Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Τό Χριστουγεννιάτικο Διήγημα τοῦ Παπαδιαμάντη καί ἡ Χριστουγεννιάτικη Περιπέτειά του στήν «Ἀκρόπολι»

 

Πήγε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα γραφεία της εφημερίδας «Ἀκρόπολις» για να παραδώσει ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα. Ο Σταμάτης Σταματίου δεν τον αναγνώρισε και μάλιστα σχημάτισε την εντύπωση ότι ήταν κάποιος άπορος που πήγε να πάρει τις δέκα δραχμές για τα Χριστούγεννα, όπως όλοι οι φτωχοί της εποχής. Ο Παπαδιαμάντης τις πήρε, αλλά ήθελε να δώσει και το κείμενό του. Ακολουθεί ο χαρακτηριστικός διάλογος στο πολυτονικό της καθαρεύουσας, όπως τον κατέγραψε Στ. Σταματίου:

Κάλαντα Χριστουγέννων Θράκης

 

Έκαναν το σταυρό τους και είπανε σιγανά όλοι τους το «Η γέννησίς σου…»

 

Είναι νύχτα Χριστουγέννων. Χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησιάς και οι Χριστιανοί ξυπνούν, σηκώνονται και πάνε να λειτουργηθούν.


Ξυπνά και ο Μουσταφάς, που είναι Χρήστος. 


Ξυπνά αθόρυβα και τη φαμελιά του, χωρίς ν’ ανάψει φως –τη γυναίκα του την Εμινέ, που είναι Μαρία, και την κόρη του την Φατμέ, που είναι Ελένη και τον γιο του τον Χασάνη, που είναι Γιώργος. Μαζεύονται σε κάποιο κατώγι του σπιτιού. 


Γιατί ο Υιός του Θεού ήλθε στη γη ως άνθρωπος;

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Στην ερώτηση «Γιατί ο Υιός του Θεού να εμφανιστεί στη γη με ανθρώπινο σώμα και όχι με άλλη μορφή;» ο σοφός άγιος Αθανάσιος έδωσε την ακόλουθη απάντηση: 

Γιατί σαρκώθηκε ο Λόγος του Θεού

 

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Βόρειος Ήπειρος




 Βόρειος Ήπειρος 

 Συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στο Θωμά Μύτιλη 


Ο Θεοφάνης Μαλκίδης  από τη μια πλευρά, με την σαφέσταστη ανάλυση κι εγώ από την άλλη, με τα απλά επίκαιρα ερωτήματα – στη συνέντευξη που ακολουθεί, προσπαθούμε να ρίξουμε μια προσεχτική ματιά σε δύο μειονότητες: Την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης.

Ερ: Πριν μπούμε στα καυτά και δύσκολα ερωτήματα και τις υπεύθυνες, τεκμηριωμένες απαντήσεις, πείτε μας σας παρακαλώ, για να μάθει ο αναγνώστης, ποιος είναι ο συνομιλητής μας, Θεοφάνης Μαλκίδης, και τι είναι αυτό, που τον κρατάει δεμένο χρόνια, με τα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού;


Ντεμιρτάς : ¨Ακόμη και με κίνδυνο της ζωής μου δεν θα επιτρέψουμε να κερδίσει τις εκλογές¨…

 


Μιλώντας στην δίκη για το Κομπάνι ο φυλακισμένος 

Κούρδος ηγέτης Σελαχαττίν Ντεμιρτάς είπε : 


Ὁ χορὸς τοῦ Ζαλόγγου

 

Ο γερο-τσαγκάρης Πανώφ

 


Πριν από πάρα πολλά χρόνια ζούσε ένας γέρος τσαγκάρης. Το όνομά του ήταν Πανώφ. Ο μπαρμπα-Πανώφ δεν ήταν πλούσιος. Όλη η περιουσία του ήταν ένα μικρό δωμάτιο που έβλεπε στον δρόμο του χωριού.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Βόρειος Ήπειρος




Θεοφάνης Μαλκίδης


 Και την ίδια στιγμή που μετά από τριανταένα χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την μοναδική αναγνωρισμένη εθνική ομάδα στα Βαλκάνια, τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, τι κάνουν οι Αλβανοί πασάδες, κατ' εντολήν του Σουλτάνου;


Οἱ γραμματισμένοι ἄνθρωποι


Πίσω ἀπό τά φῶτα ἦταν ἡ ἐλευθερία

 


