Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Ελευθερία !

 



Γραμμένα από τον  ίδιο......

Όταν φοβάσαι, ο φόβος διακλαδώνεται σε αναρίθμητες γενεές.

Οι μελλούμενες γενεές δε σαλεύουν μέσα στον αβέβαιο καιρό, μακριά από σένα.  Ζουν, ενεργούν και θέλουν μέσα στα νεφρά και στην καρδιά σου...

Κατά που θα κινήσεις;


26 Νοεμβρίου 1943: Η εκτέλεση 118 Ελλήνων στο Μονοδέντρι Λακωνίας

 




















26 Νοεμβρίου 1943: Η εκτέλεση 118 Ελλήνων στο 
Μονοδέντρι Λακωνίας


Ο Νοέμβρης σημαδεύει μια από τις δυστυχέστερες στιγμές του λακωνικού λαού.
Ήταν στις 26 του Νοέμβρη 1943,   που δολοφονήθηκαν στο Μονοδέντρι 118 
Λάκωνες θύματα του Ναζισμού.

Ήταν τότε στα μαύρα της γερμανικής κατοχής χρόνια.   
Ήταν τότε που οι Γερμανοί είχαν καθιερώσει την αυστηρή 
τιμωρία των αντιποίνων.

Νίκη στον κουρδικό λαό



Η Τουρκία ξετύλιξε μόνη της το κουβάρι της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη. Τα κουραφέξαλα περί ευθύνης των Κούρδων και του Εργατικού Κόμματος (PKK), που ως γνωστόν δεν χτυπά εναντίον πολιτών, διαψεύστηκαν από το ίδιο το καθεστώς Ερντογάν που εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στη βόρεια Συρία –αφορμή έψαχνε για αυτή τη νέα εισβολή.


Επιτέλους ευχάριστα νέα από την Διοικητική Δικαιοσύνη!


Φυλακισμένοι άγιοι Ρουμανίας_Martyr of Romania's Communist Prisons_icoana-noilor-martiri 


Με την 2332/2022 απόφαση του Γ τμήματος του ΣτΕ ( σε επταμελή σύνθεση ) κρίθηκε ότι η παράταση που είχε δοθεί στο ν. 4820/21 έως 31-12-22 είναι παράνομη και αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και δεν δικαιολογείται από κανένα στοιχείο. Το πλήρες κείμενο της απόφασης δεν είναι ακόμη διαθέσιμο ( οι πληροφορίες μας λένε ότι βρίσκεται στην καθαρογραφή). Ως την ολοκλήρωση της καθαρογραφής δεν μπορούμε να πούμε υπεύθυνα περισσότερα πράγματα και θέλει πολλή προσοχή στα συμπεράσματα που βγάζουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να έχουμε ως δεδομένα τα εξής:


Η απειλή προσάρτησης των κατεχομένων ως μέσο για επιβολή της ομοσπονδία

 

Μπορεί να είναι εικόνα τριαντάφυλλο και εξωτερικοί χώροι

Η απειλή προσάρτησης των κατεχομένων ως μέσο για επιβολή της ομοσπονδίας

Όλο και πιο έντονη γίνεται η απειλή της προσάρτησης των κατεχομένων ως μέσο για επιβολή της ομοσπονδίας. Άλλωστε, ήδη από το 1956, όταν ο αγώνας των Κυπρίων για Απελευθέρωση-Αυτοδιάθεση-Ένωση βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, ο Τούρκος Καθηγητής Πανεπιστημίου και διακεκριμένος Συνταγματολόγος, ή αλλιώς «Ο εμπνευστής της διχοτόμησης», Νιχάτ Ερίμ, υπέβαλε τις γνωστές εκθέσεις ως το «Σχέδιο Ανάκτησης Κύπρου».

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Συγκλονιστικό κείμενο για τον εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης



          Το συγκλονιστικότερο κείμενο που, κατ’ εμέ, γράφτηκε για το έργο και το Μαρτύριο του Αγίου Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου είναι αυτό που ανέγνωσε στις 13 Νοεμβρίου 1962 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής  Λεωνίδας Φιλιππίδης, που διετέλεσε και πρύτανις του εν λόγω Πανεπιστημίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 1965-66.


