Σελίδες

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Το τουρκικό πρόβλημα



Η συζήτηση επικεντρώνεται στην κατάσταση στην Αλβανία και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Εκφράζεται έντονη κριτική για την έλλειψη δράσης από την Ελλάδα, ειδικά σε σχέση με τον ψευδομάρτυρα και την υπόθεση του Μπελέρη. Η απογοήτευση είναι εμφανής, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση. Γίνεται αναφορά στο ρόλο της υφυπουργού Εξωτερικών, κυρίας Παπαδοπούλου, και στη στρατηγική κατευνασμού προς την Αλβανία. Η συζήτηση θίγει την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τα διαθέσιμα μέσα, όπως το βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ασκήσει πίεση στην Αλβανία. Προτείνονται διάφορες μορφές πίεσης που θα μπορούσε να εφαρμόσει η Ελλάδα, όπως πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τα Σκόπια. Αναφέρεται ότι άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές για να επιτύχουν τους στόχους τους. Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης ο οποίος επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι η κύρια πηγή προβλημάτων στην περιοχή, χρησιμοποιώντας δορυφόρους όπως τα Τίρανα και τα Σκόπια για να δημιουργεί εντάσεις που απειλούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Αναφέρονται πρόσφατα περιστατικά στη Σαμοθράκη και άλλες περιοχές, όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα.

 

 


Τονίζεται η σημασία των διεθνών συνθηκών, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης και το Πρωτόκολλο των Αθηνών, που καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με σαφήνεια.

Εξ αφορμής της τραγωδίας «Φοίνισσαι»...

 «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»: 49 Χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)


ΙΟΥΛΙΟΝ μήνα, Τζιαιρόν Δευτερογιούνη, του 2024 τώρα. Φορτωμένον τις απαίσιες μνήμες του 1974. Με τις απαισιότερες συνέπειές του στις έκτοτε ανεπούλωτες πληγές. Της σκλαβωμένης κατά το ήμισυ επί 50 χρόνια από την Τουρτζιάν πατρίδας Κύπρου. Επικαίρως λοιπόν κι αυτόν τον Ιούλη, διδακτική μπορεί ν’ αποβεί κι η τραγωδία «Φοίνισσαι» του αρχαίου μας Ευριπίδη. Την ανεβάζει ξανά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Σε σκηνοθεσία φέτος της Μαγδαλένας Ζήρα. Κι η άλλη παράσταση της ίδιας τραγωδίας από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ) με σκηνοθέτη τον Παναγιώτη Λάρκου.


- Διδακτική όχι μόνο για όσους πάνε στα θέατρα. Αλλά και για εκείνους που φροντίζουν κιόλας να μελετήσουν με υπομονετικό στοχασμό τα βαθύτερα νοήματα στο κείμενο του Τραγωδού, στις προσφερόμενες σύγχρονες μεταφράσεις του στη νεοελληνική.


ΦΩΤΙΖΕΙ η τραγωδία «Φοίνισσαι», από τον Πέμπτο προ Χριστού αιώνα, κάποια από τα «εσαεί» πρωτεύθυνα αίτια, για τα οποία ο Ελληνισμός υπέστη ΚΑΙ την τραγωδία του ολέθριου 1974 στην Κύπρο.


Η έναρξη της Επανάστασης στα Τρίκαλα

 

Ονομαστοί καπεταναίοι στην περιοχή αυτή είναι ο Νικόλαος Στορνάρης ή Στουρνάρας, ο Αθαν. Μάνταλος, οι αδελφοί Λιακατά και ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ο οποίος ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από το 1819 και είχε κατηχήσει ο ίδιος πολλούς από τους άλλους καπεταναίους. Με αρχηγό τον Νικ. Στουρνάρα οι Ασπροποταμίτες και οι άλλοι κάτοικοι της Πίνδου επαναστατούν στην Πόρτα (Πύλη), Πρεβέντα (Διάβα), Καλαμπάκα και σ᾽ όλον τον Ασπροπόταμο και καταφέρνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ελέγχουν την περιοχή.

