Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Πώς η Θράκη απειλείται από τον τουρκικό εθνικισμό



Η περιοχή αφέθηκε με προκλητικό τρόπο στον τουρκικό εθνικισμό και τις πολυποίκιλες επιδιώξεις του

Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ένα από τα μοναδικά στην ιστορία της ανθρωπότητας και την ιστορία των συνθηκών στις διεθνείς σχέσεις παραδείγματα που αποδεικνύει τι είναι ικανά να διαπράξουν τα μεγάλα κράτη και τα μεγάλα συμφέροντα που αυτά εκπροσωπούν εις βάρος των λαών.

¨Οι ομογενείς μας εδώ (στην Θράκη) έχουν σοβαρά προβλήματα¨…

 


Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κιράν κατά την επίσκεψη του στον τάφο του Σαδίκ 

στην Κομοτηνή μαζί με την πρόεδρος του DEB και τον Λεβέντ Σαδίκ, μεταξύ άλλων είπε 

και τα εξής:

H μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο

 

Την Κυριακή θα υψωθεί η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο
Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία στον κόσμο θα υψωθεί με αερόστατο στις 7 μ.μ.  αύριο το απόγευμα, Κυριακή του Θωμά, στον παραλίμνιο χώρο κάτω από το γήπεδο της Πεζούλας, στη λίμνη Πλαστήρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των αγώνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με τη «Γιορτή της Σημαίας».

Ράμα: Η Τουρκία είναι στρατηγικός μας εταίρος

 

Θέλει η π… να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει! Ράμα: Η Τουρκία είναι στρατηγικός μας εταίρος

Αλβανία- ΈντιΡάμα: Τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην αύξηση της τουρκικής επιρροής στην Αλβανία αρνήθηκε ο Έντι Ράμα.

Τηλέμαχος Κώτσιας: «Με τόσα που έχω υποφέρει, δεν ξέρω αν άξιζε τον κόπο»

 

Τηλέμαχος Κώτσιας: «Με τόσα που έχω υποφέρει, δεν ξέρω αν άξιζε τον κόπο»
 

Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣ έχει ήδη τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και στα ελληνικά γράμματα. Από τότε που τον πρωτοδιάβασα, ήθελα να τον συναντήσω. Τη χαρά της συνάντησης όμως μου τη μετρίασε κάπως όταν κάποια στιγμή με αποπήρε: «Όλοι τα ίδια με ρωτάτε». Μα τι άλλο να τον ρωτήσεις, αφού όλο αυτά τα ίδια τον τρώνε και ταΐζουν την πένα του τριάντα χρόνια τώρα;

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Ο Πασάς σε νέες αποστολές στη Θράκη ....

 


Προκλήσεις του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών μέχρι και το τελευταίο λεπτό της επίσκεψης του στη Θράκη

Από τις συνεχείς προκλήσεις “σημαδεύτηκε” η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν,  σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο.

 Πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, μία… επιλεκτική συνέντευξη Τύπου, όπου είχαν προσκληθεί μόνο οι ανταποκριτές του κρατικού καναλιού TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των τουρκόφωνων ΜΜΕ της Θράκης. Όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ -πολύ δημοκρατικά- δεν έλαβαν πρόσκληση, προφανώς επειδή ήταν ανεπιθύμητα.

Τουρκική προπαγάνδα



1

Η Τουρκία, η χώρα η οποία στέλνει παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα, με προφανή σκοπός την ισλαμοποίηση συγκεκριμένων περιοχών, τις οποίες εποφθαλμιά (βλ. νησιά Αιγαίου Θράκη) διατυπώνει συνεχώς πρωτοφανείς κατηγορίες κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό.

Συχνά-πυκνά, αξιωματούχοι της Άγκυρας ισχυρίζονται ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των παράνομων μεταναστών, ενώ η Τουρκία είναι η χώρα που στρατολογεί και εκπαιδεύει τουρκόφωνους και μη μουσουλμάνους (βλ. Σομαλία), προκειμένου να «εισβάλλουν στην Ελλάδα.

