Σελίδες

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Μικρασιατική Καταστροφή: Ποιους ενοχλεί η ιστορική μνήμη




Οι επέτειοι (όπως η πρόσφατη για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)  προσφέρονται για απολογισμούς, ερμηνείες, σχεδιασμούς, προετοιμασία του μέλλοντος. Στην προσωπική, τη συλλογική, την εθνική ή και την υπερεθνική, γιατί όχι, ζωή. Ο τρόπος που οι θεσμοί μιας χώρας αντιμετωπίζουν τα ιστορικά ορόσημα μιας εθνικής κοινότητας, ενός λαού, στο όνομα του οποίου υπάρχουν, λειτουργούν, είναι φορείς αντιπροσώπευσής του, αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο για την ποιότητά τους, τους προσανατολισμούς τους, καθώς επίσης και στο όνομα ποιων δυνάμεων στην πράξη κυριαρχούν. Οι κατευθύνσεις των επίσημων θεσμών αποτυπώνονται τόσο στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, στο δημόσιο λόγο τους, όσο και στις σιωπές.


Άγιος Αλύπιος ο εικονογράφος, Οι φιλάργυροι μοναχοί και οι αχειροποίητες εικόνες!

 

 

Όσιος Αλύπιος ο Σπηλαιώτης (1065-114).

Στην ίδια πόλη του Κιέβου ζούσε κάποιος φιλόχριστος, που είχε χτίσει με έξοδα του ένα μικρό ναό, και θέλησε να τον εμπλουτίσει μ’ επτά μεγάλες εικόνες. Για το σκοπό αυτό έδωσε σε δυο γνωστούς του μοναχούς της Λαύρας αρκετά ασημένια νομίσματα, καθώς και τα ξύλα που χρειάζονταν, και τους είπε:
– Σας παρακαλώ πατέρες, πείτε στον παπα-Αλύπιο να δεχτή το αργύριο τούτο, για την αγάπη του Χριστού και να ζωγραφίσει επτά εικόνες για το εκκλησάκι μου.


H Συλλογή BIBLIOTHECA GRAECA του Σάκου Οικονομόπουλου


Παρόλο που ευρύτατα στρώματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν ακούσει για την αρχαία Ελλάδα, πάρα πολλοί την έχουν επισκεφθεί, και πολλά από τα ονόματα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων ακούγονται γνώριμα, λίγοι ξέρουν από που προέρχονται, πότε έζησαν και τί είναι αυτό που έγραψαν και παραμένει ακόμα ως αντικείμενο σπουδών ή ευρύτερου ενδιαφέροντος θέμα μελέτης. Όμηρος, Ευριπίδης, Σοφοκλής, Πλάτων, Αριστοτέλης, Αρχιμήδης, Ευκλείδης, Ιπποκράτης, Θουκυδίδης, Ηρόδοτος, Παυσανίας, Πτολεμαίος είναι μερικά από αυτά τα ονόματα που καθιερώθηκαν ως πρόδρομοι και εμπνευστές του δυτικού πολιτισμού και τα έργα τους έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, παραμένουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και συνεχίζουν τα αποτελούν αντικείμενο μελέτης. 


Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Ένα χελιδόνι τα Χριστούγεννα!

 

Ένας παλαιός λαϊκός μύθος διηγείται, πως τα χελιδόνια στις παμπάλαιες εποχές δεν ήξεραν να αποδημούν στα πιο ζεστά μέρη πριν το χειμώνα. Και όταν έπεφτε το χιόνι και έσφυζε η παγωνιά, αυτά υπέφεραν σκληρά και πέθαιναν.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Όχι στη λήθη και την άρνηση, αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού!

 



Θεοφάνης Μαλκίδης*


Όχι στη λήθη και την άρνηση, αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού!

Από την ομιλία στην εκδήλωση της International Hellenic Association 

Την 9η Δεκεμβρίου του 2015 , 67 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.


