Σελίδες

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Με τέτοιους τύπους, όπως τον κατοχικό ηγέτη, περιμένουμε να ζήσουμε ειρηνικά; Με ανιστόρητο νεοθωμανικό λόγο ο εγκάθετος της Άγκυρας αναμένει την απεσταλμένη του ΟΗΕ



«Το μέλλον μας είναι με την Τουρκία», είπε χωρίς περιστροφές ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας υποτίθεται εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων.


Αλβανία – Παίγνια Ράμα με τη Χειμάρρα: Αναζητά δήμαρχο της αρεσκείας του από τη μειονότητα – Η απάντηση Μπελέρη


Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που έχει βρεθεί υπό πίεση από το ελληνικό βέτο, προσπαθεί τώρα με ελιγμούς να ξεφύγει και να υφαρπάξει με άλλες μεθοδεύσεις τον Δήμο Χειμάρρας


«Φυλάξτε τά συνήθεια μας, γιορτάστε ὅπως οἱ πατεράδες σας, καί μή ξεγελιώσαστε μέ τά ξένα κι ἄνοστα φράγκικα πυροτεχνήματα»

 

 


Τά Χριστούγεννα, τά Φῶτα, ἡ Πρωτοχρονιά, κ’ ἄλλες μεγάλες γιορτές, γιά πολλούς ἀνθρώπους δέν εἶναι καθόλου γιορτές καί χαρούμενες μέρες, ἀλλά μέρες πού φέρνουνε θλίψη καί δοκιμασία. Δοκιμάζονται οἱ ψυχές ἐκεινῶν πού δέν εἶναι σέ θέση νά χαροῦνε, σέ καιρό πού οἱ ἄλλοι χαίρουνται. 


Άγιοι Δισμύριοι (20.000) μάρτυρες που κάηκαν στη Νικομήδεια

 

Ως προσφοραί σοι Σώτερ εξωπτημέναι,
Oι δισμύριοι του νεώ κείνται μέσον.
Aνέρας (ήτοι άνδρας) ογδοάτη κτάνεν εικάδι δισμυρίους πυρ.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Προπονητής Γκρίζος Λύκος

 


Ο Γκρίζος Λύκος, που παριστάνει εδώ και λίγες ώρες τον προπονητή του Παναθηναϊκου, ο φίλος και συνέταιρος του Χίτλερ της Άγκυρας, ο Φατιχ (Πορθητής) Τεριμ, στην πρώτη δήλωση του στην Αθήνα: 

Φώτης Κόντογλου: Χριστούγεννα στη σπηλιά



Η Γέννηση του Ιησού στην Καπνικαρέα

Χριστούγεννα παραμονές. Χριστούγεννα και χιονιάς πάντα πάνε μαζί. Μα εκείνη τη χρονιά οι καιροί ήτανε φουρτουνιασμένοι παρά φύση. Χιόνι δέν έρριχνε. Μοναχά που η ατμόσφαιρα ήτανε θυμωμένη, και φυσούσανε σκληροί βοριάδες με χιονόνερο και μ’ αστραπές. Καμμιά βδομάδα ο καιρός καλωσύνεψε και φυσούσε μια τραμουντάνα που αρμενιζότανε. Μα την παραμονή τα κατσούφιασε. Την παραμονή από το πρωΐ ο ουρανός ήτανε μαύρος σαν μολύβι, κ’ έπιασε κ’ έρριχνε βελονιαστό χιονόνερο.


Τα Χριστούγεννα του Μολλά Μουσταφά στην Τραπεζούντα

 

 
 

Του Φίλωνα Κτενίδη (Τραπεζούντα 1889 – Θεσσαλονίκη 1963)

Δεν ήταν ούτε τριάντα χρονών η Δέσποινα όταν έχασε τον Σάββα, τον άντρα της, και έμεινε χήρα με το τρίχρονο παιδάκι της, τον Νίκο. Ο μακαρίτης ήταν καλός άνθρωπος και χρυσός νοικοκύρης. Με τις δύο λίρες – 216 γρόσια – μισθό που έπαιρνε, ζούσε τη γυναίκα και το παιδάκι του, χωρίς να τους στερήσει τίποτε. Οικονόμος ο ίδιος, καλή νοικοκυρούλα η γυναίκα του τα βόλευαν μια χαρά, σε βαθμό που η γειτονιά τους έπαιρνε και για πλούσιους.