Ο Τσαρούχης, ο Γκρέκο και η “Μεγάλη Ιδέα”

Η αντιγραφή του Τισιάνο, 1971, Λάδι σε πανί. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

του Γιάννη Τσαρούχη

Ο Γκρέκο επήγε στην Ιταλία με τον ίδιο τρόπο που πάμε σήμερα στην Ιταλία σαν επαρχιώτες ή στη Γαλλία ή στην Αγγλία, αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα αυτών των μερών για τα γράμματα και τις τέχνες. Αλλά όπως όλοι οι Έλληνες ήταν ένα επαρχιωτόπουλο με μεγάλες ιδέες πάνω από το κεφάλι του και ήθελε να κατακτήσει τη Δύση, να την κάνει η δική του, δηλαδή ως μαθητής και μετά να γίνει δάσκαλος. Είναι το αιώνιο ελληνικό πνεύμα που θέλει να εξουδετερώσει ό,τι τον καταπλήσσει για να καταπλήξει ο ίδιος μετά. Κι’ έτσι η ιστορία του Γκρέκο, αν βγάλουμε τη ζωγραφική και βάλουμε μια επιστήμη μέσα ή μια κοινωνική θέση, είναι η ιστορία όλων των Ελλήνων είν’ η ιστορία του Καζαντζάκη, είν’ η ιστορία του Μητρόπουλου είν’ η ιστορία της Κάλας, είναι η αναγνώρισις της ανωτερότητος της Ευρώπης και με αυτή θέλουμε να κάνουμε μία μονομαχία.


Ἑλληνισμὸς καὶ Θεολογία


International Conference on the Theological Legacy of Archpriest George Florovsky
(1893- 1979)

Δέν θά ἦταν σωστό νά ποῦμε ὅτι ἡ ρωσσική θεολογία, στή δημιουργική της ἀνάπτυξη, εἶχε καταλάβει καί ἀφομοιώσει πλήρως ἤ ἀρκετά σέ βάθος τούς Πατέρες καί τό Βυζάντιο. Αὐτό, πρέπει ἀκόμα νά τό κάνη. Πρέπει νά περάση μέσα ἀπό τό αὐστηρό σχολεῖο τοῦ χριστιανικοῦ Ἑλληνισμοῦ. Ὁ Ἑλληνισμός, οὕτως εἰπεῖν, προσέλαβε αἰώνιο χαρακτήρα στήν Ἐκκλησία- ἔχει ἐνσωματωθῆ σ’ αὐτήν τή δομή τῆς Ἐκκλησίας ὡς ἡ αἰώνια κατηγορία τῆς χριστιανικῆς ὑπάρξεως. Φυσικά ἐδῶ δέν ἐννοεῖται ὁ ἐθνικός Ἑλληνισμός τῆς συγχρόνου Ἑλλάδος ἤ τῆς Ἀνατολῆς οὔτε ὁ ἑλληνικός φυλετισμός, ποὺ εἶναι ἀπηρχαιωμένος καί χωρίς δικαίωση. Ἀσχολούμεθα μέ τή χριστιανική ἀρχαιότητα, μέ τόν Ἑλληνισμό τοῦ δόγματος, τῆς λειτουργίας, τῆς εἰκόνος.


Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Ελληνικός λόγος

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Όταν ο λόγος είναι ελληνικός 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 


Η διπρόσωπη Τουρκική «Δημοκρατία»



Η πανίσχυρη τριανδία Ερντογάν – Φιντάν – Καλίν που ελέγχει ασφυκτικά στις μέρες μας ολόκληρη την σημερινή Τουρκία, εφαρμόζει μια επικίνδυνη εξωτερική  πολιτική απέναντι στην Διεθνή κοινότητα και φυσικά απέναντι σε Ελλάδα-Κύπρο, με δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα.

Ο ηρωικά μαχόμενος και πεσόντας ο 15χρονος Ανδρέας Παρασκευά (2 Ιουλίου 1956)


Γεννήθηκε στο χωριό Κώμα του Γιαλού, του διαμερίσματος Καρπασίας, στις 30 Νοεμβρίου 1940.

Γονείς : Παρασκευάς Αλεξάνδρου και Αικατερίνη Παρασκευά
Αδέλφια : Αντώνης, Αλεξάνδρα, Έλλη, Ευγενία, Αλέξανδρος, Αναστάσης, Ηλιού και Ανδρέας, ο οποίος γεννήθηκε μετά το θάνατό του και πήρε το όνομά του.

