Σελίδες

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Ένας ανάμεσα σε χιλιάδες

 

«Με το ν’ ανήκεις στη μειοψηφία, ακόμα και στη μειοψηφία του ενός, δεν σημαίνει πως είσαι τρελός»*


Η Ζουράφα (Λαδόξερα) και πάλι στο προσκήνιο



 
    Με αφορμή δημοσίευμα (29-10-2023) της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία παρουσιάζει την ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα μέσα στο FIR της Κωνσταντινούπολης, το θέμα της Ζουράφας ή Λαδόξερας ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα αλλά δυστυχώς, αυτά που συμβαίνουν σήμερα με τη Ζουράφα και βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως κάτι νέο είναι πολύ παλιά.

Εκδηλώσεις Μνήμης για την Εθνική Επέτειο του "OXΙ" στην Κορυτσά!!

 

 















Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Εθνική Επέτειο της 28ης 

Οκτωβρίου στην Κορυτσά πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα 

εορταστικό αλλά και περισυλλογής.

Υπό την μέριμνα του Γενικού Ελληνικού Προξενείου 

Κορυτσάς και του ίδιου του Γ.Π κ. Γιωτόπουλο Νικόλαο 

πραγματοποιήθηκε στην  Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της 

Θεοτόκου στην Μπομποστίτσα η Δοξολογία.


Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης

 

Βιογραφία
Ο Οσιότατος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στα 1840 μ.Χ. στα Φάρασα ή Βαρασιό, στο Κεφαλοχώρι των έξι Χριστιανικών χωριών της περιφερείας Φαράσων της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι σε αρετές και μέτριοι σε αγαθά. Είχαν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Βλάσιο και τον Θεόδωρο (τον Άγιο Αρσένιο).

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Το πολυαναμενόμενο έργο!

 


Σε λίγες ώρες ξεκινά η προβολή του πολυαναμενόμενου έργου << η διάλυση και η επιστροφή στο 3%>> , της τραγωδίας με κωμικά στοιχεία που περιμέναμε από το 2015 όταν ξεκινούσαν τα 18ωρα γυρίσματα στις αφιλόξενες Βρυξέλλες των μνημονίων και από το 2018 όταν ολοκληρωνόταν τα γυρίσματα με χαμόγελα και γραβάτες στο φυσικό στούντιο των Πρεσπών!


Ποπ κορν, πατατάκια  γαριδάκια μπύρες, αναψυκτικά,καλή διάθεση και η συνέχεια επί της οθόνης !


Αρκάδι

 


Tο ολοκαύτωμα του Aρκαδίου (9/11/1866)

Την άνοιξη του 1866 οι Κρήτες επανας5τάτησαν για μια ακόμη φορά. Μετά από μάχες σε πολλές περιοχές, ο Διοικητής του Τουρκικού Στρατού Μουσταφάς Πασάς με 15.000 άνδρες και 30 τηλεβόλα κίνησε κατά της Μονής Αρκαδίου (Κέντρο Αγώνος περιοχής Ρεθύμνης) και την 7η Νοεμβρίου την πολιόρκησε από παντού. 

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Μίκης Θεοδωράκης


Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε, ως γνωστόν, στη Χίο το 1925.
Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ακολουθώντας τον πατέρα του, ανώτατο κρατικό υπάλληλο.
Βαφτίστηκε Μιχαήλ, αλλά έγινε Μίκης και μάλιστα στην Κεφαλλονιά. Ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του:

1923-2023: Εκατό χρόνια από το χιτλερικό “πραξικόπημα της μπυραρίας”

 

1923-2023: Εκατό χρόνια από το χιτλερικό “πραξικόπημα της μπυραρίας”

Η πρώτη απόπειρα να καταλάβουν την εξουσία οι εθνικιστές 

Σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια οι εθνικιστικές δυνάμεις αποπειράθηκαν για πρώτη φορά να καταλάβουν την εξουσία στη Γερμανία. “Η κυβέρνηση των εγκληματιών του Νοεμβρίου στο Βερολίνο ανετράπη”, ανακοίνωνε ο Αδόλφος Χίτλερ στις 8 Νοεμβρίου 1923, μαζί με τον Έριχ Λούντεντορφ και άλλους ομοϊδεάτες τους. Όμως, το πραξικόπημα των εχθρών της δημοκρατίας την επόμενη ημέρα κατέληξε σε 20 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP) απαγορεύτηκε και ο Χίτλερ καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Ήταν μία νίκη για τη Δημοκρατία, αλλά μονάχα πρόσκαιρη. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, στις 30 Ιανουαρίου 1933, οι εθνικοσοσιαλιστές κατέλαβαν τελικά την εξουσία.