Κύπρος.Τα Χριστούγεννα του 1956 ήταν τα τελευταία του Γρηγόρη Αυξεντίου.

 


Βρισκόταν στο σπίτι του Παπαχριστοδούλου μαζί με τους υπόλοιπους συναγωνιστές του (Μάτση, Σπανό, Λένα κ.ά.). Αφού σηκώθηκε και χόρεψε ένα τσάμικο, εκφώνησε τον ακόλουθο λόγο προς τους αντάρτες του:

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Υπάρχει και αυτός πολιτικός λόγος και αυτή η πολιτική πράξη, υπάρχει και αυτός ο Ελληνισμός !


 

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Υπάρχει και αυτός πολιτικός λόγος και αυτή η πολιτική πράξη, υπάρχει και αυτός ο Ελληνισμός: της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, του αγώνα στην Ελλάδα, στη Διασπορά, στην Ευρώπη. 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 



Το χωριό Σχοινούδι στην Ίμβρο

 


Μέχρι το 1964, το Σχοινούδι ήταν ένα ανθηρότατο χωριό, το μεγαλύτερο της Τουρκίας, με 2.500 περίπου αμιγή ελληνικό πληθυσμό, απλωμένο σε μεγάλη έκταση ανάμεσα στα βουνά Μαδαρό [=φαλακρό] και Σκάφη. 

Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος

 

Λόγων στεφάνοις, οἷα τιμίοις λίθοις,
Στέφω Στέφανον, ὃν προέστεψαν λίθοι.
Εἰκάδι λαΐνεος Στέφανον μόρος ἑβδόμῃ εἷλεν.

Βιογραφία
Ο Άγιος Στέφανος ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους μεταξύ των επτά διακόνων, που εξέλεξαν οι πρώτοι χριστιανοί για να επιστατούν στις κοινές τράπεζες των αδελφών, ώστε να μη γίνονται λάθη και τους χειροτόνησαν οι Άγιοι Απόστολοι. Αν και κουραστική η ευθύνη του επιστάτη για τόσους αδερφούς παρ’ όλα αυτά ο Στέφανος έβρισκε καιρό και δύναμη για να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Και όπως αναφέρει η Αγία Γραφή: «Στέφανος πλήρης πίστεως καὶ δυνάμεως ἐποίει τέρατα καὶ σημεῖα μεγάλα ἐν τῷ λαῷ».(Πραξ. Αποστόλων, στ΄8-15, ζ΄1-60). Δηλαδή ο Στέφανος, που ήταν γεμάτος πίστη και χάρισμα ευγλωττίας δυνατό, έκανε μεταξύ του λαού μεγάλα θαύματα, που προκαλούσαν κατάπληξη και αποδείκνυαν την αλήθεια του χριστιανικού κηρύγματος.


Ὑποβρύχιον Παπανικολῆς 24 Δεκεμβρίου 1940: Ὁ Νικόλαος Τασιάκος μιλᾶ γιὰ τὶς ἀποστολὲς τοῦ θρύλου

 








Ἕνα μέλος τοῦ πληρώματος τοῦ θρυλικοῦ ὑποβρυχίου Παπανικολῆς, εἶχε μιλήσει  γιὰ τὶς θρυλικὲς ἀποστολές του τὴν περίοδο 1940-1941. Στὸ τέλος τοῦ ρεπορτὰζ μπορεῖτε νὰ δεῖτε σὲ βίντεο τὴν ἐξαιρετικὰ ἐνδιαφέρουσα διήγησή του.

Χριστούγεννα 1914 – Ἡ συγκλονιστικὴ ἱστορία τῆς ἀνακωχῆς λόγῳ Χριστουγέννων

 


