Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Έργα και πράξεις για τον Ελληνισμό



Θ. Μαλκίδης 


Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και λίγο πριν την εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία εγκαινίασε μια συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού.


Οδοί Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

 


Τούτες τις μέρες διεξάγεται στην Ελλάδα η Πορεία της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού». Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, οι μοτοσυκλετιστές μεταφέρουν το μήνυμα της θυσίας των δύο ηρώων, που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους -παραμένουν ασύλληπτοι- πριν 25 χρόνια, κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Σε όλους τους σταθμούς, η ανταπόκριση, τόσο από τον κόσμο όσο και από τις τοπικές Αρχές, ήταν συγκινητική, απόρροια των ισχυρών συμβολισμών που κουβαλούν οι μοτοσΥκλετιστές, μα και της συμπόρευσης της μητέρας, της κόρης και των αδερφών του Τάσου Ισαάκ.

Η πορεία στην Αλεξανδρούπολη κατέληξε στην οδό Τάσου Ισαάκ και η υπόσχεση των Αρχών είναι να τιμηθεί και το όνομα του Σολάκη. 


Πεσόντες Κρητικοί. Κύπρος 1974

 



ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974.


Τα ονόματα των πεσόντων: 

Κύπρος 1974




Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΓΙΟΥ ΤΟΥ!!!


Όταν ο πατέρας του ΛΟΚΑΤΖΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΓΔΗ, επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας έπεσε κυριολεκτικά πάνω στην μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών Καταδρομέων... 

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Εάν χάσουμε την Κύπρο πειράζει;


doc-20150331_-1235294_-eoka02133_600x398_

  Θεοφάνης Μαλκίδης


Ο Ιωάννης Πασαλίδης, μιλώντας στη  Βουλή των Ελλήνων 

το 1956, αναφερόμενος στους προπαγανδιστές της τότε λύσης  που έφερε   την Τουρκοποίηση της Κύπρου είπε πως 

« οι δούλοι δεν μπορούν ούτε να υπερασπιστούν, ούτε και να ελευθερώσουν τους σκλάβους».

Δείτε στα μάτια την κυρία Τασούλα Ισαάκ



Δείτε στα μάτια την κυρία Τασούλα Ισαάκ

Η 9η Ιουλίου 1821 στην Κύπρο



Η 9η Ιουλίου του 1821 αλλά και γενικά όλος ο μήνας Ιούλιος, θεωρείται ο πιο θλιβερός μήνας για την Κύπρο λόγω του ότι συνέβησαν κάποια σημαντικά και θλιβερά γεγονότα (πραξικόπημα 1974, τουρκική εισβολή 1974) τα οποία σημάδεψαν και χαράχθηκαν στη μνήμη των ανθρώπων της Κύπρου και γράφτηκαν στην ιστορία του νησιού. Ένα από αυτά τα γεγονότα είναι τα γεγονότα της μαρτυρικής εκείνης ημέρας, της 9ης Ιουλίου 1821.


Μνήμη Ηρώων από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα

 


Καθώς πλησιάζει η μαύρη επέτειος της Τουρκικής εισβολής του 1974, θα προσπαθήσουμε με την ανάδειξη των ονομάτων πεσόντων στα πεδία των μαχών να κρατήσουμε τη μνήμη άσβεστη .

  

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Υπεράσπιση του Ελληνισμού

 


Με τη μητέρα και την κόρη του Τάσου Ισαάκ στη Σπάρτη 

 Θ. Μαλκίδης 

Από την ομιλία μου στη Σπάρτη και στο Μυστρά για την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού 


Κύπρος Ελεύθερη Ελληνική

 


Από την 1η Ιουλίου ομάδα Κυπρίων μοτοσικλετιστών βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαδίσει σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, με γνώμονα τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και κουβαλώντας την επιμονή για δικαιοσύνη των θυσιών του Τάσου και του Σολωμού.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, έφτασαν στις Καστανιές του Έβρου, και το Σάββατο 3/7 αφίχθησαν στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί, το απόγευμα, με σκοπό να τονιστεί η σημασία του κοινού αγώνα Ελλάδας – Κύπρου, για τον Τάσο, τον Σολωμό, την ιστορία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, σταμάτησαν στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Η στάση αυτή δεν ήταν τυχαία καθώς εκεί βρίσκονται οι οδοί Τάσου Ισσάκ και Σολωμού Σολωμού, που έχουν πάρει το όνομα τους από τους δύο ήρωες.

