Σελίδες

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Για την Αλήθεια και για τη Μνήμη των προγόνων μας!


Θεοφάνης Μαλκίδης 

 Για την Αλήθεια και για τη Μνήμη των προγόνων μας!

Φέτος, επέτειος της πυρπόλησης της Σμύρνης από τους Τούρκους και λίγους μήνες πριν  συμπληρωθούν εκατό χρόνια από τον επίλογο της Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται τα εγκλήματά της και Ελληνική Δημοκρατία συνεχίζει να  καταθέτει στεφάνια στο δάσκαλο του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ, να μοιράζει βιβλία με συνωστισμούς και να χορεύει ζεϊμπέκικα με τους δολοφόνους.

 Αφού λοιπόν η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να ζητήσει ποτέ από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση της Γενοκτονίας, εμείς θα συνεχίσουμε τον Αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση! 

Για την Αλήθεια και για τη Μνήμη των προγόνων μας!

Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα ! 

Από τη  συνέντευξη μου στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον Οθωμανικό ζυγό και που πέθανε σαν σήμερα, στις 4 του Φλεβάρη του 1843, πριν από 175 χρόνια, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. 

 

Τουρκία -Επταπλασιάστηκε η τιμή σε σκυλοτροφές, επειδή πλέον τις τρώνε οι άνθρωποι !!!


Η εθελόντρια Μπουσρά Οζτσετίν περιγράφει σε στελέχη του κόμματος ΙΥΙ, την αιτία εκτόξευσης της τιμής των σκυλοτροφών….

Στο βίντεο ακούγεται να λέει και τα εξής : 

 

Καποδίστριας και Εκκλησία

 

Τὰ θέ­μα­τα τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας ἦ­ταν στὴν ἄ­με­ση προ­τε­ραι­ό­τη­τα τοῦ Κα­πο­δί­στρι­α καὶ πράγ­μα­τι προ­χώ­ρη­σε στὴν ἐ­νί­σχυ­ση καὶ ἀ­νά­πτυ­ξη τοῦ Πνευ­μα­τι­κοῦ καὶ Κοι­νω­νι­κοῦ ἔρ­γου τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας.

 

Καλύτερη εἶναι μιὰ μικρὴ καλὴ πράξη, παρὰ μιὰ μεγάλη καλὴ πρόθεση

 


 Μπορεί να είναι εικόνα λουλούδι, δέντρο με πυρηνόκαρπο και φύση

 

Καλύτερη εἶναι μιὰ μικρὴ καλὴ πράξη, παρὰ μιὰ μεγάλη καλὴ πρόθεση.

 

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Από την Παναγία Σουμελά μέχρι την Παναγία Κανακαριά στην κατεχόμενη Κύπρο

 





 Θ. Μαλκίδης

 

Από την Παναγία Σουμελά μέχρι την Παναγία Κανακαριά στην κατεχόμενη Κύπρο

Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το πόσο έχει επηρεάσει, επηρεάζει και θα συνεχίσει να το πράττει, τη ζωή στον Ορθόδοξο κόσμο η Παναγία, η Μητέρα όλων, εκεί που εν τέλει όλες και όλοι βρίσκουμε καταφύγιο. Για τα προβλήματα, τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας.Στον Ελληνικό Ορθόδοξο σύμπαν ειδικότερα, η Παναγία μας αποτελεί, εκτός των παραπάνω, μία ιδιαίτερη Μορφή, που φροντίζει, προσέχει, νουθετεί, προστατεύει και κυρίως πράττει σε όλες τις στιγμές μας.

 

 

Παναγιώτης Τσάγκας.Κερδύλια 1941

 



Θλίψη στο Μαρτυρικό Μας Χωριό! 


Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών (1927 – 2022) ο κ. Παναγιώτης Τσάγκας ο τελευταίος επιζών  του Ολοκαυτώματος και της Μαζικής Εκτέλεσης των Κερδυλλίων . 


