Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρά Ασία




Οι μνήμες του ακμαίου Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, που διώχθηκε από τις πανάρχαιες κοιτίδες του το 1922, αναβίωσαν  στη Νέα Ιωνία Αττικής, με αφορμή την έκδοση του πολυσέλιδου τόμου με τίτλο «1922-2022: 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.  

Ο τραγικός ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής – Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα». 


Ο φασισμός στην Τουρκία είναι μόδα – «Όλα τα νησιά είναι δικά μας»

 


Ποπ είδωλο της Τουρκίας ξεδιπλώνει τις γεωπολιτικές του γνώσεις, αναπαράγοντας το φασιστικό αφήγημα του επεκτατισμού στο Αιγαίο

Κωνσταντίνος Κανάρης

 


"Πενθείτε πάντες οι Έλληνες! Οποίον λείψανον θα προσκυνήσωμεν σήμερον!"


Η μάχη του Λιοπετρίου

 


Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο επικές μάχες της ΕΟΚΑ, στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου. Η μάχη που έμεινε γνωστή ως «σκυταλοδρομία θανάτου» στέρησε τη ζωή από τέσσερις αγωνιστές της οργάνωσης: Ανδρέα Κάρυο, Ηλία Παπακυριακού, Φώτη Πίττα και Χρίστο Σαμαρά.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν και η "συνωστισμένη" Σμύρνη .....

 



Θεοφάνης Μαλκίδης


Το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν και η "συνωστισμένη" Σμύρνη ....

Το ΝΑΤΟ με ανάρτησή του στο Τwitter ευχήθηκε «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» λέγοντας πως «Σήμερα είναι η 100η επέτειος από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο tweet, η ηγεσία του ΝΑΤΟ κάνει hashtag το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, ενώ η Turk Press εξηγεί σε ποιον απευθύνεται η φράση να «γιορτάσουμε τη Νίκη τους», τονίζοντας ότι  «Η Άγκυρα στις 30 Αυγούστου τιμά τη νίκη επί των συμμαχικών δυνάμεων και των ελληνικών δυνάμεων εισβολής, που είναι εθνική γιορτή στην Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». (Το tweet κατέβηκε λίγες ώρες αργότερα....)


Επιπλέον η  Διοίκηση των Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη έγραψε σε σχετικό τουίτ: «Σήμερα, η Τουρκία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης ή την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων! Ως @NATO Σύμμαχος που φιλοξενεί μέλη των αμερικανικών δυνάμεων, χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Τουρκίας για την ενότητα των Συμμάχων και την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στις περιοχές της Μεσογείου».


Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την επέτειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «άπιστους και ποταπούς» τους Έλληνες, ενώ ο εταίρος Γκρίζος Λύκος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε πως «αν δεν συνέλθετε το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα θα είναι πολύ βαρύτερο από όσα έγιναν στις 30 Αυγούστου 1922 και μπορεί να εκδηλωθεί ως αναπόφευκτο γεγονός της ζωής και της ιστορίας».

Και η Ελληνική Δημοκρατία αφού στέλνει διαβήματα για να θολώσει τα "συνωστισμένα νερά της" (....) καταθέτει στεφάνι στον Κεμάλ!!!!


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ 


Μνήμη Αθανασίου Ζαφειρίου

 


Σαν σήμερα το 2016  έφυγε από αυτή τη ζωή ο Αθανάσιος Ζαφειρίου, ο μοναδικός διασωθείς Καταδρομέας από το Noratlas  το οποίο συνετρίβη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, έχοντας βληθεί από φίλια πυρά: 

Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη


Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη. 


Υπό τους ήχους του «Θα σημάνουν οι καμπάνες», ο Μίκης Θεοδωράκης ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί στο Σύνταγμα και αποθεώθηκε από τους εκατοντάδες χιλιάδες που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.


Χαμογελώντας, σιγοτραγουδώντας τους στίχους του τραγουδιού που έχει συνθέσει και ακουγόταν από τα μεγάφωνα, ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό.


Το έγκλημα των Ναζί στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης- 2 Σεπτεμβρίου 1944


 


Θεοφάνης Μαλκίδης 
Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης 

Τα Ναζιστικά κρεματόρια δεν υπήρξαν μόνο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά τέθηκαν σε λειτουργία και στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, όταν με την πυρπόληση ενός φούρνου και ενός σπιτιού στα οποία επίτηδες είχαν εγκλωβίσει άμαχο πληθυσμό, οι ναζί κατακτητές δολοφονούσαν 149 ανθρώπους και έγραφαν άλλη μία μαύρη σελίδα στα εγκλήματα πολέμου. 




Αποφράδα ημέρα λοιπόν, αλλά ταυτόχρονα και ημέρα μνήμης και θυσίας είναι η 2 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν οι Nαζί με τους  συνεργάτες τους, έβαψαν στο αίμα το Χορτιάτη.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

1η Σεπτεμβρίου 1821: Η (αποσιωπημένη και άγνωστη) σφαγή της Σαμοθράκης

 

Αυτόχθονες Έλληνες: Πώς απεικόνισαν την Επανάσταση του 1821 οι ...

