Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Πρακτικά Ημερίδας. Κύπρος 1974



 Χαράλαμπος Μηνάογλου (επιμέλεια). Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο: 50 χρόνια μετά.  Πρακτικά Ημερίδας . 

Με κείμενα των Κωνσταντίνου  Γρίβα, Σταύρου Καλεντερίδη, Θεοφάνη  Μαλκίδη, Τάσου Χατζηαναστασίου και Χαράλαμπου Μηνάογλου.  Αθήνα 2024. 



Το βιβλίο περιλαμβάνει τις εισηγήσεις της ημερίδας  που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από  την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ημερίδα η οποία είχε πραγματοποιηθεί  με μεικτό τρόπο (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη), στο 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου. 

Στην ημερίδα η οποία είχε ως σκοπό την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας,   πραγματοποιήθηκαν πέντε ανακοινώσεις από  πανεπιστημιακούς δασκάλους και διδάκτορες νεώτερης ιστορίας και πολιτικών επιστημών, οι οποίοι συνομίλησαν με τους συμμετέχοντες, προκαλώντας μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. 


Η πρώτη εισήγηση η οποία περιλαμβάνεται στα πρακτικά είναι από τον  Κωνσταντίνο Γρίβα, ο οποίος  αναφέρεται στην διαρκή επίθεση κατά του Ελληνισμού από το 1974 έως σήμερα και στην ανάγκη για μία εθνική στρατηγική αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ακολουθεί ο Σταύρος Καλεντερίδης που πραγματεύεται τον ρόλο των Η.Π.Α. στο Κυπριακό. 

Στην συνέχεια, ο Θεοφάνης Μαλκίδης ασχολείται  με το ζήτημα των αγνοουμένων της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην ανθρωπιστική και πολιτική διάστασή του, για να ακολουθήσει η  ανακοίνωση του Χαράλαμπου Μηνάογλου για τις πολλαπλές και συχνά δυσδιάκριτες αλληλοεπιδράσεις, συσχετίσεις και ομοιότητες ανάμεσα στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό Ζήτημα, στο παράρτημα της οποίας δημοσιεύονται πλειάδα σχετικών ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. μεταφρασμένα στα ελληνικά. 

Τέλος, ο τόμος ολοκληρώνεται με το διδακτικό σενάριο-πρόταση διδασκαλίας του Τάσου Χατζηαναστασίου για το Κυπριακό.

Η δημοσίευση του τόμου των πρακτικών  συμπίπτει με την ελπίδα να προσφερθεί με αυτόν τον τρόπο ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό,  ο οποίος  θα χρειαστεί να διδάξει σχετικά με την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. 

Τα κείμενα δηλαδή,  να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό, αλλά και οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να κατανοήσει το Κυπριακό Ζήτημα, το οποίο μετά από πενήντα χρόνια από την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας,  είναι πλέον απόλυτη και άμεση ανάγκη να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο. 

Τα πρακτικά της ημερίδας είναι διαθέσιμα δωρεάν  από τον παρακάτω σύνδεσμο. 


https://blogs.sch.gr/sym02-deaath1/yliko-epimorfosis/