Κοκαβέση Ἐλεονώρα - Ἑλένη τοῦ Διονυσίου καί τῆς Ἀντωνίας. Γεννήθηκα στή Χιμάρα τῆς Βορείου Ἠπείρου. Τά παιδικά μου χρόνια ἦταν πάρα πολύ δύσκολα, γιατί ὑπῆρχε ἀπαγόρευση. Δέ μπορεῖς νά φανταστεῖς τί καταπίεση! Τώρα πού ἀκούω ἐδῶ πέρα, πού λένε χούντα κι ἔτσι κι ἀλλιῶς, δικτατορία... Πῶς μποροῦν καί χρησιμοποιοῦν αὐτές τίς λέξεις, πού εἶναι τόσο βαριές; Ἄν ἤξερες τί σημαίνουν αὐτές οἱ λέξεις καί πόσο καί πόσο, πόσο ὑπέφερε ὁ κόσμος!

Nέα ταινία μικρού μήκους: Ο θάνατος του Παύλου Μελά

 


Mια ακόμη ταινία μικρού μήκους από τον σκηνοθέτη ιστορικών ταινιών Φώτη Πάσσο. Η ταινία συνδέεται με την ιστορία της Μακεδονίας μας στα χρονικά του Παύλου Μελά και των Μακεδονικών αγώνων. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Παύλου Μελά στον ορεινό οικισμό Μελάς (πρώην Στάτιστα) και στην όμορφη πόλη της Καστοριάς.

H Γενί Σαφάκ κατηγορεί τον Ιμάμογλου επειδή έδωσε συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα…

 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου για άλλη μία φορά κατήγγειλε 

την Τουρκία στα ελληνικά ΜΜΕ.


Κατεβάστε το ΔΩΡΕΑΝ e-book: Από το Σούλι στην Επανάσταση


Από το (όχι και τόσο) μακρινό 2012, όταν η εθνομηδενιστική ιστοριογραφία είχε βάλει στο στόχαστρο το Σούλι και τους Σουλιώτες.


Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Η Γενοκτονία και η κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία

 


Η Γενοκτονία και η κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία

Θεοφάνης Μαλκίδης - Δρ Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Εδώ και χρόνια έχουμε αναπτύξει έναν ιστορικής σημασίας ειλικρινή διάλογο με έντιμες προσωπικότητες στην Τουρκία. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας που έχει συνέπεια, ανιδιοτέλεια, σοβαρότητα, ειλικρίνεια, δεν αποσιωπά την αλήθεια και δεν καταναλώνει ούτε ευτελίζει το ζήτημα.

Συνομιλήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τους ερευνητές, διανοούμενους, ανθρώπους που διώκονται για τις ιδέες τους, συνεργαστήκαμε σε συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και συζητήσεις σε όλον τον πλανήτη. Το Συνέδριο στην Αγκυρα για το Ποντιακό ζήτημα και τη Γενοκτονία τον Απρίλιο του 2016 ήρθε ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Κάποτε έρχεται η ιστορική στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στον τόπο του εγκλήματος για το έγκλημα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, οι δάσκαλοι του Χίτλερ και των Ναζί.


Με τους Ragip Zarakolu, Sait Çetinoğlu και Tamer Çilingir έχω μία μακροχρόνια και συνεχή συνεργασία. Μιλήσαμε, συζητήσαμε και συνεργαστήκαμε, μεταξύ των άλλων σε συνέδρια, σε κοινές συγγραφικές προσπάθειες στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα, για το ζήτημα της Γενοκτονίας και για την αναγνώρισή της. Και οι τρεις συνεργάτες, σπουδαίοι και έντιμοι συνομιλητές και συναγωνιστές, έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και έχουν μιλήσει για τη Γενοκτονία, σε εκδηλώσεις και επιστημονικές συναντήσεις.


Ο βάρβαρος ηγεμόνας και οι ηγετίσκοι



Μια από τις πολλές φορές που είχαμε γράψει για το δικτατορικό καθεστώς του ισλαμοφασίστα Ερντογάν, μας απάντησε ένας από τους αρθρογράφους του ναιναικιστάν (μεταξύ σοβαρού και αστείου ο χαρακτηρισμός, για να μην λέμε συνέχεια για ενδοτικούς, αφού κι ο ενδοτισμός έχασε πια το νόημά του), με ένα επιχείρημα, που μας έμεινε αξέχαστο. Μας είχε κατηγορήσει για υποκρισία, διότι έλεγε ότι ασχολούμαστε σκόπιμα με τον Ερντογάν, για να προκαλούμε την αντιπάθεια εναντίον του, ενώ δεν ασχολούμαστε με άλλους δικτάτορες, όπως ο Πούτιν ή ο Σίσι, διότι αυτοί είναι «φίλοι» μας.