Ἦταν Δεκέμβριος τοῦ 1914. Ὁ Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ἔκλεινε τέσσερις μῆνες περίπου δράσεως καὶ αὐτὸ ποὺ ἀπὸ τὰ ἐπιτελεῖα τῶν ἐμπλεκόμενων δυνάμεων φάνταζε σὰν μιὰ σύντομη πολεμικὴ ἔνταση ἔδειχνε νὰ ὁδηγεῖτε σὲ ἕνα αἱματηρὸ ἀδιέξοδο μὲ ἀβέβαιη τελικὴ ἔκβαση. Ἡ ζωὴ τῶν στρατιωτῶν στὰ χαρακώματα ἦταν ἀρκετὰ ζοφερότερη σὲ σχέση μὲ αὐτὴ ὅπως παρουσιαζόταν στὰ φυλλάδια στρατολόγησης «μέσα σ’ αὐτοὺς τοὺς τάφους ποὺ τοὺς ὀνόμαζαν χαρακώματα, μὲ τὰ συστήματα τῶν ὑπογείων διαβάσεων καὶ τῶν διόδων, μᾶς ἔλειπαν σχεδὸν τὰ πάντα. Ἔμαθα γρήγορα… νὰ κρεμάω τὸ ψωμὶ σ’ ἕνα σύρμα τοποθετημένο στὴ μέση τοῦ ὀρύγματος γιὰ νὰ μὴν τὸ  φτάνουν τὰ ποντίκια, νὰ κοιμᾶμαι μὲ βρεγμένες ἀρβύλες, γιατὶ τὸ νὰ προσπαθήσεις νὰ τὶς ξαναβάλεις, ἀφοῦ τὶς εἶχες βγάλει, θὰ ἦταν μάταιο, νὰ κοιμᾶμαι τυλιγμένος σὲ μιὰ μουσκεμένη χλαίνη, νὰ κοιμᾶμαι τέσσερις ὧρες ἀνάμεσα σὲ θορύβους, σὲ φωνές ἀνθρώπων, σὲ βρωμερὲς ἀναθυμιάσεις. (Φλορὰν Φλὲς, Ἰδού)».

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Αστυνομικός Γεώργιος Λυγγερίδης

 



Ήταν μόλις τριανταένα ετών.  Ήταν ο  Αστυνομικός Γεώργιος Λυγγερίδης και πριν από λίγο έφυγε από αυτή τη ζωή,  ακρωτηριασμένος από "φιλάθλους" οι οποίοι  πήγαν να παρακολουθήσουν αγώνα πετοσφαίρισης, οπλισμένοι....


Τώρα που οι " υπεύθυνοι" θα γράψουν για τιμωρία, για πάταξη της βίας και άλλα συναφή,  εμείς παρόλο γνωρίζουμε πως ό,τι και να γράψουμε είναι λίγο,  πως ό,τι και να πούμε ακούγεται μάταιο, το μόνο που μπορούμε να ευχόμαστε, είναι ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του και να παρηγορήσει τους οικείους του. 


Γεώργιε Καλό Παράδεισο και Καλή Ανάσταση!

Επισμηναγός Παναγιώτης Κωστέας



 Την απώλεια του 40χρονου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν συνετρίβη το εκπαιδευτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, θρηνεί η Πολεμική Αεροπορία.  Αυτή ήταν η τελευταία πτήση του με αεροσκάφος τύπου Τ-2, πριν περάσει σε νέο τύπο αεροσκαφών - είχε πάρει μετάθεση στα Τ-6. 


Το αλβανικό εθνικό όραμα παραμένει ύπουλο και ενεργό: Από το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, μέχρι τους «Τσάμηδες» και την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας


ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ

Το αλβανικό εθνικό όραμα παραμένει ύπουλο και ενεργό: Από το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, μέχρι τους «Τσάμηδες» και την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Η συνεχιζόμενη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας και αγαπητού φίλου Φρέντη Μπελέρη και οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον του, αλλά και εναντίον του επίσης αγαπητού φίλου Παντελή Κοκαβέση , πρώην αντιπροέδρου της Ένωσης Χιμαριωτών, οι προκλήσεις από την αλβανική πλευρά σε ό,τι αφορά το “ζήτημα των Τσάμηδων” και οι επιδιώξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, επανέφεραν στο προσκήνιο (για ακόμη μια φορά) το  θέμα του αλβανικού εθνικού οράματος.


Οι διωγμοί των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης τα έτη 1937-1938


Στις 15η Δεκεμβρίου 1937, μετά από τέσσερις μέρες προετοιμασίας, τίθεται σε εφαρμογή το διάταγμα του Στάλιν και ξεκινούν οι διώξεις κατά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ. Δώδεκα χιλιάδες Έλληνες καταδικάστηκαν σε θάνατο και δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, εκτοπίστηκαν κ.λπ. Οι διώξεις του 1937-38 ήταν ένα πολύ δυνατό χτύπημα για τον ελληνισμό της ΕΣΣΔ που υπολογίζεται ότι τότε ήταν 300 χιλ. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε άλλο ένα χτύπημα, ελπίζουμε να μην είναι το τελειωτικό, για τον ελληνισμό της Αζοφικής. Αναδημοσίευουμε την ομιλία του ιστορικού-ερευνητή Ιβάν Τζουχά στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που χάθηκαν και αυτοί στο Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ.


Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Ένα χελιδόνι τα Χριστούγεννα!

 

Ένας παλαιός λαϊκός μύθος διηγείται, πως τα χελιδόνια στις παμπάλαιες εποχές δεν ήξεραν να αποδημούν στα πιο ζεστά μέρη πριν το χειμώνα. Και όταν έπεφτε το χιόνι και έσφυζε η παγωνιά, αυτά υπέφεραν σκληρά και πέθαιναν.

Τo χριστουγεννιάτικο διήγημα τοῦ Παπαδιαμάντη καί ἡ χριστουγεννιάτικη περιπέτειά του στήν «Ἀκρόπολη»

 

Πήγε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στα γραφεία της εφημερίδας «Ἀκρόπολις» για να παραδώσει ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα. Ο Σταμάτης Σταματίου δεν τον αναγνώρισε και μάλιστα σχημάτισε την εντύπωση ότι ήταν κάποιος άπορος που πήγε να πάρει τις δέκα δραχμές για τα Χριστούγεννα, όπως όλοι οι φτωχοί της εποχής. Ο Παπαδιαμάντης τις πήρε, αλλά ήθελε να δώσει και το κείμενό του. Ακολουθεί ο χαρακτηριστικός διάλογος στο πολυτονικό της καθαρεύουσας, όπως τον κατέγραψε Στ. Σταματίου:

Άγίου Νικολάου Αχρίδος

 

 

Ο Κύριος Ιησούς λοιπόν δε γεννήθηκε στη Ρώμη, στο παλάτι του Καίσαρα, για να γίνει κύριος της οικουμένης με τη δύναμη των όπλων. Γεννήθηκε ανάμεσα στους ποιμένες, για ν’ αποκαλυφτεί έτσι ο κυρίαρχος χαρακτήρας της ειρηνικής και αγαπητικής διακονίας Του στον κόσμο.

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλειος Κεσογλίδης, γνωστός ως Βασίλης Καρράς

 


Θα σταθώ,  μόνο,  σ' αυτά,  χωρίς λεπτομέρειες, ως αντιστοιχία λόγων και έργων, ως υπόμνηση των πράξεων που μας συνοδεύουν,  αφού όλοι θα κριθούμε με βάση ό,τι δεν κάναμε αλλά και ό,τι κάναμε: 


Χριστούγεννα

 


Είναι Χριστούγεννα του 1974 και ο Δώρος Διάκου αναζητά τους αγνοούμενους γονείς του,  μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. 

Χριστούγεννα στο Βυζάντιο

 

 


του Φαίδωνος Κουκουλέ ,επιμέλεια -διασκευή: Θάνος Δασκαλοθανάσης

Η εορτή της του Χριστού γεννήσεως, τα γενέθλια του Ιησού,γιορτή που ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος την ονομάζει << την σεμνότερη και μητέρα όλων των γιορτών>>, δεν είναι ίσως σε πολλούς γνωστό, ότι, ως αυτοτελής γιορτή, δεν γιορταζόταν κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Τότε κατά την 5η Ιανουαρίου, από το τέλος της τρίτης εκατονταετηρίδας, γιορτάζονταν τα Επιφάνεια και μαζί με αυτήν γιορτάζονταν και η γέννηση του Χριστού.

Ο «ευέξαπτος ψάλτης»: Μια ιστορία για τον κυρ Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

 

...Τα  χρόνια 1905-1907 που υπηρετούσα στις τάξεις του στρατού, φοιτούσα συγχρόνως στην Βυζαντινή Μουσική Σχολή «Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Μια μέρα κάποιος από τους συμμαθητές μου στη σχολή με προέτρεψε: «Να έρθεις στον μικρό Ναό του Προφήτη Ελισαίου, στον οποίον γίνονται κατανυκτικές αγρυπνίες και ψάλλουν βυζαντινά οι Παπαδιαμάντης, Μωραϊτίδης, Τσώκλης και άλλοι. Θα ωφεληθείς και θα μάθεις πολλά αναγκαία, χρήσιμα και ωφέλιμα για την ιερή υμνωδία».