Η όλη προσπάθεια γίνεται δυσμικά με τις ευλογίες των διεθνιστών, οι οποίοι δείχνουν να στηρίζουν την μαζική έλευση φτωχών μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Αυτή την φορά οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε όριο προπαγάνδας, γυρίζοντας μέσω του κρατικού τους ενημερωτικού δικτύου «TRT» αγγλόφωνο ντοκιμαντέρ, το οποίο μάλιστα έχει υποτιτλιστεί και στα Ελληνικά.

Σε αυτό καταγγέλλουν την εξαφάνιση… παιδιών μουσουλμάνων και απαιτούν να ενσωματωθούν στις κοινωνίες. Μάλιστα, χρησιμοποιούν την φωνή της Φεντερικάς Τοσκάνο, επικεφαλής του Τμήματος Υπεράσπισης και Μετανάστευσης στο Missing Children Europe, για να ζητήσουν «ίσα δικαιώματα» για τα παιδιά των παράνομων μεταναστών  (μερικά από αυτά παρουσιάζονται ως ανήλικα, ενώ δεν είναι) με εκείνα των ντόπιων ως «λύση» στο υπαρκτό, εν μέρει, πρόβλημα των εξαφανίσεων παιδιών, προφανώς από συμμορίες Trafficking!

H Τουρκία αξιοποιεί κάθε σταγόνα συγκυριών, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της. Με το βίντεο που θα δείτε θα συμφωνήσουν πολλοί… «προοδευτικοί» εντός Ελλάδας!

Όπως θα δείτε στις εικόνες δείχνουν ελάχιστα παιδιά:

Το άνοιγμα των εκκλησιών στην Βόρειο Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992


 

Η Αλβανία κάτω από τήν εξουσία τού κομμουνιστικού κόμματος υπήρξε τό μοναδικό συνταγματικά αθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αυτή απαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ιεροπραξία, καταστράφηκαν εκ θεμελίων οι περισσότεροι τόποι λατρείας, ενώ απεσχηματίστηκαν όλοι οι ιερείς, καί πολλοί από αυτούς εξορίστηκαν ή πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Από τό 1976 επίσης απαγορεύθηκαν διά νόμου όλα τα χριστιανικά ονόματα. 

Διακόσια χρόνια μετά το 1821

 


200 έτη από την Επανάσταση του 1821: 7 Μαΐου 1821: Στα πλαίσια της οργάνωσης της Επανάστασης στην Μακεδονία από τον Φιλικό και εύπορο έμπορο των Σερρών Εμμανουήλ Παππά κατ' εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Ελληνικά πλοία πραγματοποιούν απόβαση στο Τσάγιεζι (Λιμάνι Αμφίπολης), επιτίθενται κατά των οθωμανικών τελωνειακών αρχών και αφαιρούν από αυτές εμπορεύματα και εφόδια για τον Αγώνα. Το νέο γίνεται γνωστό στους τούρκους προεστούς των Σερρών, οι οποίοι το εκλαμβάνουν ως έναρξη της Επανάστασης στην Μακεδονική πόλη και καλούν τους μουσουλμάνους κατοίκους της σε ιερό πόλεμο κατά των Χριστιανών. 

Η συνθηκολόγηση και οι δοσίλογοι

 



2 Μαίου 1941. Η Κυβέρνηση Διέγραψε από την Τάξη των Αξιωματικών τους 3 Στρατηγούς που Υπέγραψαν Ανακωχή με Γερμανούς και Ιταλούς, παρά την Αντίθετη Εντολή του Αρχιστρατήγου και του Βασιλιά! 

