Σελίδες

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Η πολιτική της Τουρκίας στον Έβρο

Αντιπερισπασμός ή αλλαγή σχεδίων;


Αρκετές φορές έχουμε επισημάνει την τουρκική κινητικότητα που είναι ιδιαίτερα αυξημένη (κυρίως σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού) στην περιοχή του Έβρου. Μάλιστα, οι προ εξαμήνου περίπου μεταφορά ειδικών πλωτών μέσων (γεφυροφόρων αρμάτων) για μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων μέσω ποταμών, στάθηκε αφορμή για την αναβάθμιση του σχεδιασμού και της Ελληνικής πλευράς, η οποία ενέτεινε την ούτως ή άλλως άγρυπνη παρακολούθηση των κινήσεων της γείτονος.
Πρόσφατα, διαπιστώθηκε μία ιδιαίτερη αύξηση της κινητικότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Έβρου ποταμού, οι οποίες εκτιμούνται φυσικά ανάλογα από τα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας.
Τα σημεία που κάνουν τα Επιτελεία μας να βρίσκονται σε επιφυλακή είναι τα κάτωθι:
1. Για πρώτη φορά μετά το 1974, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν τακτική και παρατάσσονται επιθετικά στα σύνορα του Έβρου. Το 3ο και 5ο Σώμα Στρατού της 1ης Στρατιάς έχουν εγκαταλείψει τη γραμμή προκάλυψης και μεταφέρονται ανατολικότερα.
Στη γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες λιγότερες μάχιμες που περιλαμβάνουν μεθοριακούς φρουρούς σύνθεσης, καθώς και μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ).
Η μεταφορά αυτών ανατολικότερα, όπως και η διάταξή τους, αρχικά δίνει την εντύπωση μιας ακίνδυνης κίνησης που όμως στη πραγματικότητα κρύβει κινδύνους και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις αν δεν εκτιμηθεί σωστά. Και αυτό γιατί, οι μονάδες μεταφέρονται 50 περίπου χιλιόμετρα όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, μόνο δύο ταξιαρχίες, η μια στο βορρά και η άλλη στο νότο, έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες.
2. Έχουν δημιουργηθεί από τους Τούρκους 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού. Οι «γέφυρες πολέμου» που στήνονται στον Έβρο είναι καθαρά επιθετικές κινήσεις που στην Ελλάδα περνάνε στα «ψιλά», λόγω της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και της πάγιας τακτικής ύπνωσης των Ελλήνων πολιτών από τα ΜΜΕ.
Προ τριών μηνών περίπου είχε τονιστεί πως πέρα από τον επιχειρησιακό χαρακτήρα έχουν και βαθιά πολιτικό, αυτές οι κινήσεις, που ακόμα δεν έχει μπει στην ατζέντα των διμερών σχέσεων. Πρόκειται καθαρά για μια επιθετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας.
3. Η δήθεν «εκπαιδευτική» στρατιά του Αιγαίου έπαψε και επίσημα να είναι εκπαιδευτική. Μετονομάστηκε και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν, εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες αιγίς υποστήριξης!
Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται, όπως και η 19η Πεζικού και η 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αντήλια.

* Πληροφορίες πάρθηκαν από το περιοδικό "Στρατηγική"