Σελίδες

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Γλέντι και χορός για όλους!!!!!




 Έχεις από τη μία πλευρά τον Χίτλερ και τα Ες Ες  της Άγκυρας που μας υπενθυμίζουν κάθε δευτερόλεπτο ότι μας πέταξαν στη θάλασσα το 1922, 

Θρακικός Ελληνισμός

 


Από τις εκδόσεις τού περιοδικού Ενδοχώρα μπορείτε να βρείτε  το βιβλίο «Θρακικός Ελληνισμός. Ιστορική ταυτότητα και Γενοκτονία», του Θεοφάνη Μαλκίδη. 

Μικρασιάτισσα μάνα

 

ι

Το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Μυτιλήνη, ένα από τα πρώτα αγάλματα Μικρασιατικής Μνήμης στην Ελλάδα, στήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων του προσφυγομαχαλά της Επάνω Σκάλας, στη βάση μιας ιδέας του Αϊβαλιώτη διευθυντή του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκου Δαμδούμη.

Μενέντεζ και Τουρκία

 


Ο τίτλος του βίντεο στο φιλοκυβερνητικό κανάλι HABER GLOBAL είναι 

ο εξής: ¨  Ο φόβος των ΗΠΑ για τους S-400 τον οδήγησε σε αυτό ! 

Ο υπηρέτης του Αρμενικού Λόμπι στόχευσε άμεσα την Τουρκία! ¨


Φώτης Κόντογλου – Καλοκαίρι στο Όρος

 

“…Στὸ τέλος ὅμως ψέλναμε πάντα τὸ «Εὐλογητὸς εἶ, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ πανσόφους τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας, καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, καὶ δι᾿ αὐτῶν τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι». Δὲν μπορῶ νὰ παραστήσω τὸ πόσο συγκινημένη ἤτανε ἡ καρδιά μου σὰν ἄκουγα νὰ ψέλνει ὁ ψαρᾶς ὁ πάτερ Νεῖλος, ξυπόλητος, μὲ τὸ κατραμωμένο βρακί, μὲ τὰ φύκια κολλημένα ἀπάνω στὰ γυμνὰ ποδάρια του, νὰ ψέλνει μὲ κείνη τὴν ἀρχαία μελωδία καὶ νὰ λέγει στίχους ἰαμβικούς, καὶ παραπέρα ν᾿ ἀφρίζουνε τὰ παμπάλαια ἑλληνικὰ κύματα κι ὁ ἀγέρας νὰ βουΐζει πανηγυρικὰ ἀπάνω στὰ θεόχτιστα βράχια καὶ στὰ δέντρα!

Κοίτα ρε, που τους φάνηκε και μικρό το κοίτασμα!

 

  

Κοίτα ρε, που τους φάνηκε και μικρό το κοίτασμα!


Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Προσφυγικός Ελληνισμός: επιτακτική ανάγκη δημιουργίας «ζωντανών μουσείων»

 


  • Post author:

Θεοφάνης Μαλκίδης 

Προσφυγικός Ελληνισμός: επιτακτική ανάγκη δημιουργίας «ζωντανών μουσείων»

Από την  ομιλία στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την ΄Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στον Έβρο.

Τυχερό, Δήμος Σουφλίου , Αύγουστος 2022

Είναι διαπιστωμένο πλέον ότι ο Θρακικός Ελληνισμός και γενικότερα ο Ελληνισμός του Πόντου, της Μικράς Ασίας- Ιωνίας, της Καππαδοκίας, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, έπαιξε σημαντικότατο αν όχι κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας του ελληνικού λαού.

Επίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι του Ελληνισμού που ζούσε στην ενιαία Θράκη, στην Ιωνία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο. 


