Σελίδες

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Στιγμιότυπα Ιστορίας: Ποιοι είναι οι Αλβανοί (Από εφημερίδα του 1914) - Momente historie: Cilët janë shqiptarët. (Marrë nga një Gazetë e Vitit 1914)

 

 (Το κείμενο είναι πιστή αντιγραφή την εφημερίδα.)

Ποιοι είναι οι Αλβανοί

(Από εφημερίδα του 1914)

 

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης για την κατεχόμενη Κύπρο



«Ο Ελληνισμός έχει δρέψει πολλές συμφορέςΑν οι ιστορικές καταστροφές δεν μεταποιούν τις συνειδήσεις, τότε η ολοκληρωτική καταστροφή είναι επικείμενη».


Το τρίτο κόμμα της Τουρκίας καλεί σε συγγνώμη και αποζημιώσεις !

 

Οι Τουλάϊ Χατιμογουλαρί και Τουργκούτ Οκέρ, 

εκπρόσωποι της Επιτροπής Λαών και Θρησκειών του 

κόμματος HDP.

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

ΙΜΙΑ 1996: Η 80η ΑΔΤΕΑ επί ποδός πολέμου. Το σήμα της τελευταίας στιγμής από ΓΕΕΘΑ που άφησε τη δυτική νησίδα αφύλαχτη

 


Συμπληρώθηκαν  28 χρόνια από το βράδυ της 30/31 Ιανουαρίου 1996, όταν κορυφώθηκε η  «κρίση των Ιμίων».

Σκέψεις στή ζωή καί τό ἔργο τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν

 


Οἱ τρεῖς Ἱεράρχες Βασίλειος ὁ Μέγας, Γρηγόριος ὁ Θεολόγος καί Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, τούς ὁποίους τιμοῦμε κατά τήν παροῦσα κοινή ἑορτή, εἶναι οἱ Μέγιστοι Φωστῆρες τοῦ νοητοῦ στερεώματος καί τά εὔοσμα ἄνθη τῆς Ἐκκλησίας μας. Εἶναι τά πρόσωπα πού μέ τόν συνεχῆ, πνευματικό ἀγώνα τους καί τήν κοινωνική τους προσφορά, τήν ὑψηλή, θεολογική καί ἐπιστημονική τους συγκρότηση, τή ριζοσπαστική τους θέση στά κοινωνικά θέματα, τή θαρραλέα καί σθεναρή πολεμική τους ἀπέναντι στίς αὐθαιρεσίες τῆς κρατικῆς ἐξουσίας καί τό ἀνοιχτό τους πνεῦμα, τάραξαν, κυριολεκτικά, τά νερά τοῦ τότε κρατικοῦ κατεστημένου καί τῶν ποικίλων θεολογικῶν ἀντιθέσεων.

30 Ἰανουαρίου 1827 – Ἕλληνες κατά Ὀθωμανῶν στή μάχη τῆς Καστέλλας

 











Η μάχη της Καστέλλας του Πειραιά (30 Ιανουαρίου 1827) ήταν πολεμικό επεισόδιο του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (1821 – 1829) που διεξήχθη μεταξύ των υπερασπιστών του ομώνυμου λόφου της Αττικής και των δυνάμεων του Ρεσίτ Πασσά ο οποίος εξόρμησε εναντίον τους με πεζικό και ιππικό, ενώ χρησιμοποίησε και έξι κανόνια. 

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Ίμια, 31η Ιανουαρίου 1996










Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ίμια


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό 

Focus


Επιστολή της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας μΠαμμακεδονικών Ενώσεων προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη




Κυρία Υπουργέ


Ως εκπρόσωποι του Μακεδονικού Ελληνισμού και εκ μέρους των Ελλήνων που τιμούν τη Μακεδονική Ιστορία, θα θέλαμε να συγχαρούμε εσάς και το Υπουργείο σας για τα πρόσφατα εγκαίνια του Βασιλικού Παλατιού των Αιγών. Το θαυμάσιο αυτό ανάκτορο αναδεικνύει πραγματικά την πλούσια ιστορία της Μακεδονίας και τον Μακεδονικό Ελληνισμό και συναγωνίζεται τον Αθηναϊκό Παρθενώνα και την Κρητική Κνωσό. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σας θέσουμε  ερώτημα ως προς την επιλογή της χρήσης του 8-ακτινωτού ήλιου στη μαρκίζα του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών αντί  του 16-ακτινωτού « Ήλιου της Βεργίνας» που συνδέεται άμεσα με τον βασιλικό οίκο του Φιλίππου Β’.