 

Θεοφάνης Μαλκίδης


 

1η Σεπτεμβρίου 1821: Η (αποσιωπημένη και άγνωστη) σφαγή της Σαμοθράκης.

 


Σήμερα, με την συμπλήρωση διακοσίων και ένα  ετών από το (αποσιωπημένο και άγνωστο) Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης την 1η Σεπτεμβρίου του 1821, οφείλουμε να αναδείξουμε την ηρωική αυτή στιγμή, η οποία αποτελεί την κορύφωση της  συμβολής του νησιού και ολόκληρης της Θράκης  στην Επανάσταση .

Η  Σαμοθράκη πλήρωσε βαρύ τίμημα για την εξέγερσή της, καθώς χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, ενώ όσοι και όσες επέζησαν  πουλήθηκαν σαν σκλάβοι.

Μετά τη σφαγή, στο νησί επιβίωσαν περίπου διακόσιοι Ελληνίδες και Έλληνες , ενώ ο κύκλος αίματος θα κλείσει με τη δολοφονία των πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης (Γεώργιος, Εμμανουήλ, Θεόδωρος, Μιχαήλ, Γεώργιος) το 1835, οι οποίοι αφού μετά το Ολοκαύτωμα είχαν πουληθεί στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής ασπαζόμενοι το Ισλάμ, επέστρεψαν στο νησί και στην Ορθοδοξία με το μαρτύριό τους.

 

Ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά είναι αναμφίβολα η Σαμοθράκη. Βρίσκεται στο Θρακικό πέλαγος και εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, παρουσιάζει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Όπως και όλα σχεδόν τα μέρη όπου κατοικούσαν Έλληνες, οι κάτοικοι της Σαμοθράκης ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων του 1821.

Το επίσημο ελληνικό κράτος αγνοούσε παντελώς τη σφαγή της Σαμοθράκης για περισσότερα από 80 χρόνια. Μόλις στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, ο Ίωνας Δραγούμης ο οποίος  ήταν τότε πρόξενος στη σημερινή Αλεξανδρούπολη, έφερε στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης.


Οι μουσουλμάνοι της Ινδίας μας έστειλαν 600.000 χρυσές λίρες”(το 1921…)



Στη χθεσινή του ομιλία ο  Ταγίπ, αίφνης ανέφερε μία άγνωστη πτυχή σε εμάς τουλάχιστον πτυχή της μικρασιατικής καταστροφής.

Ανέφερε  τα εξής :


Δύο τρεις στίχους

 


«Και αν σε ρωτήσουν καμμία φορά , 

ποιοι τάχατες αλλάζουν τον κόσμο, 

οι ποιητές ή τα κόμματα, 


Ήρωες

 


Στις 31 Αυγούστου 1956 οι Κυριάκος Κολοκάσης, Ιωνάς Νικολάου, Σπύρος  Κυριάκου και Νίκος Σαμψών, ανέλαβαν την απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε μεταφερθεί για ακτινολογική εξέταση. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε ο Άγγλος λοχίας Ντέμον, ο δήμιος που εκτέλεσε στις Κεντρικές Φυλακές τους πρώτους απαγχονισθέντες Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Κατά την επίθεση ο Γιωρκάτζης ελευθερώθηκε. Έπεσαν όμως μαχόμενοι ο Κυριάκος Κολοκάσης (φωτογραφία) και ο εξάδελφός του Ιωνάς Νικολάου. 

Νύχτες



 ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οὔτε φεγγάριμ πόψε οὔτε ποσπερίτην.


Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Μικρά Ασία 1922 : Ούτε κλαυθμός, ούτε οδυρμός, αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα !

 


Θεοφάνης Μαλκίδης*

Μικρά Ασία 1922: Ούτε κλαυθμός, ούτε οδυρμός,  αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα !

 

Είναι περιττό να αναφερθούμε στους συμβολισμούς  που αφορούν  φέτος  τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τον Ελληνισμό της καθ΄ημάς Ανατολής. Εκεί όπου για  αιώνες   ο Ελληνισμός είχε και έχει ως  σημείο αναφοράς για την πίστη,  τον πολιτισμό, την  αρχιτεκτονική, την  ιστορία, τη γαστρονομία, τη μουσική, τον  αθλητισμό, αλλά πριν εκατό χρόνια έγινε τόπος μαρτυρίου, τραγωδίας και θανάτου.

 

Σμύρνη 1922

 


Τοῦ Ποιμενάρχου


Στόν μαρτυρικὸ θάνατο τοῦ Χρυσοστόμου Σμύρνης

Τοῦ Κωστῆ Παλαμᾶ

Δώρος Λοΐζου




48 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του ποιητή και αγωνιστή της ελευθερίας, Δώρου Λοΐζου. 48 χρόνια, οι δολοφόνοι του κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ναυμαχία του Γέροντα

 


Την 29η Αυγούστου 1824 έγινε η Ναυμαχία του Γέροντα ( Τσάταλα)  ή Μανδαλιάς   απέναντι από τη Λέρο και την Κάλυμνο. 


