Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

«Ο αρ­με­νι­κός λαός θα ζή­σει ι­διαί­τε­ρες στιγ­μές ως απο­τέ­λε­σμα του αγώνα του για αντίσταση και επιβίωση»

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

Συνέντευξη στoν Mάικ Τσιλιγκιριάν, 

Περιοδικό ΑΡΜΕΝΙΚΑ


«Ο αρ­με­νι­κός λαός θα ζή­σει  ι­διαί­τε­ρες και μο­να­δι­κές στιγ­μές ως απο­τέ­λε­σμα του αγώνα του αντίστασης και επιβίωσης, διεκδίκησης 

και αναγνώρισης»

 

Ο Θε­ο­φά­νης Μαλ­κί­δης γεν­νή­θη­κε στην Α­λε­ξαν­δρού­πο­λη α­πό γο­νείς πρό­σφυ­γες α­πό την Α­δρια­νού­πο­λη της Α­να­το­λι­κής Θρά­κης. Εί­ναι δι­δά­κτωρ κοι­νω­νι­κών ε­πι­στη­μών και μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών η ο­ποί­α το 2007 α­να­γνώ­ρι­σε, με­τά α­πό ψη­φο­φο­ρί­α με­τα­ξύ των με­λών της, τη Γε­νο­κτο­νί­α των Ελ­λή­νων, των Αρ­με­νί­ων και των Ασ­συ­ρί­ων.

Έ­χει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει πα­ρεμ­βά­σεις για το ζή­τη­μα της Γε­νο­κτο­νί­ας των Ελ­λή­νων και των Αρ­με­νί­ων, ε­κτός και ε­ντός Ελ­λά­δας και για τη δρα­στη­ριό­τη­τά του έ­χει βρα­βευ­θεί α­πό δη­μό­σιους και άλ­λους φο­ρείς, τό­σο στο ε­σω­τε­ρι­κό ό­σο και το ε­ξω­τε­ρι­κό.

Τα κεί­με­να του Θ. Μαλ­κί­δη έ­χουν με­τα­φρα­σθεί στην αρ­με­νι­κή, αγ­γλι­κή, γαλ­λι­κή, ι­τα­λι­κή, ι­σπα­νι­κή, ρω­σι­κή, τουρ­κι­κή, βουλ­γα­ρι­κή και αλ­βα­νι­κή γλώσ­σα.


Κύ­ριε Μαλ­κί­δη, α­σχο­λεί­στε πολ­λά χρό­νια με το Αρ­με­νι­κό  Ζή­τη­μα και ει­δι­κά με το θέ­μα της γε­νο­κτο­νί­ας. Πώς κρί­νε­τε την  α­πό­φα­ση για την ποι­νι­κο­ποί­η­ση της άρ­νη­σης της γε­νο­κτο­νί­ας α­πό τη βου­λή της Γαλ­λί­ας και τον τρό­πο α­ντί­δρα­σης της Τουρ­κί­ας;

Όταν ο θύτης κατηγορεί το θύμα: Ο Ερντογάν είπε ότι η Αρμενία κράτος ληστής !

 


Ο Ερντογάν αφού έχει εισβάλλει στην Αρμενία, την ονομάζει κράτος -ληστή !

3 Οκτωβρίου 1943. Το έγκλημα από τους Γερμανούς Ναζί κατακτητές στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων

 Î›Î¹Î³ÎºÎ¹Î¬Î´ÎµÏ‚ μνημείο


Μία ακόμη σφαγή  αθώων Ελλήνων από τους Γερμανούς Ναζί . Λιγκιάδες Ιωαννίνων. 

Το χωριό Λιγκιάδες βρίσκεται απέναντι από τα Γιάννενα, στο βουνό Μιτσικέλι. Ο θάνατος ενός γερµανού αξιωµατικού,  του αντισυνταγματάρχη Καταδρομών Γιόζεφ Ζάλμινγκερ φίλου του Χίτλερ από αντάρτες του ΕΔΕΣ, θεωρείται η αφορμή για τα αντίποινα στους Λιγκιάδες.... Ήταν 3 Οκτωβρίου του 1943 όταν έξι καμιόνια γεμάτα με Γερμανούς καταδρομείς της σκληρής μεραρχίας «Εντελβάις» εισέβαλαν στο χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων και ήσαν έτοιμοι να διαπράξουν ένα αποτρόπαιο και φριχτό έγκλημα. 
Η θηριωδία των γερµανικών στρατευµάτων άρχισε στις12.00 το µεσηµέρι στην Αµφιθέα. Οι Γερµανοί ανηφορίζουν στο βουνό και φθάνουν στους Λιγκιάδες. Εκείνη την ώρα στο χωριό βρίσκονταν λίγα άτοµα, οι περισσότεροι ηλικιωµένοι και µερικές γυναίκες µε τα παιδιά τους .