Η περικεφαλαία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

 

Προέρχεται από τη στολή αξιωματικού του Ελληνικού Συντάγματος Ελαφρού Πεζικού, που άνηκε στον Αγγλικό Στρατό των Ιονίων Νήσων, όπου είχε υπηρετήσει ως Ταγματάρχης προεπαναστατικά (1810-1816).

Το Αμπντουλχαμίτ Χαν βγαίνει για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο…

 

Ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν- γενικός διευθυντής 

της TPAO(Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων 

Τουρκίας)  σε σχόλιο που έκανε στην 

Ενεργειακή Σύνοδο Τουρκίας, ανέφερε 

ότι το πλοίο γεωτρήσεων Αμπντουλχαμίτ Χαν 

θα είναι έτοιμο να βγει και πάλι στη Μεσόγειο και 

δήλωσε “Συνεχίζουμε τις έρευνες σε κάθε γωνιά 

της  Γαλάζιας Πατρίδας. 

Πράττουμε τα απαραίτητα για τα σχέδια”.


Η Μάχη της Αράχωβας (18-24 Νοεμβρίου 1826)


Η μάχη της Αράχωβας.
Έργο του Πέτερ φον Ες.











Ο στρατιωτικός ηγέτης που διακρίθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κατά το μεγάλο ξεσηκωμό για τα τακτικά και στρατηγικά χαρίσματά του, έδωσε νέα πνοή στον εθνικό αγώνα με τις νίκες του ήταν αναμφίβολα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ανάμεσα στα στρατιωτικά κατορθώματά του, η νίκη στην Αράχωβα κατέχει εξέχουσα θέση.


Τούρκος αξιωματούχος: Υπήρχε συντονισμός με ΗΠΑ και Ρωσία για το χτύπημα των Κούρδων

 

Ενώ η Τουρκία διεξήγαγε αεροπορικές επιχειρήσεις με στόχο τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και YPG στη βόρεια Συρία, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από ανώτερη τουρκική πηγή και δύο πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Όταν υπήρχαν διανοούμενοι και μιλούσαν....

 You are currently viewing Όταν ο Καζαντζάκης, ο Ξενόπουλος, ο Σικελιανός και ο Παλαμάς, μιλούσαν για τη Γενοκτονία των Ελλήνων

Όταν υπήρχαν διανοούμενοι και μιλούσαν....
Θεοφάνης Μαλκίδης
Φέτος συμπληρώνονται εκατό έτη από την εξόντωση του Ελληνισμού , εξόντωση η οποία συνιστά Γενοκτονία αφαιρώντας τη ζωή από πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και προσφυγοποιώντας πάνω από ενάμιση. (Βεβαίως ο θύτης, η ατιμώρητη Τουρκία μιλά για Γενοκτονία, αφού από το θύμα Ελλάδα υπάρχει μόνο άρνηση και "συνωστισμός" για το ζήτημα....)
Μία παράμετρος της οργανωμένης Γενοκτονίας των Ελλήνων και ειδικότερα στον Πόντο, ήταν η εξόντωση της ηγεσίας τους από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 1921. Η εξόντωση των Ελλήνων ηγετών, όπως συνέβη και με τους Αρμένιους τον Απρίλιο του 1915 στην Κωνσταντινούπολη, συνέβαλλε στο να χαθεί η καθοδήγηση των Ελλήνων και να σημειωθεί πιο γρήγορα η δολοφονία τους. Στον Πόντο, η ηγεσία των Ελλήνων εξοντώθηκε με τα λεγόμενα «δικαστήρια ανεξαρτησίας» στην Aμάσεια.

«Η μητερα Μικρασία με τα παιδιά της, τα νησιά του Αιγαίου»



Το μουσικό σχήμα ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ (Κων/νος Κίκιλης βιολί, Γιώργος Παπαϊωάννου λαούτο, Βασιλική Κίκιλη και Αγγελική Κίκιλη τραγούδι), σε συνεργασία με τους σολίστες Στέλιο Κατσιάνη λαούτο και Μαρία Θεοφανίδου, πολίτικο λαούτο και τραγούδι, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με Μικρασιάτικη και Αιγαιοπελαγίτικη μουσική και τραγούδια στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική τραγωδία!