Στο σημείο βρέθηκαν η μητέρα του δολοφονημένου Τάσου Ισαάκ, Τασούλα και η αδελφή του, Αναστασία, ενώ εκφωνήθηκαν ομιλίες τον διδάκτορα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών & ιστορικό μελετητή Θεοφάνη Μαλκίδη και μέλη των Κύπριων μοτοσικλετιστών. 

Ταινία για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης

 



Αγαπητοί φίλοι. Με μεγάλη συγκίνηση σας παρουσιάζουμε το παρακάτω δελτίο τύπου. Μετά από 3,5 χρόνια συλλογικής δουλειάς, επιμονής και υπομονής, φτάσαμε στην ευλογημένη στιγμή όπου παίρνει σάρκα και οστά η αξιόλογη προσπάθειά μας, δηλαδή το να αναδείξουμε σε όλην την Ελλάδα, και σε όλον τον κόσμο, την ένδοξη τοπική μας ιστορία. Ευχαριστούμε όλους όσους μας πίστεψαν και όλους όσους μας στάθηκαν. Ευελπιστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα!!!

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού γωνία...

 





Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού γωνία...

Η ομιλία μου στην εκδήλωση για την Κύπρο




Ιωάννης Βαρβάκης Ευαισθησία και όραμα, για την εθνική παιδεία!


 

Γεννημένος στα ιστορικά Ψαρρά και εμποτισμένος στο DNA του, με τον φλογερό πατριωτισμό των Ψαριανών καραβοκυραίων, αλλά και την ακατάβλητη μαχητικότητα και υψηλή αίσθηση της ελευθερίας των κατοίκων του νησιού, διήνυσε μια εκτυφλωτική καμπύλη ηθικής και οικονομικής ευημερίας στη ζωή του, ο Ιωάννης Βαρβάκης, ή Λεοντίδης όπως ήταν το φυσικό του όνομα. 


Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Ποιος θυμάται τη Μακεδονία;

 


Θ. Μαλκίδης 

 ο Ζόραν Ζάεφ, ο ένας εκ των συμβαλλομένων της <<Συμφωνίας>> για τη Μακεδονία είχε δηλώσει τα εξής ενδιαφέροντα:


«Αδέλφια, πεθαίνουμε για ιερό σκοπό»!

 


Ένα από τα φριχτότερα ομαδικά εγκλήματα των χιτλερικών 
κατακτητών και των ελληνόφωνων συνεργατών τους στη 
Θεσσαλονίκη της Κατοχής,  ήταν η εκτέλεση στις 2 Ιουλίου 
1943,  στην περιοχή των Σφαγείων, πενήντα 
πατριωτών που τους είχαν πάρει από το Γεντί-Κουλέ και 
το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ανάμεσα στους εκτελεσμένους
 εκείνης της ημέρας, ήταν μία εμβληματική μορφή με ράσο:  
Ο Αρχιμανδρίτης Κοζάνης Ιωακείμ Λιούλιας.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Επιτρέπεται να μιλάμε για τον Ελληνισμό ή δεν αφήνει η Τουρκία;







του Θεοφάνη Μαλκίδη 

Μπορούμε να μιλήσουμε για τoν Ελληνισμό ή το δεν επιτρέπουν ο Ερντογάν και οι συνέταιροί του; 

Η έναρξη του αντιαποικιοκρατικού - απελευθερωτικού αγώνα του Ελληνισμού της Κύπρου την 1η Απριλίου 1955, θα αναδείξει για ακόμη μία φορά την Ελληνική αντιστασιακή ιστορία. Από την Αθήνα και τις διαδηλώσεις της νεολαίας και τα θύματα από τις σφαίρες της Χωροφυλακής (!), μέχρι με την Θράκη και τη Διασπορά, ο ελληνικός λαός ήταν ενωμένος για την υλοποίηση του αιτήματος της Ελευθερίας- Ένωσης. 

Ειδικότερα ο αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου θα δυναμώσει περισσότερο τη σχέση Θρακών και Κυπρίων, όταν μαθητές και μαθήτριες διαδήλωναν  σε όλη τη Θράκη, κατά της αγγλικής σκλαβιάς και κατοχής  της Κύπρου, δίνοντας το δικό τους αγώνα συμπαράστασης στον απελευθερωτικό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού. 