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας

 


Θ. Μαλκίδης

Αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας


Κύπρος, Σουηδία, Αρμενία, Ολλανδία, Κογκρέσο ΗΠΑ, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία, Νέα Υόρκη, Μασσαχουσέττη, Ιλινόις, Τορόντο, Μόντρεαλ και δεκάδες άλλες Πολιτείες, Δήμοι και άλλοι φορείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μέχρι την Αυστραλία και την Ευρώπη,  έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία ενός εκατομμυρίου προγόνων μας, μετά από τον αγώνα συγκεκριμένων Ελλήνων και Φιλλεληνων.


Σήμερα και μετά την ιστορικής σημασίας πράξη για το Αρμενικό Ολοκαύτωμα, η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να θέσει  επισήμως αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.


Η 19η Μαΐου, ημέρα που θα τιμηθεί ο θύτης και  δάσκαλος του Χίτλερ Κεμάλ, ας είναι η ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι θεσμοί, θα ζητήσουν από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα το αυτονόητο!


Τα λόγια τελείωσαν, στην πράξη λοιπόν  αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας ενός εκατομμυρίου Ελληνίδων και Ελλήνων τώρα!

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας


Πασάδες ξανά στη Θράκη;



Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Θράκη.


Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφη του Frontex στο Αιγαίο (video)


Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό και σκάφος του Frontex στη Χίο. 


Μπομπυ Σαντς

 


5 Μαΐου 1981: Ο Ιρλανδός Bobby Sands, κρατούμενος στις βρετανικές φυλακές, πεθαίνει μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας. 

Διακόσια χρόνια μετά το 1821



6 Μαΐου 1825: Δέκα (10) ημέρες μετά την πτώση της Σφακτηρίας, οι Ηρωικοί Υπερασπιστές του Νεοκάστρου, του ύψιστης στρατηγικής σημασίας Κάστρου στην ανατολική είσοδο του Λιμανιού της Πύλου (Ναυαρίνου), αναγκάζονται να το παραδώσουν στον Ιμπραήμ, έχοντας χαθεί πλέον κάθε δυνατότητα συνέχισης της παραμονής τους σε αυτό παρά τις επί μακρόν ηρωικές προσπάθειες των Ελληνικών Δυνάμεων προς υποστήριξή τους με την διεξαγωγή σκληρών πολεμικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη του Κάστρου περιοχή, κατά τις οποίες έλαβε μέρος και ο ανδρείος Μακεδόνας Τάσος Καρατάσος (Μάχη της Σχοινόλακας). 

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Αλβανικός εθνικισμός με χορηγία Σκοπίων...




Η είδηση ότι το Υπουργείο Πολιτισμού των Σκοπίων χρηματοδότησε βιβλίο για την αλβανική καταγωγή των Θεών του Ολύμπου και για τους Αρβανίτες-Αλβανούς οι οποίοι είναι θεμελιωτές της σύγχρονης Ελλάδας είναι εντυπωσιακή για τους προφανείς λόγους.

Ιδιωτική επίσκεψη....

 DEB_Thrace

Ο Ερντογάν στέλνει στη Θράκη τον υφυπουργό Εξωτερικών, Yavuz Selim Kiran. Σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Μαΐου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Burak Özügergin.

Ελληνισμός μαχόμενος : 1821- 2021

 


 5 Μαΐου 1826: Την επομένη της πυρπόλησης της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας ο Ιμπραήμ επιτίθεται στην οχυρή θέση Καστράκι, σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων (1.000μ.) κοντά στο χωριό Σόλος στον Χελμό, όπου είχαν οχυρωθεί περί τους πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους τόσο των Καλαβρύτων όσο και των γύρω χωριών, προκειμένου να προφυλαχθούν από την επιδρομή του αιγύπτιου πασά.

Μνήμη Μιχάλη Πασιαρδη, δια χειρός Βάσου Φτωχόπουλου

 


Ο Βάσος ο Φτωχόπουλος

βγήκε δόξα τω Θεώ απ’ το νοσοκομείο,

ήρθε σήμερα 4.5.2021 στο Τσέρι για τον

ύστατο χαιρετισμό στον Μιχάλη μας τον Πασιαρδή.