Τὸ δίπορτο – Ὑποκρισία

 

Τί νὰ πεῖ κανένας γιὰ ἐκείνους ποὺ λέγονται χριστιανοί, ποὺ πᾶνε στὴν ἐκκλησία καὶ παρακαλοῦνε τὸν Θεὸ νὰ τοὺς βοηθήσει στὴ ζωή, καὶ ποὺ λένε πὼς ἔχουνε τὴν ἐλπίδα τους στὸ Χριστό, στὴν Παναγία καὶ στοὺς Ἁγίους, κι ἀπὸ τὴν ἄλλη μεριὰ εἶναι φιλάργυροι, δὲν δίνουνε τίποτα στ’ ἀδέρφια τους, τοὺς φτωχούς, κι’ ὁλοένα μαζεύουνε χρήματα καὶ πλούτη.

Νικηφόρος Βρεττάκος Ο ποιητής του 20ού αιώνα για το 1821

 


          Με το σημερινό αφιέρωμα στον σημαντικό ποιητή του 20ού αιώνα Νικηφόρο Βρεττάκο (1912-1991) συμπληρώνεται η σειρά των κειμένων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Την αρχίσαμε στις 14 Μαρτίου του 2020, με αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια και γράψαμε για εβδομήντα, στρατιωτικούς ήρωες, δασκάλους του Γένους, ιστορικούς, λογοτέχνες, φιλέλληνες, ευεργέτες, ιερομάρτυρες, εθνομάρτυρες, πολιτικούς. Άλλοι βοήθησαν στην προετοιμασία της Επανάστασης, άλλοι στην εξέγερση και απελευθέρωσή μας, άλλοι στην εμπέδωση της εθνικής κυριαρχίας, άλλοι στην περιγραφή των γεγονότων και άλλοι στην συνέχεια του Έθνους.


«Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω, το φως το της γνώσεως».

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 
Με την είσοδο του Χριστού στον κόσμο όλοι όσοι ζούσαν στο σκοτάδι και δεν γνώριζαν τον αληθινό Θεό, έλαβαν την θεία αποκάλυψη. Όλους τους φώτισε «το φως το της γνώσεως», όπως λέει το απολυτίκιο της μεγάλης σημερινής γιορτής: «Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω, το φως το της γνώσεως».

«Το ομορφότερο γκολ μου; Ήταν μια πάσα»*


 


Είναι 35 χρονών και παίζει ασταμάτητα εδώ και είκοσι χρόνια. Στο 70ό λεπτό του ημιτελικού με την Κροατία και ενώ δεν υπήρχε ουσιαστική απειλή για ανατροπή του 2-0 υπέρ της Αργεντινής, αποφασίζει να παίξει στα ίσα τον 20χρονο Κροάτη αμυντικό και να διασχίσει το μισό γήπεδο. Να τον ντριμπλάρει, να τον περάσει και να δώσει έτοιμο γκολ στον 22χρονο συμπαίκτη του Χουλιάν Άλβαρες. 


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Αλβανικά εδάφη...

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Μετά από τον Ράμα ο οποίος κατ' εντολήν του Χίτλερ της Άγκυρας, απαγόρευσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να επισκεφθεί τη Βόρειο Ήπειρο, η "πρόεδρος" και ο "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου παρουσίασαν σήμερα χάρτη,  ο οποίος δείχνει την Κέρκυρα, την Άρτα, τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα ως αλβανικά εδάφη!


Την είδηση την έκανε γνωστή ο πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα, μήπως και υπάρξει κάποιος ευαίσθητος θεσμικός στην ελλαδική πρωτεύουσα και κάνει  τα αυτονόητα....


1922




 Η  INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION (IHA)


ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

στη διαδικτυακή ομιλία:

του Θεοφάνη Μαλκίδη

Διδάκτορos Παντείου Πανεπιστημίου


ΜΕ ΘΕΜΑ

«1922: Η ατιμώρητη Γενοκτονία

και ο αγώνας αναγνώρισης»

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

ΩΡΑ 20:00-21:15 (ώρα Ελλάδός)

Time 13:00-14:15( NY TIME)

Με αναμετάδοση στην σελίδα του FACEBOOK


της ΙNTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION 

Για να παρακολουθήσετε την διάλεξη του ΙΗΑ,

Συντονισθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:


«Σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις»….

 


«Θε μου τι λέπομεν στις μέρες μας» γράφει ο στρατηγός Μακρυγιάννης


Το ίδιο αναφωνούμε κι εμείς στις μέρες μας. Θεέ μου τι βλέπουμε!! 


Οι βάρκες «χαλαρά» δένουν πλέον μέσα στην πόλη! Διπλασιασμός των ροών σε σχέση με το 2021.



Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα κατά το 11μηνο του 2022. (16.538 αφίξεις το 2022 έναντι 8.269 το 2021 στοιχεία Υ.Α. https://data.unhcr.org/…/mediterranean/location/5179…).

Αυτές είναι οι επίσημα καταγεγραμμένες αφίξεις ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα πραγματικά νούμερα είναι ακόμα μεγαλύτερα.


Η παρακμή της Δύσης



Πολλοὶ εἶναι οἱ συγγραφεῖς ποὺ ἔχουν προφητεύσει, μὲ τὸν ἕνα ἢ μὲ τὸν ἄλλο τρόπο, τὴν κατάρρευση τῆς Δύσης. Μὲ ἀφετηρία τοῦ genre τὸ ἐμβληματικὸ ἔργο τοῦ Σπέγκλερ, οἱ ἀφηγήσεις τῆς καταστροφῆς τοῦ πολιτισμοῦ ὅπως τὸν ξέρουμε ‒ἐνίοτε ἀλληγορικές, ὡς ἀναφορὰ στὴν Ρωμαϊκὴ Αὐτοκρατορία- ἔχουν ἐξ ἴσου συνεπὲς ἀκροατήριο. 


Ὁ Ἅγιος Ἀγγελὴς ὁ Ἀργεῖος Νεομάρτυρας

 
















Στὶς 3 Δεκεμβρίου ἡ Ἐκκλησία τιμᾶ τὴ μνήμη τοῦ Νεομάρτυρα Ἁγίου Ἀγγελῆ τοῦ Ἀργείου. Θεωρεῖται προστάτης για τους ἐμπειρικοὺς ἰατρούς, τοὺς παλαιστὲς ἀλλὰ καὶ ὅσους παρουσιάζουν ψυχολογικὰ προβλήματα.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ἡ ἀλήθεια δὲν ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὸ πλῆθος.Ἔστω καὶ ἕνας φτάνει!

 

Ὁσίου Θεοδώρου τοῦ Στουδίτου 
Ἐπιστολὴ 48 (ΜΗ) στὸ τέκνο του Ἀθανάσιο...
... Πρόσεχε λοιπόν, ἀδελφέ, τί λέγει ὁ μέγας Βασίλειος σ΄ἐκείνους ποὺ κρίνουν τὴν ἀλήθεια ἀπὸ τὸ πλῆθος.

«Αὐτὸς ποὺ δὲν τολμᾶ», λέγει, «νὰ δικαιολογήσει τὴ συζήτηση ποὺ γίνεται, οὔτε ἔχει νὰ παρουσιάσει ἀποδείξεις, καὶ ἐξαιτίας αὐτοῦ καταφεύγει στὸ πλῆθος, ὁμολογεῖ τὴν ἥττα του, ἐπειδὴ δὲν ἔχει...κανένα ἐφόδιο θάρρους».

Για ένα φιλότιμο



 † 13-12-43


"Θεέ μου, μη μ' αφήνεις ούτε καλημέρα να 'χω πια με τέτοια, δήθεν εξευγενισμένα, υποκείμενα"...


Το διήγημα ανήκει στη συλλογή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ


Ηρώων πράξεις

 



Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά.


Νικηφόρος Φωκάς, ὁ Ἅγιος Αὐτοκράτορας καί Στρατηλάτης τῆς Ρωμανίας [919 - 11 Δεκεμβρίου τοῦ 969]

 


Εὐαγγελία Κ. Λάππα
Ὁ Ἅγιος Νικηφόρος Φωκάς γεννήθηκε στήν Καππαδοκία, ὡς γιός τοῦ Βάρδα Φωκά1 τό 919. Τό 955, διορίσθηκε δομέστικος2 τῆς Ἀνατολῆς ἀπό τόν αὐτοκράτορα Κωνσταντῖνο Ζ' Πορφυρογέννητο3. 

