Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Υπεράσπιση του Ελληνισμού της Ουκρανίας, Καταδίκη της ενόχου Τουρκίας, η Ελλάδα ως οικουμενική δύναμη να προωθήσει την ειρήνη

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

 Ειρηνοποιός και εγγυητής ο εισβολέας και ο κατακτητής; 

 

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, έχει αποκαλύψει μεταξύ των άλλων , το ρόλο της Τουρκίας ως επιτήδειου ουδέτερου που χωρίς κανένα κόστος παριστάνει τον διαμεσολαβητή αλλά και τη δραματική κατάσταση  του Ελληνισμού, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ  δύο πυρών και χωρίς τη βοήθεια του κέντρου, που οργανώνει ανθρωπιστικό διάδρομο με τη συνεργασία της Τουρκίας ! 

 

 

Η Τουρκία, ο τραμπούκος της ανατολικής Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου, του Καυκάσου, του Αιγαίου, των Βαλκανίων, ο εισβολέας και ο κατακτητής της Κύπρου, της Συρίας, του Κουρδιστάν, της Λιβύης, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θεωρείται ο ειρηνοποιός στον πόλεμο και ο εγγυητής της συμφωνίας; 

 

¨Ευχαρίστησα για την ετοιμότητα της Τουρκίας να καταστεί εγγυητής ασφαλείας του κράτους μας¨

 

 

Είχα ακόμη μία συνομιλία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, έναν αληθινό φίλο της Ουκρανίας. 

 

¨Ευχαριστώ την Τουρκία…¨

 


Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως καλωσορίζει με ικανοποίηση κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου και είπε : “Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω στην Τουρκία για την φιλοξενία των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας”.

 

Θ. Κολοκοτρώνης : «Ἡ ἐπανάστασις ἡ ἐδική μας δὲν ὁμοιάζει μὲ καμμιὰν ἀπ' ὅσες γίνονται εἰς τὴν Εὐρώπην»!

 


Ἀπομνημονεύματα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ἂπαντα Τσερτσέτη, τόμ. Γ΄, 149-150

Ἡ ἐπανάστασις ἡ ἐδική μας δὲν ὁμοιάζει μὲ καμμιὰν ἀπ' ὅσες γίνονται τὴν σήμερον εἰς τὴν Εὐρώπην. 

Τό Ἐθνικό φρόνημα καί τό χριστιανικό ἦθος τῶν ἠρωομαρτύρων τοῦ Ἀπελευθερωτικοῦ μας ἀγώνα 1955 - 1959


 
Ἡ ἐποποιία τοῦ ἀπελευθερωτικοῦ μας ἀγώνα ἀποτελεῖ μία ἀπό τίς ὡραιότερες καί ἐνδοξότερες σελίδες τῆς τρισχιλιετοῦς ἱστορίας, τοῦ μαρτυρικοῦ ἀλλά ἀδάμαστου στίς συμφορές λαοῦ μας. Τό θαυμαστό αὐτό ἔπος γράφτηκε ἀπό τήν ἁγνή καί ἄδολη νεότητα, πού γαλουχήθηκε μέ τά νάματα τῶν ἀθάνατων ἰδανικῶν τς πατρίδας καί τῆς θρησκείας. 
 
 

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Μπορούμε να μιλήσουμε για την 1η Απριλίου, για την εισβολή, για τους αγνοούμενους ή το δεν επιτρέπουν ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του στην Αθήνα και τη Λευκωσία;

 



Θεοφάνης  Μαλκίδης 


Μπορούμε να μιλήσουμε για την 1η Απριλίου, για την εισβολή,  για τους αγνοούμενους ή το δεν επιτρέπουν ο Ερντογάν και  οι σύμμαχοί  τους στην Αθήνα και τη Λευκωσία;


Η έναρξη του αντιαποικιοκρατικού - απελευθερωτικού αγώνα του Ελληνισμού της Κύπρου την 1η Απριλίου 1955, θα αναδείξει για ακόμη μία φορά την Ελληνική αντιστασιακή ιστορία. 

Νέα αθλιότητα των Άγγλων – Τριχοτόμησαν την Κύπρο

 



Χάρτης – πρόκληση made in UK


Οι Κύπριοι εθελοντές στην Επανάσταση του 1821

 


Στην νοτιοανατολικότερη εσχατιά της Φυλής, τη μαρτυρική σκλάβα Κύπρο, ένας  αντίλαλος αντηχεί επί τρείς ελληνικές χιλιετίες: <<Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης>>. Χρησμός προπατορικής νουθεσίας. Μεταδίδεται σαν εμβατηριακή παρότρυνση από γενιά σε γενιά, με τους Ομηρικούς δακτυλικούς εξάμετρους στίχους, που μαρτυρούν το δώρο του Κινύρα στον Αγαμέμνονα, θώρακα, σαν άρρηκτο συμβολικό συνεκτικό δεσμό, των από των απωτάτων αιώνων αδελφικών αισθημάτων των Ελλήνων της Μεγαλονήσου με τους Έλληνες της ηπειρωτικής μητρός πατρίδος και της νησιωτικής Ελλάδας.