Τα Χριστούγεννα τοῦ Παπαδιαμάντη

 


Τοῦ Κῶστα Βάρναλη


Ὁ οὐρανὸς ἔβρεχε διαρκῶς λεπτὸν νερόχιονον, ὁ γραῖος ἀδιάκοπος ἐφύσα καὶ ἦτο ψῦχος καὶ χειμὼν τὰς παραμονὰς τῶν Χριστουγέννων τοῦ ἔτους…


Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά, Καλή Λευτεριά!

 



Φέτος τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά για μένα και θέλω να πιστεύω για τον όλον τον Ελληνισμό. 


Φέτος οι ευχές μου , οι ευχές όλων μας,  είναι για τους αγαπημένους  φίλους μου Φρέντυ Μπελέρη, Δήμαρχο  Χιμάρας και  Παντελή Κοκαβέση, πρώην αντιπρόεδρο της Ένωσης Χιμαριωτών, οι οποίοι κατηγορούνται άδικα από την Κολομβία των Βαλκανίων και ο μεν πρώτος είναι φυλακισμένος για επτά μήνες , ο δε δεύτερος είναι εκτός φυλακής, αλλά με εξευτελιστικούς όρους , λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει .

Πορεία προς τα Χριστούγεννα

 

 

 Η επικράτηση της χριστιανικής πίστης σε λαούς περί την Μεσόγειο θάλασσα, λαούς που είχαν αναπτύξει σημαντικούς πολιτισμούς, είχε ως συνέπεια να καταστεί η περιοχή η πλέον σημαντική στην πλανητική ιστορία. Στο διάβα των αιώνων η Εκκλησία του Χριστού υπέστη πολλούς κλυδωνισμούς. 

Προς την Βηθλεέμ

  

 
Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός οι Ιουδαίοι δεν δέχονταν την παράδοξη γέννησή Του: Από τη μια οι Φαρισαίοι παρερμήνευαν τα ιερά βιβλία· κι από την άλλη οι γραμματείς δίδασκαν αλλά αντί άλλων.

Κάλαντα Ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας (Στρίνα)

 


Τα ελληνόφωνα χωριά βρίσκονται στο νοτιότατο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου. 

Πλησιάζοντας στην Παραμονή των Χριστουγέννων: Μικρασιατικές Αναμνήσεις



Φώτης Κόντογλου  

“Τώρα ας πάμε την ίδια βραδιά στην αντικρυνή στεριά που τρεμοσβήνουνε ένα δυο μικρά φωσάκια, πέρα από το πέλαγο που βογκά από τον άγριο το χιονιά. Είναι ένα μαντρί πίσω από μια ραχούλα κοντά στη θάλασσα, φυτρωμένη από πουρνάρια. Αυτό
Το μαντρί είναι του Γιάννη του Βλογημένου. Τα πρόβατα είναι σταλιασμένα κάτω από τα σάγια κι ακούγουνται τα κουδούνια, τιν, όπως αναχαράζουνε. Επειδή γεννάνε οι τσομπαναρέοι φυλάγουνε και μόλις γεννηθεί κανένα αρνί, τ’ αρπάνε και το μπάζουνε στο καλύβι και το ζεσταίνουνε στη φωτιά να μην παγώσει. Απ’ έξω φωνάζουνε οι μανάδες. Η φωτιά ξελοχίζει και το καλύβι είναι σα χαμάμι.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Περιοδικό Ενδοχώρα

 


Κυκλοφορεῖ  τὸ 130ὸ τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ «Ἐνδοχώρα», τὸ μακροβιότερο περιοδικὸ τῆς ἑλληνικῆς περιφέρειας. Κάνετε ἕνα μοναδικὸ δῶρο, μία συνδρομή σὲ φιλικό σας πρόσωπο (25 € τὰ 5 τεύχη).