Τους υπόλοιπους έσωσαν τα καρύδια, που ήταν η εποχή της συγκοµιδής τους.  Όταν κατόπιν επέστρεψαν στο χωριό οι εικόνες που αντίκρισαν ήταν φρικιαστικές  !

Οι Γερμανοί είχαν κάψει ζωντανούς πολλούς κατοίκους εκτός από τα σπίτια τους. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική! Οι ναζί είχαν δημιουργήσει ένα σκηνικό φρίκης. Άλλους κατοίκους τους έκαψαν ζωντανούς και άλλους τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ αφού τους κατέβασαν στα υπόγεια των σπιτιών τους. Μητέρες αγκαλιά με τα νεκρά παιδιά τους, ηλικιωμένοι πνιγμένοι στο αίμα και σωροί από πτώματα στην πλατεία του χωριού συνέθεταν το σκηνικό στους Λιγκιάδες μετά το πέρασμα των Γερμανοναζιστών….

Από τους 96 που µέτρησαν, 92 νεκροί, µεταξύ των οποίων 34 παιδιά ηλικίας 6 µηνών ως 11 ετών, 37 γυναίκες, 30 έως 64 ετών,και 11 άτοµα άνω των 70 ετών.

Γλίτωσαν τον θάνατο µόνο τέσσερις: ένα βρέφος, µια νεαρή γυναίκα, που τα κορµιά των συγχωριανών της την κάλυψαν πέφτοντας την ώρα του πολυβολισµού, και δύο 24χρονοι άνδρες που οι σφαίρες τούς τραυµάτισαν επιπόλαια.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ποιος θα υπερασπιστεί τον Ελληνισμό, αν όχι εμείς;

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

 Ποιος  θα υπερασπιστεί τον Ελληνισμό, αν όχι εμείς;

Η παρούσα κατάσταση με  την εκ Βρυξελλών  χυδαία προπαγάνδα υποταγής και παράδοσης  στο Τουρκικό φασισμό και τον επεκτατισμό, δείχνει, μεταξύ των άλλων, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι, πρόσωπα,  κινήματα,  που θα απαντήσουν στο βασικό ερώτημα: «Ποιος θα υπερασπιστεί τον Ελληνισμό;».

Προφανώς δεν είναι αυτοί,  οι οποίοι μας προτρέπουν να υποταχθούμε στο νέο Σουλτάνο, μαθητή του Χίτλερ, αποδεχόμενοι  την εισβολή στη Θράκη και το Αιγαίο.

«Οι Έλληνες έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την ελευθερία μας για να την δώσουμε τόσο φτηνά στον πρώτο τυχόντα», έλεγε την περίοδο της Επαναστατημένης Ελλάδας ο Δημήτριος Υψηλάντης το 1824-1825, αρνούμενος να συνυπογράψει την επικυριαρχία των Μεγάλων Δυνάμεων και να υποκύψει στον Σουλτάνο .

Είναι βέβαιο ότι αυτοί που είναι υπόλογοι έναντι της ιστορίας, έναντι της αντιστασιακής παράδοσης του λαού μας, έναντι του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια και του Καραΐσκάκη, του Παύλου Μελά και του Διστόμου, του Καπετάν Άγρα και των Καλαβρύτων, του Αιμιλιανού Λαζαρίδη, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Σολωμού και του Ισαάκ, των Ιμίων, του Καστελόριζου,  των χιλιάδων μαρτύρων της αντίστασης δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον Ελληνισμό.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται και την Ελλάδα να παραδίδεται τόσο φτηνά στον πρώτο τυχόντα, δεν πρέπει να  υπερασπιστούν την Πατρίδα τους; 

Από τη συνέντευξή μου σήμερα στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 

Και το όνομα ΕΛΛΑΔΑ !

 


Πριν από λίγες ώρες γεννήθηκε ένα υγιέστατο  παιδί στo Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) , όπου οι μάχες και η αντίσταση του Αρμενικού λαού συνεχίζονται μετά την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας .

Το μωρό είδε το πρώτο φως της ζωής στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και το  όνομα που του έδωσαν ήταν ΕΛΛΑΔΑ !


Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης και η αδικημένη Τουρκία....

 



Ερντογάν :” Η Τουρκία είναι ο πλέον αποτελεσματικός υποστηρικτής των προσπαθειών που γίνονται σε διεθνή πλατφόρμες για πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας.

Πρωταρχική μας επιλογή είναι να λύσουμε στην βάση του δικαίου, τις διαφορές σχετικά με το μοίρασμα του πολιτικού και οικονομικού δυναμικού που βρίσκεται στην Μεσόγειο. 

Η ΕΕ αιχμάλωτη από τα καπρίτσια της Ελλάδας και του Ελληνοκυπριακού τομέα έχει μετατραπεί σε μία δομη αναποτελεσματική, ρηχή και χωρίς ορίζοντα . 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Σύνοδος Κορυφής:Ολοκληρώθηκε η εξαμερής σύσκεψη- Τι περιλαμβάνει το νέο προσχέδιο

 


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εξαμερής έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες Κυριάκος Μητσοτάκης με Μέρκελ, Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής, μετά το μπλόκο της Ελλάδας στο προσχέδιο των συμπερασμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την  ελληνική πλευρά κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος στο νέο προσχέδιο που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις». 

" Η Ελλάδα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα στο Καστελόριζο!"

 


υπουργός του Ερντογάν Ακάρ είπε τα εξής για το Καστελόριζο :

¨Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία ή την Αγγλία. Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος. Η συσχέτιση κάθε πτυχής των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει σε ορισμένα μέλη να καταλαμβάνουν την ατζέντα μας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια που δεν θα έπρεπε να τους έχει επιτραπεί να εισέλθουν στην ΕΕ. Με αυτή μου την φράση εννοώ τον ελληνοκυπριακό τομέα. 

"Είμαστε έτοιμοι για μακροχρόνιο πόλεμο"

Για πλήρη πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσαχ) , Αραΐκ Χαρουτιουνιάν, και προειδοποίησε τον πληθυσμό της περιοχής που στην πλειονότητά του είναι αρμενικής καταγωγής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, ο Χαρουτιουνιάν ανέφερε:

Τα εθνικιστικά σχολικά βιβλία της Αλβανίας και η Τσαμουρια.

 


Θ. Μαλκίδης 
Οι "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα "
στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας
Για πολλά χρόνια έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα ανάδειξης του ζητήματος της Ελληνικής μειονότητας και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με το σεβασμό από την Αλβανία των δικαιωμάτων της και ειδικότερα των εκπαιδευτικών .
 

Από την άλλη πλευρά όμως και στη νέα  σχολική χρονιά , το κεφάλαιο υπό τον τίτλο "αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" παραμένει αμετακίνητο! 

Παραθέτουμε τις επίμαχες σελίδες του βιβλίου Γεωγραφίας της 12ης τάξης στην Αλβανία.

1η Οκτωβρίου 1941: Το Φασιστικό Ολοκαύτωμα στην Κορμίστα Σερρών



Η Κορμίστα Σερρών και τα 91 θύματα των Βούλγαρων κατακτητών

Η Κορμίστα,  χωριό στο νομό Σερρών, βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Εικοσιφοίνισας, στις βορειοδυτικές υπώρειες του Παγγαίου, σε υψόμετρο 300 μ. και  ανήκει στο δήμο Αμφίπολης. Η Κορμίστα είναι ένα από τα χωριά που μαρτύρησαν από τους φασίστες Βούλγαρους κατακτητές που εκτέλεσαν 91 κατοίκους την  1η Οκτωβρίου 1941 .

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνίδες και Έλληνες της Βορείου Ηπείρου: Και όμως υπάρχουν και αντιστέκονται !

 


Θεοφάνης ΜΑΛΚΙΔΗΣ

Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός:Υπάρχει,αντιστέκεται !