Σμύρνη



 Η πόλη που  μαρτύρησε


Βασίλισσα της Μεσογείου και δόξα της 

ήταν η Σμύρνη, η ωραία πόλη 

και το πιo όμορφο  μαργαριτάρι της Ανατολής 

Σμύρνη μου, ωραία πόλη!


Κληρονόμος αμέτρητων αιώνων ιστορίας, 

μητέρα ποιητών, αγίων και σοφών 

ήταν η Σμύρνη η ωραία πόλη!


Μια απ' τις πιο αρχαίες, δοξασμένες τις Εφτά 

ήταν η Σμύρνη, η αγία πόλη 

κι' είχε αναμμένες τις λαμπάδες της στον ουρανό ψηλά, 

Σμύρνη μου, αγία πόλη.


Μια απ' τις εφτά ελπίδες μας, κι επιθυμίες μας, 

μια απ' τις εφτά τις αγίες Φωτιές μας 

ήταν η Σμύρνη, η αγία πόλη.


Ταινίες για τη Μικρά Ασία


Η  ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου “Διωγμός” (1964).

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Το 1942 σε μια παραλία κάποιου ελληνικού νησιού απέναντι από τις Μικρασιατικές ακτές, μια γυναίκα εντοπίζει έναν νεαρό τραυματία. Πρόκειται για έναν αντιστασιακό που ετοιμαζόταν να φύγει για την Τουρκία. Τον περιθάλπει και τον βοηθά να περάσει απέναντι με μια βάρκα. Πιάνονται, όμως, και κρατούνται σε ένα στρατόπεδο φυγάδων με Τούρκο επικεφαλής. Οι Άγγλοι ζητούν να τον αφήσει ενώ οι Γερμανοί τον διεκδικούν κι αυτοί. Τελικά κατορθώνει να φύγει όμως η γυναίκα –που στο μεταξύ έψαχνε να βρει τον από το 1922 χαμένο γιο της- ανακαλύπτει πως δεν είναι άλλος από τον αξιωματικό που διοικεί το στρατόπεδο των φυγάδων….

Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1964: καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου.

Το «Ελληνικόν θαύμα» (1921) των αδελφών Γαζιάδη. 


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

1922 & 1974: Μικροελλαδισμός Vs Ελληνισμός


Επάνω: Η Σμύρνη στις φλόγες 1922. Κάτω: Βομβαρδισμός Λευκωσίας από τουρκικά αεροπλάνα 1974. 


Η Απελευθέρωση της Κορυτσάς- 22 Νοεμβρίου 1940

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΟΡΥΤΣΑΣ









Μετά τη λήξη της πρώτης περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (13 Νοεμβρίου 1940) και την επιτυχή απόκρουση της ιταλικής εισβολής άρχισε η συνεχώς εντεινόμενη ελληνική αντεπίθεση για την απελευθέρωση των πόλεων της Βόρειας Ηπείρου.

Κάποτε τον έλεγε ¨δολοφόνο¨…

 


Σε θερμή πόζα φωτογραφήθηκαν Ερντογάν και 

Σίσι στα εγκαίνια του προγράμματος για την 

έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022


 Κάποτε τον έλεγε δολοφόνο τον Σίσι.. 


Τζέφ Μπέζος, ἄλλος ἕνας "αὐτοεκπληρούμενος προφήτης"

 


 «φιλάνθρωπος» Τζέφ Μπέζος εἶπε νά μήν ψωνίζετε καί νά βάλετε τά λεφτά στήν ἄκρη γιά αὐτά πού ἔρχονται. Ἡ πολιτική προστασία τῆς Γερμανίας εἶπε νά φυλάξει ὁ κόσμος κονσέρβες. Αὐτοεκπληρούμενοι προφῆτες. Ἠδονίζονται νά παρουσιάζονται ὡς διορατικοί ἡγέτες, ἐνῶ γνωρίζουν ὅλο τό παρασκήνιο τῆς κόλασης πού ἑτοιμάζουν.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ζωντανή Ελλάδα