Τα περιστατικά αλληλεγγύης και πατριωτικού καθήκοντος που διασώθηκαν την περίοδο αυτή με  πρωταγωνιστές τους μαθητές, τους νέους ανθρώπους είναι χαρακτηριστικά.


Χρήματα στην Τουρκία και ¨δομές¨στην Ελλάδα…



Δομές μεταναστών εκτός ΕΕ αναζητούν ευρωπαϊκές χώρες 

όπως η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο…

Ἡ ναυτική μοίρα τοῦ Μιαούλη ἀποβιβάζεται στά Ψαρά

 








Την δε 3 εξημερώθη η υπό τον Μιαούλην μοίρα έξωθεν των Ψαρών υπό το ακρωτήριον του Λιμεναρίου· έφθασε συγχρόνως και η υπό τον Σαχτούρην και η των Σπετσών· όλα δε τα πλοία συνηριθμούντο 56, εξ ών 34 υδραϊκά, 13 σπετσιωτικά, και 9 ψαριανά, και απεβίβασαν αυθημερόν ικανούς ναύτας. Ιδόντες οι επί της νήσου τους εχθρούς των αποβάντας, άφησαν όλα τα μέρη της νήσου και έτρεξαν εις τα εν τω λιμένι πλοία των τόσον έντρομοι, ώστε τινές αυτών επνίγησαν· διακόσιοι μόνον μη προφθάσαντες να φύγωσιν εκλείσθησαν εντός τεσσάρων οικιών. Επίσης έντρομα και τα πληρώματα των εν τω λιμένι εχθρικών πλοίων έκοψαν τας αγκύρας και ανήχθησαν· ανήχθησαν και τα ελληνικά εις καταδίωξιν αυτών και τα εκανονοβόλησαν· μία γολέττα παρεδόθη και έν άλλο πλοίον εκάη· επόδισαν τότε τα εχθρικά προς την Χίον καταδιωκόμενα· οι δε εν αυτοίς απελπισθέντες τα έρριψαν εις την ξηράν και τα έκαυσαν· τέσσαρα μόνον διεσώθησαν και ταύτα κακώς έχοντα. Την δ’ επαύριον απέκλεισαν οι Έλληνες τους εν ταις οικίαις και επυροβόλουν διά ξηράς και θαλάσσης, αλλ’ εις μάτην. Τέσσαρες ναύται και ο ανδρείος πλοίαρχος Λάζαρος Παναγιώτας επληγώθησαν πολεμούντες επί της ξηράς, και εν ελλείψει χειρούργου μετεκομίσθησαν εις Ύδραν.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Παναγιώτης Καράντωνας. Κύπρος 1974



Η Ελληνική Γη της Κύπρου μας υποδέχτηκε σήμερα τα μαρτυρικά οστά του επί 47 σχεδόν χρόνια, αγνοούμενου, εικοσάχρονου τότε υπερασπιστή της κατά την τουρκική εισβολή  του 1974,  Παναγιώτη Καράντωνα. 

Κύπρος όλη κατεχόμενη και όλη τουρκική ;

 

 Θεοφάνης Μαλκίδης             

                                                           

 Από την ομιλία μου στις εκδηλώσεις για τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού 

                   
Σήμερα έχουμε το ίδιο σκηνικό με την περίοδο του Σχεδίου Ανάν όπου  οι <<αρμόδιοι>> προετοιμάζουν το έδαφος για <<λύση>>  με συνθήματα και με ανάλογη όπως τότε, παραπληροφόρηση.  

O ηρωικά μαχόμενος ο 15χρονος Ανδρέας Παρασκευά (Ιούλιος 1956)

 

Γεννήθηκε στο χωριό Κώμα του Γιαλού, του διαμερίσματος Καρπασίας, στις 30 Νοεμβρίου 1940.

Ερευνητικά και γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει η Τουρκία




Την 1η Ιουλίου κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα και 

στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους

 Ερσίν Τατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας 

Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε  με την αποστολή

 ερευνητικών -σεισμογραφικών- σκαφών και πλωτών 

γεωτρύπανων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Άγιος Λάμπρος ο νεομάρτυρας εκ Σαμοθράκης