Για Ελλάδα : ¨Αν κάποιοι μας κοιτάνε λοξά, τότε και εμείς δεν θα τους κοιτάμε στα ίσια¨…

 


Σε τελετή αποφοίτησης υπαξιωματικών του

 λιμενικού και της στρατοχωροφυλακής, 

o Ερντογάν παραπονέθηκε για την στάση της 

διεθνούς κοινότητας

¨Αν υπάρχουν κάποιοι που αν και βλέπουν τη 

στρατιωτική συσσώρευση στην Ελλάδα, 

ασκούν κριτική στην επέκταση μας στην 

αμυντική βιομηχανία, αυτό σημαίνει πως 

έχασαν τη στρατηγική τους διορατικότητα.

Ο Μπάρμπα-Γιάννης της προσφυγιάς


Near East: πρωταθλητές Ελλάδος 1936. Όρθιοι: Λέζος Δ., Σαπουντζάκης Γ., Γουέλτ, Ερμείδης  Π., Ανδρίτσος, Οικονομίδης Σ. Καθήμενοι: Σταματόπουλος Π. και Χατζηθεοδώρου Ι. Πηγή

Ο Α.Ο. Νήαρ Ηστ είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους μπάσκετ. Ιδρύθηκε το 1927 στην Καισαριανή και πήρε το όνομά του από το κοινωφελές ίδρυμα Εγγύς Ανατολής (Near East Foundation – NEF) που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1915 ως “Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής” (Near East Relief) και είχε σκοπό να διασώσει τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915. 

Η Παναγία μας σε όλα της στάθηκε τo τέλειο πρότυπο για τις καλές γυναίκες…

 

“Η Παναγία σ΄ όλα στάθηκε τύπος και υπογραμμός για τις καλές γυναίκες, στη φρονιμάδα, στην ταπείνωση, στην υπομονή, στην αγιότητα, στην αφοσίωση και στη νοικοκυροσύνη….”

Πόσο συγκινητικό είναι να βλέπει κανένας την Παναγία να ετοιμάζει με τα άχραντα χέρια της το σπίτι της, το κλινάρι της, τις λαμπάδες, το θυμιατήρι με το λιβάνι, και ότι άλλο χρειαζότανε για την κηδεία της.

Από μικρό κορίτσι αγαπούσε την εργασία και ολοένα δούλευε, πότε γνέθοντας, όπως στον Ευαγγελισμό που τη βρήκε ο Αρχάγγελος με τη ρόκα στο χέρι, πότε ράβοντας η ίδια τα φορέματα της, ως « ιμάτια αυτόρραφα αγαπώσα », κι υστερώτερα, σαν γεννήθηκε ο Χριστός, υφαίνοντάς του τον «άρραφον» εκείνον χιτώνα που του τον βγάλανε την ώρα που τον σταυρώσανε, και που ήταν τόσο έμορφος, ώστε κι οι στρατιώτες δεν θελήσανε να τον σχίσουνε, όπως κάνανε για τα άλλα ρούχα, αλλά είπανε να βάλουνε κλήρο σε όποιον λάχει, όπως γράφει ο ίδιος ο Ιωάννης, ο ψυχογιός της.

Και στα γεράματα της δεν ξεκουράσθηκε, αλλά η ίδια έκανε τις δουλειές του σπιτιού, έραβε, μαγείρευε, περιποιότανε τον καινούργιο γυιό της τον Ιωάννην, κι ως την τελευταία ώρα της ζωής της, με τα χέρια εκείνα τα αγιασμένα που σπαργάνωσε τον Χριστό, ετοίμασε το κρεββάτι της, κι όλα τα της ταφής της.

Σ΄ όλα στάθηκε τύπος και υπογραμμός για τις καλές γυναίκες, στη φρονιμάδα, στην ταπείνωση, στην υπομονή, στην αγιότητα, στην αφοσίωση και στη νοικοκυροσύνη. Νοικοκυρούλα δώδεκα χρονών, τότε που αφιερώθηκε στο Ναό, νοικοκυρά και στα γεράματά της, που κόντευε η ώρα να φύγει από τον κόσμο !