Ο Ανδρέας Παρασκευά τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κώμας του Γιαλού και φοίτησε μέχρι την τετάρτη τάξη στο Γυμνάσιο Γιαλούσας.


Ἡ ναυτική μοίρα τοῦ Μιαούλη ἀποβιβάζεται στά Ψαρά

 











Την δε 3 εξημερώθη η υπό τον Μιαούλην μοίρα έξωθεν των Ψαρών υπό το ακρωτήριον του Λιμεναρίου· έφθασε συγχρόνως και η υπό τον Σαχτούρην και η των Σπετσών· όλα δε τα πλοία συνηριθμούντο 56, εξ ών 34 υδραϊκά, 13 σπετσιωτικά, και 9 ψαριανά, και απεβίβασαν αυθημερόν ικανούς ναύτας. Ιδόντες οι επί της νήσου τους εχθρούς των αποβάντας, άφησαν όλα τα μέρη της νήσου και έτρεξαν εις τα εν τω λιμένι πλοία των τόσον έντρομοι, ώστε τινές αυτών επνίγησαν· διακόσιοι μόνον μη προφθάσαντες να φύγωσιν εκλείσθησαν εντός τεσσάρων οικιών. 

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Όταν ο λόγος είναι ελληνικός!





Θεοφάνης Μαλκίδης


 Όταν ο  λόγος είναι ελληνικός!


H συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα.


Γκρίζοι Λύκοι παντού!

 




Θεοφάνης Μαλκίδης 

Μα είναι  δυνατόν από τον Ερντογάν μέχρι τον Μπαχτσελί και  από τον δήμαρχο της Άγκυρας μέχρι τον  ποδοσφαιριστή της "εθνικής" ομάδας, όλοι να είναι Γκρίζοι Λύκοι ;

Πέσαμε από τα σύννεφα! 

29% αύξηση στις αμβλώσεις στα κορίτσια κάτω των 16 ετών στη Σκωτία, μέσα στο 2023

 

«Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», «κοινωνία χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις», «αντισύλληψη», «ενημέρωση», «παροχές υγείας», και άλλα σχετικά, όλα τελικά οδηγούν στην άμβλωση

 

Society for The Protection of the Unborn, SPUC



Μέσα στο 2023, πραγματοποιήθηκαν στη Σκωτία 18.207 αμβλώσεις, αύξηση 10%,  αριθμός ρεκόρ σε σύγκριση με τις 16.607 του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας.  Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα κορίτσια κάτω των 16 ετών, στα οποία οι αμβλώσεις αυξήθηκαν κατά 29%.

Η μεταμόρφωση του Εθνικού Συναγερμού που δεν είδε ο Μακρόν


Guillaume Tabard – Le Figaro

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) έχει αλλάξει ριζικά, τόσο γεωγραφικά όσο και κοινωνικά.


Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Δημητρίου Τσιαουσιή Αντωνίου. Κύπρος 1974.

 



Θεοφάνης Μαλκίδης


Άλλη μια κηδεία ενός μέχρι πρότινος αγνοούμενου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, θα γίνει  στη Μοσφιλώτη   Λάρνακας, στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας την Κυριακή  14 Ιουλίου 2024 και ώρα 11: 00 πμ.


Πρόκειται για τον  Δημήτριο Τσιαουσιή Αντωνίου από την  κατεχόμενη Άσσια, του οποίου τα ιερά οστά βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μετά από πενήντα στο χωριό Αγια.

Ο Δημήτριος Τσιαουσιή Αντωνίου  όταν νυμφευμένος με την Αρτεμου Δημητρίου από την  Αφάνεια και είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Η σφαγή στο Δοξάτο το 1941.Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται,επαναλαμβάνεται.

 




Θ. Μαλκίδης 

Η  σφαγή στο Δοξάτο το 1941.Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται,επαναλαμβάνεται. 