Μια επίσκεψη στους Έλληνες της Ουκρανίας, 2.000 χρόνια πριν

 


Αυτές τις μέρες, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία και της εκεί επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, είχαμε την ευκαιρία να «ξαναθυμηθούμε» τους ξεχασμένους Έλληνες της Μαριούπολης

 

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος 8 Φεβρουαρίου 1405

 

(Απάντηση Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ Β’ λίγο πριν από την πτώση της Βασιλεύουσας)

Κωνσταντίνος ΙΑ’  Παλαιολόγος, πλατεία Μητροπόλεως
Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι…

 

Στην «πυρά της ματαιοδοξίας»

 


Στις  7 Φεβρουαρίου του 1497, στην κεντρική πλατεία Piazza della Signoria της Φλωρεντίας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός «όμορφων», αλλά «ακατάλληλων» αντικειμένων, όπως γλυπτά και βιβλία αρχαίων συγγραφέων, καθρέφτες, έπιπλα και καλλυντικά, μουσικά όργανα, φανταχτερά γυναικεία καπέλα και αναγεννησιακοί πίνακες πετάχτηκαν στις φλόγες.

 

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Η Παναγία Σουμελά και η Ύβρις

 




Θεοφάνης  Μαλκίδης


Η Παναγία Σουμελά και η Ύβρις


Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το πόσο έχει επηρεάσει, επηρεάζει και θα συνεχίσει να καθορίζει τη ζωή στον Ορθόδοξο κόσμο η Παναγία, η Μητέρα όλων των Χριστιανών, σ΄Αυτήν που εν τέλει όλες και όλοι βρίσκουμε καταφύγιο. Για τα προβλήματα, για τις θλίψεις και για τις δοκιμασίες, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας.
Ειδικότερα, στο Ελληνικό Ορθόδοξο σύμπαν, η Παναγία μας αποτελεί, εκτός των παραπάνω παραδοχών, μία ιδιαίτερη Μορφή, ένα όμορφο, αγαπημένο πρόσωπο, το Κάλλος που καλύπτει, φροντίζει, προσέχει, νουθετεί, προστατεύει και κυρίως πράττει σε όλες και για όλες  τις στιγμές μας.

Τούτες τις ώρες όμως έρχεται στο μυαλό η αγάπη της Παναγίας μας, αλλά και το παράπονό της. Για τη σιωπή μας έναντι του εγκλήματος που συντελέστηκε και συντελείται εναντίον της στη μονή της, στο «περιβόλι» της στον Πόντο. Εκεί που βρήκαν καταφύγιο και άσυλο, παρηγοριά και ελπίδα, εκατομμύρια χριστιανοί και Έλληνες, σ΄ Αυτήν που είναι η αρχή και το τέλος της ζωής, η πίστη, η αγάπη και η στήριξη.

Οι πρόσφατες ανήκουστες, πρωτόγνωρες, απάνθρωπες, βάρβαρες πράξεις που συνέβησαν στην Παναγία Σουμελά, συνιστούν Ύβρις,  σύληση,  απόπειρα εξαφάνισης, δολοφονία.

Ταράζεσαι όταν αντιλαμβάνεσαι και κατανοείς, χάνεις την ηρεμία σου όταν καταλαβαίνεις ότι μπροστά στο μεγαλείο της Παναγίας, άνθρωποι μικροί,  τραγικά εφήμεροι, ορθώνουν την ασημαντότητά τους και καταστρέφουν με πρωτοφανή βαρβαρότητα το θείο Πρόσωπό της.

 
Στην Παναγία Σουμελά οι συνεχιστές των εγκληματιών εναντίον της Μητέρας μας και των προγόνων μας, με τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, εκτός από το να απαγορεύουν με διάφορα προσχήματα  τη θεία λειτουργία,  τώρα  με την απαράδεκτη πράξη μετατροπής της εκκλησίας σε κέντρο διασκέδασης, σύλησαν ξανά  το ναό, το χώρο,  νομίζοντας ότι  επιβάλλουν  μπροστά  στη Θεοτόκο,  τη μάταιη και εφήμερη εξουσία τους .

 

Πάω από 2000 μη ταυτοποιημένα οστά στα συρτάρια… «Νιώθω ότι ζητώ το αυτονόητο»

 



«Κάνω έκκληση, κάνω αίτημα, νιώθω ότι ζητώ το αυτονόητο στο τέλος της ημέρας, τουλάχιστον να πάρω τα οστά του πατέρα μου, που ήδη υπάρχουν. Αυτά τα οστά υπάρχουν, δεν θα κάνουμε άλλες ανασκαφές για να τα βρούμε. Υπάρχουν είναι στα κασόνια. Σκεφτήκατε πώς θα νιώθατε αν ο πατέρας σας ήταν σε ένα κασόνι στο ανθρωπολογικό κέντρο; Ξέρετε πώς νιώθω κάθε φορά που πηγαίνω στον ανθρωπολογικό κέντρο και ζητώ από τις κοπέλες εκεί να μου ανοίξουν το κασόνι του πατέρα μου;»…

 

Ηρώων γη

 


Την 9η  Φεβρουαρίου 1897, ο Σπύρος Καγιαλές ανυψώνει με το σώμα του την Ελληνική σημαία στο Ακρωτήρι Χανίων.

