Θεοφάνης Μαλκίδης
Η Επανάσταση Ελευθερίας του 1821
Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ
Θεοφάνης Μαλκίδης
Η Επανάσταση Ελευθερίας του 1821
Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ
Θεοφάνης Μαλκίδης
Η οντολογία της Εθνεγερσίας του 1821
Ο πρωταγωνιστής της Επανάστασης του
1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, υπαγορεύοντας τα απομνημονεύματά του στον Γεώργιο
Τερτσέτη και περιγράφοντας την άλωση της Τρίπολης και την απαρχή του έπους
Ελευθερίας, συμπυκνώνει μέσα σε λίγες λέξεις τη δουλεία και τα δεινά των
σκλάβων Ελλήνων, αλλά και το φως που
διέλυσε το σκοτάδι της Οθωμανικής – Τουρκικής σκλαβιάς: «Όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι
όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: «Άιντε, πόσοι από το σόγι μου
και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί», διέταξα και το έκοψαν».
Με ένα τόμο και όχι επετειακό λεύκωμα, όπως το χαρακτήρισε η δημοτική σύμβουλος ΝΦ-ΝΧ Ευτυχία Παπαλουκά – τίμησε το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του γειτονικού μας Δήμου της Νέας Ιωνίας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Νεομάρτυρες έχουν να επιδείξουν όλα τα μέρη της τουρκοκρατούμενης πατρίδος μας, όπως και όλες οι ορθόδοξες υπόδουλες χώρες. Μια από αυτές είναι και η Πελοπόννησος, ο θρυλικός Μοριάς, η οποία ανέδειξε μια πλειάδα ηρωικών αθλητών του Χριστού και ταυτόχρονα ασυμβίβαστων ελληνοπούλων, σε μια από τις πιο κτηνώδεις σκλαβιές που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, των αλλοθρήσκων Οθωμανών. Ένας από αυτούς είναι και ο όσιος Νεομάρτυς Ευθύμιος ο Πελοποννήσιος.
Θεοφάνης Μαλκίδης
«ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΤΟ»
Από τη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σφαιρικός Fm
Στις 4 Φεβρουαρίου, το 1843 κοιμήθηκε, ο μέγιστος, ίσως των Ελλήνων που έζησαν στην μετεπαναστατική πατρίδα μας.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Η συνέντευξη μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Σφαιρικός Fm
Θα βγουν πάλι οι καθώς πρέπει να μας πουν ότι ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Διάκος, ο Υψηλάντης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, ο Κανάρης, ο Καρατάσος, η Βισβίζη, ο Καπετάν Χάψας, ο Εμμανουήλ Παπάς και χιλιάδες άλλοι Ήρωες, επηρεάστηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση για να διώξουν τον τύραννο!
Ὁ είδικός αὐτὸς αφιερωματικὸς τόμος, ποὺ κυκλοφόρησε ὑπὸ τὴ μορφὴ εἰδικοῦ τεύχους, τιμήθηκε μὲ πρωτότυπες ἐργασίες (ἐπιστημονικές, λογοτεχνικὲς κ.λπ.) ἀπὸ καταξιωμένους ἐπιστήμονες καὶ λογοτέχνες, φιλοτεχνήθηκε στὸ ἐξώφυλλο καὶ τὸ ὀπισθόφυλλό του ἀπὸ νέους δημιουργούς. Ὅλοι κατέθεσαν τὴν ψυχή τους καὶ συνετέλεσαν στὴν δημιουργία αὐτοῦ τοῦ τόμου τῶν 374 σελίδων, ποὺ ἀναδεικνύει γεγονότα καὶ πρόσωπα τῆς Ἐθνεγερσίας τοῦ 1821. Εὐχαριστῶ θερμὰ ὅσους τίμησαν τὴν «Ε» μὲ τὰ πονήματά τους καὶ μέσῳ αὐτῆς τὰ 200 χρόνια τῆς ἐθνικῆς μας ἐπετείου. ᾽Ελπίζω ὅτι ἡ ἔκδοση αὐτὴ θὰ ἀποτελέσει σημεῖο ἀναφορᾶς καὶ βιβλιογραφικὴ πηγὴ γιὰ πολλοὺς ἐρευνητές.