¨Μα φυσικά θα εισβάλει στα νησιά η Τουρκία, είναι μπροστά στην μύτη μας¨…

  


Στο παρακάτω βίντεο ακούμε τον εξής διάλογο ανάμεσα στον 

παρουσιαστή Χακάν και στον προπαγανδιστή-αναλυτή Γκιουλέρ :


Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943

 




Θεοφάνης Μαλκίδης 

Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943


<Από το πρωί δεν είχαμε βάλει τίποτα στο στόμα μας. Παιδιά είμαστε. Τότε η Κελαηδήτενα που της σκότωσαν τρία παιδιά και τον άντρα της, προσφέρθηκε να μας δώσει. Πήρα στα χέρια το ψωμί. Στη μια γωνιά ήταν βρεμένο. Άρχισα να το τρώω με βουλιμία. Τότε κατάλαβα. Ανατρίχιασα. Κοκκάλωσα.


Ήταν βρεμένο και ποτισμένο από το αίμα των σκοτωμένων.


Κοινώνησα από τη θυσία τους. Αυτή τη μεταλαβιά δε θα την ξεχάσω>.


Αρχιμανδρίτη Θεοκλήτου Φεφέ. Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943.


Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υλοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1943 όταν η Βέρμαχτ σκότωσε σχεδόν όλους τους άνδρες κατοίκους των Καλαβρύτων.


Για την κλοπή

 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ – ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ


Προς Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, Βουλή,

Πρόεδρο και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Εκκλησία της Ελλάδος, Α/ΓΕΕΘΑ, ΜΜΕ

 

1 Η πρώτη βόμβα κατά των θεμελίων του ελληνικού έθνους και της μακραίωνης ιστορίας του, πυροδοτήθηκε από την κυβέρνηση - εφιάλτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως Πρωθυπουργός, ανερυθρίαστα και ανιστόρητα, υπέγραψε με την σλαβική κυβέρνηση του Ζάεφ  την αντισυνταγματική, ανθελληνική, πραξικοπηματική και άκυρη «Συμφωνία των Πρεσπών». Έκτοτε, τα Σκόπια αποκαλούνται «Βόρεια Μακεδονία», όνομα που οι απανταχού Έλληνες αρνούνται, δεν αποδέχονται και ούτε πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν, γιατί η Μακεδονία ήταν και παραμένει μόνο μία και μοναδική και αιώνια ελληνική!

 

Θυσία Ελευθερίας




Οι ήρωες του Αλύκου 

12 Δεκεμβρίου 1990


 

Ξημέρωνε του  Αη Σπυρίδωνα όταν 4 παλικάρια από το χωριό Αλίκο των Αγίων Σαράντα αποφασίσανε να πάρουνε το δρόμο για τη λευτεριά. Δύσκολο το εγχείρημα. Λίγοι τα κατάφεραν. Το’ ξεραν άλλωστε. Η απόφασή τους ήτανε για λευτεριά ή θάνατο. Στη δική τους περίπτωση ήταν για θάνατο. Στην προσπάθεια να περάσουν την ελληνο-αλβανική μεθόριο έγιναν αντιληπτοί από τους αλβανούς φρουρούς, οι οποίοι τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Ο δρόμος τους έμεινε ατέλειωτος. Και τα κορμιά τους άταφα στα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Για παραδειγματισμό. Και διαπόμπευση.


9 Δεκεμβρίου 1940 – Οἱ Ἕλληνες Βορειοηπειρῶτες ἄνοιξαν τίς ἀγκαλιές τους καί ὑποδέχτηκαν στοργικά τόν ἑλληνικό στρατό

 

%ce%b4%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%ac%ce%bd%ce%b7-1940






1940 – Χλωμό Πωγωνίου. Ἀπερίγραπτες στιγμές…!!

Μ’ ὅλο πού τότε ἦμουν 7 χρονῶν, θυμοῦμαι καλά. 

”Ξύπνα, μοῦ εἶπε ἡ μάννα μου, ἦρθε ὁ ἑλληνικός στρατός. Οἱ ἀδελφές μου, ἡ Κλεοπάτρα καί ἡ Ὄλγα, ἔβαζαν τήν ἑλληνική σημαία στό παράθυρο τοῦ νοντά.

Μοῦ ἔδεσαν κι ἐμένα στό χέρι τήν ἑλληνική σημαία. Βγῆκα ἔξω. Βλέπω στοῦ Στέφου, στοῦ Μπελλᾶ, στοῦ Γκάτζου, στοῦ Γκοντέλα, σ’ὅλα τά σπίτια εἶχαν ἀναρτηστεῖ, μέ διάφορους τρόπους, οἱ ἑλληνικές σημαίες, καί ὅλα τά παιδιά εἶχαν στόν βραχίονά τους τήν ἑλληνική σημαία. Προχωρούσαμε πρός τήν ἐκκλησία. Ἀκουστήκανε μερικοί πυροβολισμοί. Ὁ ἑλληνικός στρατός εἶχε φτάσει στήν Ἁγιοσάββα.