Κυπριακού... μουχλιασμένα διαρρηκτικά

 





ΔΥΣΟΣΜΙΑ μουχλιασμένων παλαιόθεν αθεράπευτων ψευδαισθήσεων και δυσοσμία σαπίλας άταφων εν αποσυνθέσει καρπών των ανέκαθεν Ηττημένων μας Μυαλών αποπνέει η ενδυθείσα την βαρύγδουπη αμφίεση ως «Αποφασιστική παρέμβαση ΑΚΕΛ για διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό», όπως την βάφτισε ο κύριος τίτλος 1ης σελίδας της κομματικής «Χαραυγής» την Πέμπτη 25 τρέχοντος που ανακοίνωσε ότι: «Δόθηκε στον Πρόεδρο συνολική πρόταση η οποία κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες». Στην δε 7η της σελίδα η «Χ» δημοσίευσε το αναλυτικότερο της κείμενο: «Πρόταση ΑΚΕΛ με 4 άξονες για επανέναρξη των συνομιλιών». Μαζί με φωτογραφία συνάντησης του Γ.Γρ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου με τον ΠτΔ Νικ. Χριστοδουλίδη, στον οποίο απέστειλε και την σχετική επιστολή των «Τεσσάρων Αξόνων».


Παναγία Παντάνασσα: Μοναστηράκι… το Μέγα Μοναστήρι

 


Ανατρέχοντας στο «λήμμα» Μοναστηράκι του «λεξικού» της αστικής καθημερινότητας διαβάζουμε: «Ιερός Ναός Παναγίας Παντάνασσας, Πλατεία, Σταθμός Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου (ΜΕΤΡΟ), αθηναϊκό τοπωνύμιο». 

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Η εθνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα με αφορμή τα Ίμια: Να επιλέξουμε το συμβιβασμό, την υποχώρηση, τον κατευνασμό ή την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό, την αντίσταση;

 

O θαλάσσιος χώρος των Ιμίων, ο τόπος θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, και Έκτορα Γιαλοψού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Του ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ

Κάλυμνος 31 Ιανουαρίου 2024: Στη Μνήμη του τριών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλλοψού.

Ελληνισμός και εθνική κυριαρχία. Για τους τρεις ήρωες των Ιμίων


Θεοφάνης Μαλκίδης 


 Ελληνισμός και εθνική κυριαρχία


Για τους τρεις ήρωες των Ιμίων.


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


Θεοφάνης Μαλκίδης Ίμια – Αιγαίον. Μνήμη Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.

 

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ίμια – Αιγαίον. 

Μνήμη  Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.




Η  31η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που  έρχονται στη σκέψη τα Ίμια και η μνήμη των  Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και  Έκτορα Γιαλοψού. Των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, των  Ελλήνων αξιωματικών που έπεσαν σαν σήμερα το 1996 για τη ΓΗ και το ΥΔΩΡ του Αιγαίου, που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, υπέρ Ελληνισμού!

Ίμια 1996

 


ΙΜΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ !!!!

Τό συγκλονιστικό σήμα στούς άνδρες του ένδοξου Πολεμικού μας Ναυτικού στίς 31-1-1996,ημέρα που κορυφώθηκε  η κρίση στά ΙΜΙΑ !!!!


ΙΜΙΑ 28 χρόνια μετά


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Τιμούμε τη μνήμη των ηρωικών νεκρών μας


Παναγιώτη Βλαχάκου


Έκτορα Γιαλοψού


Χριστόδουλου Καραθανάση


Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Τρεις Ιεράρχες


Ποιοι ήταν οι τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν σήμερα και γιατί τους τιμούμε


Σήμερα 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία γιορτάζει τους τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των Γραμμάτων.


Αυτά τα λόγια του Κολοκοτρώνη προς τον Ιμπραήμ, πρέπει να αποτελούν φάρο για τους Έλληνες

 

Θ. Κολοκοτρώνης προς Κεχαγιά του Ιμπραήμ: «Αυτά που μας φοβερίζεις να τα κόψεις και να κάμεις ούτε πόλεμος είναι, ούτε πέραση έχουν σ’ εμάς. Εδώ, τώρα, ξανάγινε Ελλάδα.

Μαρία Δεληβοριά: Ο αγώνας του ’21 και η υπονόμευσή του


Οι σύγχρονες μαρτυρίες και η κρίση του Σολωμού, εκδόσεις Άγρα, Αθήνα, 2016, σελ.535.


Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ολοκαυτώματα και σφαγές στην Επανάσταση του 1821

 Ολοκαυτώματα και σφαγές στην Επανάσταση του 1821

Θεοφάνης Μαλκίδης

Ολοκαυτώματα και σφαγές στην Επανάσταση του 1821



Η Ελευθερία μας είναι «θεμελιωμένη εις τα αίματα οκτακοσίων χιλιάδων Ελλήνων φονευθέντων εις τον αγώνα», γράφει ο έντιμος δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης, ο οποίος αρνήθηκε να καταδικάσει τον πρωταγωνιστή της Επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Κύπρος: Συνομιλίες… στην μπούκα των τουρκικών κανονιών



Ο Αττίλας υποδέχεται την Κουεγιάρ με παραταγμένα πυροβόλα, που στοχεύουν ζωτικούς χώρους

8 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν

 

Αδυναμία αποταμίευσης εμφανίζουν τα οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, αν και έχει σημειωθεί βελτίωση της εικόνας όσων καταφέρνουν να αποταμιεύσουν έστω και λίγο. Τα ταμειακά διαθέσιμα των περισσότερων νοικοκυριών μένουν στους λογαριασμούς τους για μόνο λίγες ημέρες, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αναφέρει και η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να έχουν σημειώσει περιορισμένη αύξηση μόλις κατά 0,2 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 (έναντι αύξησης 0,7 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022).