Στη μεγάλη χωρία των ενδόξων Νεομαρτύρων συγκαταλέγονται πολλά νέα παλληκάρια, τα οποία αψήφησαν τα νιάτα τους, ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό και έχυσαν το αίμα τους για Εκείνον. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυς Λουκάς ο εν Μυτιλήνη μαρτυρήσας.
ΣΥΜΦΩΝΑ με αναφορά του 1809 των δημογερόντων της Σαμοθράκης προς τη Μονή Ιβήρων, η πρωτεύουσα Χώρα είχε 350 οικογένειες και άλλες 400-45 οικογένειες κατοικούσαν στο υπόλοιπο νησί.
Κάποια μέρα ένας δημοσιογράφος πήγε να πάρει συνέντευξη από έναν γεράκο 102 χρονών που διατηρούνταν μια χαρά στην υγεία και τις δυνάμεις του… όταν του ρώτησε το ‘μυστικό’ της ακμαιότητός του περίμενε να ακούσει μια απάντηση του είδους ‘δεν κάπνισα ποτέ, δεν κούρασα τον εαυτό μου, έτρωγα πολύ γιαούρτι και έπινα αϊράνι, τα πρωϊνά δεν παρέλειπα την γυμναστική’ κλπ κλπ… Ο γεράκος όμως του είπε το εξής:
Του Θεοφάνη Μαλκίδη.
Τέτοιες ημέρες του 1821 και του 1822 , οι πρόγονοί μας συγκεντρώθηκαν στην Πιάδα (Νέα Επίδαυρο), όπου συγκρότησαν την Α΄ Εθνοσυνέλευση . Εκεί, μεταξύ των άλλων διακήρυτταν τα εξής: «Το ελληνικό Έθνος το υπό τη φρικώδη οθωμανικήν δυναστείαν, μη δυνάμενον να φέρη τον βαρύτατον απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον διά των νομίμων παραστατών του εις εθνικήν συνειγμένην συνέλευσιν ενώπιον θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν».
Μπορεί η Μακεδονία και η Θράκη, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, να μην απελευθερώθηκαν από τη μεγαλειώδη και παγκόσμιας ακτινοβολίας Ελληνική Επανάσταση του 1821, σίγουρα όμως και τα μέρη αυτά έχουν το δικό τους μερτικό στην εξέλιξη και την τελική έκβαση της επανάστασης.
«Όπως ζούνε οι Έλληνες σήμερα, δεν είναι η αληθινή ζωή τους. Το νοιώθουνε κ' οι ίδιοι, κι ας μην το λένε. Λαχταράνε να βρούνε τον εαυτό τους που τον έχουν χαμένον (εκτός από κάποιους, που θαρρούνε πως ζωή είναι μοναχά το φαγοπότι και το «κομφόρ», δίχως κανέναν βαθύν πόθο, χωρίς κανέναν καϋμό).
Νίκη ἢ Θάνατος
Ὁρκίζομαι, «Τάν ἢ ἐπὶ Τάς» καί «Νίκη ἢ Θάνατος» ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος.
Στὶς 17 Μαρτίου τοῦ 1821 στὴν Ἀρεόπολη συγκεντρώθηκαν οἱ πρόκριτοι τῆς Μάνης καὶ ὅλοι οἱ ἔνοπλοι Μανιάτες.
Αν «μιλήσει» τώρα…αλλάζουν τα δεδομένα στα Βαλκάνια; Τι λένε στο Newsbomb.gr οι ειδικοί μετά την επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού στο σημείο της ανασκαφής
Αμφίπολη. Κάτω από τα χώματα της κρύβεται σίγουρα Ιστορία, Ιστορία που έχει να κάνει με τη Μακεδονική δυναστεία.