Αγάπη

 


Η αγάπη αναπαύει την καρδιά, την ανακουφίζει, τη ζωογονεί. Το μίσος, απεναντίας, την ταλαιπωρεί, τη βασανίζει, την ταράζει. Όποιος, λοιπόν, μισεί, είναι ο πιο ανόητος ανάμεσα στους ανοήτους, καθώς γίνεται τύραννος του ίδιου του εαυτού του…

Άθληση του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου

 

Τὴ Κ’ (20η) τοῦ μηνὸς Δεκεμβρίου μνήμη, τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος ΙΓΝΑΤΙΟΥ τοῦ Θεοφόρου.

ΑΘΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ


Ὅταν βασίλευε ὁ Τραϊανός, ἐπίσκοπος στὴν Ἀντιόχεια ἦταν ὁ Ἰγνάτιος ὁ Θεοφόρος (αὐτὸς ποὺ φέρει μέσα του τὸν Θεό). Λένε κάποιοι ὅτι τὸν Ἰγνάτιο τὸν πῆρε στὰ ἅγια χέρια του ὁ Δεσπότης Χριστός, ὅταν ἦταν ἀκόμη μικρὸ βρέφος, κατὰ τὴν ὥρα τῆς διδασκαλίας του. Σὲ μιὰ στιγμή, ἐνῶ δίδασκε στὰ Ἱεροσόλυμα, εἶπε στὸν λαό:
– Ὅποιος δὲν ταπεινώνει τὸν ἑαυτό του σὰν αὐτὸ τὸ μικρὸ παιδί, δὲν μπορεῖ νὰ μπεῖ στὴν βασιλεία τῶν Οὐρανῶν καὶ ὅποιος ὑποδεχτεῖ ἕνα ἀπ’ αὐτὰ τὰ παιδιὰ στὸ ὄνομά μου, ἐμένα δέχεται.

Στο Περιβόλι της Παναγίας

 


Ένα όμορφο ταξίδι στο Περιβόλι της Παναγίας 

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Ελληνοτουρκική "φιλία" με έπαθλο την Κύπρο...

 



Πριν από 55 χρόνια.  Η ατμόσφαιρα είναι πανηγυρική στη Γέφυρα των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 1967. Μια μεγαλοπρεπής αψίδα εύχεται «Καλώς ήλθατε» στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, ενώ ο γύρω χώρος είναι διακοσμημένος με πολυάριθμες σημαίες των δύο χωρών. 


Αιτία είναι η συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόλλια, αλλά στην πραγματικότητα με τον αρχηγό της χούντας Συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο, παρόλο που ο τελευταίος τυπικά έχει ακόμη μόνο το αξίωμα του υπουργού Προεδρίας. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η συμφωνία για λύση του Κυπριακού. Η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αμερικανικές επιθυμίες και υποδείξεις είναι το σημαντικότερο μέσον που έχει στη διάθεσή του το δικτατορικό καθεστώς για να εξασφαλίζει την εύνοια της Ουάσιγκτον. 


Το λείψανο του Αγίου Νικολάου

  

 
Το 1054 έγινε το σχίσμα ανάμεσα στην παπική και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 1087 κλάπηκε το λείψανο του Αγίου Νικολάου και μεταφέρθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας.

Χριστουγεννιάτικο νανούρισμα από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

 

Nάνι νάνι καλό μπαμπινούδι, νάνι νάνι εγώ τραγουδώ. 


«Οι αποστάτες, που όλο και θ’ αυξάνονται, θα αυτοαποκαλούνται και θα παρουσιάζονται στους άλλους ως χριστιανοί»

  

«Ακόμα πιο δύσκολη θα κάνει τότε τη θεάρεστη ζωή και η γενική αποστασία. Οι αποστάτες, που όλο και θ’ αυξάνονται, θα αυτοαποκαλούνται και θα παρουσιάζονται στους άλλους ως χριστιανοί. 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821. Δωρεάν διάθεση του συλλογικού τόμου

 


Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821. 

ΔΗΜΟΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ


Πρόλογος


Οι εορτασμοί των μεγάλων Εθνικών Επετείων, μας δίνουν την ευκαιρία πριν απ’ όλα να αναζωογονούμε και να ενδυναμώνουμε την αφοσίωση και την αγάπη μας για την πατρίδα. Μας επιτρέπουν όμως και να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε και να συνάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τα γεγονότα, τα οποία εκάστοτε τιμού με και γιορτάζουμε. Ειδικά στις επετείους για τη συμπλήρωση εκατονταετηρίδων, το βάρος πέφτει ιδιαίτερα στον αναστοχασμό πολύ σημαντικών ιστορικών συμβάντων και περιόδων. Έτσι μπορούμε να διαπιστώνουμε με μεγαλύτερη ευθυκρισία τι ακριβώς
έγινε στο παρελθόν, βλέποντας τα πράγματα από νέες οπτικές γωνίες και έχοντας προηγουμένως διαλύσει στερεότυπα, προκαταλήψεις, δογματισμούς, μύθους και ψευδαισθήσεις.