Εδώ και πολλά χρόνια, ουσιαστικά αιώνες σε πολλές περιοχές στον Ευρωπαϊκό χώρο, τα προβλήματα των εθνοτικών ομάδων, των μειονοτήτων, που ζουν σε διαφορετικό  χώρο από το εθνικό κράτος, είναι αναμφισβήτητα υπαρκτά και έντονα. 
Στη  χρονική φάση που διανύουμε, παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη ένταση στον τομέα των διεκδικήσεων των αυτονόητων δικαιωμάτων . Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στο χώρο της Χερσονήσου του Αίμου, έφεραν (ξανά) στο προσκήνιο ένα πρόβλημα, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ διευθετηθεί και επιλυθεί: το ζήτημα της  προστασίας της ταυτότητας, αλλά και της ίδιας της ύπαρξης των μειονοτικών πληθυσμών. Εξάλλου, στον Ευρωπαϊκό χώρο, και ιδιαίτερα στη Βαλκανική χερσόνησο,  όπου οι εδαφικές και πληθυσμιακές ανακατατάξεις αποτελούν πολιτική και πρακτική αιώνων, είναι αναμενόμενο το φαινόμενο αυτό να παρουσιάζεται πολύ  πιο έντονο και διαρκές.

Στις  περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου αναπτύσσεται μια έντονη δραστηριότητα για τα μειονοτικά ζητήματα ως ένα από τα κεντρικά σημεία αναφοράς της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας του τόπου,  αν και δείχνουν θεωρητικά θέληση και πρόθεση για την αντιμετώπισή τους, δεν προχωρούν σε ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων τους. 

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση στην περιοχή μας είναι των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. 

To ζήτημα  της Ελληνικής μειονότητας  στην Αλβανία, της επίλυσης των προβλημάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, θα πρέπει λαμβάνει υπ’ όψην τα δικαιώματά του  όπως διαμορφώνονται τόσο από την εφαρμογή διεθνών συνθηκών  και τις τοπικές νομικές και άλλες ρυθμίσεις,  όσο και από τις κοινωνικές και τις  πολιτικές   συνθήκες. Ιδιαίτερα όμως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η παρουσία των Ελλήνων ως αυτόχθονης εθνικής ομάδας με τα αντίστοιχα δικαιώματα, τα οποία παραβιάζονται συνεχώς από το αλβανικό κράτος (ιδιοκτησίες, γλώσσα, εκπαίδευση, θρησκεία, συμμετοχή στον πολιτικό βίο, κλπ), κράτος το οποίο εισάγει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις   το ζήτημα των Τσάμηδων, των συνεργατών των Ναζί, απαιτώντας  απίστευτα και ανύπαρκτα δικαιώματα!

Η συνέντευξή μου για το ζήτημα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου 

Ξεσηκωμός στους Αρμένιους της Ελλάδας: Εκατοντάδες αναχωρούν για το μέτωπο, συγκέντρωση την Παρασκευή στην Αθήνα !


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, εθελοντικό εκστρατευτικό σώμα από Αρμένιους που διαμένουν στην Ελλάδα αναχωρεί τις επόμενες ώρες για την Αρμενία.

Μάλιστα, γίνεται και αριθμητική αναφορά, ότι πρόκειται για 570 νέους από 18-37 ετών, οι οποίοι φεύγουν για να πολεμήσουν για τα εδάφη τους.

Νωρίτερα και στα αρμενικά εδάφη, χιλιάδες Αρμένιοι που δεν μπόρεσαν να επιστρατευθούν λόγω ηλικίας και άλλων συνθηκών, έσπευσαν κατά χιλιάδες με δικά τους μέσα στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους!

Την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα, διοργανώνεται και Παναρμενική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας κατά της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν στην Πλατεία Συντάγματος.

nb afisa panarmeniki sygentrosi

πηγή: www.newsbreak.gr

Το άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σήμερα 




Το νέο τεύχος του περιοδικού ΕΝΔΟΧΩΡΑ

 


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΕΝΔΟΧΩΡΑ, το οποίο εκδίδεται από το 1989 στην Αλεξανδρούπολη. Τα περιεχόμενα του νέου τεύχους του περιοδικού είναι τα εξής:

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

"Ποιος θυμάται τους Αρμένιους;" Από τη Γενοκτονία, στην εισβολή του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας


Θ. Μαλκίδης

«Ποιος θυμάται τους Αρμένιους; Από τη  Γενοκτονία στην εισβολή του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας » 