Όταν είχαν ξεκινήσει οι ανασκαφές οι ειδικοί μιλούσαν για ευρήματα που θα είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο. Και όμως για πολύ καιρό οι ανασκαφές είχαν «παγώσει».
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στο σημείο η υπουργός Πολιτισμού η οποία διαβεβαίωσε πως μέσα στο 2022 μικρές ειδικές ομάδες κοινού, άνθρωποι που έχουν σχέση με το αντικείμενο, αρχαιολόγοι, επιστήμονες και δημοσιογράφοι θα μπορούν να επισκέπτονται τον Τύμβο Καστά.
Η Υπουργός Πολιτισμού είπε ότι οι εργασίες στον Τύμβο Καστά προχωρούν βάση χρονοδιαγράμματος, τόνισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά υψηλής ποιότητας, η οποία όμως είναι αφανής αφού προτεραιότητα ήταν η ελάφρυνση του τύμβου, κάτι το οποίο έχει γίνει και μάλιστα τους επόμενους δύο τρεις μήνες ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της γεωμετρίας του τύμβου ενώ ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης εντός του ταφικού μνημείου και το καλοκαίρι θα εγκατασταθεί το στέγαστρο και θα ξεκινήσει η διδακτική αναστήλωση ενός τμήματος του περιβόλου.
Όταν το όνομα της Μακεδονίας «εκχωρήθηκε» στα Σκόπια με φαρδιές πλατιές τις υπογραφές της τότε κυβέρνησης οι ανασκαφές στην Αμφίπολη είχαν σταματήσει. Σύμπτωση;
Στο Newsbomb.gr μιλάνε ειδικοί και καταθέτουν την άποψη τους για το Μακεδονικό σε συνάρτηση με τα ευρήματα που κρύβονται εδώ και αιώνες κάτω από τόνους χώματος.
Θησαυροί θαμμένοι εδώ και αιώνες αναζητούν την δίοδο τους στον ήλιο για να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα της μακεδονικής γης.
Με πολλούς αγώνες μέσα από ομιλίες του και κείμενα του και δημόσιες θέσεις του ο Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου Θεοφάνης Μαλκίδης έχει υπεραμυνθεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ο ίδιος μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνει, «Είμαι βέβαιος ότι κάθε νέα ανακάλυψη που αφορά τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο και ό,τι αυτός κομίζει, αποτελεί μία σπουδαία είδηση, εκτιμώντας παράλληλα πως δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά και τους υπόλοιπους.
Η δε ανακάλυψη όταν γίνεται στην Μακεδονία αποκτά, για τους ευνόητους λόγους, ακόμη μεγαλύτερη αξία. Επιπλέον πιστεύω ότι η γη, ο τόπος, το χώμα, τα «άψυχα» αντικείμενα, γνωρίζουν και αναδεικνύουν καλύτερα την ιστορία και έχουν καλύτερη αντίληψη από πολλούς «ζωντανούς» οργανισμούς. Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, πολλά και σημαντικά στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα παραδόθηκαν στο εφήμερο και στο μικροκομματικό- μικροπολιτικό, έτσι και τα ευρήματα της Αμφίπολης και ό, τι αυτά συμβολίζουν, αφέθηκαν στην ίδια μοίρα. Ας φανταστούμε ότι εδώ υπάρχει μία ζώσα πραγματικότητα και αλλού υπάρχουν μύθοι που έχουν την αντικαταστήσει. Το μίσος, πραγματικά, της αποκαλούμενης πολιτικής τάξης για κάθε τι ουσιαστικό, ηθικό, όμορφο, μεγάλο και αληθινό, εν τέλει Ελληνικό, είναι εντυπωσιακό!