Έγραψε κιόλας το πιο κάτω Υστερόγραφο,

Προστιθέμενο στον Πρόλογο που είχε γράψει

όταν το 2017 εξέδωσε τον 197σέλιδο τόμο

με ΤΑ ΤΕΤΡΑΣΤΙΧΑ του Πασιαρδή.

Οι εκλογές στην Αλβανία και ο Ελληνισμός




 Του Γιώργου Κυριακού

Οι εκλογές στην Αλβανία πραγματοποιήθηκαν σε ένα κλίμα πόλωσης αλλά και αποχής του μισού πληθυσμού που έχει μεταναστεύσει. Ενέργειες όπως οι πυροβολισμοί στην Καβάγια και οι συγκρούσεις οπαδών στο Ελμπασάν, περιστατικά εξαγοράς ψήφων με ένα από αυτά να καταλήγει σε εκτέλεση στελέχους του ΣΚ τραυμάτισαν την αλβανική κοινωνία. Επιπρόσθετα, αποκαλύψεις για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 910.000 πολιτών από την εθνική πλατφόρμα e-albania προς χρήση από το κυβερνητικό κόμμα, άλλες για fast-track νομιμοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων παράνομων ιδιοκτησιών επιβεβαίωσαν όσους οργανισμούς (ΟΑΣΕ, πρεσβείες ΕΕ και ΗΠΑ κλπ.) είναι διαπιστευμένοι στο να παρακολουθούν την εξέλιξη χώρας. Το κερασάκι ήταν οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση, για φιλορωσικό σαμποτάζ της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Defender Europe 21», με αφορμή την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Τιράνων. Από την Ελλάδα και την επονομαζόμενη «Βόρεια Μακεδονία» ήταν απαγορευμένη ουσιαστικά η είσοδος στη χώρα καθότι προβλεπόταν καραντίνα 14 ημερών με πρόσχημα τη μη διάδοση του ιού στις διακοπές του Πάσχα. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η παρουσία στις κάλπες του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Α. Κούρτι, του οποίου το κόμμα «Αυτοδιάθεση» συμμετείχε με τρεις υποψηφίους.

Η Τουρκία και η ΕΕ στις εκλογές

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ράμα υπερθεμάτιζε της προστασίας από την Τουρκία. Στο Αργυρόκαστρο συνοδεύτηκε από τον Τούρκο υπουργό πολιτισμού και άλλους παράγοντες μεταξύ αυτών και της ΤΙΚΑ που ειδικεύεται στην αναστήλωση και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων. Το νοσοκομείο στο Φίερ, «τον ήλιο που ανατέλλει ξανά στην Αλβανία» όπως είπε, που χτίστηκε με χρήματα από την Τουρκία και κοσμείται με την τουρκική σημαία, ήταν στην κορυφή της προεκλογικής του εκστρατείας όπως και η χορήγηση των κινεζικών εμβολίων. Με έμφαση κατηγόρησε την «αναλγησία» της ΕΕ που δεν εξασφάλισε μαζικό εμβολιασμό. Από την άλλη ο Λουλζίμ Μπάσα του Δημοκρατικού Κόμματος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αντί να επενδύσει στις πληττόμενες μικροεπιχειρήσεις προτίμησε να επενδύσει στις συμβάσεις με ιδιώτες. Υποσχέθηκε την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος προς όφελος των ενταξιακών διαδικασιών, αύξηση μισθών, αύξηση δημοσίων επενδύσεων, προσπάθεια για απελευθέρωση της βίζας κλπ. Το κόμμα του προέδρου Μέτα, συνομολόγησε για μετεκλογική συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι μεταξύ των μεγάλων κομμάτων δεν υπάρχει καμιά διαφορά και η εναπομείνασα Αλβανία επέλεξε την προσαρμογή στα δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει κατόπιν σοβαρών τομών της οχταετίας Ράμα αλλά και αλλαγών στο διεθνές τοπίο.