Δεν κλαίτε, εσείς που αφήνετε τα σπίτια σας, κοπέλλες ανύπαντρες, είτε μητέρες, και γυρίζετε στις διασκεδάσεις, δεν δακρύζετε που βλέπετε την Παναγία να είναι αφοσιωμένη στο σπίτι της και να υπηρετεί τον εαυτό της και τους δικούς της, η Παναγία που την υπηρετούσανε οι Άγγελοι!

Και που σας δείχνει τον εαυτό της για παράδειγμα σε όλα, ώστε να κάνετε ευτυχισμένο το σπίτι σας και τους δικούς σας, με τη μοσχοβολιά της νοικοκυροσύνης !

Την Παναγία είχανε πάντα για παράδειγμα οι γυναίκες της Ελλάδας, και με τη φρονιμάδα τους ανακουφίζανε τον άνδρα τους, παρηγορούσανε τις πίκρες του, κάνανε παιδιά καλά, υπομονεύανε στις δυστυχίες, οικονομούσανε το σπίτι τους, ενώ τώρα, με τον κακό δρόμο που πήρανε πολλές απ΄ αυτές, για να γίνουνε «πολιτισμένες», το σπίτι έχασε τη ζέστη του, σαν την φωλιά που την παράτησε το πουλί, ο άνδρας έγινε αδιάφορος, τα παιδιά πήρανε κακή ανατροφή, η ζωή έγινε βαρετή, κι όλα πάνε κατά γκρεμνού”.

Φώτης Κόντογλου Περιοδικό Εφημέριος 15/08/1964, αρ. φύλλου 16

Απόσπασμα από το άρθρο: “Η Άχραντος Κοίμησις της Παναγίας”

 

ΑΣΚΗΤΙΚΟΝ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Ἡ Θράκη τῆς ἐγκατάλειψης τοῦ 1922 καὶ τοῦ σήμερα

 

















Θεοφάνης Μαλκίδης

Ἡ Θράκη τῆς ἐγκατάλειψης τοῦ 1922 καὶ τοῦ σήμερα

Η ομιλία στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την ΄Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στον Έβρο.
Τυχερό, Δήμος Σουφλίου , Αύγουστος 2022

Οἱ τραγικὲς ἐξελίξεις στὸ Μικρασιατικὸ μέτωπο, ἡ ἀλλαγὴ τῶν προσανατολισμῶν καὶ τῆς πολιτικῆς ἔναντι τῶν Κεμαλικῶν ἀπὸ τὶς Μεγάλες Δυνάμεις, εἶχαν σὰν ἀποτέλεσμα νὰ ὑπογραφεῖ ἡ συνθήκη ἀνακωχῆς τῶν Μουδανιῶν, μὲ τὴν ὁποία ὁ ἑλληνικὸς στρατὸς διατάχθηκε νὰ ἐκκενώσει ὄχι μόνο τὴν Ἰωνία, ὅπου ἐκεῖ πλέον γραφόταν ὁ ἐπίλογος μίας παρουσίας αἰώνων, ἀλλὰ μέσα σὲ 15 μέρες καὶ τὴν Ἀνατολικὴ Θράκη, ἐκεῖ ὅπου ὑπῆρχαν μεγάλες στρατιωτικὲς δυνάμεις του καὶ εὔρωστο ἑλληνικὸ στοιχεῖο. 

Κυπριακή ΑΟΖ: Σημαντική ανακάλυψη στο τεμάχιο 6


«Από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου» αναφέρει η La Repubblica

Ανακοίνωση κοινοπραξίας Eni – Total για τη «Σημαντική ανακάλυψη» – Πηλείδου: Το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο.

Ξεσκεπάζεται η «Φαμίλια Ερντογάν»



Από την εποχή ακόμα της ανάδειξης του Ρ. Τ. Ερντογάν σε δημόσιο αξίωμα (1994, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης), άρχισε να δημιουργείται η «Φαμίλια Ερντογάν» η οποία στις δεκαετίες που ακολούθησαν, πρώτα εδραιώθηκε και στην συνέχεια απλώθηκε σε όλες τις δομές του κρατικού μηχανισμού και της τουρκικής οικονομίας, θέτοντας υπό τον έλεγχό της τόσο το Βαθύ Κράτος, όσο και το σύνολο της τουρκικής μαφίας, με την συνεργασία των φασιστών – Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι ανέκαθεν διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς με τον τουρκικό υπόκοσμο.


