Σελίδες

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Μάικλ Ρούμπιν: “Η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να πάρει τα μαχητικά F-35”



Από την ιστοσελίδα hellasjournal.com

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναβιώνουν τη συμφωνία της Τουρκίας για τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35;



Αφήστε τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσουν προτεραιότητα στους ευσεβείς πόθους (του Ταγίπ Ερντογάν) έναντι της στρατηγικής πραγματικότητας, απαντά ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, σχολιάζοντας τις διαρροές από την Άγκυρα ότι δήθεν η κατοχική δύναμη θα ξαναμπεί στην κούρσα απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών…

Ο σπουδαίος αναλυτής σημειώνει τα εξής:

Μετά από πολλαπλές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να μην αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Τουρκία από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών κρούσης νέας γενιάς, F-35.

Το ζήτημα δεν ήταν απλώς μια εμπορική σύμβαση αλλά μάλλον η ακεραιότητα των συστημάτων του ΝΑΤΟ: Η ενσωμάτωση των S-400 στην αεράμυνα της Τουρκίας θα έκανε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ευάλωτες.

Ακόμη και αν η Τουρκία είχε τείχος προστασίας τους S-400, το σύστημα θα μπορούσε να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέποντας στους Τούρκους ή στις εχθρικές δυνάμεις να ασκήσουν την παρακολούθηση του αμερικανικού αεροσκάφους.

Ως μέρος της απερίσκεπτης προσέγγισης του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken προς τον (ισλαμιστή) Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσφερε στον Τούρκο ηγέτη αναβαθμίσεις F-16 και μαχητικά F-16 με αντάλλαγμα την άρση από την Τουρκία του de facto βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η έκκληση του Λευκού Οίκου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου να ζητήσουν την ψήφιση της συμφωνίας για τα F-16 ήταν επαίσχυντη, δεδομένου ότι η Τουρκία απέτυχε να τηρήσει τη δέσμευσή της να επιστρέψει τα σχέδια των F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επανεκκίνηση F-35 για την Τουρκία;

Η φαινομενική κίνηση για την αναβίωση της συμφωνίας για τα F-35, που αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, είναι περίεργη για τρεις επιπλέον λόγους.

Πρώτον, η Τουρκία δεν κρύβει την επιθυμία της να χτίσει τη δική της εγχώρια βιομηχανία όπλων και δεν διστάζει να αναστρέψει την τεχνολογία που της παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γαμπρός του Ερντογάν είναι ο κορυφαίος μεγιστάνας των όπλων της Τουρκίας. Το ανεπίσημο τουρκικό λόμπι που κατοικεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διαποτίζει τις δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον, μπορεί να υποτιμά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα.

Δεύτερον, ενώ η Τουρκία συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τα F-16 της μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και να σταματήσει τις υπερπτήσεις της στην Ελλάδα, μόλις ολοκληρώθηκε η πώληση των F-16, ο Ερντογάν αύξησε την επιθετικότητά του. Σήμερα, η Τουρκία βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στη βορειοανατολική Συρία, επιδιώκοντας την αντικουρδική της εκστρατεία εθνοκάθαρσης.

Ο βομβαρδισμός του Ιράκ από τουρκικά F-16 έχει προκαλέσει δασικές πυρκαγιές. Στις 23 Αυγούστου, ένα τουρκικό drone σκότωσε δύο δημοσιογράφους στο ιρακινό Κουρδιστάν, λίγο έξω από την πόλη Σουλεϊμάνι.

Πιο πρόσφατα, τουρκικά πλοία παρενέβησαν σε ένα ιταλικό πλοίο που έβαλε καλώδιο για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση των ενεργειακών δικτύων Κύπρου και Κρήτης.

Ενώ η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε τα F-16 της σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, ενίσχυσαν το αίσθημα αποτροπής της και οδήγησαν τον Ερντογάν να πιστέψει ότι μπορούσε να ενεργήσει ατιμώρητα.

Τέλος, η Τουρκία είναι χορηγός της τρομοκρατίας. Η υποστήριξή της στη Χαμάς έχει αυξηθεί. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να γονατίσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ.

Δεν υπάρχει απλώς καμία διαφορά σήμερα μεταξύ της παροχής προηγμένων όπλων στην Τουρκία και της προσφοράς στο Ιράν των ίδιων τεχνολογιών. Και στις δύο περιπτώσεις, τα καθεστώτα θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, αν όχι στα συμφέροντα των ίδιων των Αμερικανών.

ΠΗΓΗ: National Security Journal, Michael Rubin – Turkey Can’t Ever Get the F-35 Fighter