Γιατί νίκησε ο Ράμα;

Πρώτον, ο Ράμα ενίσχυσε τον τουρκικό παράγοντα ύστερα από την έναρξη μιας συστηματικής νεοθωμανικής επεκτατικής πολιτικής ενίσχυσης στην βαλκανική «πίσω αυλή» της παλιάς αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του 2016. Η Τουρκία χρηματοδοτεί και επηρεάζει καθοριστικά την εξωτερική πολιτική της Αλβανίας-από εκεί και οι συναντήσεις του Ράμα με τον Ερντογάν πριν λάβει αποφάσεις για τα εθνικά θέματα. Ελέγχει τα θρησκευτικά ιδρύματα, παρεμβαίνει στην εκπαίδευση, στην υγεία και στον στρατό, με παροχές πολεμικού υλικού, υποδομών και στον τομέα της εκπαίδευσης ενώ έχει ναυτική βάση στην Αυλώνα. Διαρκής είναι η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις της Τουρκίας στο εμπόριο, στο τραπεζικό σύστημα, σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στη χαλυβουργία, στις τηλεπικοινωνίες. Ο Ερντογάν με 3 δισ. ευρώ επενδύσεις στην Αλβανία, δήλωσε: «Δεν ξέρω πόσες επενδύσεις έχουν φτάσει από την ΕΕ, αλλά οι δικές μας δεν θα σταματήσουν». Η Αλβανία έγινε «η μικρή Τουρκία των Βαλκανίων».

Δεύτερον, κατάφερε να συσπειρώσει την ολιγαρχία η οποία ήταν μοιρασμένη σε δυο ή τρεις μερίδες έχοντας δώσει γη και ύδωρ. Με τα περιβόητα ΣΔΙΤ κατάφερε να μεταβιβάσει οικονομικούς τομείς της δραστηριότητας του κράτους (ακόμα και στην υγεία με τη διαβόητη -τουρκικών συμφερόντων- αλυσίδα νοσοκομείων Spitalin Amerikan) κι έχει αφήσει υποσχέσεις για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες σε τρεις περιοχές της χώρας. Νόμοι που καταπατούν εργατικά δικαιώματα έχουν επιφέρει σοβαρή επιδείνωση της ζωής των Αλβανών και ειδικά μέσα στην πανδημία οι επαγγελματίες έχουν φτάσει στα όριά τους. Είναι χαρακτηριστική η δημόσια προτροπή του σε επιχειρηματία να απολύσει τους Αλβανούς εργάτες να προσλάβει από το Μπαγκλαντές και μόλις αυτοί μάθουν αλβανικά να τους απολύσει! Επίσης, τα σχέδια ανάπλασης της παραλίας της Χιμάρας, η οποία έχει σηκώσει και το βάρος της αντίστασης μετά την καταπάτηση δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας Ελλήνων καθώς και οι ΒΑΠΕ είναι μέσα στην προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού και της πράσινης ενέργειας.

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Όσοι ζωντανοί !





 Θ. Μαλκίδης

Όσοι Ζωντανοί...

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 



Μας είπαν ότι χαλάσαμε τη συνύπαρξη  600 ετών με τους Τούρκους αφέντες, όταν ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι επαναστάτες ανέκτησαν με τη θυσία τους την Ελευθερία

Μας είπαν ότι στη Μακεδονία ζούσαν όλοι καλά και πως αυτή η αρμονία διαλύθηκε από τον  Παύλο Μελά και τους συμπολεμιστές του. 