 


Εκτός από το ψέμμα, την ηττοπάθεια, την τρομοκρατία, την τηλεζούγκλα, την  υποκρισία  και την ανθρωποφαγία, υπάρχει και η  ζωντανή πατρίδα, η  Ελλάδα της αντίστασης :


Αγώνας Ελευθερίας




 Του αγαπημένου μου φίλου, Αλέκου Μιχαηλίδη ( Αλέκος Μιχαηλίδης ) 


«Πεθαίνει αρνούμενος τον θάνατο

και λευτεριά φωνάζει»

Της ζωής μας το σύνορο

 


Με αφορμή τη χθεσινή Ευαγγελική περικοπή ,Του άφρονα πλουσίου , ας θυμηθούμε το ποίημα του Δροσίνη...


Η Μάχη της Γκραμπάλας, 16-18 Νοεμβρίου 1940

gkrampala








Στις 2 Νοεμβρίου το πρωί οι Ιταλοί είχαν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για την αποφασιστική τους επίθεση και από τις 09:00 σμήνη ιταλικών αεροσκαφών σε διαδοχικά κύματα άρχισαν να βομβαρδίζουν τον Τομέα Νεγράδων και ιδιαίτερα τη Γκραμπάλα, το Καλπάκι, τη Μονή Βελάς, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τη γέφυρα Μαζαράκη, χωρίς όμως σοβαρά αποτελέσματα. 

Ο άνθρωπος του Θεού

 


"Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" (Man of GOD) Αφιέρωμα στην ταινία για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου στο "ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ"!


Μικρά Ασία

 

Θέατρο Κολοσσαίον
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 21:00

Μικρασία - Μη με λησμόνειH Χαρίκλεια και μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών, μουσικών, ηθοποιών και χορευτών, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικόλαου Ορτετζάτου, θα βρίσκονται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να τιμήσουν τη Μικρασία και να ζωντανεύσουν μπροστά στα μάτια των θεατών, έναν κόσμο που πλέον έχει χαθεί.


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Μια μικρή λέξη που κάνει διαφορά

 


19 Νοεμβρίου 1958

Στη μνήμη του 


ΚΥΡΙΑΚΟΥ  ΜΑΤΣΗ


Νέα σφοδρή επίθεση Σοϊλού κατά των ΗΠΑ

 


Μιλώντας στη Βουλή για την έγκριση του 

προϋπολογισμού για το υπουργείο Εσωτερικών, 

ο υπουργός Σοϊλού, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :



Όσιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης


Χάραξ κύκλῳ σου, καὶ μετὰ ζωῆς τέλος,
Ἡ ζῶσα, Γρηγόριε, τοῦ Θεοῦ χάρις.
Εἰκάδι Γρηγόριος κεκλήσκετο εἰς πόλον εὐρύν.

Βιογραφία
Ο Όσιος Γρηγόριος έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Ειρηνόπολη της Δεκαπόλεως. Τη χριστιανική ανατροφή του όφειλε πρώτα στη μητέρα του Μαρία, η οποία, με τη ζωντανή της πίστη στο Χριστό, ανέθρεψε το γιο της σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου.

17 Νοεμβρίου 1940: Η άγνωστη επιχείρηση Ελλήνων κομάντο στο Αγαθονήσι

 

Ένα περιστατικό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, διαδραματίστηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1940 μία μικρή ομάδα «κομάντος» έκανε απόβαση στο νησάκι Αγαθονήσι, που βρισκόταν όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912.

Ἀκρίβεια στά τρόφιμα; Βγάλτε τά ἀντικλεπτικά ἀπό τό «παντεσπάνι» καί φάτε το


Γράφει ὁ Ἐλευθέριος Ἀνδρώνης
Ἡ κυβέρνηση θεωρεῖ «φυσιολογικό» το νά ζώνονται τά τρόφιμα μέ συναγερμούς καί ἀδιαφορεῖ γιά τόν γενικό «συναγερμό» πού σημαίνουν τά φτωχοποιημένα νοικοκυριά.