Πρέπει να συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας των Δωδεκανήσων¨......



Σε συνέντευξη που έδωσε ο Κιλιτσντάρογλου-ηγέτης του CHP σε τηλεοπτικό κανάλι, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :

 

Χρήστος Σαρτζετάκης




Τὸ 1988 ἑωρτάζοντο τὰ 200 χρόνια ἀπὸ τῆς ἱδρύσεως τοῦ Αὐστραλιανοῦ Κράτους.
Κατὰ τοὺς ἑορτασμοὺς τὴν Ἑλλάδα ἐξεπροσώπησεν ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας Χρῆστος Α. Σαρτζετάκης.
Ἡ τοιαύτη ἑλληνικὴ συμμετοχὴ συνεδυάσθη μὲ τὰ ἐγκαίνια Ἐκθέσεως μὲ θέμα «Ἀρχαία Μακεδονία», περιλαμβανούσης ἀρχαιολογικὰ εὑρήματα ἀπὸ τὴν Μακεδονίαν, εἰς τὸ «Μουσεῖον Βικτωρίας» τῆς Μελβούρνης.
 

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Ελληνικά




Ἐλάχιστοι μᾶς διαβάζουν,

ἐλάχιστοι ξέρουν τὴ γλώσσα μας,


Απόλυτη θλίψη σε μια εικόνα!


Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα 
 
Ή Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων «τιμάει» την μνήμη των τριών ηρώων των Ιμίων, 
 
 

Ντοστογιέφσκι : Όταν σταματάς να διαβάζεις βιβλία, παύεις να σκέφτεσαι!

 

  

1.    Πρέπει να αγαπάς την ζωή περισσότερο από το ίδιο το νόημα της ζωής.

2.    Ένα καινούργιο βήμα, μια καινούργια λέξη είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται.

 

Αγιοταφίτες

 




Οι  Αγιοταφίτες πατέρες κρατούν την Ελληνική σημαία ψηλά στα Πανάγια προσκυνήματα, άλλα στέλνουν κραυγή αγωνίας. Εμείς γιατί παραμένουμε επαναπαυμένοι;

 

Τι είναι Ρωμηός;

 

από το βιβλίο: ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΡΩΜΑΝΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ  του π. Ιωάννη Σ. Ρωμανίδη 

Ο Ρωμηός είναι από την Ρωμηοσύνη του αετός. Οι Ρωμηοί είναι μεταξύ τους αετοί και προς τους ξένους αετοί.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Εκατό χρόνια μετά το 1922 : τετρακόσιοι τόνοι οστά Ελληνίδων και Ελλήνων ....



 
Θεοφάνης Μαλκίδης

Εκατό χρόνια μετά το 1922 : τετρακόσιοι τόνοι οστά Ελληνίδων και Ελλήνων ....

Αυτές τις ημέρες του 1922 γραφόταν δύο από τις τελευταίες πράξεις της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων της Θράκης, της Μικράς Ασίας, του Πόντου. Μία ήταν καταστροφή της Σμύρνης και η άλλη η ανακωχή των Μουδανιών, με την οποία ο Ελληνισμός υποχρεώθηκε σε φυγή και από τη Θράκη. Από τον όμορφο αυτό λιμένα όμως της Θρακικής ενδοχώρας, μήνες αργότερα θα διαδραματιζόταν η  πιο φρικιαστική πράξη του Ελληνικού Ολοκαυτώματος. Μπορεί οι Νεότουρκοι, Τζεμάλ, Ενβέρ και Ταλαάτ πασά και ο Μουσταφά Κεμάλ, να δολοφόνησαν 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά φρόντισαν να τα εξαφανίσουν τα ίχνη τους, με ένα τρόπο που αφού δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε από τον πιστό τους μαθητή Χίτλερ, λίγα χρόνια αργότερα.