Συνηθίζεται να λέγεται ότι ένα έγκλημα που δεν έχει τιμωρηθεί επαναλαμβάνεται, όπως  αναφέρεται επίσης  ότι ο δολοφόνος γυρνά στον τόπο του εγκλήματος.
Οι δύο παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται στην περίπτωση των Βουλγαρικών σφαγών στη Δράμα και στο Δοξάτο.


Η πρώτη σφαγή στο Δοξάτο, με θύματα πάνω από 650 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έγινε την 30η Ιουνίου 1913, όταν Βούλγαροι στρατιώτες, αφού άρπαξαν ότι πολύτιμο βρήκαν, κατέκαψαν την κοινότητα και  έσφαξαν  τους κατοίκους της.

«Τα καραβάκια της ελπίδας» και η Κύπρος «δεν κείται μακράν»: Το φοβερό δημιούργημα-μήνυμα των μαθητών της τάξης Γ1 του Γυμνασίου Νάουσας Πάρου

Οι μαθητές της τάξης Γ1 του Γυμνασίου Νάουσας Πάρου έριξαν στο Αιγαίο Πέλαγος τα καραβάκια τους. Φωτογραφία από βίντεο μέσω Γυμνάσιο Νάουσας Πάρου, Α΄ Βραβείο για το σπό το “ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ”

 Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Μόλις τις προάλλες εντόπισα και παρακολούθησα το βραβευμένο σποτ «Τα καραβάκια της ελπίδας», δημιούργημα των μαθητών της τάξης Γ1 του Γυμνασίου Νάουσας Πάρου.

Οι κραυγές των λύκων και οι «ψίθυροι» της Αθήνας: Η διαχρονικά παθητική και κατευναστική στάση της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να τελειώσει…

Islamist Minister of Turkey Hakan Fidan attended the Turkey-Poland-Romania Tripartite Cooperation Process Foreign Ministers Meeting in Warsaw together with his Polish counterpart Radoslav Sikorski and his Romanian counterpart Luminita Odobescu. Photo via Turkish Foreign Ministry, T.C. Dışişleri Bakanlığı, @TC_Disisleri

Tου ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Οι πρόσφατες απειλές του αρχηγού της παρακρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κατά της Κύπρου αφορούσαν το ενδεχόμενο κατά το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση εμπλακεί στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Η Λευκωσία οφείλει να μπλοκάρει την εκλογή Σινιρίογλου στον ΟΑΣΕ


Δεν είναι δυνατόν, η Κύπρος να συμμετέχει σε Οργανισμό με επικεφαλής εκπρόσωπο μιας χώρας η οποία κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος και δεν αναγνωρίζει και το κράτος-μέλος.


Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Για την Αλβανία και την Τουρκία

 Πώς ο Ράμα έκανε την Αλβανία δορυφόρο του Ερντογάν, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Θεοφάνης Μαλκίδης


Για την Αλβανία και την Τουρκία


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 


Μνήμη Παναγιώτη Ιασωνίδη



Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Μνήμη Παναγιώτη Ιασωνίδη 

 

Μία  από τις σημαντικές αποστολές μου στον μακροχρόνιο αγώνα για το ζήτημα της ανάδειξης της Γενοκτονίας των προγόνων μας, ήταν στην Αυστραλία. 

 

Εκεί όπου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας ήταν ο Παναγιώτης Ιασωνίδης με το οποίον αναπτύξαμε σχέσεις αγάπης,  φιλίας και πραγματικά υψηλού επιπέδου κατανόηση για το τι είναι ο Ελληνισμός της Διασποράς, για το τι μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα ο δυναμισμός των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας. 

 

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος (25) του περιοδικού “Πόντος” με πλούσια ύλη (ιστορία-λαογραφία)




Κυκλοφορεί το νέο τεύχος (25) του περιοδικού “Πόντος” με πλούσια ύλη γύρω από την ιστορία & την λαογραφία του Πόντου.



Στην πλούσια θεματολογία του περιλαμβάνει:


-Εκδρομή στην Μάνη και συμμετοχή στην παγκόσμια συνάντηση των  απογόνων των Μεγάλων Κομνηνών με  επίσκεψη και στην αρχαία Τραπεζούντα διοργανώνει το περιοδικό μας το Πάσχα. 


