας και την πίστη στον Θεό.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Η παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία: Περιμένοντας την τιμωρία των ενόχων…..


 

 Θεοφάνης Μαλκίδης

Η παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία: Περιμένοντας την τιμωρία των ενόχων…..   

Συμπληρώνονται τις ώρες αυτές 24 χρόνια από  το οργανωμένο σχέδιο εναντίον του ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος του Κουρδικού λαού  Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σχέδιο το οποίο που οδήγησε την 15η Φεβρουαρίου 1999, στην παράδοσή του στην Τουρκία , δυστυχώς μέσω Ελλάδας…..

15 Φεβρουαρίου 1999. Οι Έλληνες δεν είναι καταδότες!



 Τότε, στις 15 Φεβρουαρίου του 1999, που οι εγχώριοι,  αποκαλούμενοι,   φερόμενοι, δήθεν πρωθυπουργοί, υπουργοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, θεσμικοί,  οι  υπάλληλοι  ξένων συμφερόντων , παρέδωσαν στη φασιστική Τουρκία  τον αρχηγό του απελευθερωτικού κινήματος του Κουρδικού έθνους.


Οι ¨αγάδες¨ του Ερντογάν μέσα στα γέλια…

 


Αντιδράσεις προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής 

δικτύωσης οι δύο αυτές  φωτογραφίες. 

Στην μια βλέπουμε τον αντιπρόεδρο του 

κυβερνώντος κόμματος Κουρτουλμούς, 


O Ερντογάν ¨καταδίκασε¨ σε θάνατο τους εναπομείναντες ζωντανούς στα ερείπια…

 

Video Player

Σοφάδες Καρδίτσας, Μάιος 1954!

 

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και μνημείο

Προσευχὴ παιδιῶν στὴν ἐκκλησία τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς


Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Οι Έλληνες Πομάκοι


Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και άτομα που στέκονται 
 
Μήτε Τούρκος, μήτε Σλάβος.
Μήτε γενίτσαρος κουρσάρος,
εγεννήθηκα Πομάκος και Θρακιώτης μονομάχος!
 
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και άτομα που στέκονται

«Εμείς είμαστε Έλληνες και μάλιστα το πιο αρχαίο ελληνικό φύλο της Θράκης» δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης Εμινέ Μπουρουτζή.


Για βόλια τ’ ασημόκουμπα βάζαμε στα τουφέκια χωρίς νερό, χωρίς ψωμί, χωρίς κανά προσφάι

 

Τον Ξεσηκωμό δεν τον έκαναν λευκοντυμένα ευγενικά τσολιαδάκια που άκουγαν Μότσαρτ και Μπετόβεν· που χόρευαν λεπτεπίλεπτα βαλς σε σαλόνια με αφράτες πολυθρόνες και πολύχρωμες μεταξωτές ταπετσαρίες στους τοίχους. Τον κάμανε αγριάνθρωποι μουστακαλήδες, που φορούσαν λερή φουστανέλλα και τρύπια τσαρούχια, αποφασισμένοι για ζωή και θάνατο. Χόρευαν τον πρωτόγονο πυρρίχιο χορό τους, τον “τσάμικο”, με γκρινιάρηδες ζουρνάδες και πολεμικά σκληρόηχα νταούλια που αντηχούσαν βαριά, πέρα ως πέρα στα πέτρινα χωριά τους. Αρχέγονοι ρυθμοί και μελωδίες που ήχησαν άλλοτε σε χαροκόπι και άλλοτε σαν πολεμιστήριο σάλπισμα και χορός στρατολόγησης πολεμιστών (Γραβιά, 1821).