Δ. Στασινοπούλου – «1821 – Η Ελληνική Επανάσταση στη Μολδοβλαχία, στα βήματα του Αλ. Υψηλάντη»



Η δημοσίευση της επιστολής μου στην ‘Κ’ της 30.6.2022 για τον πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρο Υψηλάντη, είχε μια πολύ ευχάριστη συνέχεια. Η παντελώς άγνωστη σε μένα κ. Δήμητρα Στασινοπούλου μου απέστειλε το βιβλίο της «Η ελληνική επανάσταση στις παραδουνάβιες χώρες της Μολδαβίας. Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη».

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: ο φωτιστής των σκλάβων

 


            Είναι κάποιοι Έλληνες, που ενώ δεν ζούσαν και, επομένως, δεν συμμετέσχον στην Επανάσταση του 1821, εν τούτοις θεωρούνται μεταξύ των πρωτεργατών Της. Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779). Ένας που αγνοεί το έργο που επιτέλεσε μπορεί να διερωτηθεί, πώς ένας ιερωμένος – και δεν είναι ο μόνος κληρικός, αλλά είναι εκ των ολίγων που έδρασαν ιεραποστολικά σε όλη σχεδόν τη σημερινή Ελλάδα  τον 18ο αιώνα – βοήθησε την Επανάσταση. 

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Τυχερό Έβρου εκατό χρόνια μετά

 


Το Τυχερό είναι χωριό του νομού Έβρου και βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού. 

Το 1924 το χωριό ονομάζεται «Τύχιο», καθώς ήταν το χωριό που επισκέφθηκε τότε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 1953 το όνομα εκδημοτικίζεται σε «Τυχερό», πιθανόν για λόγους διάκρισης από το Πύθιο.

Το Τυχερό γίνεται 100 χρόνων και ο δήμος Σουφλίου διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων με ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας και πολλή μουσική!


Τρίτη 22 Αυγούστου 2022

19:00 Εκκλησία Αγίου Ιωάννου. Υποδοχή Εκκλησιαστιικών κειμηλίων του Ιμπρίκτεπε, από Κυψέλη Ξάνθης.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

09:00 - 18:00 Εκκλησία Αγίου Ιωάννου. Προσκύνημα των Εκκλησιαστικών κειμηλίων.

18:30 Εκκλησία Αγίου Ιωάννου. Μεταφορά των εκκλησιστικών κειμηλίων στην πλατεία Τσαβδαρίδη (άλσος).

19:00 Πλατεία Τσαβδαρίδη (Άλσος). Ομιλίες για τα 100 χρόνια Τυχερού από τους Χ  Χατζηπέμου, Δ. Κουντουράκη και Θ. Μαλκίδη.


Και Φτωχοί Και Αγράμματοι; Μνήμη Αγίου Κοσμά Του Αιτωλού, Του Εθναποστολου Και Εθνεγέρτη

 


Και Φτωχοί Και Αγράμματοι; Μνήμη Αγίου Κοσμά Του Αιτωλού, Του Εθναποστολου Και Εθνεγέρτη

Θεοφάνης Μαλκίδης

«Ἁµαρτάνετε πολύ νά τά ἀφήνετε τά παιδιά ἀγράµµατα καί τυφλά, καί µή µόνον φροντίζετε νά τούς ἀφήσετε πλούτη καί ὑποστατικά, καί µετά τόν θάνατό σας νά τά τρῶν καί νά τά πίνουν καί νά σᾶς ὀπισολογοῦν. Καλύτερα νά τά ἀφήσετε φτωχά καί γραµµατισµένα, παρά πλούσια καί ἀγράµµατα».


Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Συγγενείς και φίλοι αναγνώρισαν αγνοούμενο της εισβολής στην Κύπρο το 1974





Συγγενείς και φίλοι αναγνώρισαν αγνοούμενο της εισβολής.