Ο Χ. Αγγελομάτης στο βιβλίο του «Χρονικόν Μεγάλης Τραγωδίας» (Αθήνα 1924) αναφέρεται στο μέγεθος του εγκλήματος, τους θύτες και τους συνεργάτες τους: «Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την δημοσιευθείσαν είδησιν εις τα αθηναϊκάς εφημερίδας, μίαν ημέρα του Φεβρουαρίου του 1924. Το προσεγγίσαν εις την Θεσσαλονίκην αγγλικόν πλοίον “Ζαν”, μετέφερε 400 τόννους οστών Ελλήνων, από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας εις την Μασσαλίαν, προς βιομηχανοποίησιν. 
Ησαν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που μετά τας ομαδικάς σφαγάς και εξοντώσεις αργοπέθαιναν εις τα στρατόπεδα αιχμαλώτων, από τα οποία το φοβερώτερον ήτο το στρατόπεδο του Ουσάκ. Οι εργάται του λιμένος Θεσσαλονίκης, πληροφορηθέντες το γεγονός, ημπόδισαν το πλοίον να αποπλεύση. Επενέβη όμως ο Αγγλος πρόξενος και επετράπη ο απόπλους».Οι εργάται του λιμένος Θεσσαλονίκης, πληροφορηθέντες το γεγονός, εμπόδισαν το πλοίον να αποπλεύσει, επενέβη όμως ο Άγγλος πρόξενος και επετράπη ο απόπλους».

Οστά Ελληνίδων και Ελλήνων προς βιομηχανοποίηση, πολλά χρόνια πριν το Άουτσβιτς και το Νταχάου... 

Έτσι όπως αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείο της Γενοκτονίας στο Ερεβάν, Χαΐκ Ντεμογιάν, στην ομιλία του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων (Αθήνα, Μάιος 2014) «Η τουρκική πολιτική της γενοκτονίας, κατά των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αφού παρέμεινε ατιμώρητη, έχει γεννήσει νέο κακό για την ανθρωπότητα. Η ατιμωρησία και η απροκάλυπτη εύνοια εκ μέρους των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων προς ένα κράτος-διάδοχο και συνεχιστή της οθωμανικής παράδοσης, δημιούργησαν το γόνιμο έδαφος ώστε να φυτρώσουν σε αυτό νέα σχέδια για τη διάπραξη γενοκτονίας. Η ατιμωρησία και ως επακόλουθο η επιθετική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους, οδήγησαν σε νέα εγκλήματα».

Μπροστά στο έγκλημα κανείς δεν έχει δικαιώμα να σιωπήσει, πόσο μάλλον να το αρνείται. Μπροστά στην σύληση των οστών των δικών μας ανθρώπων, από εκεί απ΄ όπου είναι βγαλμένη η ελευθερία των Ελλήνων, όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός 

«Εμείς οι απόγονοι αυτών που βίωσαν τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, όπως λέει ο Αρμένιος συναγωνιστής Χ. Ντεμογιάν, δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε και να ανεχόμαστε την εγκληματική άρνηση των διαπραχθέντων φρικαλεοτήτων και των συνέπειών τους. Το ηθικό χρέος της νέας γενιάς των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων δεν είναι μόνο να τιμά και να θυμάται, αλλά από κοινού, χέρι-χέρι, να συνεχίζει τον αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.


Πρέπει να πιστεύουμε και να είμαστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει, αν είμαστε μαζί στον αγώνα μας και αν είμαστε γεμάτοι πίστη στην επιτυχή κατάληξή του. Η Πατρίδα των προγόνων μας – είναι και δική μας Πατρίδα, ανεξάρτητα από το πού και πότε εμείς και οι απόγονοί μας θα ζήσουν. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τον πόνο, τους καημούς και τα ανεκπλήρωτα όνειρα των προγόνων μας και μαζί να σηκώσουμε το λάβαρο του αγώνα για να θριαμβεύσει το δίκαιο και η αλήθεια».

Οι 400 τόνοι οστών που μετέφερε το πλοίο από τα Μουδανιά στη Μασσαλία, είναι πολλές χιλιάδες πρόγονοί μας. Πέρα από το σεβασμό,οφείλουμε και την αλήθεια σ΄ αυτούς για τη Γενοκτονία, αυτή που δυστυχώς πολλοί ψευτοπολιτικοί, ψευτοκαθηγητές και ψευτοδιανοούμενοι την αρνούνται και την τοποθετούν μέσα σε εισαγωγικά! 