Το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας στον Εύηνο ποταμό

 

Είναι χτισμένο στο στενότερο σημείο τον ποταμού και πριν συναντήσει ο Εύηνος τον παραπόταμο Κότσαλο. Το γεφύρι της Αρτοτίβας εξυπηρετούσε την επικοινωνία της ευρύτερης περιοχής της ενδοχώρας (Ναυπακτία, Καρπενήσι, Θεσσαλία) με τον κάμπο της Τριχωνίδας, το Μεσολόγγι και τις ακτές του Ιονίου. 

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, καμία συζήτηση με την Τουρκία, υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας!

 Σε ποιον ανήκει το Καστελλόριζο;

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, καμία συζήτηση με την Τουρκία, υπεράσπιση της εθνικής μας  κυριαρχίας!


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus


Φρέντι Μπελέρης: «Ο βασικός μάρτυρας εναντίον μου παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε από την Αστυνομία της Αλβανίας»

 

Καταγγελία Μπελέρη: Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας παραδέχεται ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία

Σε μια ιδιαιτέρως σοβαρή καταγγελία προχώρησε  ο φυλακισμένος και εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Αναφερόμενος στην δίωξή του από την αλβανική Δικαιοσύνη, ο Φρέντι Μπελέρης τόνισε για μια ακόμη φορά πως «η υπόθεση είναι στημένη πολιτικά, καθοδηγούμενη από ένα χέρι, όπως φαίνεται».


Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης

 

Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης: η άγια μέρα της 8ης Νοεμβρίου 1912

Η Λέσβος ολόκληρη βρισκόταν σε έξαρση προετοιμασίας για τη μεγάλη ώρα που πλησίαζε.


Σύναξη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη

 

Βιογραφία
Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία είναι η Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη. 

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Τουρκική πρωτιά στην Ευρώπη



Επιτέλους, να και μια πεντακάθαρη τουρκική πρωτιά στην Ευρώπη!


Τον Σεπτέμβριο του 2023 η έκθεση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Οργανωμένου Εγκλήματος με έδρα την Γενεύη (The Global Organized Crime Index), κατατάσσει πλέον την Τουρκία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη για το οργανωμένο έγκλημα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 14η θέση μεταξύ 193 κρατών – μελών του ΟΗΕ.


Η επιστολή απάντηση του Αγίου Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη προς τον πάπα Γρηγόριο Θ΄

 

Χαρακτηριστικότατη ιστορική πηγή βάσει της οποίας καταδεικνύετε η ελληνικότητα της Ρωμανίας, η ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού καθώς και η εθνική αξιοπρέπεια του Διδυμοτειχίτη βασιλιά, αποτελεί η επιστολή απάντηση που απέστειλε προς τον πάπα Γρηγόριο Θ΄στα μέσα της δεκαετίας του 1230.


Ο Σεφέρης και ο Ελληνισμός

 


Πριν από εξήντα χρόνια, στις 24 Οκτωβρίου 1963, ανακοινώθηκε στον Γιώργο Σεφέρη ότι επελέγη για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Η σχετική επίσημη τελετή έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη, την 10η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Κατά τη διάλεξη που έδωσε στη Σουηδική Ακαδημία, εκείνη την επίσημη και μοναδική ημέρα της ζωής του θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη του με το λαό, του οποίου είναι γόνος. Και διευκρίνισε: «Όχι μονάχα με τους μεγάλους διδασκάλους του πνεύματος, αλλά και με τους άγνωστους, τους αγνοημένους, αυτούς που έσκυψαν πάνω σ’ ένα και μόνο βιβλίο, με την ίδια θέρμη που σκύβει κανείς πάνω σ’ ένα εικόνισμα – και τα παιδιά, επίσης, που πεζοπόρησαν επί ώρες για να πάνε σε μακρινά σχολειά, “να μαθαίνουν γράμματα, του Θεού τα πράματα…”».


