Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Πατριδογνωσία: Δημητσάνα

 

Χτισμένη σε περίοπτη θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και σε υψόμετρο από τα 950 μέχρι και τα 1080 μέτρα, η Δημητσάνα είναι μία πανέμορφη κωμόπολη στο κέντρο της ορεινής Αρκαδίας με πλούσια ιστορική παράδοση.


 
Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της κατά την διάρκεια του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Από την Δημητσάνα προέρχονταν τα πυρομαχικά της επανάστασης, κάτι που οφείλεται στα αδέλφια Σπυρίδων και Γεώργιο Σπηλιωτόπουλο οι οποίοι ανακαίνισαν 11 μπαρουτόμυλους που δούλευαν συνέχεια, χάρη στη βοήθεια των ορμητικών νερών του Λούσιου, για την παρασκευή των απαραίτητων πυρομαχικών.
 
Μάλιστα, στα απομνημονεύματα του ο Κολοκοτρώνης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα…». Γι’ αυτό άλλωστε και ονομάστηκε η μπαρουταποθήκη της επανάστασης.
 
Η Δημητσάνα σήμερα, αν και έχει χάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της εξαιτίας της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, διατηρεί την ζωντάνια που την χαρακτήριζε από το τέλος της επανάστασης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και έφτασε να έχει 2.500 περίπου κατοίκους. Αυτό οφείλεται κυρίως στις τουριστικές δραστηριότητες και την έλευση ολοένα και περισσότερων Ελλήνων τουριστών που την επισκέπτονται για την ομορφιά του ίδιου του οικισμού αλλά και της γύρω περιοχής.