Τότε ὁ κόσμος, σάν μελίσσι, ξεχύθηκε τρέχοντας ν’ ἀνταμώσει τά παλικάρια, τούς Ἕλληνες φαντάρους, πού μάχονταν γενναία γιά λευτεριά ἐνάντια στούς κατακτητές. Σέ λίγο ἡ γραμμή τοῦ στρατοῦ διαλύθηκε. Ἐκεῖ γινόταν χαμός, θαρρεῖς πώς πανηγύρι. Ἔγινε ἕνα πλῆθος ἑνωμένο μέ ἀγκαλιές, φιλιά καί χαρές μεγάλες. Κι ἔτσι φτάσανε μέχρι τήν ἐκκλησία στό κέντρο τοῦ χωριοῦ. Οἱ Ἰταλοί, πανικόβλητοι κρύφτηκαν στίς καλύβες.

Τό μόνο πού ἀκόμη δέν ξέρω εἶναι τό ποιός προετοίμασε ὅλη αὐτή τή μεγαλειώδη ὑποδοχή τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ. Ὅλοι λένε πώς ἦταν αὐθόρμητο, ὡς ἀποτέλεσμα τῆς ἀγάπης τοῦ κόσμου γιά τ’ ἀδέλφια του. Μολαταῦτα  οἱ σημαίες στούς βραχίονες τῶν μαθητῶν καί ἄλλα θά πρέπει νά εἶναι ἔργο τῶν τιμημένων δασκάλων Μίλτου Πάλλα καί Παναγιώτη Ζέρβα. (τοῦ ἐκδότη Θόδωρου Βεζιάνη)

Τό 1940 οἱ Ἕλληνες Βορειοηπειρῶτες ὑποδέχτηκαν πανηγυρικά τόν ἑλληνικό στρατό καί πολλοί ἐντάχθηκαν ἐθελοντές.
Ὁ ἀλβανικός λαός ἀπάντησε στόν κατακτητικό πόλεμο μέ φυλλάδια πού τόνιζαν ”Ὁ σκλαβωμένος ἀλβανικός λαός, δέν θέλει ὥστε καί ἄλοι λαοί νά ἔχουν τήν κακή τύχη του”. Στούς τοίχους γράφονταν συνθήματα ”Κάτω ὁ ἰταλικός φασισμός”,”Ζήτω ὁ ἀδελφός ἑλληνικός λαός πού πολεμάει γιά λευτεριά”κ.τ.λ.
Ὁ Δροπολίτης Δερβιτσιώτης Φιλίππης Δ.Τσιούρης, βγῆκε ἀπό τό χάνι του στό Δέλβινο, καλωσόρισε τούς πολεμιστές καί εἶπε στόν ἀξιωματικό κ.Χρῆστο Ἀντωνάτο ”Εἶμαι κι ἐγώ ἐδῶ, σᾶς δωρίζω δυό ψαριά ἄλογα νά πετοῦν σάν καί σᾶς στόν πόλεμο”
 
Ὁ λόχος Οὐλαμοῦ Πύργου Ἡλείας, κάθησε στό χάνι. Ἐπί ἕξι μῆνες ἐφοδίαζε ὁ Φίλιππος μέ ζωοτροφές τά ἄλογα καί ὅτι μποροῦσε γιά τούς φαντάρους.
‘Δέν ὑπάρχει λόγος νά ζητά ἀμοιβή, εἶπε ὁ Φίλιππος στόν Χρῆστο, μόνο ἄν οἱ δικοί μου, δέν θά μπορέσουν νά μου φτιάξουν μνῆμα, τότε νά βοηθήσετε βάζοντάς μου τοὐλάχιστον  τόν σταυρό μέ τήν ἑλληνική σημαία καί μιά καλή πλάκα μέ σκαλισμένα ἑλληνικά γράμματα”.