Τὰ περιεχόμενα τοῦ νέου τεύχους:

Ἡ Ἐπιτροπὴ Ἀποκατάστασης Προσ­φύγων καὶ ὁ πρόεδρός της πρεσβευ­τὴς τῶν ΗΠΑ Χένρι Μοργκεντάου (Θε­οφάνης Μαλκίδης)

Οἱ Βαλαάδες (Ἀπόστολος Παπαδημητρίου)

Ἑκατὸ χρόνια ἀπὸ τὴ Γενοκτονία καὶ τὴ Λωζάνη - τρεῖς διανοούμενοι ἀπὸ τὴν Τουρκία γράφουν τὶς σκέψεις τους (Θεοφάνης Μαλκίδης)


22 Δεκεμβρίου 1940: Ὁ ἑλληνικός στρατός ἀπελευθερώνει τήν Χιμάρα

 









Μετά τήν ἀπελευθέρωση τῶν Ἁγίων Σαράντα στίς 6 Δεκεμβρίου 1940, κατά τόν ἑλληνοϊταλικό πόλεμο, τοῦ Λουκόβου στίς 7 καί τοῦ Πικέρασι (Πικέρνι) στίς 8 τοῦ ἴδιου μήνα, ἡ 3η Μεραρχία τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ κινήθηκε βόρεια καί στίς 13 Δεκεμβρίου εἶχε φθάσει δυτικά καί βορειοδυτικά τοῦ Μπόρσι, στήν ἄριστα ὀχυρωμένη γραμμή, ὕψωμα 613 – Μάλι ε Κηπαρόιτ – Μάλι ε Τζόρετ – αὐχένας Κούτσι – Μάλι Ἰτέρας πού ὑπεράσπιζε ἡ ἰταλική μεραρχία Σιένα.


Στο κλίμα της Διακήρυξης των Αθηνών και αυτό; Αυτό δεν είναι μονομερής ενέργεια; Η Στρατιά του Αιγαίου έκανε αποβατικές ασκήσεις στις ακτές της Σμύρνης

 

Στο κλίμα της Διακήρυξης των Αθηνών και αυτό; Αυτό δεν είναι μονομερής ενέργεια; Η Στρατιά του Αιγαίου έκανε αποβατικές ασκήσεις στις ακτές της Σμύρνης

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι οι μονάδες Διοίκησης της Ομάδας Εργασίας Αμφιβίων και οι μονάδες της Διοίκησης Στρατού Αιγαίου ολοκλήρωσαν με επιτυχία την κοινή αμφίβια εκπαίδευσή τους, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Η αδελφή του Εύζωνα, όταν τον αντικρίζει: Πρώτη φορά από μικρά παιδιά, αντί να με κάνεις να γελάω.. δακρύζω


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 

Μια ανάρτηση για την υπερηφάνεια που νιώθουν οι οικογένειες των ευζώνων έκανε η Προεδρική Φρουρά στον λογαριασμό της στο Twitter.


Εγκυκλοπαιδικό Ημερολόγιο "ΠΕΛΑΣΓΟΥ" Κορυτσάς 1947

 


 

Εγκυκλοπαιδικό Ημερολόγιο "ΠΕΛΑΣΓΟΥ" Κορυτσάς 1947: ΤΙ ΥΠΕΣΤΗ Η΄ ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΠΕΙΡΟΣ ΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΥΤΣΑΣ κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! - Kalendari Enciklopedik i "Pelagos" të Korçës 1947: Çfarë pësoi Epiri i Veriut. Shkatërrimet në Prefekturën e Korçës.

 

Οι πληγές της Β. Ηπείρου είναι αμέτρητες. 

Οι διωγμοί του ελληνισμού και των Ελλήνων της περιοχής, από την στιγμή που 

η Β Ήπειρος αποδόθηκε στο Αλβανικό Κράτος δεν σταμάτησαν ποτέ.

Άλλοτε άγρια, με αρπαγές, βιασμούς, φυλακίσεις, εκτελέσεις,  φόνους. 

Σήμερα μέσα από την τρομοκρατία,  τον ψυχολογικό πόλεμοτο ψέμα, 

ιστορική διαστρέβλωση και τις παγίδες και όλα τα ανέντιμα μέσα.

Παρακάτω ακολουθεί απόκομμα από το Εγκυκλοπαιδικόν Ημερολόγιο του 

Πελασγού Κορυτσάς έτους 1947ένα ιστορικό ντοκουμέντο που παρουσιάζεται

 για πρώτη φορά στο κοινό,  που εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Κωνσταντίνο Σκενδέρη, ιδρυτή και της εφημερίδας Πελασγού της Κορυτσάς, της οποίας φιλοδοξούμε να γίνουμε συνέχεια και εμείς οι ελάχιστοι.

Αυτό που θα διαβάσετε είναι ένα στιγμιότυπο της μαρτυρικής ζωής των 

προγόνων μας αλλά και ημών των ιδίων.