 Εκατό χρόνια μετά το 1922, όχι άλλη αδιαφορία, όχι άλλη άρνηση. 

Ο δρόμος είναι ένας, αναγνώριση του Ελληνικού Ολοκαυτώματος τώρα ! 


 Η συνέντευξή μου για το ζήτημα


Πετράκης Γιαλλουρος

 


ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΥ


Σαν σήμερα το 1956, δολοφονείται σε μαθητική διαδήλωση εναντίον των Βρετανών κατακτητών ο αριστούχος και σημαιοφόρος μαθητής - μέλος της ΑΝΕ, 17χρονος Πετράκης Γιάλλουρος. Πιο κάτω, η επιστολή που έστειλε στον πατέρα του, όταν ο τελευταίος τον παρακίνησε να κοιτάζει πρώτα τον εαυτό του και μετά την πατρίδα:

Ο σωματοφύλακας του Χίτλερ και η θαυμαστή του μεταστροφή

 

Κέρτ Βάγκνερ
«Ονομάζομαι Κέρτ Βάγκνερ καί ήμουν ένας άπό τούς σωματοφύλακες τού ΧΙΤΛΕΡ. Ανήκα σ’ αύτόν. 

 

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι

 


Πολύ περισσότερη σημασία έχει η απάντηση του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ από την καθαυτή απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά από πιέσεις και νομικές γνωματεύσεις, να τον συνταξιοδοτήσει τερματίζοντας την παρανομία να συντηρεί τη θέση του στο πανεπιστήμιο για όσα χρόνια θα είναι στην Ευρωβουλή. Η πλευρά του πανεπιστημίου, ούτως ή άλλως, έλεγε χτες -σε όλα τα ΜΜΕ διά στόματος πρύτανη- ένα σωρό αμπελοφιλοσοφίες για το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και για το νόμο που είναι αναχρονιστικός και πρέπει να αλλάξει, λες και είναι κάτι συνηθισμένο να παραβιάζονται οι νόμοι από όσους τους θεωρούν αναχρονιστικούς. Αλλά, η απάντηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής αναδεικνύει αυτό για το οποίο θα έπρεπε να αντιπαλεύει, -ή λέει ότι αντιπαλεύει- τον φυλετικό διαχωρισμό του κυπριακού λαού.

Όταν εκλέγηκε ευρωβουλευτής, αυτή η στήλη, στις 28/5/19, έγραψε ότι οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο «με τα μηνύματα που στέλνει», για να αναδειχθεί το γεγονός ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκπροσωπεί την Κύπρο Τουρκοκύπριος. Φτάνει να εκλέγεται με τη δημοκρατική αρχή ένας άνθρωπος μία ψήφος. Σε ενιαία εκλογική περιφέρεια, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε ενιαίο εκλογικό κατάλογο. Και όχι με βάση τον φυλετικό διαχωρισμό, που επιβάλλει η εκ περιτροπής εκλογή και οι ποσοστώσεις». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της εκλογής του, που έπρεπε να αναδεικνύεται από όσους ειλικρινά θέλουν να τελειώσει το παραμύθι που προβάλλουν οι διχοτομιστές και οι διζωνιστές ότι Ε/κ και Τ/κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και να ψηφίζουν και να ψηφίζονται με κριτήρια την αξία και την ικανότητα και όχι φυλετικά.

Τι έκανε ο Κιζίλγιουρεκ μόλις εφαρμόστηκε μια νομοθεσία που δεν τον ικανοποίησε, ενώ προφανώς πίστευε ότι αυτός ειδικά θα έπρεπε να εξαιρείται. Μίλησε για όσους τον πολέμησαν, αναφέρθηκε σε εθνικιστές, αλλά το διεύρυνε τόσο πολύ που έδινε την εντύπωση ότι μιλά για την ελληνοκυπριακή κοινότητα συνολικά. Έβαλε στο ζύγι ακόμα και τον υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, διότι όταν γινόταν το πανεπιστήμιο ηγείτο, λέει, πρωτοβουλίας που ήθελε «καθαρά ελληνικό πανεπιστήμιο». Νόμιζε ο Κιζίλγιουρεκ ότι οι τότε έντονες συζητήσεις για το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο αφορούσαν τον ίδιο προσωπικά. Αστεία πράματα ακαδημαϊκών εγκεφάλων που οι κοινοί εγκέφαλοι αδυνατούν να συλλάβουν. Καταλήγει, όμως, τώρα να προβάλλει το συμπέρασμα, που φτάνει φυσικά και στους Τουρκοκύπριους, ότι ο πόλεμος -ο όποιος πόλεμος- γίνεται εναντίον του, οφείλεται στο ότι: «Στους θεσμούς και τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλουν να βλέπουν μόνο Ελληνοκύπριους». Και επίσης, «δεν αντέχουν ούτε ένα Τουρκοκύπριο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ούτε ένα Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή».