Κάτι… παρόμοιο, είχε συμβεί πριν από 106 ακριβώς χρόνια, Ούρσουλα



Η περίπτωση Λίμαν φον Σάντερς και η επανάληψη της ιστορίας στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας… Ο σάλος που προκλήθηκε από τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν έναντι της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί και να περάσει απαρατήρητη και κατά το δυνατόν ασχολίαστη, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη ούτε πίσω βρίσκεται, όπως υποστηρίχθηκε επανειλημμένα, ούτε στέκει αμήχανη μπροστά στην Τουρκία. Η ιστορία είναι πάντα εδώ για να μας διδάσκει και να μας υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη ανέχεται την -όπως αποδεικνύεται αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου- τουρκική συμπεριφορά, προκειμένου να εξυπηρετήσει ζωτικά συμφέροντα των μεγάλων χωρών-μελών της. Των μεγάλων δυνάμεων όπως θα τις ονομάζαμε παλαιότερα και ιδίως της Γερμανίας.

Όσο και αν προσβλήθηκε από τη στάση του Τούρκου προέδρου η πρόεδρος της Κομισιόν και όσο αδιάφορος κι αν παρουσιάζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σαρλ Μισέλ), δεν ξέχασαν ούτε δευτερόλεπτο ότι ταξίδεψαν στην Τουρκία για την προάσπιση και διασφάλιση αυτών των συμφερόντων.

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να πρόδωσε τα συναισθήματά τους, αλλά “κατάπιαν” χωρίς δισταγμό την τεράστια προσβολή όχι μόνο απέναντι στο πρόσωπό τους, αλλά και έναντι των ήδη τσαλαπατημένων ευρωπαϊκών θεσμών και των περιβόητων δυτικών αξιών. Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί και πριν από 106 ακριβώς χρόνια.

Αρχίζετε τώρα λοιπόν να βλέπετε, τι είδους κόσμο δημιουργούμε;»

 

Τζορτζ Όργουελ: «Αρχίζετε τώρα λοιπόν να βλέπετε, τι είδους κόσμο δημιουργούμε; »

«Η πραγματική δύναμη, η δύναμη που έχουμε για να αγωνιστούμε μέρα και νύχτα, δεν είναι η εξουσία πάνω σε πράγματα, αλλά πάνω σε ανθρώπους». 

Να φύγετε από τη Λιβύη!


ΨΔΣΔΣγγγ

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Τουρκία να συνεργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της διάσκεψης του Βερολίνου και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Φώτης Κόντογλου: Ἀνέστη Χριστός, Ἡ δοκιμασία τοῦ λογικοῦ


Ἡ πίστη τοῦ χριστιανοῦ δοκιμάζεται μὲ τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ σὰν τὸ χρυσάφι στὸ χωνευτήρι. Ἀπ᾿ ὅλο τὸ Εὐαγγέλιο ἡ Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ εἶναι τὸ πλέον ἀπίστευτο πράγμα, ὁλότελα ἀπαράδεκτο ἀπὸ τὸ λογικό μας, ἀληθινὸ μαρτύριο γιὰ δαῦτο. Μὰ ἴσια-ἴσια, ἐπειδὴ εἶναι ἕνα πράγμα ὁλότελα ἀπίστευτο, γιὰ τοῦτο χρειάζεται ὁλόκληρη ἡ πίστη μας γιὰ νὰ τὸ πιστέψουμε. Ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι λέμε συχνὰ πὼς ἔχουμε πίστη, ἀλλὰ τὴν ἔχουμε μονάχα γιὰ ὅσα εἶναι πιστευτὰ ἀπ᾿ τὸ μυαλό μας. Ἀλλὰ τότε, δὲν χρειάζεται ἡ πίστη, ἀφοῦ φτάνει ἡ λογική. Ἡ πίστη χρειάζεται γιὰ τὰ ἀπίστευτα.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Από τα Μνημόνια, στους "διανοούμενους" και τους "καθηγητές", από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη..... Καλή Ανάσταση στην Ελλάδα

 


Θ. Μαλκίδης . 

Από τα Μνημόνια, στους "διανοούμενους" και τους "καθηγητές",  από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.....