Η φράση του Χίτλερ «Ποιος θυμάται τους Αρμένιους;»  είναι η επιβεβαίωση ότι το έγκλημα των  Νεότουρκων και των Κεμαλικών εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων και των άλλων λαών επειδή δεν τιμωρήθηκε, μπορεί να επαναληφθεί. Και πράγματι έγινε με τις δολοφονίες, τα ολοκαυτώματα  εναντίον των λαών που βίωσαν την πολιτική των  Ναζί και με τα σημερινά στο Αρτσάχ ( Ναγκόρνο Καραμπάχ) με την εισβολή του  Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. 
Η Γενοκτονία των Αρμενίων, μαζί με αυτή εναντίον των Ελλήνων είναι τα πρώτα μαζικά εγκλήματα του 20ου αιώνα. Ατιμώρητα, τα οποία παραμένουν χωρίς κάθαρση, χωρίς Νέμεση, γι αυτό και επαναλαμβάνονται σήμερα. Η εισβολή που υφίσταται η Αρμενία στο Αρτσάχ και η μανία του θύτη μαζί με τους συνεργάτες του να εξαφανίσουν τον Αρμενικό λαό είναι πρωτοφανής. 
Βεβαίως τόσο στο ζήτημα της Γενοκτονίας, όσο και στο σημερινό της εισβολής που η διεθνής κοινότητα είτε σιωπά και συναινεί στο έγκλημα, είτε αδιαφορεί, είτε κρατά ίσες αποστάσεις συστήνοντας αυτοσυγκράτηση,  ο  Αρμενικός λαός, πράττει το χρέος του. Ιστορικό, ανθρώπινο, ηθικό, πολιτικό, πατριωτικό, υπερασπιζόμενος την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την Πατρίδα του. Έννοιες στον τύπο και στην ουσία που αποτελούν ενοποιητικούς παράγοντες του πολλαπλώς δοκιμαζόμενου Αρμενικού λαού.  

Η εμπειρία μου με τους Αρμένιους στο μακροχρόνιο διεθνή αγώνα αναγνώρισης απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας και την υπονόμευση των θλιβερών συνοδοιπόρων της, έχει ιστορική σημασία και ανθρωπίνως είναι συγκινητική. Τιμώντας τη Μνήμη των θυμάτων, συνεχίζουμε την πορεία αλήθειας και ιστορίας, δικαιοσύνης και αποτροπής νέων εγκλημάτων. Το Αρτσάχ και η αντίσταση του Αρμενικού λαού είναι η επιβεβαίωση του ανυποχώρητου αγώνα για την επιβίωση και τη συνέχεια. 

Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, που μου έχουν δώσει πολλές φορές με τις τιμητικές τους προσκλήσεις τη δυνατότητα, να είμαι μαζί τους στο δίκαιο αγώνα τους. Είναι τιμή αλλά και μεγάλο χρέος για έναν Έλληνα να βρίσκεται και να μιλά  στο Γερεβάν, στην Αρμενική πρωτεύουσα, στο Μουσείο της Γενοκτονίας, να φυτεύει ένα δέντρο  και να ακουμπά ένα άνθος  στο μνημείο της Γενοκτονίας, να κάνει την ίδια πορεία μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους. 
Με ανάλογες πράξεις μπορεί ένας Έλληνας, ένας άνθρωπος να νιώσει πολλά συναισθήματα, που οι δολοφόνοι, Νεότουρκοι και Κεμαλικοί, θέλησαν μαζί με τους ανθρώπους να τα εξαφανίσουν. Όπως θέλουν να κάνουν σήμερα οι επίγονοί τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον ιστορικό χώρο του Αρμενικού έθνους και σε αντιστοιχία/αναλογία την Κύπρο του Ελληνισμού
Επίσης,  οφείλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο της Αρμενίας για την  αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, για την οποία σε  μετάφραση της καθηγήτριας Τεχμινέ Μαρτογιάν, έγραψα το βιβλίο μου στην Αρμενική γλώσσα. Η αναγνώριση ήταν μία σημαντική και αναγκαία πράξη υψηλού συμβολισμού και αυταπόδεικτης αξίας, η οποία συνεχίζει τη συνοδοιπορία Ελληνικού και Αρμενικού λαού σε καλές, αλλά και σε δύσκολες στιγμές, που από ότι φαίνεται είναι και οι περισσότερες. 