Τι να λένε, δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα που δέχονται και την πλύση εγκεφάλου του διαχωρισμού, όταν τα λέει ένας Τουρκοκύπριος που επί 27 χρόνια ήταν καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, προεδρικός σύμβουλος και επί Κληρίδη και επί Αναστασιάδη και τώρα εκλεγμένος ευρωβουλευτής με ψήφους κατά κύριο λόγο Ελληνοκυπρίων; «Είναι απίστευτη εξέλιξη το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δέχτηκαν όπως ένας Τουρκοκύπριος εκπροσωπήσει την Κύπρο», έλεγε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μαζί με τα συγχαρητήρια που του έστειλε όταν εκλέγηκε. Απίστευτη εξέλιξη ήταν μόνο για όσους δεν πίστεψαν ποτέ στην πραγματική επανένωση του τόπου και του λαού.

Ακόμα κι αν υπάρχουν «εθνικιστές», όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος υπουργούς, βουλευτές, ίσως και όσους νομικούς γνωμάτευσαν ότι είναι παράνομο αυτό που κάνει το πανεπιστήμιο για χάρη του, οι οποίοι δεν αντέχουν τον Κιζίλγιουρεκ μόνο και μόνο επειδή είναι Τουρκοκύπριος, οι υπόλοιποι δεν έχουν σημασία; Οι υπόλοιποι που αντέχουν να είναι επί 27 χρόνια στο πανεπιστήμιο και οι χιλιάδες που τον ψήφισαν για ευρωβουλευτή εξαφανίζονται με μια μονοκονδυλιά από το σκηνικό για να γενικευτεί το κακό: «Στους θεσμούς και τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλουν να βλέπουν μόνο Ελληνοκύπριους»… Τα ίδια λέει κι ο Τατάρ, παρεμπιπτόντως.

 

 του Άριστου Μιχαηλίδη


Για τους άστεγους... όπου γης!!!"

 


 
 Ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ «Για τους άστεγους», για να ευαισθητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο, τους συμπολίτες μας για το θέμα των αστέγων. Κάποτε το θέμα αυτό ήταν μακρινό, τώρα είναι δίπλα μας και αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Ας τους βοηθήσουμε λοιπόν!
 

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Η συνεισφορά των Ελληνίδων και των Ελλήνων στα «ξύλινα τείχη» . Από το θωρηκτό «Αβέρωφ» στο υποβρύχιο «Πόντος»

 


.

Θεοφάνης Μαλκίδης

Η συνεισφορά των Ελληνίδων και των Ελλήνων στα «ξύλινα τείχη». Από το θωρηκτό Αβέρωφ στο υποβρύχιο Πόντος.

Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευασθεί το 1889. Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου – στα τέλη του 1908 – με τέσσερα καινούρια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ».

Η ιστορία ξαναγράφεται;

 

 

Η ιστορία ξαναγράφεται;

          

Παρότι έσβησαν τα φώτα της επετείου των 200 ετών, με όλη την πικρή γεύση που άφησε πίσω της ο επίσημος εορτασμός της, επανέρχομαι σήμερα στο κρίσιμο αυτό θέμα, του οποίου οι απόηχοι  θα στοιχειώνουν τα επόμενα χρόνια την πατρίδα μας.

Πριν εκατό χρόνια


papadopoulou_100_xronia_xr 

  Η ιστορία της οικογένειας που έψησε το πρώτο της μπισκότο το 1916 στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη Μπορεί μια διαφήμιση να σε κάνει να συγκινηθείς και να δακρύσεις; Και όμως μπορεί. Η εταιρεία Παπαδοπούλου και τα διάσημα μπισκότα της μέσα από ένα βίντεο περίπου τριών λεπτών χωρίς πολλά και περιττά λόγια παρά μόνο με εικόνες κάνει την ιστορία της μια… μίνι ταινία και ξυπνά όμορφα συναισθήματα και αναμνήσεις. , γράφει η εταιρεία στο κείμενο που συνοδεύει το συγκινητικό βίντεο.