-Ο ελληνικός τύπος στον Πόντο, του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη


- Άγιος Ευγένιος  ο Πολιούχος της Τραπεζούντος, ένας λησμονημένος Άγιος του Πόντου, γιατί ατόνησαν οι λατρευτικές του εκδηλώσεις από τους Πόντιους.


-Ετυμολογικά και αρχαίες λέξεις της ποντιακής διαλέκτου, από την φιλόλογο - συγγραφέα Γιώτα Ιωακειμίδου


-Ιστορίες με αντικείμενα που ήρθαν από τον Πόντο, 


-Κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο από τον Αλέξανδρο Κεβρεκίδη


-Τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής του Πόντου  της δημοσιογράφου  Κυριακής Γιάντση


-Η Τραπεζούντα της Σητείας Κρήτης, πατρίδα του συγγραφέα του Ερωτόκριτου Βιτσέντζου Κορνάρου


-ταξίδι μνήμης με τις λέξεις, της Σοφίας Σαμουηλίδου – Τσακίρη


-Το ποντιακό ζήτημα 100 χρόνια μετά την Λωζάννη του Ιάσονα Γαβριηλίδη


-Πλέων επί οίνωπα Πόντον, η συγκλονιστική επιγραφή στην Γέφυρα της Φρανκφούρτης, του Θεοφάνη Μαλκίδη


Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πλήθους.

 

Κατά καιρούς μ’ έχουν χαρακτηρίσει καθαρά πολιτικό ποιητή.
Προσωπικά δεν νομίζω ότι είμαι πολιτικός ποιητής.
Είμαι ερωτικός και πολιτικός μαζί.
Συνδυάζονται αυτά τα δύο.
Είναι η εποχή που τα συνδύαζε αυτά τα δύο.
Δηλαδή δεν μπορούσε να είναι κανείς ερωτικός ποιητής,
ξεχνώντας το πολιτικό πλαίσιο εκείνης της εποχής
που ήταν φουντωμένα τα πολιτικά πάθη.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Η βράβευση του Τιτάνα της πολιτικής σκέψης

 

 πο

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «έτσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια.

»Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε -στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας. Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας. Και να θυμάστε πάντα: boyun eğme».


Κύπρος Ελεύθερη Ελληνική


 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Κύπρος Γη Εναλία. 


Η  Κύπρος είναι ο Κίμων, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Ισαάκ και ο Σολωμού, η Παναγία η Φανερωμένη μαζί με το Κούριο, την πέτρα του Ρωμηού, τη Λευκωσία,  τη Λεμεσό και τη Λάρνακα,  το Μαχαιρά, το Λιοπέτρι, την Κερύνεια, την Πάφο. 

Είναι οι αγνοούμενοι, οι μάνες και οι συγγενείς τους, οι πρόσφυγες, οι ήρωες των προδομένων Θερμοπυλών του 1974, είναι η πολιτική του  «πηγαίνετε για ύπνο κύριοι, άσκηση είναι και όχι εισβολή», η πράξη του  «η Κύπρος είναι μακριά», είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι μαθητές, οι μοτοσικλετιστές και οι φοιτητές, η μαύρη γραμμή (όχι  πράσινη) και τα καταστήματα, οι οικίες και οι ζωές  που είναι κλειστές, ο Χανδρινός και το πλήρωμα του αρματαγωγού «Λέσβος», είναι αυτοί που  «επέστρεψαν» στις πατρίδες τους λίγα ο μόνο οστά, οι έντιμοι αξιωματικοί και  στρατιώτες, οι καταδρομείς και οι αεροπόροι που καταρρίφθηκαν  από «φίλια πυρά», 

Είναι ο  Τύμβος της  Μακεδονίτισσας, ο Μιχαηλίδης και ο Λιπέρτης, οι απαγχονισμένοι του 1821, ο Μάτσης του «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα», ο Αυξεντίου και ο Παλληκαρίδης οι απαγχονισθέντες και τα φυλακισμένα μνήματα, ο Παπάσταυρος Παπαγαθαγγέλου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, οι γονείς των ηρώων του 1955,  η Σαλαμίνα και  ο Τεύκρος, η Χαρίτα Μάντολες και η Ελένη Φωκά, ο Σεφέρης, ο Μόντης, ο Μηχανικός, ο Ελύτης,  ο Κατούντας και ο Κατσάνης, η Κύπρος που επιμένει για «την  Ελλάδα θέλωμεν και ας τρώγωμεν πέτρες». 