ΠΗΓΗ

Ο Άγιος Ραφαήλ και το «ενωτικό» συλλείτουργο στην Αγία Σοφία – 12 Δεκεμβρίου 1452


Τό ἔτος 1452 μ.Χ. τό Ἔθνος ὑπέστη μία μεγάλη δοκιμασία· τήν «ψευδοένωση» τῶν ἐκκλησιῶν. Στήν Κωνσταντινούπολη, στίς 12 Δεκεμβρίου 1452, μέ πρωτοβουλία τοῦ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (εἶχε τήν ἀπατηλή ἐντύπωση ὅτι ἔτσι ἐξυπηρετοῦσε τό ἔθνος, ξεχνώντας ὅτι ὁ μόνος φίλος καί ἀνίκητος σύμμαχος εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Σωτῆρας Χριστός) γίνεται «ἑνωτική λειτουργία», παρόντος τοῦ καρδιναλίου Ἰσιδώρου (ἀπεσταλμένου τοῦ πάπα).

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Σεμπαϊδήν Καραχότζα




Το βιβλίο «Κείμενα για τη Θράκη και τους Πομάκους (2006-2021)» κυκλοφόρησε

από τις εκδόσεις τού περιοδικού «Ενδοχώρα».

Στο ογκώδες αυτό έργο των 400 σελίδων, περιλαμβάνεται ένα πλήθος άρθρων, συνεντεύξεων,

δημοσιογραφικών δημοσιευμάτων, ομιλιών αλλά και ποιημάτων του αείμνηστου μαχητή

δημοσιογράφου και αγωνιστή της πομακικής αυτογνωσίας Σεμπαϊδήν Καραχότζα, που τόσο ξαφνικά

έφυγε από τη ζωή πριν έναν χρόνο, στις 7 Δεκεμβρίου 2021.


Η Μάχη της Αράχωβας

 

Η Aratos films σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας και την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών παρουσιάζουν την ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Τσικάρα "Η Μάχη Της Αράχωβας".


3-16 Δεκεμβρίου 1912 – Η μεγάλη ναυμαχία της Έλλης

 

ellh1







Η μεγάλη ναυμαχία της Έλλης και η σημαντικότερη ήττα του Τουρκικού στόλου στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο.

Η ναυμαχία της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου 1912, ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (ή Ελλησπόντου). Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών.


Κρίσεις.....

 


...Οἱ ἄνθρωποι συχνά ἀποφαίνονται γιά τό ἄν εἴμαστε καλοί ἤ κακοί. Ἀνάλογα μέ τήν ἀπόφασή τους  μᾶς ἐκτιμοῦν, μᾶς θαυμάζουν ἤ μᾶς κατακρίνουν.

Οἱ διάφορες κρίσεις τῶν ἀνθρώπων δέν μοιάζουν γιά μᾶς με χιτῶνες; Τή μιά μᾶς ντύνουν με τον χιτώνα τοῦ σοφοῦ, τήν ἄλλη μέ τόν μανδύα τοῦ τρελοῦ. Τή μιά μᾶς περιβάλλουν μέ τόν μανδύα τῆς ἀνδρείας, τήν ἄλλη μᾶς σκεπάζουν μέ τα κουρέλια τῆς ἀπαξίωσης.

Ἀλλά ὅλοι οἱ χιτῶνες γρήγορα βγαίνουν καί ἀλλάζουν ἀνάλογα μέ τίς ἀσταθεῖς καί συχνά ἐναλλασσόμενες κρίσεις τῶν ἀνθρώπων.


Το δίπορτο - υποκρισία

 

Τὸ δίπορτο – Ὑποκρισία


Τί νὰ πεῖ κανένας γιὰ ἐκείνους ποὺ λέγονται χριστιανοί, ποὺ πᾶνε στὴν ἐκκλησία καὶ παρακαλοῦνε τὸν Θεὸ νὰ τοὺς βοηθήσει στὴ ζωή, καὶ ποὺ λένε πὼς ἔχουνε τὴν ἐλπίδα τους στὸ Χριστό, στὴν Παναγία καὶ στοὺς Ἁγίους, κι ἀπὸ τὴν ἄλλη μεριὰ εἶναι φιλάργυροι, δὲν δίνουνε τίποτα στ’ ἀδέρφια τους, τοὺς φτωχούς, κι’ ὁλοένα μαζεύουνε χρήματα καὶ πλούτη.