Το ζήτημα της μαζικής δολοφονίας των Αρμενίων- είμαι ένας απόγονος των διασωθέντων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος-  μας αφορά πλέον όλους.  Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες, όλη την Οικουμένη. Όπως μας αφορά και η εισβολή που υφίσταται ο Αρμενικός λαός στο Αρτσάχ( Ναγκόρνο Καραμπάχ).  Και  επειδή  η δικαιοσύνη είναι ένα πανανθρώπινο αίτημα, θα λάβει σύντομα τη θέση που της αξίζει στην ανθρώπινη  και πολιτική ιστορία, στην ιστορία των λαών, Αρμενικού και Ελληνικού, έναντι καθεστώτων που γνωρίζουν μόνο την καταστροφή, τη  λεηλασία, τη Γενοκτονία, το έγκλημα . Η αναγνώριση, δικαίωση, η αποκατάσταση, η επανόρθωση , η αντίσταση στην εξαφάνιση είναι το αίτημα από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση, μετά το σκοτάδι έρχεται το φως.

Η συνέντευξή μου στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά και το άρθρο μου στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ 

Γενί Σαφάκ : ¨Η αποστρατικοποίηση των νησιών θα είναι προτεραιότητα στις συνομιλίες¨

 


"Η Ελλάδα η οποία με τη συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο άλλαξε γνώμη στις θέσεις της για την ΑΟΖ των νησιών και της οποίας ο μαξιμαλιστικός χάρτης της Σεβίλλης πλέον με τις κινήσεις της Τουρκίας θεωρείται ως άκυρος, τώρα επιμένει στην μη απομάκρυνση του στρατού από τα νησιά. Αλλά αυτή την στάση της που αποτελεί παραβίαση των συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων, η Ελλάδα δυσκολεύεται να την αιτιολογήσει στην διεθνή κοινή γνώμη. 

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Υπάρχουν δεκαετίες που δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες.


Θ. Μαλκίδης 

Το πρόβλημα Τουρκία: Υπάρχουν δεκαετίες που δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες......


Ο Τανέρ Ακσάμ, ένας ακόμη διωκόμενος από το τουρκικό κράτος διανοούμενος, γράφει ότι «η  συγκρότηση του σύγχρονου τουρκικού κράτους υλοποιήθηκε με την εκδίωξη του Ελληνικού, του Αρμενικού, του Ασσυριακού, του Κουρδικού λαού και συνδέεται με το ζήτημα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». 

Στη συνέχεια υπήρξε η  επιβολή από το Μουσταφά Κεμάλ- ο δάσκαλος του Χίτλερ σύμφωνα με  δήλωση του επικεφαλής των Ναζί-  ενός κοσμικού  καθεστώτος  το οποίο υποτίθεται ότι  εξαφάνισε το οθωμανικο- θρησκευτικό παρελθόν,  ωστόσο αυτό που εν τέλει οικοδομήθηκε  ήταν ένα  ιδιόμορφο μόρφωμα με ρατσιστικά και φασιστικά χαρακτηριστικά.  

Παρότι ο Κεμάλ και οι επίγονοί του  θεωρητικά πολέμησαν τη θρησκεία, εντούτοις ποτέ δεν θέλησαν να την εξαλείψουν οριστικά από την  πολιτική  και κοινωνική ζωή, χρησιμοποιώντας  για να την τόσο  απαραίτητη στην πολυεθνική Τουρκία, συσπείρωση . Από την άλλη πλευρά, οι ισλαμιστές, παρότι έχασαν αρχικώς την άμεση  σχέση με την  εξουσία την οποία  είχαν για αιώνες, ποτέ δεν απώλεσαν την επαφή τους με αυτή. Μάλιστα, οι εξελίξεις μάλιστα μετά το θάνατο του  Κεμάλ τους βοήθησαν να έρθουν πάλι στο προσκήνιο, παρά τα  συχνά στρατιωτικά πραξικοπήματα. Ο Ερντογάν είναι η αποκορύφωση της θεαματικής αυτής επανόδου. 

Ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ μιλώντας για την τουρκική κοινωνία αναφέρει πως  διολισθαίνει προς έναν  αποτρόπαιο ρατσισμό και εθνικισμό. Το Κουρδικό είναι η προμετωπίδα αυτού του  εθνικιστικού ρεύματος, για αυτό άλλωστε και η σημαντική στήριξη του εκλογικού σώματος προς τον Ερντογάν και βεβαίως το συγγενικό προς αυτόν κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων,  υπεύθυνο για  δολοφονίες χιλιάδων Κούρδων, Αρμενίων (ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ) , αντικαθεστωτικών, ακόμη και Ελλήνων για να θυμίσουμε τους  Ισαάκ και  Σολωμού  το 1996. 