 

Η Ελληνική Επανάσταση στο… Google Maps – Χάρτης με εκατοντάδες γεγονότα


Άλωση της Τριπολιτσάς, έξοδος του Μεσολογγίου, καταστροφή των Ψαρών, Ναυμαχία του Ναυαρίνου… Γεγονότα – σταθμοί στην Ελληνική Επανάσταση, που όμως σε πολλούς διαφεύγει η ακριβής χρονολογία που συνέβησαν ή ποιοι πρωταγωνίστησαν στο καθένα. Δύο φίλοι «τοποθέτησαν» σε έναν ψηφιακό χάρτη – χρονολόγιο εκατοντάδες ορόσημα της περιόδου 1821-1832, με στόχο να ξεδιαλύνουν το περίπλοκο ιστορικό σκηνικό.

 

Έμμεσο μήνυμα Ακάρ προς Ελλάδα….

 


Ο Ακάρ έκανε δηλώσεις από τα κεντρικά της Πολεμικής Αεροπορίας, για τις νέες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Β. Ιρακ

 

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Μνήμη Αντρέα Σαντόρο

 


Την 5η  Φεβρουαρίου του 2006 δολοφονήθηκε την ώρα της Προσευχής στην Εκκλησία  Santa Maria της Τραπεζούντας ο Ιερέας  Αντρέας Σαντόρο  από το Τουρκικό Κράτος.

 

Tαμάμα : Η ιστορία ενός κοριτσιού που χάθηκε στο διωγμό του Ποντιακού Ελληνισμού

 


Ταμάμα: η ιστορία ενός κοριτσιού που χάθηκε στο διωγμό του Ποντιακού Ελληνισμού


Η Ταμάμα είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που χάθηκε στο διωγμό του Ποντιακού ελληνισμού. Κουρελιασμένα και νηστικά προσφυγόπουλα που τριγυρνούσανε χαμένα, έβρισκαν να φωλιάσουν σε σπλαχνικά τούρκικα σπίτια. Οι τούρκικες οικογένειες που τα έκαναν δικά τους  και οι ελληνικές που τα είχαν χάσει, δεν μιλούσαν για το περιστατικό. 
 
 

«Τσεβά να γίνεις Σαρτζετάκης»!

 


Τσεβάς και Σαρτζετάκης, οι δυο εισαγγελείς που άφησαν το ανεξίτηλο στίγμα τους στα δικαστικά και πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Ο πρώτος ήταν ο εισαγγελέας που τους πρώτους μήνες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας διερεύνησε την υπόθεση του Πολυτεχνείου, και συνέταξε το πόρισμα του 1975 για τους 18 επιβεβαιωμένους επώνυμους νεκρούς του Πολυτεχνείου (*). 

 

Έμαθα να μην πονώ για τον χθεσινό πόνο και να μη σκέφτομαι τον αυριανό

 

...Εκείνο που κάνει τον πόνο τις περισσότερες φορές τόσο δύσκολο να αποδεχθούμε είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει, είναι η αίσθηση ότι το βάσανό μας θα συνεχιστεί επ’ άπειρον.
 

«Θεοτόκε ἡ ἐλπίς πἀντων τῶν Χριστιανῶν, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τούς ἐλπίζοντας εἰς Σέ».


Σαράντα μέρες ἀπό τά Χριστούγεννα καί ἡ Παναγία μας μαζί μέ τόν δίκαιο Ἰωσήφ προσήγαγαν στό ἱερό τό βρέφος, τόν Κύριον ἡμῶν Ἰησού Χριστόν κατά τή συνήθεια πού ὑπήρχε. Ἡ ὑποδοχή ἔγινε ἀπό τόν πρεσβύτη Συμεών καί τήν σόφρωνα προφήτιδα Ἄννα καί ὁ μέν δίκαιος Συμεών επε τό «νύν ἀπολύεις» καί ἡ δέ Ἄννα τό : «τούτο τό βρέφος οὐρανόν καί γήν ἐστερέωσε».