 

Ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) ζητιανεύει σχεδόν τυφλός και πάμπτωχος στον Πειραιά το 1843

 

 

Ένας από τους πιο γνωστούς, γενναίους και τίμιους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης ήταν ο Νικηταράς. Βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή, δίπλα στο πλευρό του θείου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στη μάχη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822) η ορμή του κατά των Τούρκων ήταν τόσο μεγάλη, όπου έσπασε 3 σπαθιά κατά τη διάρκεια της μάχης, ενώ το τέταρτο κόλλησε στο χέρι του από αγκύλωση. Μετά από αυτή τη μάχη έμεινε γνωστός ως «Τουρκοφάγος», ενώ αρνήθηκε να μοιραστεί τα λάφυρα από τη νίκη στα Δερβενάκια, λέγοντας «Δεν θέλω τίποτα. Θέλω να δω την πατρίδα μου λεύτερη». 

 

Θάλασσα


Το ζήτημα  είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό.

Εγώ τον έχω δει  από  καταμεσίς της θάλασσας...


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Η εγκατάλειψη του Ελληνισμού


 

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανάμεσα σε δύο πυρά και  η  εγκατάλειψη του Ελληνισμού εν καιρώ πολέμου.


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα 


Η Παναγία του Κολοκοτρώνη : Το άγνωστο περίκλειστο εκκλησάκι-τάμα του Γέρου του Μοριά

 

Γνωρίζατε πως υπάρχει η Παναγία του Κολοκοτρώνη;
 
Πιο συγκεκριμένα αυτό το εκκλησάκι που φτιάχτηκε για να εκπληρώσει ένα τάμα του Γέρου του Μοριά σήμερα βρίσκεται περίκλειστο για λόγους προστασίας του εντός νεώτερου κτίσματος γνωστό ως το Μοναστήρι του Κολοκοτρώνη.

Τὸ ’21 καὶ οἱ ξένοι

 


 
Δεν ξέρω πῶς τὰ καταφέρνουμε καὶ γινόμαστε βούκινο ἀνὰ τὴν ὑφήλιο κατὰ τὰ τελευταῖα χρόνια μὲ τὶς πομπὲς μας. 
Κανεὶς Ἕλληνας, ἀρχαῖος καὶ νέος, δὲν γνώρισε σὲ τόσο σύντομο χρονικὸ διάστημα, διάστημα μηνῶν, τὴν παγκόσμια διασημότητα κάποιου πρώην ὑπουργοῦ μας ἐπὶ τῶν οἰκονομικῶν. Ξεπέρασε σὲ προβολὴ τὸν Ἀλέξανδρο, τὸν Περικλῆ, τόν Πλάτωνα καὶ τὸν Ἀριστοτέλη. 
 

Πνευματική εργασία

 


 
Δύσκολα  μπορούμε  να  βρούμε  καλύτερο παράδειγμα ,  για την ανάγκη να  μην  είμαστε νωθροί και αναβλητικοί στην προσευχή και την πνευματική  εργασία, απ’ αυτό πού δίνει  ο άγιος  Έφραιμ ό Σύρος:
 

Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος


Ἐπὶ κλίμαξι κλίμακας πυκνῶς, Πάτερ,
Τὰς σὰς ἀρετὰς θείς, ἔφθασας πόλου μέχρι.
Χαῖρεν Ἰωάννης τριακοστῇ ἐξαναλύων.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Διακόσια χρόνια από την ατιμώρητη σφαγή της Χίου: Επαναλήφθηκε στη Σμύρνη και επαναλαμβάνεται σήμερα......





Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (117.000 έναντι 3.000 Οθωμανών Τούρκων ). Με τον στόλο τους, την ικανότητά τους στο εμπόριο και τη διπλωματία τους, οι Χιώτες κυριαρχούσαν στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. 





Στις 10 Μαρτίου 1822 ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους, κυρίως τους κατοίκους της υπαίθρου. Οι 3.000 Τούρκοι του νησιού πρόλαβαν να κλειστούν στο Κάστρο και η  πολιορκία τους δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι άνδρες του Λογοθέτη ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι.