Εις Μνήμην

 


Η βιωματική μαρτυρία του Νικολάου Ανδρέα που έφυγε χθες από τη ζωή για τα εγκλήματα που  διέπραξαν  οι Γερμανοί    τον Δεκέμβρη του ’43 στο μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου.


Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Ανθυπολοχαγού Καταδρομέα Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

 


Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 10:00 πμ στον Ιερό  Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Σφαλαγγιώτισσα)      θα τελεστεί  η νεκρώσιμος ακολουθία και η ταφή των ιερών οστών του  Ανθυπολοχαγού  της 33ης Μοίρας Καταδρομών Κωνσταντίνου  Χριστοφίδη, ο οποίος έπεσε  μαχόμενος στα Πετρομούθια (Άγιος Ιλαρίωνας ) την 21η Ιουλίου 1974, αντιστεκομενος στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο.


«Το κυριότερο είναι να μη λέτε ψέματα στον ίδιο τον εαυτό σας»

 

«Το κυριότερο είναι να μη λέτε ψέματα στον ίδιο τον εαυτό σας. 
Αυτός που λέει ψέματα στον εαυτό του και πιστεύει στο ίδιο του το ψέμα, φτάνει στο σημείο να μη βλέπει καμιάν αλήθεια ούτε μέσα του ούτε και στους άλλους — κι έτσι χάνει κάθε εκτίμηση για τους άλλους και κάθε αυτοεκτίμηση. 

Τους παρενοχλήσαμε λένε με τους S-300…

 

Ελληνική παρενόχληση με S-300 σε τουρκικά F-16

Τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της αποστολής 

τους “κλειδώθηκαν” 

στο ραντάρ του αντιαεροπορικού 

αμυντικού συστήματος S-300 πού ανήκει στην Ελλάδα.


Εικόνα Παναγίας Αγίου Όρους “ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑ” – Ι.Μ. Ιβήρων Αγίου Όρους

 

Η θαυματουργή Πορταΐτισσα, ή εξέχουσα μεταξύ των θεομητορικών εικόνων του «Αθω, ήταν αρχικά φυλαγμένη, καθώς διασώζει ή παράδοση, στη μικρασιατική Νίκαια. Μια ευσεβής γυναίκα με τον μοναχογιό της την είχαν τοποθετήσει μέσα στην ιδιόκτητη εκκλησία τους και την τιμούσαν.
Στά χρόνια της δεύτερης εικονομαχίας Βασιλικοί κατάσκοποι ανακάλυψαν την εικόνα και απείλησαν τη γυναίκα πώς θα τη σκοτώσουν αν δεν τους δωροδοκήσει. Εκείνη υποσχέθηκε ότι την επομένη θα τους έδινε τα χρήματα. και τη νύχτα, αφού προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα, τη σήκωσε με ευλάβεια, κατέβηκε στην παραλία και την έριξε στη θάλασσα λέγοντας:


New York Times: Κλεμμένο Ευαγγέλιο 1.000 ετών επιστρέφει στη Μονή Εικοσιφοινίσσης

 

Στην επιστροφή ενός χειρόγραφου Ευαγγελίου, ηλικίας άνω των 1.000 ετών, στη Μονή Εικοσιφοινίσσης αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».


Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Όλα όσα έγιναν στον τριήμερο εορτασμό για τα εκατό χρόνια του Τυχερού Έβρου

 








Με πολύ πλούσιο πρόγραμμα και εκδηλώσεις λατρείας και 
διασκέδασης ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός για 
τα εκατό χρόνια του Τυχερού Έβρου.


Την πρώτη μέρα έγινε υποδοχή των  εκκλησιαστικών κειμηλίων του Ιμπρίκ Τεπέ από την

 Κυψέλη Ξάνθης, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Τυχερού, τα οποία 

περιφέρθηκαν με τις τιμές που τους αρμόζουν στους κεντρικούς δρόμους του Τυχερού.

Αμέσως μετά τα ιερά κειμήλια τοποθετήθηκαν στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου 

όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλης κ.κ. 

Ανθίμου και του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων.

Τα ιερά κειμήλια προέρχονται από το ελληνικό (πλέον τούρκικο) χωριό Ιμπρικ Τεπέ 

από όπου προήλθαν οι περισσότερες οικογένειες του Τυχερού ως πρόσφυγες 

πριν από 100 χρόνια περίπου.

Η καμπάνα φτιάχτηκε το 1876 στο Ιμπρίκ Τεπέ και ο ήχος της ακουγόταν για χρόνια 

στα χωριά απέναντι, και φεύγοντας θέλανε να την έχουν μαζί τους να τους συνοδεύει


Για τον εορτασμό των 100 χρόνων υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με παλιό 

φωτογραφικό υλικό από τους πρώτους κατοίκους του οικισμού του Τυχερού, 

αλλά και έκθεση φωτογραφίας με θέμα την λίμνη του τυχερού.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου

 Θεοφάνη Μαλκίδη,