Ειδικότερα, μετά τις αποφάσεις για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Αμφίπολη αποκτά σαφώς μεγαλύτερη σημασία και ιδιαίτερα το κομμάτι εκείνο που σχετίζεται με τη γνώση και το σεβασμό της. Σε κάθε άλλη περίπτωση και ιδιαίτερα από μία χώρα με το ειδικό βάρος της Ελλάδας, η υπόθεση της ονομασίας θα ήταν ένα ζήτημα που δε θα είχε προκύψει καν και αν σε αντίθετη περίπτωση είχε συμβεί αυτό, τότε θα είχε λυθεί με πολύ συνοπτικές διαδικασίες. Η αλήθεια (και στην Αμφίπολη) δεν μπορεί να κρυφτεί», λέει χαρακτηριστικά και στην συνέχεια τονίζει πως ο ελληνικός πολιτισμός δεν υποβαθμίζεται.
«Η ιστορία, η οποία έρχεται και από την Αμφίπολη, όταν τη γνωρίζεις και τη σέβεσαι σου δίνει λύσεις. Ας τη συμβουλευτούν όλοι και ας πράξουν το καθήκον τους, όπως το επιβάλλει η ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα αυτή της Μακεδονίας, το όνομα της οποίας θα χαθεί μόνο εάν το αποδεχτεί ο Ελληνισμός!
Η Αμφίπολη είναι το μήνυμα για επιστροφή στις αξίες της Ελληνικότητας, στις αρχές της φιλοκαλίας, της ομορφιάς, της ιστορίας, της αλήθειας, της αντίστασης στο κιτς, στην οικειοποίηση και τη χυδαία προπαγάνδα. Τον Ελληνικό πολιτισμό δεν μπορεί κανείς να τον υποβαθμίζει, να τον οικειοποιείται, να τον ευτελίζει».
Κύπρος, γη Αγίων, Κύπρος, γη ηρώων, Κύπρος γη νεκρών... Αυτό το χώμα συνεχίζει να ξεθάβει από το σπλάχνα του τις τραγωδίες της εισβολής του ’74.
Ακόμη μία τέτοια τραγωδία ξεθάφτηκε πρόσφατα χάρη στην επιμονή και σκληρή δουλειά που διενεργείται από τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.
Πρόκειται για την ιστορία του 42χρονου Γιακουμή Σάββα Στυλιανού (Καουρή) από τη Γύψου, μέχρι σήμερα αγνοούμενου, τα οστά του οποίου ανευρέθησαν μετά από ανασκαφές της ΔΕΑ και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.
Πώς τιμούν οι διάφορες ξένες χώρες τους επιφανείς Έλληνες!..
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ μια ολόκληρη πόλη φέρει το όνομα του αγωνιστή της Επανάστασης Δημήτριου Υψηλάντη. Στο μετρό του Παρισιού ένας πολυσύχναστος σταθμός έχει το όνομα του Σουλιώτη ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, ενώ «Markos Botzaris» ονομάζεται και η πλατεία μπροστά από την όπερα του Στρασβούργου.
Οι Χριστιανοί βάζουν τον
Σταυρόν πανταχού, εις τους τρούλλους και εις τα κωδωνοστάσια των
εκκλησιών, εις τους τάφους, εις τας οικοδομάς, εις τας σημαίας, εις τα
κατάρτια των πλοίων, εις μέρη υψηλά δια να φαίνεται μακρόθεν, εις τα
στολίδια των γυναικών, εις τα ψωμιά, εις τας κρήνας.
Θεοφάνης Μαλκίδης
Μνήμη Αγωνιστή Ελευθερίας Θεόφιλου Γεωργιάδη.
Ο
Θεόφιλος Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1957, στην Ευρύχου
της Κύπρου και δολοφονήθηκε τη 20η Μαρτίου 1994 στη ημικατεχόμενη
Λευκωσία.
Πήγε στο δημοτικό
σχολείο στη γενέτειρά του, τις τρεις γυμνασιακές πρώτες τάξεις στο
τουρκοκρατούμενο Γυμνάσιο Νεαπόλεως και το 1975 αποφοίτησε από το
Παγκύπριο Γυμνάσιο. Έως την τουρκική εισβολή η οικογένεια του έμενε στο
κατεχόμενο προάστιο Τράχωνας στα βόρεια της Λευκωσίας και αμέσως μετά
εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας στις ελεύθερες περιοχές .