Σε αναλόγου δυσκολίας, απογοήτευσης και θλίψης περιόδους για την πατρίδα μας, ο λαός μας προσέβλεπε στους διανοούμενους, στην πνευματική του ηγεσία. Περίμενε να του ανοίξουν, συν Θεώ, το δρόμο για να διεκδικήσει, να αγωνιστεί και να νικήσει. Το έπραξαν μεταξύ των άλλων ο Σικελιανός και ο Καζαντζάκης όταν δολοφονούνταν οι Έλληνες το 1921 στην Αμάσεια του Πόντου, το φώναξε με την ιδιαίτερη φωνή και πένα του ο Κωστής Παλαμάς το 1940 δίνοντας το έναυσμα της αντίστασης που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, το ίδιο έκανε τρεις δεκαετίες σχεδόν αργότερα ο Γιώργος Σεφέρης.

Όταν έρθει η ώρα και εσύ θα έχεις και πρέπει να έχεις μία εμπειρία τύπου Ταλάτ Πασά”


Ο Αρμένιος βουλευτής Γκάρο Παϊλάν 

έγραψε σχετικά με τη γενοκτονία :

Iάκωβος Μάγερ: Ο Ελβετός ήρωας του Μεσολογγίου


     Ο Ιάκωβος Μάγερ (Ζυρίχη 1798 – Μεσολόγγι 11 Απριλίου 1836) είναι εκ των ηρώων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, μαζί με τους Ρωγών Ιωσήφ και Χρήστο Καψάλη, για τους οποίους είχαμε γράψει πέρυσι την ίδια ημέρα. Η προσφορά του κατά την πολιορκία ήταν ουσιαστική. Εργάσθηκε με συνέπεια και επιτυχία ως ιατρός και φαρμακοποιός, αν και δεν είχε τα σχετικά διπλώματα. 

Επί πλέον ήταν στο Μεσολόγγι ο εκδότης  της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», δια της οποίας το τραγικό χρονικό της πολιορκίας έμεινε στην Ιστορία. Η εφημερίδα κυκλοφορήθηκε από τον Ιανουάριο του 1824 έως τον Φεβρουάριο του 1826, όταν τα κανόνια των πολιορκητών Οθωμανών κατέστρεψαν τα τυπογραφικά μηχανήματα, λίγο καιρό πριν από την Έξοδο.

Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά

 


Χριστός Ανέστη, καλή λευτεριά


Μνήμη Μιχάλη Πασιαρδη

 


Θλιμμένη Ανάσταση έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Κύπριος ποιητής Μιχάλης Πασιαρδης.

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Ανάστα, ο Θεός



ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΣ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Εἴ τις εὐσεβής καί φιλόθεος, ἀπολαυέτω τῆς καλῆς ταύτης καί λαμπρᾶς πανηγύρεως.
Εἴ τις εὐγνώμων, εἰσελθέτω χαίρων εἰς τήν χαράν τοῦ Κυρίου αὐτοῦ.
Εἴ τις ἔκαμε νηστεύων, ἀπολαυέτω νῦν τό δηνάριον.
Εἴ τις ἀπό τῆς πρώτης ὥρας εἰργάσατο, δεχέσθω σήμερον τό δίκαιον ὄφλημα.
Εἴ τις μετά τήν τρίτην ἦλθεν, εὐχαρίστως ἑορτασάτω.
Εἴ τις μετά τήν ἕκτην ἔφθασε, μηδέν ἀμφιβαλλέτω˙ καί γάρ οὐδέν ζημειοῦται.
Εἴ τις ὑστέρησεν εἰς τήν ἐνάτην, προσελθέτω, μηδέν ἐνδοιάζων.
Εἴ τις εἰς μόνην ἔφθασε τήν ἐνδεκάτην, μή φοβηθῆ τήν βραδύτητα˙ φιλότιμος γάρ ὤν ὁ Δεσπότης, δέχεται τόν ἔσχατον καθάπερ καί τόν πρῶτον˙ ἀναπαύει τόν τῆς ἐνδεκάτης, ὡς τόν ἐργασάμενον ἀπό τῆς πρώτης˙ καί τόν ὕστερον ἐλεεῖ καί τόν πρῶτον θεραπεύει˙ κακείνω δίδωσι καί τούτω χαρίζεται˙ καί τά ἔργα δέχεται καί τήν γνώμην ἀσπάζεται˙ καί τήν πρᾶξιν τιμᾶ καί τήν πρόθεσιν ἐπαινεῖ.