Μαντώ Μαυρογένους: Πρότυπο αυταπάρνησης και θυσίας

 


          Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821. Γόνος της πλούσιας οικογένειας του Νικολάου Μαυρογένη και της Ζαχαράτης Μπατή γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1796 ή το 1797. Το βαφτιστικό της όνομα ήταν Μαγδαληνή (Σημ. Μανταλένα στα ιταλικά, που έγινε Μαντώ). Ως κοπέλα συνδύαζε τη φυσική ομορφιά, με την σεμνότητα, την ευσέβεια, την μόρφωση και την αγάπη προς την Ελλάδα. Χειριζόταν άριστα την ελληνική γλώσσα και μιλούσε άπταιστα τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα τουρκικά. 

Παντελή Αναστασιάδη (Παντέλ-Αγά) Καπετάνιου του Ποντιακού Αντάρτικου

 

 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ  ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΛ-ΑΓΑ
ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΠΟΥΣ 1913-1922″

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Θράκη: Καταρρέουν δημογραφικά τα χωριά μας



Μειωνόμαστε, μεταναστεύουμε σε πόλεις ή εξωτερικό, γερνάμε και… δεν γεννάμε

Μπορεί οι πρωτεύουσες Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη να αυξάνονται πληθυσμιακά αλλά η ύπαιθρος αδειάζει ανησυχητικά γρήγορα, ιδίως στα ελληνοτουρκικά σύνορα

20 από τις 25 Δημοτικές Ενότητες της Θράκης είδαν τον πληθυσμό τους να «βυθίζεται» σε μία δεκαετία


Το 1821 με την ματιά ενός Σέρβου διπλωμάτη

 

Το 1821 με την ματιά ενός Σέρβου διπλωμάτη

«Ελλάδα: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, η συγκρότηση του κράτους και η παλιγγενεσία του έθνους». Το βιβλίο του Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, Πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα, κυκλοφορεί πλέον και στα Ελληνικά μετά την μεγάλη απήχηση που είχε στο σερβικό αναγνωστικό κοινό, καθώς για πρώτη φορά εκδόθηκε στη σερβική γλώσσα το 2021.


Υποσμηναγός Νίκος Παρούσης… Αθάνατος!

 















Το μοιραίο “MIRAZ 2000” μαζί μ’ ένα ακόμα αυτού του τύπου απογειώθηκαν στις 11.20 το πρωί από το αεροδρόμιο της Τανάγρας με κατεύθυνση το Αιγαίο για άσκηση αναχαίτισης, όπου το ένα θα έπαιζε ρόλο ελληνικού και το άλλο τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ μία σπουδαία περί Κύπρου δημοσιογραφία εις μάτην...

 

EΝΑ πολύ καλό βιβλίο έγραψε και πρόσφατα το εξέδωσε ο Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης. 


Κάστρο Μύλων Άργους: Ένα μικρό κάστρο που ήταν παρατηρητήριο του κάμπου του Άργους

 

 
Περίπου στη θέση του σημερινού χωριού Μύλοι υπήρχε επί Φραγκοκρατίας το χωριό Chiveri ή Κιβέρι. Υπάρχει και σύγχρονο χωριό «Κιβέρι» αλλά είναι αλλού, 4 χλμ πιο νότια. Το κάστρο βρίσκεται σε έναν όχι ιδιαίτερα απόκρημνο αλλά ερημοποιημένο χαμηλό λόφο ύψους 179 μέτρων που οι αρχαίοι ονόμαζαν Πόντινον όρος. Μέχρι τον 18ο αιώνα η τοπική ονομασία του λόφου ήταν «Τζιβέρι» (η ονομασία αυτή δεν χρησιμοποιείται πια καθώς το επίσημο τοπωνύμιο είναι το αρχαίο «Πόντινος»). Κατά την αρχαιότητα στη κορυφή υπήρχε ναός όπου λατρευόταν η Αθηνά Σαΐτις. Επίσης εκεί είχε το ανάκτορο του ο μυθικός Ιππομέδων (ένας από τους Επτά επί Θήβας). 

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ακύρωση



 Τα υβριστικά, χυδαία, εμετικά συνθήματα για τη Μακεδονία που ακούστηκαν στο χθεσινό βραδυνό ποδοσφαιρικό αγώνα, είναι στα πλαίσια της υλοποίησης, του σεβασμού και της τήρησης της  "Συμφωνίας";

Η ποίηση

 



Όταν ένας άλλος Οδυσσέας, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1911, δημιούργησε στην ίδια γλώσσα που έγραφε η Σαπφώ καλαίσθητα έργα που μπορούμε ακόμη και να τα τραγουδάμε, κοσμήματα λόγου για το Αιγαίο, για τις αυταπάτες, για τα ρω του Έρωτα, για τα χιλιάδες χρόνια αντιστασιακής Ελληνικότητας...... 