Βόρειος Ήπειρος

 

Τηλέμαχος Κώτσιας 


Εισήγησή  στο Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης-Αρχείο Πολέμου 


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 


ΧΘΕΣ - ΣΗΜΕΡΑ - ΑΥΡΙΟ


Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: «Να, ήλθε ο σεισμός· σε τι ωφέλησε ο πλούτος;»

 

 

Στην περίπτωση της Αντιό­χειας που σείσθηκε από σεισμό, ο Θεός έδειξε αισθήματα φιλόστορ­γης μητέρας, η οποία πολλές φορές, όταν κλαίει αδικαιολόγητα το μωρό της που θηλάζει, θέλουσα να του κό­ψει αυτή τη συνήθεια, κουνάει δυ­νατά το κρεββατάκι του, όχι για να το βλάψει, αλλά για να φοβερίσει το νήπιο. Έτσι και ο Κύριος του σύμπαντος τραντάζει την οικουμένη που κρατεί στα χέρια Του, όχι για να καταστρέψει, αλλά για να επαναφέρει στο δρόμο της σωτηρίας τα ά­τακτα παιδιά Του. (Εις τον άγιον Βάσσον 1 MG 50, 121).

Θα δεχόταν ο Χριστός τόση λάμψη στις Εκκλησίες

 



Αγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Επισκοπος Αχρίδος


Απάντηση σε επιστολή

Στο προηγούμενο γράμμα μου απαντάτε πάλι με ερώτηση: «Θα ανεχό­ταν ο Χριστός τόση λάμψη στην Εκκλησία;». Οπωσδήποτε. Το ανεχόταν και τότε, θα το ανεχόταν και τώρα. Τότε υπήρχε στα Ιεροσόλυμα ο ναός του Σολομώντα, ένα από τα σπάνια θαύματα της αρχιτεκτονικής και πο­λυτέλειας στον κόσμο. Τούτος ο ναός είχε περισσότερο χρυσό και πολύτι­μες πέτρες εσωτερικά απ' ό,τι έχουν σήμερα όλοι οι χριστιανικοί ναοί στα Βαλκάνια. «Και όλον τον οίκον περιέσχε χρυσίω έως συντέλειας παντός του οίκου» (Γ' Βασ. 6,22). Σ' αυτό το ναό έμπαινε ο Χριστός πολλές φορές, όμως ποτέ δεν εξέφρασε τη δική σας σκέψη, ότι θα έπρεπε όλα αυτά να με­ταμορφωθούν σε ψωμί και να φαγωθούν.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Για τη συμμορία του Ερντογάν, των Κεμαλικών, των Γκρίζων Λύκων και των εργολάβων, για το (παρα)κράτος δολοφόνων

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τη συμμορία και για  το  (παρα)κράτος δολοφόνων στα ανατολικά μας .


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας.



Ἄν πραγματικά πιστεύεις, ὅλα διορθώνονται!


Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα 1 άτομοΠρίν ἀπό μερικές δεκαετίες ὁ μετέπειτα διάσημος γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας Εὐγένιος Ἰονέσκο ἐπισκέφθηκε γιά πρώτη φορά τό Ἅγιον Ὄρος. Ἐκεῖ συνέβη τό ἑξῆς περιστατικό, ὅπως ὁ ἴδιος τό διηγήθηκε σέ συνέντευξή του στό περιοδικό Paris match πρίν ἀπό ἀρκετά χρόνια:

Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης



Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ.


11 Φεβρουαρίου 1935 .

H κοίμηση του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη.


Η Ελληνική Παράδοση και οι εχθροί της



Ολοκληρώνω σήμερα το αφιέρωμά μου στους λογίους του 20ού αιώνα, που μιλούν για την εθνική μας παράδοση, χωρίς φυσικά να το εξαντλήσω. Με τον τρόπο τους όλοι επισημαίνουν την αξία της. Παράλληλα αναφέρουν τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν ο Ελληνισμός και ο πολιτισμός του από την περιφρόνησή της.

Ἁγίου Νεκταρίου – Λόγος περὶ βλασφημίας

 

Νεοελληνικὴ Ἀπόδοση

Βλασφημία! Λέξη φοβερὴ, λέξη ποὺ προκαλεῖ ἀποτροπιασμό, λέξη ποὺ φανερώνει ἀσέβεια πρὸς τὸ Θεό.