Το γεφύρι του Κόκκορη! Ενα πανέμορφο μονότοξο γεφύρι!

 

Βρισκόμαστε στα Ζαγοροχώρια του Νομού Ιωαννίνων. Το γεφύρι του Κόκκορου, του Κόκκορη ή του Νούτσου είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Η πρώτη προσπάθεια για την δημιουργία του χρονολογείται από το 1750 και χτίστηκε τη χρονιά αυτή με χορηγία του Νούτσου Καραμισίνη από το Βραδέτο. 

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Μια συγκινητική αναφορά για τον αγώνα μας: τίποτα ακόμα δεν χάθηκε!

 


Η Σόνια Ευθυμιάδου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς!

”Σήμερα πέρασα μια υπέροχη μέρα: πήγα εκδρομή στη χώρα της ελπίδας”!
Σήμερα πέρασα μια υπέροχη μέρα: πήγα εκδρομή στη χώρα της ελπίδας! Μιας ελπίδας ολοζώντανης και σπαρταριστής πως, ναι, το αύριο θα είναι φωτεινό και όμορφο!
Καλεσμένη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, στην Στ’ τάξη του, από τη δασκάλα κ. Ελένη Κομπάνη, συζήτησα με τα παιδιά της τάξης αυτής για τους Πόντιους και την Ιστορία τους. Πήγα να γράψω “μίλησα στα παιδιά”, αλλά στην πραγματικότητα συζητήσαμε κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο! Κι οι ερωτήσεις τους επιπέδου και βάθους, όχι αστεία! Με ρώτησαν τα πάντα, ακόμη κι αν έχουν μείνει εκεί Έλληνες! Άκουγαν, έβλεπαν και ρωτούσαν! Όχι εύκολα πράγματα! Τους ζήτησα κάτι: όσοι έχουν ποντιακή καταγωγή καλό είναι να ξέρουν την περιοχή καταγωγής τους. Κάποια παιδιά ξέραν ήδη: “Από την Κερασούντα”, έλεγαν κι η συγκίνησή μου ξεχείλιζε. Αν εγώ είμαι τρίτης γενιάς Πόντια, αυτά είναι πια πέμπτης γενιάς ποντιόπουλα και ξέρουν!!!
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τέτοιοι μαθητές, τα αξίζουν κι οι δάσκαλοί τους και το σχολείο τους, το οποίο διευθύνει η κ. Δώρα Τελλίδου! Πήγα να διδάξω και διδάχτηκα! Μα προπαντός χάρηκα κι ευχαριστήθηκα ένα ξεχωριστό πρωινό με ένα πραγματικά ξεχωριστό κοινό! Στο κοινό αυτό κι η μικρή Πόντια, η Αθηνά, που θυμόταν πολύ καλά το ονοματεπώνυμο του ομιλητή από τον οποίο άκουσε πέρσι μια από τις ιστορίες που τους αφηγήθηκα κι όταν τη ρώτησα χωρίς να περιμένω πως θα ξέρει, “Θεοφάνης Μαλκίδης” μου είπε, αφήνοντάς με άναυδη!!!

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον λαό του Αρτσάχ - Ναγκόρνο Καραμπάχ

 


 

 

Σας καλούμε να παρευρεθείτε στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης που θα πραγματοποιηθούν σε 14 χώρες και σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ευρώπης στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2024.


Ο Ερντογάν στέλνει «πολεμικά» μηνύματα σε Αθήνα και Λευκωσία

 

Για όσους ξέχασαν ο νεοσουλτάνος φροντίζει να θυμίζει ότι η παράνομη «γαλάζια πατρίδα» θα υλοποιηθεί!


Γνωρίσαμε έναν γέροντα αμέριμνο, απλό, ταπεινό, με μεγάλη εμπιστοσύνη στον Χριστό και την Παναγία.

 

 Μπορεί να είναι εικόνα ομίχλη και βουνό

Ήταν από το Ριζοκάρπασο της σήμερα τουρκοκρατούμενης Κύπρου κι ήλθε στο Άγιον Όρος όταν κι αυτό ήταν Τουρκοκρατούμενο.

Η Τσούκα Σιάκα στα Άγραφα από ψηλά!