«Ούτος ο Παράδεισος»: η καθημερινότητα στην Σκήτη Αγίου Ανδρέα του Αγίου Όρους


Δεν απέχει πολύ από τις Καρυές η σκήτη του Αγίου Ανδρέα, που ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Στην αρχαιότητα, στο ίδιο μέρος ήταν χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, το οποίο καταστράφηκε από πειρατές τον 15ο αιώνα.

Την σημερινή όψη η Σκήτη απέκτησε τον δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν αγοράστηκε από Ρώσους μοναχούς και μετατράπηκε σε «Κοινόβια Σκήτη Αγίου Ανδρέα». Σε έκταση η Σκήτη υπερβαίνει πολλές αγιορείτικες Μονές ενώ το Καθολικό της ήταν το μεγαλύτερο από αυτά που χτίστηκαν στην Ανατολή τα χρόνια της τουρκοκρατίας.


Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και η Αγιά Σοφιά

 


Συνεχίζουμε τα περί του Εθνοϊερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσόστομου, όπως τα περιέγραψε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Λεωνίδας Φιλιππίδης  σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από εξήντα χρόνια, στις 13 Νοεμβρίου 1962.


«Γιορτάστε όπως γιορτάζανε οι πατεράδες σας, και μη ξεγιελιώσαστε με τα ξένα κι άνοστα πυροτεχνήματα»


«Αδέρφια μου.  Φυλάξτε τα ελληνικά συνήθειά μας, γιορτάστε όπως γιορτάζανε οι πατεράδες σας, και μη ξεγιελιώσαστε με τα ξένα κι άνοστα πυροτεχνήματα. Οι δικές μας οι γιορτές αδελφώνουν τους ανθρώπους, τους ενώνει η αγάπη του Χριστού. Μην κάνετε επιδείξεις. «Ευφράνθητε εορτάζοντες». Ακούστε τι λένε τα παιδάκια που λένε τα κάλαντα: «Και βάλετε τα ρούχα σας, εύμορφα ενδυθήτε, στην εκκλησίαν τρέξετε με προθυμίαν μπήτε, ν’ακούσετε με προσοχήν όλην την υμνωδίαν και με πολλήν ευλάβειαν την Θείαν Λειτουργίαν.


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Το περιοδικό Ενδοχώρα για το 1922

 




Υπό το σύνθημα «Για τη Θράκη που επιμένει, για τον Ελληνισμό που αντιστέκεται» η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) και ο Σύλλογος ΕΝΔΟΧΩΡΑ διοργάνωσαν επετειακή εκδήλωση μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης!


Πριν τη μάχη

 


«Πιο μεγαλόπρεπος γινόταν πριν από την μάχη. Μόνος του, αποσυρόταν πάλι για να προσευχηθεί, και ζητούσε βοήθεια για τον δύσκολο αγώνα. 

Προς επισιτιστικό χάος η Γαλλία λόγω ενεργειακού κόστους


Είναι πολύ ανησυχητικό για τους Γάλλους κι όχι μόνο, ότι μεγάλα εργοστάσια τροφίμων στη Γαλλία σταματούν την παραγωγή τους. 

Γιατί δεν λέμε ότι ο άνθρωπος έγινε Θεός, αλλά ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος;


 


 

Για τον τρόπο της συλλήψεως του Θεού Λόγου και τη θεία σάρκωση.

Άγγελος Κυρίου στάλθηκε στην αγία Παρθένο, η οποία καταγόταν από τη γενιά του Δαβίδ. Όπως το είπε ο θείος Απόστολος: «Είναι φανερό ότι ο Κύριός μας προήλθε από τη
φυλή του Ιούδα, από την οποία κανείς δεν είχε πλησιάσει στο θυσιαστήριο»·
 γι’ αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια με λεπτομέρειες.


Ο χορός του Ζαλόγγου

 



18 Δεκεμβρίου 1803: Ο χορός του Ζαλόγγου


Το 1802, ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων προσπαθούσε να καταβάλει σθεναρά τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά για έναν ολόκληρο χρόνο και τελικά τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803, έτσι ώστε αυτοί να εγκαταλείψουν ειρηνικά το Σούλι.