Οἱ Νεομάρτυρες ἦταν τὸ μόνο ἀνάχωμα στόν ἀφελληνισμό τῶν Ρωμηῶν τὴν περίοδο τῆς Τουρκοκρατίας

 

 

Κατὰ τὴν περίοδο τῆς Τουρκοκρατίας, τὸ μόνο ἀνάχωμα καὶ ἡ μόνη δύναμη ποὺ μποροῦσε νὰ ἀνακόψει τὸ συνεχῶς διογκούμενο κύμα τοῦ ἀφελληνισμοῦ – ἀποτέλεσμα τῆς μακραίωνης σκλαβιᾶς, βίας καὶ παντοδαποὺς καταπίεσης τῶν Ρωμηῶν ἀπὸ τοὺς Ὀθωμανοὺς κατακτητὲς- ἦταν οἱ ἅγιοι Νεομάρτυρες. Αὐτοὶ ἀναζωογονοῦσαν τὴν κλονιζόμενη πίστη τῶν συγχρόνων τους χριστιανῶν, ἐπισφραγίζοντας καὶ ἀνακαινίζοντάς την.

 

Άξιον Εστί

 



Την αφορμή για να γράψω

το ποίημά μου  ''Άξιον Εστί''


την έδωσε η διαμονή μου

στην Ευρώπη, 

τα χρόνια του '48 με '51.


Η 25η Μαρτίου 1821 μέσα από παλιά σχολικά βιβλία


Στα Δημοτικά σχολεία σε παλιότερα χρόνια οι τοίχοι γύρω – γύρω των σχολικών αιθουσών ήταν γεμάτοι από πίνακες ηρώων του 1821. Είχαμε γίνει φίλοι μαζί τους και  με τη φαντασία μας πλάθαμε όνειρα για τους δικούς μας ρόλους σ’ εκείνες τις δύσκολες εποχές. Και ο δάσκαλος μάς έβαζε μπροστά στο γεωφυσικό χάρτη – που δεν είχε τοποθεσίες – και έπρεπε να βρούμε και να δείξουμε με το δάκτυλό μας – σχεδόν αυτόματα και με κλειστά μάτια – πού ήταν τα Δερβενάκια, το Σούλι, το Μανιάκι, το Χάνι της Γραβιάς, η Αλαμάνα κλπ κλπ.

 

Πατρίδα

 


''Ιερό πράγμα να τιμά κανείς τη μητέρα του.  Ό καθένας έχει τη δική του μητέρα.

Κοινή όμως μητέρα όλων η  πατρίδα...''


Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ελληνικά συμφέροντα μόνο !

 


 

Θεοφάνης Μαλκίδης 

 

 Μόνο για τον Ελληνισμό! Καμία συνεργασία με καθεστώτα δολοφόνων ! 

 

Η πατρίδα μας, ο Ελληνισμός, δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με δολοφόνους που παρουσιάζονται ως ειρηνοποιοί, πόσο μάλλον που λέγεται ότι θα συνεργαστεί με την Τουρκία για ανθρωπιστικό διάδρομο ! Υπεράσπιση των Ελληνίδων και των Ελλήνων της Μαριούπολης και των άλλων πόλεων της εμπόλεμης ζώνης, όπου εδώ και ένα μήνα βρίσκονται ανάμεσα σε δύο πυρά !

Ο Ελληνισμός δεν πρέπει να λερώσει το όνομά του με ανήθικες πράξεις και τα χέρια του με αίμα συνεργαζόμενος με εγκληματικά  καθεστώτα !

 

Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις 

 

"Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει "

 


"Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει"

του Θεοφάνη Μαλκίδη

Στις 28 Μαρτίου του 1969 ο Γιώργος Σεφέρης μιλά σε μήνυμά που στέλνει κρυφά στο Λονδίνο και μεταδίδεται από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC και αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την «Ντόιτσε Βέλε» για «την ανωμαλία πρέπει να σταματήσει» .


Ο Μακρυγιάννης μιλάει για το χθες και προφητεύει το σήμερα

 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης Ιωάννη Μακρυγιάννη (1797-1864)
 

Γραπωμένη απ' τη ζωή

 



Πόσο συγκινητική η πινελιά του Βρυζάκη. Τι ηρωική η ιστορία της Εξόδου. 
 

Όποιος αγαπά την αλήθειαν, την Πίστιν και την Πατρίδα, ας δράξη τα όπλα και έλθη μαζί μου!

 


 Όποιος αγαπά την αλήθειαν, 

 

Καμιά προσευχή δεν πάει χαμένη


 
Καμιά προσευχή σου δεν πάει χαμένη. 

Και κανένα δάκρυ δεν φτάνει ποτέ στο έδαφος...


Το μαζεύει ο άγγελός σου με πολύ δέος
και το πηγαίνει κατευθείαν στο θρόνο του Θεού.

Και Εκείνος αποκλείεται να μην σε ακούσει.
Επειδή η προσευχή που κάνουμε για τους άλλους έχει πολύ πιο μεγάλη δύναμη
από την προσευχή που κάνουμε για τον εαυτό μας.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Γυναικοκτονία και Παιδοκτονία στη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη το 1922

 


Θ. Μαλκίδης 

Βιασμοί, Γυναικοκτονία και Παιδοκτονία  στη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη το 1922.

Από την ομιλία μου στην εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Κιάτου 

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022