Το τουρκικό πρόβλημα εξαγόμενο πλέον δημιουργεί μεταστάσεις τις οποίες θέλει να εξαφανίσει με τη βία ή με την απειλή χρήση βίας : Στους Κούρδους με τη στρατιωτική δράση στο  Ιράκ και τη Συρία και βεβαίως στην ίδια την Τουρκία, στον Ελληνισμό, στην Κύπρο,  στη Θράκη και το Αιγαίο, όπως και στα ζητήματα του Πατριαρχείου και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο. Εσχάτως η τουρκική βία στο Κουρδιστάν και τη Συρία έκανε μετάσταση και στο Ελλαδικό σώμα με την εισβολή στον Έβρο και το Αιγαίο….

Την ίδια στιγμή  στο δυτικό κόσμο, αλλά και στον Ελληνισμό, υπάρχει η  αντίληψη ότι «εάν η Τουρκία ενταχθεί στη Δύση» αφενός θα εκδημοκρατιστεί και αφετέρου θα αποφύγει τη διολίσθηση σε ακραία πρότυπα εξουσίας. Αυτό βεβαίως είναι γνωστό ότι δεν έχει γίνει αφού για σχεδόν εβδομήντα  χρόνια η Τουρκία είναι ενταγμένη σε όλους τους εκτός της ΕΕ, ευρωατλαντικούς θεσμούς,  χωρίς να έχει αποβάλλει τα  χαρακτηριστικά τα οποία χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικά καθεστώτα.  

Συμπερασματικά είναι προφανές ότι μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο  δράσης και συμφερόντων του Ελληνισμού είναι το Τουρκικό και η επίλυσή του με δημοκρατικούς όρους και αρχές είναι η ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η υπεράσπιση του Αιγαίου, της Κύπρου, της Θράκης, του Ελληνισμού  είναι καθήκον μας! 

Η συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


Το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε με την υποστήριξη της Τουρκίας - Ζήτω η Αρμενία !



Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

Είμαστε σε πόλεμο! Το Αζερμπαϊτζάν έχοντας την πλήρη ηθική και υλική υποστήριξη της Τουρκίας επιτέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. 

Μαίνονται σφοδρές μάχες σε όλη την μεθόριο. Βομβαρδίζονται χωριά και πόλεις, ακόμα και η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ. 

Υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς μεταξύ των αμάχων. Οι αρμενικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά. Ήδη ο εχθρός έχει σημαντικές απώλειες. Είμαστε όλοι στο πλευρό των στρατιωτών μας.

Τι (άλλο) ζητάει ο Ερντογάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση



Τι (άλλο) ζητάει ο Ερντογάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση 

Επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., πλην της Ελλάδος και της Κύπρου-  έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις εντός της Ένωσης για τα ευρωτουρκικά. 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα εισβολή της Τουρκίας, τη φορά αυτή δια των Αζέρων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Γενική επιστράτευση στην Αρμενία (βίντεο)

 


Eπιστράτευση κήρυξε η Αρμενία για να αντιμετωπίσει την  επίθεση των Αζέρων, που έχοντας την υποστήριξη των Τούρκων, προελαύνουν στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως ανακοινώθηκε  καλούνται υπό τα όπλα όλοι οι άρρενες έως 55 ετών και το  σύνθημα του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας είναι: «Δεν θα περάσουν», δίνοντας στη δημοσιότητα νέα βίντεο από προσβολές αρμάτων.

Ναύπλιο 27 Σεπτεμβρίου 1831: Το έγκλημα που άλλαξε την Ελλάδα


 Θ. Μαλκίδης


Το έγκλημα που άλλαξε την Ελλάδα 

 

«Η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό…...»


 Η Επανάσταση πάντοτε αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο και  παράδειγμα, εμπεριέχοντας λόγο, έργο, πράξη, πρόσωπα. Ανάμεσα σ΄ αυτά κυρίαρχη θέση έχει ο Καποδίστριας ως μία μορφή, παρόλα τα ανθρώπινα, αγωνιστική, έντιμη, που με ανιδιοτέλεια προσέφερε, εν τέλει και τη ζωή του στην Ανάσταση του Έθνους μας, Η προβολή της  Ελληνικότητας, ως πρότυπο βίου, κυβέρνησης, πολιτικής, προσφοράς, αποτελεί αν μη τι άλλο ως την κυρίαρχη παρέμβαση του Κυβερνήτη, του μοναδικού με αυτήν την προσφώνηση, στην πατρίδα.