Στο παρακάτω βίντεο απεικονίζονται οι  ψυχοφθόρες στιγμές της αναγνώρισης αγνοουμένου από συγγενείς και φίλους.


Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων: Διαπρεπής διδάσκαλος του Έθνους και έκκληση για Ενότητα

 


Ο Ελληνισμός εορτάζει επίσημα και παλλαϊκά τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκατοντάδες οι πανηγυρίζοντες ναοί και τα προσκυνήματα, όπου υπάρχουν Έλληνες. Είναι το Πάσχα του καλοκαιριού. Εκατοντάδες επίσης είναι τα κείμενα, τα ποιήματα και οι μελέτες που γράφτηκαν για την Παναγιά μας. 

H ελπίδα των απελπισμένων

 

Η Παναγία είναι η ελπίδα των απελπισμένων, η χαρά των πικραμένων, το ραβδί των τυφλών, η άγκυρα των θαλασσοδαρμένων, η μάνα των ορφανεμένων.


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στο Κομμένο της Άρτας

 


Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στο Κομμένο της Άρτας 

Το Κομμένο ήταν ένα μικρό χωριό στην άκρη του Αμβρακικού, στις εκβολές του ποταμού Αράχθου.  Στις 12 Αυγούστου 1943, λίγο πριν το μεσημέρι, ένα γερμανικό αυτοκίνητο έφτασε στο Κομμένο, για να ερευνήσει αν πράγματι στο Κομμένο δρούσαν ομάδες ανταρτών, όπως έλεγαν οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει. 

Η Παναγία της Ελλάδας! Εκεί όπου οι Ήρωες έσκυψαν το κεφάλι!

 

Ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, απογοητευμένος από συμπεριφορές κάποιων οπλαρχηγών όπου είτε τον είχαν εγκαταλείψει είτε απλούστατα δείλιαζαν στην υπόθεση κατάληψης της Τριπολιτσάς, αισθάνεται την ανάγκη για λίγα λεπτά της ώρας, να αποτραβηχτεί. 

Σταύρος Στυλιανίδης

 


Σταύρος Στυλιανίδης


«Είθε να είμαι ο τελευταίος, είθε η αυτοδιάθεση να ανατείλει στον τόπο μας, και να φέρει το χαμόγελο και τη χαρά». Ακόμα ένας Ήρωας ο όποιος έδωσε τη ζωή του για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 


Ἡ Ἐπιχειρησιακή Παράμετρος τοῦ τορπιλισμοῦ τοῦ εὔδρομου «ΕΛΛΗ» στήν Τῆνο τήν 15η Αὐγούστου 1940



ELLH1

                                            Τό εὔδρομο «Ἕλλη» μετά τήν μετασκευή του

Τό εὔδρομο «ΕΛΛΗ» ἦταν πλοῖο Ἀμερικανικῆς ναυπήγησης τοῦ 1912 τό ὁποῖο εἶχε ναυπηγηθεῖ μετά ἀπό παραγγελία τῆς κινεζικῆς κυβέρνησης στίς ΗΠΑ. Τό σκάφος εἶχε ὁλοκληρωθεῖ κατασκευαστικά, ἀλλά λόγω ἀδυναμίας τῆς κινεζικῆς κυβέρνησης νά τό πληρώσει, ἀγοράστηκε ἀπό τήν Ἑλληνική κυβέρνηση τό 1914 καί πῆρε τήν ὀνομασία «ΕΛΛΗ». 

Τά τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου ἦταν :


Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο (1922-1940)



Ανδρέας Μπαλτάς

Εκδόσεις Μπαλτά, 2021


Συμπληρώνονται τον Σεπτέμβριο εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και η επέτειος αυτή αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού και αποτίμησης της παρουσίας των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Μ. Ασίας, καθώς και της μετέπειτα συμβολής των Μικρασιατών προσφύγων στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτισμική συγκρότηση της σύγχρονης Ελλάδας.