Οὐκοῦν εἰσέλθετε πάντες εἰς τήν χαράν τοῦ Κυρίου ὑμῶν˙ καί πρῶτοι καί δεύτεροι τόν μισθόν ἀπολαύετε. Πλούσιοι καί πένητες μετ’ ἀλλήλων χορεύσατε˙ ἐγκρατεῖς καί ράθυμοι τήν ἡμέραν τιμήσατε˙ νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες, εὐφράνθητε σήμερον. Ἡ τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες. Ὁ μόσχος πολύς, μηδείς ἐξέλθη πεινῶν. Πάντες ἀπολαύσατε τοῦ συμποσίου τῆς πίστεως˙ πάντες ἀπολαύσατε τοῦ πλούτου τῆς χρηστότητος. Μηδείς θρηνείτω πενίαν˙ ἐφάνη γάρ ἡ κοινή Βασιλεία. Μηδείς ὀδυρέσθω πταίσματα˙ συγνώμη γάρ ἐκ τοῦ τάφου ἀνέτειλε. Μηδείς φοβείσθω θάνατον˙ ἠλευθέρωσε γάρ ἡμᾶς ὁ τοῦ Σωτῆρος θάνατος.

Ἔσβεσεν αὐτόν, ὑπ’ αὐτοῦ κατεχόμενος. Ἐσκύλευσε τόν ἅδην ὁ κατελθών εἰς τόν ἅδην. Ἐπίκρανεν αὐτόν, γευσάμενον τῆς σαρκός αὐτοῦ. Καί τοῦτο προλαβών Ἠσαϊας ἐβόησεν˙
ὁ ἅδης φησίν, ἐπικράνθη, συναντήσας σοι κάτω.
Ἐπικράνθη˙ καί γάρ κατηργήθη.
Ἐπικράνθη˙ καί γάρ ἐνεπαίχθη.
Ἐπικράνθη˙ καί γάρ ἐνεκρώθη.
Ἐπικράνθη˙ καί γάρ καθηρέθη.
Ἐπικράνθη˙ καί γάρ ἐδεσμεύθη.
Ἔλαβε σῶμα καί Θεῶ περιέτυχεν.
Ἔλαβε γῆν καί συνήντησεν οὐρανῶ.
Ἔλαβεν ὅπερ ἔβλεπε καί πέπτωκεν ὅθεν οὐκ ἔβλεπε.
Ποῦ σου, θάνατε, τό κέντρον;
Ποῦ σου, ἅδη, τό νῖκος;
Ἀνέστη Χριστός καί σύ καταβέβλησαι.
Ἀνέστη Χριστός καί πεπτώκασι δαίμονες.
Ἀνέστη Χριστός καί χαίρουσιν ἄγγελοι.
Ἀνέστη Χριστός, καί ζωή πολιτεύεται.
Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος.
Χριστός γάρ ἐγερθείς ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο.      
Αὐτῶ ἡ δόξα καί τό κράτος εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων.
Ἀμήν. 


Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην ότι συ κληρονομήσεις εν πάσι τους έθνεσι .

Η λειτουργία της Ανάστασης το 1945 στο Νταχάου . Ανάσταση για τον Ελληνισμό !




Θ. Μαλκίδης 

Η λειτουργία της Ανάστασης στο Νταχάου το 1945: ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς και οι Έλληνες, Σέρβοι και Ρώσοι ιερείς .