Θεία κι ασήμαντα πράγματα

 

«Νέα Κοκκινιά- Αρμένικα», μολύβι σε χαρτί, 1939

«Τις εστίν ο πλούσιος; Ο εν ολίγω αναπαυόμενος»

Εύκολο να το λες. Δύσκολο να το κάνεις. Κι ακόμη δυσκολότερο να το θέλεις και να γυρεύεις εκεί την ευτυχία. «Νυν τα ανήκουστα ηκούσθη»!

Πηγή της ζωής είν’ η αγάπη των ανθρώπων. Κι όχι τα πλούτη και το αφεντηλίκι. Αυτή ήταν η ζωή του Φώτη Κόντογλου

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα – Η πρώτη Ελληνίδα υποναύαρχος

 


Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι η πρώτη Ελληνίδα Υποναύαρχος. Ο βαθμός της απονεμήθηκε μετά θάνατον. Οι Ρώσοι της απένειμαν τον τίτλο της «Ναυάρχου». Είναι η μοναδική φορά στην ιστορία τους, που απονεμήθηκε σε γυναίκα αυτός ο βαθμός.


Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Οι συνεργάτες των κατακτητών Τσάμηδες που ζητούν αποκατάσταση και άλλα πολλά....

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

Οι συνεργάτες των κατακτητών Τσάμηδες που ζητούν αποκατάσταση και άλλα πολλά....


Η επαναφορά του “ζητήματος” των Τσάμηδων,  από τον  πρόεδρο, τον  πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα  στην Αλβανία, με την εκδήλωση στο Κοινοβούλιο (!) των Τιράνων προκαλεί για δύο λόγους:


Νίκος Καρούζος



ftxin


Διάλογος πρῶτος

Σά νά μήν ὑπήρξαμε ποτέ
κι ὅμως πονέσαμε ἀπ᾿ τά βάθη.
Οὔτε πού μᾶς δόθηκε μία ἐξήγηση
γιά τό ἄρωμα τῶν λουλουδιῶν τουλάχιστον.
Ἡ ἄλλη μισή μας ἡλικία θά περάσει
χαρτοπαίζοντας μέ τό θάνατο στά ψέματα.
Καί λέγαμε πώς δέν ἔχει καιρό ἡ ἀγάπη
νά φανερωθεῖ ὁλόκληρη.
Μία μουσική
ἄξια τῶν συγκινήσεών μας
δέν ἀκούσαμε.
Βρεθήκαμε σ᾿ ἕνα διάλειμμα τοῦ κόσμου
ὁ σῴζων ἑαυτόν σωθήτω.
Θά σωθοῦμε ἀπό μία γλυκύτητα
στεφανωμένη μέ ἀγκάθια.
Χαίρετε ἄνθη σιωπηλά
μέ τῶν καλύκων τήν περισυλλογή
ὁ τρόμος ἐκλεπτύνεται στήν καρδιά σας.
Ἐνδότερα ὁ Κύριος λειτουργεῖ
ἐνδότερα ὑπάρχουμε μαζί σας.
Δέν ἔχει ἡ ἁπαλή ψυχή βραχώδη πάθη
καί πάντα λέει τό τραγούδι τῆς ὑπομονῆς.
Ὢ θά γυρίσουμε στήν ὀμορφία
μία μέρα…
Μέ τή θυσία τοῦ γύρω φαινομένου
θά ἀνακαταλάβει, ἡ ψυχή τή μοναξιά της.


Θάλασσα

 Θάλασσα Οφέλη Υγεία: Γιατί η θάλασσα είναι η πρώτη επιλογή ανάπαυσης και διακοπών [vid]


Η θάλασσα  στην αρχαία Ελλάδα: 


Με άνεμο 0 μποφόρ,  λεγόταν "Γαλήνη"...

Με άνεμο 1 μποφόρ,  λεγόταν "Αλσάλος"... 

Με άνεμο 2 μποφόρ,  λεγόταν "Θάλαττα ή Θάλασσα"...