Ἡράκλειος, ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος τῆς Ρωμανίας [575 - 11 Φεβρουαρίου 641]

 

Εὐαγγελία Κ. Λάππα

Ὁ Ἡράκλειος ἀποκαλεῖται Μέγας Ἀλέξανδρος τῆς Ρωμανίας γιατί, ὅπως ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος συνέτριψε τό πρῶτο ὀργανωμένο Περσικό κράτος τῶν Ἀχαιμενιδῶν, ἔτσι καί ὁ Ἡράκλειος συνέτριψε τό δεύτερο Περσικό κράτος τῶν Σασσανιδῶν. (Μάνος Ν. Χατζηδάκης)

Ὁ Ἡράκλειος γεννήθηκε, ὡς ἕνα ἀπό τά τρία παιδιά τοῦ Ἡρακλείου καί τῆς Ἐπιφανείας, στήν Καππαδοκία τό 575. Τά ἄλλα δύο ἀδέλφια του ὀνομάζονταν Θεόδωρος καί Μαρία. Ὁ πατέρας του ἦταν στρατηγός καί προσωπικός φίλος τοῦ αὐτοκράτορα Μαυρικίου1 καί ἦταν Ἔξαρχος τῆς Βόρειας Ἀφρικῆς, μέ ἕδρα τήν Καρχηδόνα τό 600.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Οι Κούρδοι της Συρίας αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μία εξαιρετικής σημασίας αναγνώριση της Γενοκτονίας

Το μέλος του Σουηδικού κοινοβουλίου Κούρδισα Gulan Avci,  με της οποίας την καθοριστική  ψήφο αναγνωρίστηκε  η Γενοκτονία των Ελλήνων (καθώς και των Αρμενίων και των Ασσυρίων) τον Μάρτιο του 2010,  ανέφερε αφού ζήτησε συγνώμη για τη συμμετοχή των Κούρδων στο μαζικό έγκλημα,  τα εξής: «…κάθε φορά που ακόμα μία χώρα αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, η αλήθεια πλησιάζει λίγο πιο κοντά στην Τουρκία. Δεν είναι πλέον δυνατόν να ξεφεύγει ή να παραμένει σιωπηλή για το παρελθόν. Ήρθε η ώρα η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία… 

Το τελευταίο στάδιο της Γενοκτονίας είναι η άρνησή της, και δυστυχώς σήμερα η Τουρκία βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το στάδιο… Όσο η Τουρκία προσπαθεί να σκεπάσει το θέμα δεν θα υπάρξει ποτέ συμφιλίωση. Αν η μνήμη των θυμάτων δεν αποκατασταθεί, οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές τους και να συνεχίσουν. Για αυτό είναι σημαντικό όλες οι δυνάμεις, οι οποίες πιστεύουν σε ανθρώπινες αξίες, να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να ασκούν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να αρχίσει να λέει την αλήθεια και να παραδεχθεί τη Γενοκτονία…».


Τη στιγμή που οι Κούρδοι της Συρίας και της Τουρκίας δοκιμάζονται από τις τραγικές συνέπειες του σεισμού αλλά και τις δολοφονικές επιθέσεις του κράτους- συμμορία του Ερντογάν, των Ες Ες Γκρίζων Λύκων και των εργολάβων - συνεταίρων τους,  η  διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ευρώπη των Κούρδων της Συρίας PYD – Ροτζάβα Κόμπανι, με σχετική δήλωση στην ελληνική, κουρδική, αγγλική,  αραβική και τουρκική γλώσσα, 

αναγνωρίζει τη Γενοκτονία ενός εκατομμυρίου Ελληνίδων και Ελλήνων ( 1908-1923). Η αναγνώριση αυτή, εκτός από τη συμβολική σημασία, είναι στην ουσία μία ακόμη ψηφίδα ανάκτησης του ψηφιδωτού που καταστράφηκε με τη Γενοκτονία και καταστρέφεται ακόμη και σήμερα, είναι ένας ακόμη σημαντικός σταθμός του αγώνα, του δικού μας αγώνα σε όλον κόσμο, για τη Μνήμη, την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη .

Ενάντια στην άρνηση, τη λήθη, τη σιωπή και τον Τουρκικό επεκτατισμό- φασισμό,ο αγώνας για τον άνθρωπο, την ιστορία  την αλήθεια συνεχίζεται !


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ , ΑΓΓΛΙΚΗ, ΡΩΣΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΒΑΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