Μαρίνος Μητραλέξης : Ο χειριστής-θρύλος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

 

Στις 2 Νοεμβρίου 1940, ενεργώντας με παραδειγματική αυταπάρνηση και προβαίνοντας σε μια πράξη αυτοθυσίας, ο υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του, προέβη σε εμβολισμό του αντιπάλου, κρούοντας με την έλικα του αεροσκάφους του το ουραίο πηδάλιο ενός ιταλικού βομβαρδιστικού.

 

Η Ορθόδοξη Ταϊβανέζα Πελαγία Γιου (Pelaghia Yu)

 


Είμαι Κινέζα, γεννήθηκα στην Ταϊβάν και το χριστιανικό μου όνομα είναι Πελαγία. Ήμουν προτεστάντισσα και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να γίνω Ορθόδοξη. Μου αρέσει να διαβάζω την Αγία Γραφή και έχω όλες τις εκδόσεις της στα κινεζικά.

Ἀθῶοι φονιάδες καὶ κακοῦργοι ἀναίσθητοι

 


Μαθαίνει κανένας τὰ κακουργήματα ποὺ γίνουνται σήμερα, κι ἀνατριχιάζει περισσότερο ἀπ’ ἄλλη φορά, ἀπὸ τὴν ἀναισθησία, ἀπὸ τὴν ἀπάθεια, ἀπὸ τὴν πώρωση ποὺ ἔχουνε κεῖνοι ποὺ τὰ κάνουνε, σὰν νὰ εἶναι ἀληθινοὶ σατανάδες, καὶ σὰν νὰ εἶναι ὁ σκοτωμὸς ἡ φυσικὴ τροφὴ τῆς ψυχῆς τους.


Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ένα κράτος με ποινικό μητρώο: Έργα και Ημέραι των εκατό ετών Τουρκικής «Δημοκρατίας»





Ένα κράτος με ποινικό μητρώο: Έργα και Ημέραι των εκατό ετών Τουρκικής «Δημοκρατίας»


Ο αείμνηστος καθηγητής μας Νεοκλής Σαρρής έλεγε με εμφατικό τρόπο ότι  η Τουρκία δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο. Όσοι κατηγορούν τη Γερμανία για την Ναζιστική της περίοδο  και για τα εγκλήματά της «ξεχνούν» να αναφερθούν στους αιώνες εγκλημάτων του οθωμανικού κράτους, το οποίο τα τελευταία εκατό χρόνια έχει αντικατασταθεί από την Τουρκική «Δημοκρατία», η οποία συνεχίζει την ίδια τακτική. 


Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς

 

Ένας ελάχιστος, πλην απαραίτητος, αποχαιρετισμός στον αγαπημένο και ύψιστο Δάσκαλο μου Χρόνη Αηδονίδη «Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς».

Ανδρέας Κάλβος

 


ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΠΙΚΑΙΡΟ» ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ ! 

154 συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο στα «μαύρα ξένα» του Ζακύνθιου ποιητή Ανδρέα Κάλβου, του ασυμβίβαστου «καρμπονάρου» με τον πλάνητα βίο. 

Βασίλειος Διγενής Ακρίτας: Το έπος των νεοτέρων Ελλήνων

 

Το αρχαιότερο μνημείο της λόγιας νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι το έπος του Βασιλείου Διγενή Ακρίτα (9ος-10ος αι.). Σύμφωνα με την άποψη του Ν. Πολίτη, που την ακολουθούν πολλοί μελετητές, το έπος τον Διγενή Ακρίτα εκφράζει τα ιδεώδη και τους πόθους του ελληνικού γένους.


Πώς χάθηκε η Αρμενία της Κιλικίας




Στις 20 Οκτωβρίου 1921, µε μια συμφωνία που υπογράφει µε τους κεμαλικούς, η Γαλλία παραιτείται από τη δαπανηρή κατοχή της Κιλικίας και από το σχέδιο µιας αρμενικής εθνικής εστίας, υπό την προστασία της, σ᾿ αυτήν την περιοχή που κατά τις μυστικές συμφωνίες Σάικς – Πικό του 1916 είχε περιληφθεί στη γαλλική ζώνη επιρροής[1]